Русия се готвила за война с НАТО, първата цел – балтийските страни

Москва щяла да опита да се намеси в евроизборите през май
400
Русия се готвила за война с НАТО, първата цел – балтийските страни
Снимка: Reuters, архив

Русия ще опита да повлияе на изборите за Европейски парламент, ще продължи операциите за разузнаване и оказване на влияние срещу Запада и ще се готви за въоръжен конфликт с НАТО, според доклад за заплахите на сигурността  на естонското разузнаване.

Още по темата
Документът на службата е от 70 страници.

В него се разкриват действията и целите на руските разузнавателни служби в Естония, съобщава NBC.

Русия вероятно ще се намеси на евроизборите през май, като предимно ще се съсредоточи върху големите страни членки Германия, Франция и Италия, тъй като може да окаже по-голямо влияние върху разпределението на местата в Европейския парламент.

"Много е вероятно Русия да се опита да се намеси на изборите за Европейски парламент, за да си осигури колкото е възможно повече места за проруските или евроскептичните политически сили", обявява Мик Маран, шеф на външното разузнаване на Естония.

Отбелязва се, че руските служби ще продължат с мащабната кампания за кибершпионаж срещу Запада.
Спецслужбите на Русия събират информация, включително чрез подслушване на комуникациите на цивилни граждани във и извън страната.

Набляга се и на военните действия на Русия. През миналата година се е засилило струпването на руски въоръжени сили по западната граница, като са разположени седем нови полка на по-малко от 50 километра от границата. Повечето са разположени до Украйна и Беларус, но една дивизия е близо до естонската граница.

"Руските въоръжени сили се подготвят за възможна война на широк фронт", се алармира в доклада. Пояснява се, че "руските въоръжени сили постоянно практикуват широк военен конфликт с НАТО". Ръководството на Русия се страхува от разпространението на демокрация и лидерите на руските въоръжени сили вярват, че ще започне военен конфликт с НАТО в резултат на "цветна революция" в една от съседните държави на Русия.

Ако избухне конфликт, Русия най-вероятно първо ще атакува балтийските държави, но конфликт между Русия и НАТО ще доведе и до нападения в Западна Европа.

Владимир Путин продължава да следи изкъсо ситуацията в Беларус. Ако нещо се случи лично с президента Александър Лукашенко или с режима му, ще възникне голям риск от бързи военни действия на Русия, за да се предотврати превръщането на Беларус в прозападна демокрация, предупреждава Естония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
3
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Не мога да заспя от страх, вече трети път проверявам за руснаци под леглото. Баууууу.Особено много се притеснявам за балтийските страни. Какво ще правим без Литва, Литна и Естонска просто не мога да се успокоя....
183
2
 
9
 
! Отговори
Смяяях преди 5 години
Естония имала разузнаване..и документа е 70стр....това да не е дипломна работа.....всеки с достъп до интернет ще ви напише 200стр. доклад без да разбира нищо от разузнаване
182
3
 
19
 
! Отговори
Derstreichholz преди 5 години
Ама вие западни гении, що си го просите? За разлика от напр. Ирак през 1991-2003 или Северна Корея, това не ви е някаква варварска страна, управлавана от хуманоиди... Русия е силна, цивилизована страна, която просто иска да я оставят на мира, докато западните джендъропитеци товарят безполови военни да я заразяват. Ако ми слагате палци надолу и вие сте като тях.
181
3
 
7
 
! Отговори
До не знам кой преди 5 години
....освен Русия е направило опит да освободи България точно по това време - Владислав Варненчик... ПО ГОЛЯМА ТЪПНЯ НЕ БЯ ЧЕЛ !!! Абе хора учете малко история. Владислав Варничек е поляк, католик, кръстоносец !
180
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много взех да се дразня на вечната ви война във форума - русофили срещу русофоби. Ще взема вече и аз да повярвам, че някои са платени агенти. Оставете Русия и Щатите. На тях не им пука за нас. Бъдете българофили!!! Трябва да развием това усещане в нас, а не да се чудим дали да ближем г-ъ-з или да се отвращаваме от близането. Важна е България. И колкото и да сме малки и незначителни, аз вярвам, че можем да бъдем независими от големите на деня. Защото денят се сменя :) Големите също.
179
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 201Те толкова помогнаха и след това. Добре, че решиха да си взимат Крим от турците, че да започне войната. Ако мислите, че са тръгнали заради нас... значи яко сте в филма.
178
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите ни горките са виждали Русия само на картата ама не спират да я хвалят бе :)
177
3
 
9
 
! Отговори
До 197 преди 5 години
През 1444 г. границите на Русия са се свеждали в земите около Москва и Новгород, така че е нямало как да помогнат на България, защото днешните и земи по това време са били под властта на монголската орда, османската империя, полско- литовското кралство! Между другото точно това кралство единствено, освен Русия е направило опит да освободи България точно по това време - Владислав Варненчик!
176
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Антируска статия Първо Целта на НАТО е да постигне хегемония над света а след това САЩ ще постигнат хегемония над НАТО браво че са Русия Китай Иран Северна Корея иначе щяхме да сме роби на САЩ
175
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 193"Русия отдавна е готова да смаже НАТО и която и да било страна на земята"Бахаха :) Русия дори когато беше силна по времето на СССР не посмя да им скочи, че сега ли бе :)))
174
3
 
25
 
! Отговори
До 197 преди 5 години
Да бе.... "разбираш" ги руско-турските войни, шнорхел! А я кажи защо "великия" Наполеон с над 600 Хил. армия напада Русия, а не Османската империя? Защо по време на кримските войни любимите ти ингилизите и Франция подкрепят Османската империя, а не Русия и евентуално освобождение на България! След Априлското въстание е имало други настроения в цяла Европа, но въпреки това Франция и ингилизите отново са на страната на Османската империя! Така е, но няма кой да чете друго освен НПО лъжи!
173
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да държи тази територия Русия не слаба държава както някои твърдят имат страшно много място за развитие не показват страх пред САЩ както почти всички държави Русия Китай Иран и Индия ще спасят света от САЩ
172
3
 
11
 
! Отговори
Каракочев преди 5 години
Тия направо са открили колелото. А бе, много мераклии да бъдат нападнати.
171
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия отдавна е готова да смаже НАТО и която и да било страна на земята
170
9
 
15
 
! Отговори
Сериозно преди 5 години
С нищо не впечатляват руснаците света! Това Чайковски, Толстой, Тургенев, Пушкин, Гогол, Менделеев, Ломоносов, Попов, Цилковски, Корольов, Гагарин, Калашников и т.н. са "чистокръвни" мириканци или .... марсианци!
169
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
`Освен това Русия ще се намеси в изборите през май?`По-важно е ТИ дали се съмняваш.Щом Русия до сега- избра Тръмп за президент- организира протестите на жълтите жилетки.- плаши НАТО, че се чудят къде още да си курдисат базите и оръжието срещу Русия - какво да правим?Значи не САЩ Е голямата работа, а Русия. Всичко може. Забравих, че и Скрепали трови, и българи. За всички има време и сколасва. Направо купувайте памперсите.
168
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия става се по силна във всякакво отношение преди 20 беше по зле нали обаче Путин знае какво направи а и като се замисля Русия днес е миротворец а САЩ правят войните
167
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 186Русия не тръгва на война с Османската империя заради нас. Ние сме просто част от последствията. Стига с тази пропаганда и вземете малко четете история.Ако Русия толкова много са искали да и освобождават са имали 500 години на разположение също така да се бяха вястнали при бунта на Константин 1444-а година. Ама нещо ги нямаше. Що?
166
3
 
6
 
! Отговори
До, 194.... преди 5 години
Русйя, има- находища,....Това, не- е- бране, на- тютюн ....
165
4
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
На, 29 Март....Англия, ще- е- свободна ....