Строго партиен вот за Русия от българите в Европарламента

Десните и либералите "за", социалистите и ВМРО - "против"
12 мар 2019 22:27, Йовка Димитрова
81
Строго партиен вот за Русия от българите в Европарламента
Снимка: Reuters, архив

Строго по партийни групи гласуваха българските евродепутати по резолюцията за състоянието на отношенията ЕС-Русия, приета днес от Европейския парламент.

Социалистите като един са против критичния тон на документа, изразяващ позицията на Европарламента. ГЕРБ и ДСБ са "за" с изключение на Владимир Уручев, който се въздържа. Четиримата евродепутати от ДПС, които са част от либералната парламентарна група, също са гласували в подкрепа на резолюцията, с която Европейският парламент обявява, че Русия повече не може да бъде стратегически партньор на Европа и призовава за ограничаване на сътрудничеството между Брюксел и Москва до няколко области от общ интерес като борбата с тероризма и организираната престъпност, стабилността в Близкия изток, киберсигурността и глобалното затопляне.

Така 9-ма българи са сред 402-мата евродепутати, подкрепили резолюцията: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Евай Майдел, Светослав Малинов, Асим Адемов, Неджми Али, Филиз Хюсменова, Илхан Кючук и Искра Михайлова.
Към Сергей Станишев, Георги Пирински, Петър Курумбашев и Момчил Неков от БСП се присъединява с гласа си и Ангел Джамбазки от ВМРО. Джамбазки, който членува в групата на консерваторите е един от малкото си съпартийци, който се разграничава от текста. Другият български консерватор Николай Бареков е сред въздържалите се. Емил Радев от ГЕРБ не е участвал в гласуването.

Според Сергей Станишев в еврорезолюцията нямало нищо ново и не се предлагали решения.

"Позицията на БСП и на българските евродепутати-социалисти винаги е била последователна – срещу европейските санкции, наложени на Русия. Не заради липса на европейска солидарност и единство, а защото виждаме, че те просто не постигат нужния ефект. Вместо това вредят най-вече на страни като България", добави Станишев.

Той коментира и позитивния вот на ГЕРБ като заяви, че "управляващите в България трябва да са наясно, че няма как единия ден да чертаем общи проекти за инвестиции в София, а на другия - да гласуваме документ за забрана за участие в нови големи проекти".

Депутатите от ГЕРБ не мотивираха своя избор, но по-голяма част от групата на ЕНП е гласувала по същия начин. Гласовете против идват главно от редиците на социалистите и комунистите.

Резолюцията на Европейския парламент настоява за прекратяване на практиката за даване на "златни" визи и паспорти на руски олигарси, за спиране на газопровода "Северен поток" 2 и за преценяване дали всички нови енергийни проекти отговарят на европейските приоритети. Призовава се за ограничаване финансирането на партиите от чужбина, засилване на борбата срещу хибридните атаки. Русия трябва да изпълни Минските споразумения и да се откаже от анексията на Крим, се казва още в документа, който оценява отношенията между ЕС и Руската федерация.


81
Още по темата: РусияЕСевродепутати
Още от Русия
Русия се готвила за война с НАТО, първата цел – балтийските страни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 6 дни
Няма да гласувам за продажници!
60
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 6 дни
5 години разцвет и спокойствие за Крим! Не ги достигна жестоката съдба на Одеса и Киев!
59
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 6 дни
Ако ЕС има самостоятелна политика и отбрана и си гледа собствения интерес ще сме далеч по- добре! Марионетката винаги е губеща!
58
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 6 дни
Тая Европа ще бъде катурната от САЩ , на там вървят работите !
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лоша работа , пиндостанците си
правели сметки да доставят втечнен
газ през Керченския пролив за
украйна .
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пет години откакто Русия
отне Крим от америка .
55
5
 
6
 
! Отговори
АВС преди 1 седмица
ВСИЧКО ПОСЛЕ ТОВА КОЕТО СА ГЛАСУВАЛИ РАЗБИРАСЕ ЧЕ РУСИЯ НЯМА ДА ВИ МЪЛЧИ КОИ СТЕ ВИЕ ДА НАКАРАТЕ РУСИЯ С СИЛА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ КРИМ СЕВЕРЕН ПОТОК ДА СЕ СПРЕ ПОСЛЕ ЩЕ ПЛАЧЕТЕ КАТО НА БГ С ДУМИТЕ НИЕ СМЕ ПОСЛУШНИ ШКОЛНИЦИ НА ЕС ГАЗ НЯМА ЩЕ ИМА Г.Ъ.З...... НАПРЕД КЪМ РУСИЯ. МИНАХА 5 ГОД.САЩ МЕЧТАЕ ЗА КРИМ
54
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Продажните русофили знаеме, че са против санкциите, но защо не кажат, ка да се отговори на агресията на Московската Орда !?...като направиме паметници на руския "отпускар" от Крим ли ?
53
5
 
8
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 седмица
Тази резолюция,приета от ЕП е интересна не само със съдържанието си,а също така с момента на приемането и други особености!Както е известно,резолюциите на ЕП нямат задължителен характер за ЕК-по-точно когато ЕП и ЕК са на едно мнение,се приема мнението на ЕП,а когато са на различно-на ЕК!?На тази резолюция,приета 2 месеца преди изборите,никой няма да обърне внимание,защото после може да стане съвсем различно.В този смисъл ЕП ми изглежда като един човек,който пръд-ва,преди да излезе от стаята...
52
10
 
6
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 1 седмица
До не може да бъде! Който си е прокарвал тръбите си остава за негова сметка Това да не е бит пазар всеки да си продава каквото си иска
51
2
 
22
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 седмица
Не искам да взема отношение кой е крив и кой прав в тази резолюция.но искам да обърна внимание на един момент ,кой то показва елемент на безумие на тази резолюция-призива за спиране на северен поток 2.Кажете ми как може да стане това при подписани вече всички необходими договори и споразумения и прекарани вече над 800 км. от тръбите под водата!?Подобни призиви според мен при това положение може да се отправят само от хора загубили всякакво чувство за мярка!?
50
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 45 Анонимен
От 2020 година Русия спира транзита на газ през Украйна . Турция се кефи а Германия потрива ръце защото май ще стане главния газоразпределител за Европа. А ние кде сме ?
49
2
 
4
 
! Отговори
матросов преди 1 седмица
До Анонимен - македонецЪТ е печен, не е предател като татарите ....
48
1
 
17
 
! Отговори
пущиняк преди 1 седмица
Много българи се намърдали в този европарламент и всичките с звучни български имена- Неджми Али, Илхан Кючук, Евай Майдел и т.н.
47
7
 
14
 
! Отговори
матросов преди 1 седмица
Много съм го казувал - колкото пъти сме се събирали с католиците винаги сме губели исконни територии - сега наред е черноморско Косово .... така по сигурно ще има американ база на локвата .... а герберите са ясни, продължават традицията на седесето - едните разрушиха индустрията и сел. стопанство, а следващите - дават територия срещу кредити ...
46
7
 
15
 
! Отговори
матросов преди 1 седмица
на русняците не им пука, як поток вече е пред завършване за Чайна, Ким и виетконг ...... честито изчезващи българи .... наиграхте се с джендърите ...
45
4
 
12
 
! Отговори
матросов преди 1 седмица
Вече е ясно, външен натиск и край с потоците и централите - потока в Грек и Итали, тока в Туркиш ( защото сме аканлии и предатели), ужасна сиромашия и деградация - революция на бедните ... Честито ..
44
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
УГОЕНИЯ ПУТИН ОТ Г-ЖА ЩАЗИ,НЕ МОЖЕ ДА МУ СПРЕ АПЕТИТА,ИСКА ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ.ТРЯБВА ДА МИНЕ НА ДИЕТА,ТА ТОЙ ЩЕ ИЗЯДЕ И НЕЯ!
43
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Джамбазки си показа истинския цвят. Това е добре да се знае и има предвид.
42
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А резолюция за това че америко-канадците ни крадат златните залежи кога? Мекерета, мекерета долни.