Русия се готвила за война с НАТО, първата цел – балтийските страни

Москва щяла да опита да се намеси в евроизборите през май
400
Русия се готвила за война с НАТО, първата цел – балтийските страни
Снимка: Reuters, архив

Русия ще опита да повлияе на изборите за Европейски парламент, ще продължи операциите за разузнаване и оказване на влияние срещу Запада и ще се готви за въоръжен конфликт с НАТО, според доклад за заплахите на сигурността  на естонското разузнаване.

Още по темата
Документът на службата е от 70 страници.

В него се разкриват действията и целите на руските разузнавателни служби в Естония, съобщава NBC.

Русия вероятно ще се намеси на евроизборите през май, като предимно ще се съсредоточи върху големите страни членки Германия, Франция и Италия, тъй като може да окаже по-голямо влияние върху разпределението на местата в Европейския парламент.

"Много е вероятно Русия да се опита да се намеси на изборите за Европейски парламент, за да си осигури колкото е възможно повече места за проруските или евроскептичните политически сили", обявява Мик Маран, шеф на външното разузнаване на Естония.

Отбелязва се, че руските служби ще продължат с мащабната кампания за кибершпионаж срещу Запада.
Спецслужбите на Русия събират информация, включително чрез подслушване на комуникациите на цивилни граждани във и извън страната.

Набляга се и на военните действия на Русия. През миналата година се е засилило струпването на руски въоръжени сили по западната граница, като са разположени седем нови полка на по-малко от 50 километра от границата. Повечето са разположени до Украйна и Беларус, но една дивизия е близо до естонската граница.

"Руските въоръжени сили се подготвят за възможна война на широк фронт", се алармира в доклада. Пояснява се, че "руските въоръжени сили постоянно практикуват широк военен конфликт с НАТО". Ръководството на Русия се страхува от разпространението на демокрация и лидерите на руските въоръжени сили вярват, че ще започне военен конфликт с НАТО в резултат на "цветна революция" в една от съседните държави на Русия.

Ако избухне конфликт, Русия най-вероятно първо ще атакува балтийските държави, но конфликт между Русия и НАТО ще доведе и до нападения в Западна Европа.

Владимир Путин продължава да следи изкъсо ситуацията в Беларус. Ако нещо се случи лично с президента Александър Лукашенко или с режима му, ще възникне голям риск от бързи военни действия на Русия, за да се предотврати превръщането на Беларус в прозападна демокрация, предупреждава Естония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
2
 
2
 
! Отговори
тя преди 5 години
САЩ искат да ни направят фронтова линия и да изгорим кат пилци , а т- н- евроатлантици отдавна ще са се скатали на безопасно място!
263
2
 
2
 
! Отговори
раша наша преди 5 години
дразнете мечката дразнете дразнете -мечката търпи и изведнъж без да разберете ще ви разкъса на парчете от вас нищо нема да остане.оставете мечката да си спи спокоино.а ес и нато сащ обградиха бърлогата на мечката не му остава нищо освен да си защити после ще викате и крещите че гризлата е агресивна
262
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До за РуГоVньо, Финландия загуби половината Карелия, Виборг, излаза на Баренцово море и се сдоби с руска военноморска база и репарации, които им ги опростиха!Да, руските загуби на хора бяха големи, ама причината е, че командирският състав беше избит от Сталин и приятелчета!
261
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с глупостите! Прекалявате! А и снимката е фейк! Факан фейк! Тази снимка е от натовското учение в Норвегия! Лъжете и ви мързи да работите снимките ви са под всякаква критика!
260
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той Рокосовски е на коня вата не оня бездарник жуков собствената си изтория не знаете ... другите учите а щуйгу освен да язди путин на конче на по високо неможе се качи
259
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 Я да ни обясниш кога пък руския свинарник е победил Наполеон ...Втората полска война ли ? Сериозно това ако е победа ...2 русия е бита доста често много поздрави от Византия и Ченгис хан но пък що да се занимаваме чак с него и ния в Бг я бихме първата световна
258
3
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Каква война бе ватенки....?А замисляли сте се какво ще стане с всички вас в Европа и Америка ако започне война...мноого сте ***...
257
1
 
9
 
! Отговори
Изводи преди 5 години
Когато параноята те тресе все някой те напада, виждаш призраци, чуваш гласове похищават те извънземни. Моят доктор казва че ако имам някой от горните симптоми мястото ми и в лудницата!
256
2
 
11
 
! Отговори
До за Ру преди 5 години
Забравиха Финската война и какъв бой ядоха. В Ленинград още им държи . . .
255
11
 
9
 
! Отговори
za RU преди 5 години
Русия е велика, Крим е руски.........завинаги!!Русия не може да бъде победена никога!Ако не ми вярвайте.............питайте Наполеон и Хитлер!!Добър ден, селяни прости!!!
254
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До venixМНОГО СИ ПРАВ - САМО VENIX КРАВАРЯ ИМА КАКВО ДА УЧИ ОТ РУСИЯДРУГИТЕ ПРЕДПОЧИТАМЕ ДА НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
253
8
 
10
 
! Отговори
Кремълският педераст преди 5 години
Се готви за войнаТова се вижда от всеки с повече от две мозъчни клетки в главата сиВъпросът е ние дали сме готови да посрещнем ордите му..
252
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На руснаците искат да им разцентроват задния двор.
251
12
 
13
 
! Отговори
venix преди 5 години
Краварите имат много да учат от Русия! Ама много...
250
6
 
9
 
! Отговори
дръж барута сух преди 5 години
Това че ударът не се подготвя срещу нас е добре, защото ще ни даде време да се подготви. Не бива да се самозалъгваме, защото докато държат сили по границите с Естония, докато се огледаме, може да ги преместят срещу България.
249
10
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Русия с такива като вас война няма да води, ще ви бие по 2 ракетни шамара и ще о пикаете кълките, а запада ще прибели очи и ще кажа "хъкъта-ъкъта, таковата...ами случи се...да се разберем някак", щото никой не му се мре за такива, които самият той презира и смята за ***.Русия война със запада не иска. Война на Европа, ако може само източна и конвенционална, с Русия, искат САЩ, за да се оправят дълговете и бъкиите, но Русия би била безкомпромисна срещу атаки към нея. Това кой не го разбра?
248
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОКАТО САЩ СЕ БОРИ С РУСКОТО"СРЕДНОВЕКОВНО-ИМПЕРСКО МРАКОБЕСИЕ"ПОДКРЕПЯМ САЩ
247
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕЛЦИН, ПИЕШЕ ЧОВЕКА,АМА НЕ БЕШЕ ОЛИГАРХ-ТИРАНИНДЕМОКРАТ БЕШЕ ДОКОЛКОТО МОЖЕ...
246
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЕД МИ КАПНА НА СЪРЦЕТО ЕЙ....ЩЕ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ НА КРАДЕЦА ПУТИН
245
9
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
как ще стане,...той и фюрера беше уверен в силата, си ,ама Цял Берлин го опънаха накрая,,,та и сега може да стане така,,,вероято всичко ще започне с Израел;а после,всички ще се влючат,накрая НАТО,няма да го има...но може да има Руски парад във Вашингтон,,,а Ген . Шойгу да приеме парада на бял кон,като Жуков някога......