ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на Европа

Страсбург иска Москва да се отрече от СССР
Обновена: 12 мар 2019 17:22 | 12 мар 2019 16:37,
327
ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на Европа
Снимка: архив, Reuters

“При сегашните обстоятелства  Русия не може повече да бъде считана за „стратегически партньор“. Това се казва в резолюция на Европейския парламент, приета днес в Страсбург. Тя беше подкрепена от 402 депутати, 163-ма евродепутати гласуваха "против" и 89 се въздържаха.

В документа, който има препоръчителен характер за Европейската комисия, се настоява за преразглеждане на Споразумението за партньорско сътрудничество с ЕС и за ограничаване на съвместните дейности до сфери от общи интерес.

Като такива се посочват конфликтът в Сирия, борбата с тероризма и с организираната престъпност, разоръжаването, киберсигурността, климатът и миграцията, както и въпросите, свързани с Близкия изток, Северна Африка и Иран и Арктика.

Резолюцията за състоянието на отношенията с Русия е първата, гласувана от Европарламента от 2015 г. В нея се казва, че Европа не бива да се връща към пълния спектър на сътрудничество с Москва, докато тя не изпълни ангажиментите си по Минските споразумения за Украйна и не се откаже от анексията на Крим.

Поставят се още условия като Русия да се отрече от комунизма и от съветския период, да освободи политическите затворници и да се откаже от опитите да влияе върху изборните резултати в ЕС.

Евродепутатите смятат, че “ ЕС следва да има готовност да приеме допълнителни санкции, включително целенасочени санкции срещу отделни лица, и ограничаване на достъпа до финансиране и технологии, ако Русия продължава да нарушава международното право”, както и че европейските държави трябва да сложат край на издаването на “златни” визи и паспорти на руски олигарски, купени срещу инвестиции. Според Европарламента чрез тях се заобикалят санкциите, наложени на приближение на Кремъл. Отправя се и призив за бързо приемане на европейски “Закон Магнитски”, чрез който да се блокира имущество и да налагат санкции на лица, отговорни за корупция и нарушаване на човешки права.

В позицията на Европейския парламент се изразява “дълбока загриженост, че Русия така явно демонстрира своята военна сила, изразява заплахи за други държави и показва готовността си да използва военна сила срещу други нации в реални действия, включително съвременни ядрени оръжия”.

Изрично се споменава енергетиката като средство за увеличаване на руското влияние в Европа. Посочва се, че ЕС трябва да се откаже от газопровода “Северен поток” 2 като задълбочаващ енергийната зависимост от Русия, както и “ че никакви нови проекти не следва да бъдат изпълнявани без предварителна правна оценка на правното им съответствие със законодателството на ЕС и с договорените политически приоритети”.

Европарламентът дава и няколко препоръки, сред които създаването на механизми за контрол за финансирането на политическите партии, така че да се хващат преводи от чужбина, и на законова рамка за борба с хибридните кампании. Препоръчват се още назначаването на специален пратеник на ЕС за Източна Украйна и Крим, както и завършването на европейския енергиен съюз, който ще укрепи позициите на ЕС срещу руския енергиен натиск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
1
 
! Отговори
Познавача преди 5 години
В резултат на многото бой и глад през вековете , руската душа се е извратила до степен на тотален комформизъм и от времето на Петър Велики за Русия до днес успех означава единство със запада , разруха - издигане на националните Имеперски интереси над всички други ! В момента гражданите на Русия , които са си дали здравето за една виличка в Европа и някое евро в сметките са ни живи ни умрели , а на колхозниците са откраднати даже мечтите !
212
0
 
2
 
! Отговори
batevale преди 5 години
До Анонимен249 Не се дразни .Някога елините са наричали "Европа" само Халкидическия полуостров ,а другите наоколо са смятали за варвари и са воювали с тях често.....Егоцентризмът ,не е от сега......
211
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще им вдигнат таксите за прелет над руска територия на пътник с 50 Евро и ще си избият загубите руснаците ;)))
210
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Русия вече не е стратегически партньор на Европа"Двойка по география ;)По - голямата част от континентална Европа се намира в Русия ;)))Всеки ламти за парченце от Русия, но накрая се получава така, че Русия си увеличава територията ;))) За сметка на същия този Всеки ;)))
209
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами вероятно Русия ще започне да преразглежда нуждата от европейски фирми на собствения си пазар и нещата ще се уравновесят сериозно. Ще се тръгне от автомобилостроенето, машиностроенето и енергийните отрасли, после ще се мине през добивната индустрия и ето че Европа ще почувства свободата да бъде натискана от Северноамериканците по всички икономически въпроси без ограничения ;))) От където и да го погледна, това играе в моя полза ;)))
208
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 5 години
А, какви заплати взимат тия от ЕС !
207
4
 
7
 
! Отговори
тя преди 5 години
*** тия да не искат да управляват Русия и да им казват какво да правят и какво -не ! Манталитета на чиновниците - политици от ЕС се свежда до детската градина!
206
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те са оставени без Руските пари....
205
7
 
4
 
! Отговори
Джункер Ишиаса преди 5 години
Брюкселските пиандeтa още ги гони комунизмът. Явно всичко, което знаят за Русия, е от американските филми. Сигурно още не са разбрали, че в Русия компартията не е на власт.
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BobАми няма и да чуеш, по-скоро видиш, щото никой не смее да пише за това! Сам Боце изрева, че и ние сме от потърпевшите, ама мина някак си тихомълком! А никой не пише, щото така е политкоректно и чисто евроатлантически. Е, по някога се измушва нечие изказване, че търпи загуби, но то минава и заминава без особена шумотевица, щото по-важно е да се пише, че има санкции, а не, че налагащите ги губят кинти от цялата тая простотия...
203
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-долу в коментара, вместо звездичките, да се чете:"Путин се умори да го м.е.с.т.иииии !"
202
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на Европа"Пети ден това заглавие стои в графата "Топ новини" на днесбегето.Путин се умори да го мести ... имайте малко милост към човека! :) :)
201
4
 
7
 
! Отговори
Нов ЕП преди 5 години
Нов ЕП и Русия пак е стратегически партньор на ЕС
200
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, а кой е маимуната Тръмп, дето ви се подиграва ли.Всички да гласуват за Европарламент и да изхвърлим от там Нео американските нацисти и неолиберали, дето правят санкциите.
199
15
 
8
 
! Отговори
прозряха преди 5 години
Мужиците не заслужаваха такова обгрижване и на европейците им писна от тях.
198
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ес -- европейска слугиня ,това ще да значи абревиатурата .
197
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГзъ от свободнатазона до счупеното коритона коритаров .
196
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йовке главо селска недоучена , "стратегическиятпартньор" на европа е в истерия , че неможе да започне война . Слава Путину !
195
6
 
4
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До Анонимен 219 Кого викаш взриви Русия?Русия напълни Европа с 'чужденци',а САЩ и Израел трепят терористи.
194
15
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До ЕП ГЛУПОСТИ Ей ГЛУПОСТИ.Случайно да знаеш,че САЩ и Англия спасиха Русия от пълен разгром през ВСВ.Сега щеше да говориш немски,а не да лижеш г.з. на Русия.