ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на Европа

Страсбург иска Москва да се отрече от СССР
Обновена: 12 мар 2019 17:22 | 12 мар 2019 16:37,
327
ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на Европа
Снимка: архив, Reuters

“При сегашните обстоятелства  Русия не може повече да бъде считана за „стратегически партньор“. Това се казва в резолюция на Европейския парламент, приета днес в Страсбург. Тя беше подкрепена от 402 депутати, 163-ма евродепутати гласуваха "против" и 89 се въздържаха.

В документа, който има препоръчителен характер за Европейската комисия, се настоява за преразглеждане на Споразумението за партньорско сътрудничество с ЕС и за ограничаване на съвместните дейности до сфери от общи интерес.

Като такива се посочват конфликтът в Сирия, борбата с тероризма и с организираната престъпност, разоръжаването, киберсигурността, климатът и миграцията, както и въпросите, свързани с Близкия изток, Северна Африка и Иран и Арктика.

Резолюцията за състоянието на отношенията с Русия е първата, гласувана от Европарламента от 2015 г. В нея се казва, че Европа не бива да се връща към пълния спектър на сътрудничество с Москва, докато тя не изпълни ангажиментите си по Минските споразумения за Украйна и не се откаже от анексията на Крим.

Поставят се още условия като Русия да се отрече от комунизма и от съветския период, да освободи политическите затворници и да се откаже от опитите да влияе върху изборните резултати в ЕС.

Евродепутатите смятат, че “ ЕС следва да има готовност да приеме допълнителни санкции, включително целенасочени санкции срещу отделни лица, и ограничаване на достъпа до финансиране и технологии, ако Русия продължава да нарушава международното право”, както и че европейските държави трябва да сложат край на издаването на “златни” визи и паспорти на руски олигарски, купени срещу инвестиции. Според Европарламента чрез тях се заобикалят санкциите, наложени на приближение на Кремъл. Отправя се и призив за бързо приемане на европейски “Закон Магнитски”, чрез който да се блокира имущество и да налагат санкции на лица, отговорни за корупция и нарушаване на човешки права.

В позицията на Европейския парламент се изразява “дълбока загриженост, че Русия така явно демонстрира своята военна сила, изразява заплахи за други държави и показва готовността си да използва военна сила срещу други нации в реални действия, включително съвременни ядрени оръжия”.

Изрично се споменава енергетиката като средство за увеличаване на руското влияние в Европа. Посочва се, че ЕС трябва да се откаже от газопровода “Северен поток” 2 като задълбочаващ енергийната зависимост от Русия, както и “ че никакви нови проекти не следва да бъдат изпълнявани без предварителна правна оценка на правното им съответствие със законодателството на ЕС и с договорените политически приоритети”.

Европарламентът дава и няколко препоръки, сред които създаването на механизми за контрол за финансирането на политическите партии, така че да се хващат преводи от чужбина, и на законова рамка за борба с хибридните кампании. Препоръчват се още назначаването на специален пратеник на ЕС за Източна Украйна и Крим, както и завършването на европейския енергиен съюз, който ще укрепи позициите на ЕС срещу руския енергиен натиск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС отива в историята, поне такъв какъвто е досега - лицемерен, с паразитна и страхлива ояла се управляваща класа, готова да предаде Европа и нейните народи. Новото време иска друг вид играчи.
152
2
 
7
 
! Отговори
Да си плащат преди 5 години
До анонимен 189Аз пък ако бях на Путин нямаше да им дръпна шалтера защото им вземам пари за горивата
151
1
 
1
 
! Отговори
До 66 преди 5 години
Горкия, диригент Дразнителков, говори си сам както обикновено, защото неекспертните му мнения имат значение само в неговата посредствена (пост)гейска кратуна-----хайде да направим този експеримент - спирай !
150
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
командващ в ЕС - полска русофобия...
149
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека си кажат мъката, нека си погласуват и да се поперчат колко са силни и колко са велики, какъв голям избор от стратегически парнтьори имат. Но ЕС вече никой не го брои за слива.
148
10
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Тия пак ги удари тока. Ако съм на мястото на Путин. Ще им дръпна шалтера за месец . Газ. петрол.суровини. и никакъв внос на Европейска продукция. Та белким им уврът канчетата
147
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да е цъфнала и вързала,и свикнала на санкции,този път Русия ще яде попарата,а покрай нея и ние! Защото това значи Стоп на Северен поток 2,Турски поток през България,че и на незапочнатия Белене!А както каза вчера Ивайло Пенчев - шефа на Уолтопия,от 76-те страни ,в които развива дейност,най-трагично е положението като бизнес условия в Русия!
146
11
 
10
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА, преди 5 години
Руските пазари , отдавна не важат за ЕС и САЩ.ИМА ЕМБАРГО , ДРАГИ....ХА,ХА,ХААААААААААААААА....И ТО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ОЩЕ!
145
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма алтернативни пазари освен на Луната или на Марск може би, целият свят е в криза, в САЩ 50 милиона гладуват, ЕС е в криза. Ако изгуби рускита пазари ЕС затъва много жестоко, това десетки хиляди европейци да останат без работа, което може да доведе до ефект на доминото, то и без това ЕС се тресе от протести, полицията стреля по хората и ги използва гранати сълзотворне газ, вър Франция полицията откъсна с граната ръката на протестиращ.
144
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя Русия..Ама хич не е в Европа!??? Тоя Европейски съюз.Много взе да играе. По свирката на Америка мисля! Европейски съюз.А го "пази "Америка цял един континент???? Не е ли време да се съвземе вече Европа? Америка не я пази! Тя я контролира по този начин!!!! Събуди се Европа!-:)
143
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно, че заявяват това. Какъв стратегичекси партньор може да е държава, която се опитват да съсипят икономически чрез санкции?Все едно да тряснеш на някого няколко крошета в зурлата, после той като ти отговори да му кажеш: ама защо се пазиш бе, ти не си ми вече приятел - все едно на него няма да му е станало вече ясно.
142
3
 
17
 
! Отговори
хах преди 5 години
Че те евродепутатите нямат никаква власт в ЕС
141
10
 
27
 
! Отговори
ЕП реши преди 5 години
България ще продължава все така да бъде стабилен стратегически доставчик на чернораборници и евтина работна ръка за ЕС и пазар за нискотехнологични стоки.
140
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо се обърках тотално...Всичко написано е за Русия, а България все още я има и ...нищо за нас!
139
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на Европа. Страсбург иска Москва да се отрече от СССР.на кой му пука какво гласува Европейския парламент и какво иска Страсбург...
138
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 171пазарът в Русия е огромен.--огромен, огромен, колко да е огромен?за да може да се продава, но руснаците трябва да им вдигнат заплатите, което значи да надуе държ. дълг, а от там данъците, а другият варият е да ги изнасилят индивидуални с кредити, като така ги заробят. то там и без това лихвите са космически... така, чене го виждам чак толкова този "пазар" , колкото и тук го има...
137
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кога раССия ще остави намира европа, кога ?толкова ли в азия нямат нужда от газчица?може би пък в африка имат нужда?пък и австралия е на един хвърлей разстояние ... колко му е и там да се пусне едно паточе..
136
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 158Русия спре ли кранчето - край с ЕС!--хайде да направим този експеримент - спирай !
135
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно нашите евродепутати как са гласували?
134
18
 
8
 
! Отговори
слава Украина преди 5 години
Гордея се,че съм европеец след такова решение на Европарламента.Русия навсякъде и във всичко е срещу Европа .Да им целуваме *** заради една газ...Те и без друго няма на кого да я продадат .Разчитат само на европейския пазар .Без Европа са обречени на глад.