Петте години след Крим: Русия вече е по-силна

След "руската пролет" противопоставянето Русия-Запад изби навън
15 мар 2019 21:31, Елка Василева
221
Петте години след Крим: Русия вече е по-силна
Снимка: архив, Reuters

Преди пет години, след присъединяването на Крим към Русия, започна открито противопоставяне между страната ни и Запада. Назрявало и преди тогавашните събития, след "руската пролет" то просто изби навън. Най-видимата форма на конфликта е санкционната война; в основата на всичко обаче лежи геополитическият, дори цивилизационен конфликт между Русия и Запада, пише Пьотър Акопов, "Взгляд".

Какво показаха изтеклите пет години?

Веднага след връщането на Крим в Русия Западът наложи на страната ни разнообразни санкции: лични - срещу редица военни и политици, и икономически. Последваха наши ответни санкции, после западните бяха допълвани и разширявани - и към днешна дата вече са стабилен фон на отношенията ни с Европа и САЩ.

Отначало либералите у нас се блазнеха от надеждата, че конфронтационният период няма да трае дълго - по един или друг начин всичко ще се уталожи и ще тръгне, както преди. Някои смятаха това да се постигне чрез руски отстъпки пред Запада, при все че никак не бе ясно защо да ги правят Путин и народът; други се надяваха Западът да схване колко е безперспективен натискът върху Русия и да мине към смекчаване на санкциите. Не стана нито едното, нито другото. Защото санкциите са само форма, а Крим и Донбас са само предлог (стига да погледнем как в САЩ темата за "руска намеса" в Украйна плавно се смени с темата за "руска намеса" в американските избори).

Събитията, започнали преди пет години, бяха предопределени дълго време преди Майдана и бягството на Янукович от Киев. И няма да приключат с крах за Украйна. А с крах на Запада - с разпадане на единния блок, включващ САЩ и Европа. Който ще се разпадне съвсем не заради конфронтацията с Русия, но и тя ще допринесе за ускоряване на процеса.

Малцина днес помнят, че конфронтацията със САЩ не тръгна от февруари-март 2014 г. Тя набираше обороти от 2011 г. - от "арабската пролет" и решението на Путин да се върне в Кремъл, сиреч да се кандидатира пак за президент. САЩ - заради съветите на "борците с режима" у нас, вече бяха повярвали, че той няма да е сред кандидатите. Путин бе неудобен за Щатите и с оглед плановете за създаване на Евразийски съюз, означаващи реинтеграция на постсъветското пространство, както се посочваше открито.

Затова активната роля на американците в протестите на Блатния площад не бе случайна, при все че изглеждаше странно сериозната им надежда "московските вълнения" да успеят. Завърнал се в Кремъл, Путин започна национализация на елита*. Освен това сложи бариери пред англосаксонската "мека сила" - ограничи възможността за влияние върху руската политика и общество чрез неправителствени сдружения.

Същевременно през 2012-2013 г. Путин все още поддържаше отношения с Вашингтон, редовно - макар и рядко, се срещаше с Обама. Но още през лятото на 2013 г. Щатите пропуснаха два много болезнени удара. Първият бе Сирия, вторият - Сноудън. Ударите не дойдоха от Путин - той само се възползва от ситуацията и грешките на самите САЩ.

Обама сам се натика в задънена улица със заплахите да удари Сирия, ако се използват химически оръжия, а щом бе режисирано подобно "използване", се изплаши да не отвори кутията на Пандора. Путин му помогна да не се изложи съвсем (в самите САЩ) - ударът по Сирия бе отменен срещу извозване на сирийските запаси от химически оръжия. Обама и американците обаче не останаха благодарни на Путин, защото бездруго се изложиха пред близкоизточните си съюзници, най-вече пред саудитците.

Историята със Сноудън изостри нещата. Москва подслони избягалия американски агент и хич не скланяше да го предаде на Вашингтон. С което директно предизвика Обама - но Путин отново не бе инициатор, само се възползва от възможността. Двете събития - практически едновременни, бяха същинската точка, маркирала срива в отношенията между двете страни. Дори изобщо да не бе последвала Украйна, след събитията от август-септември САЩ и Русия окончателно излязоха на конфликтната пътека.

Украйна обаче се случи - отначало Путин я обърна от Запада към Изтока, като убеди Янукович да забави подписа си за асоцииране с ЕС, а после Западът помете Янукович чрез Майдана и я обърна в обратна посока, и то в твърдо антируска форма. Русия нямаше как да наблюдава мълчешком - Западът демонстрира, че няма да допусне никакъв Евразийски съюз и изобщо не се кани да признава никакви национални интереси на Москва в пространството на историческа, голяма Русия.

Ние отвърнахме с Крим. Тогава вече конфронтацията между Запада и Русия доби форма на санкции и остри обвинения. Тъкмо тогава Щатите открито минаха към политика за възпиране на Русия. Със съответната риторика - да я "изолират", "накажат", "накарат", "да й дадат урок", и с обидните забележки, че е "регионална сила". Опитът да ни изолират остана безплоден, англосаксонците само показаха, че могат да контролират единствено Европа. Дори страни, следващи орбитата на САЩ, като Япония и Южна Корея, не се присъединиха всъщност към санкционния режим. Русия пък започна отдавна замисляния си завой на Изток - сближаването с Китай и страни от незападния свят. Без март 2014 г. щеше да стане същото, просто малко по-бавно и без да бие на очи.
Стремежът да се накаже Русия допринесе впрочем да се ускори и деконструкцията на еднополюсния свят - всички не само се увериха, че Щатите далеч не са всесилни, но взеха да влагат и повече усилия, градейки нова архитектура на световното устройство, постамериканско и постзападно. Говорим не само за пълзящата дедоларизация, но и за множеството хоризонтални, двустранни и многостранни линии и връзки, създавани през всичките тези години без Америка и заобикалящи Америка.

Та нали за Русия не са враг Щатите като такива, а глобалисткият атлантически елит, използващ и самата Америка в свой интерес. Чудесно доказателство бе победата на Доналд Тръмп - на власт в САЩ дойде човек, станал за мондиалистите враг, сравним със самия Путин.

Изобщо през петте години след Крим се случиха редица знакови събития, потвърдили колко закономерен бе март 2014 г. Ще споменем не само избирането на Тръмп и последвалия вътрешнополитически смут в САЩ, но и Brexit-а - най-ярка проява на кризата в Евросъюза, и руската операция в Сирия, обърнала с лице към нас Близкия изток и увеличила в крайна сметка бездруго нарасналата геополитическа тежест на Русия.

Но американският смут и кризата в ЕС не са последици от Крим или от конфронтацията с Русия - а просто поредните, съвсем логични, предопределени фази от задълбочаващата се криза на Запада (също и като единно цяло) и на градения от него модел за глобализация. В най-близките години ще видим още много "жалони" и всички те ще водят света във вярната, в нужната за нас посока. Към изграждането на нов, многополюсен свят, който с право ще може да бъде наречен не само постамерикански, но и посткримски.

* Курс, който включваше директива всички изнесени от Русия активи на елита в чужбина да се върнат в страната
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
20
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До АнонимеН: "РУСИЯ ОФИЦИАЛНО Е МЪРТВА ДЪРЖАВА"? Русия, опората на православието. Това само голям грешник и слуга на сатаната може да го напише. И кой си ти, човече, та да съдиш коя държава може да съществува и коя не? Покай се докато не е късно.
140
23
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ ИЗБИВА РУСКОТО ЦАРСКО ХРИСТИЯНСКО СЕМЕЙСТВО КОЕТО ОСВОБОЖДАВА БЪЛГАРИЯ!!!ВСЕКИ КОЙТО ПОДКРЕПЯ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В РУСИЯ Е ДОКАЗАН БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛ И СЛУГА НА САТАНАТА :D
139
15
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВСЕКИ КОЙТО ПОДКРЕПЯ ТЕРОРИСТИЧНИЯ РЕЖИМ В РУСИЯ Е СЛУГА И СЪУЧАСТНИК НА САТАНАТА!!!КОМУНДЕЛО РУСИЯ ОФИЦИАЛНО Е МЪРТВА ДЪРЖАВА ОТ 2015-ТА КОГАТО ФАЩ ТРЯБВАШЕ ДА Я ЗАЛИЧАТ!! ТОВА СА ПОДПИСАЛИ ФАЩ 1994-ТА, ЧЕ ЩЕ ЗАЩИТАВАТ УКРАЙНА ОТ ВСЯКАКВИ НАБЕЗИ ОТ СТРАНА НА РУСИЯ! НО ФАЩ ГЛАВНИЯ ПРЕДАТЕЛ ТЕРОРИСТ НА СВЕТА НЕ СИ ИЗПЪЛНИ ПОТИТЕ АНГАЖИМЕНТИ!!!
138
12
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До АнонимеН: Упорстваш в гордостта и заблужденията си, чадо. Покай се докато е време. Бог е милостив.
137
5
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До ognyanzСЛУГА НА ДЯВОЛА!АЗ НЕ СЛУЖА НА САТАНАТА ДОКАТО ТИ ДА :D
136
6
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До АнонимеН: В библията е казано "Не съдете, за да не ви съдят". И още "Извадете първо гредата от своето око, и тогава ще видите как да извадите сламката от окото на ближния си. Не съди другите, а си помисли за собствените си грехове. Бог е милостив.
135
9
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До АнонимеН: Забравил си да изключиш Caps Lock на клавиатурата си. И не споменавай напразно името Божие - това е грях.
134
9
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРОКЛЕТА ДА Е НАВЕКИ КОМУНДЕЛО РУСИЯ И ДАНО БОГ ГИ НАКАЖЕ ПОДОБАВАЩО И РЕЖИМА И НАСЕЛЕНИЕТО КОИТО СА ИМ СЪУЧАСТНИЦИ В ТЕРОРА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА !!!
133
7
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До До АнонимеН 120ДРИ-СЛОТУРЦИЯ НЕ Е ПОДПИСВАЛА, ЧЕ НЯМА ДА АНЕКСИРА СЕВЕРЕН КИПЪР!!!!ДАНО БОГ НЕ НАКАЖЕ ПОДОБАВАЩО СЛУГА НА ДЯВОЛА!КРИМ МОЖЕ ДА Е САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА!!!НО РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА ПРИСЪЕДИНИ КРИМ ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА КОЛКОТО И ДА ГО ИСКАТ! ТОВА Е ПОДПИСАЛА 1994-ТА ГОДИНА И ТОЧКА!
132
10
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Днес Русия празнува 5 години от присъединяването на Крим. Вложиха милиарди, построиха дай-дългия в Европа мост над Керченския пролив, тази година ще довършат и ж.п. линията по моста. Да им пожелаем успех.
131
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До правдевЛЪЖИ САМО МАЙКА СИ!!!РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА ПРИСЪЕДИНИ КРИМ ДОРИ КРИМ ДА ГО ИСКА!!!! ТОВА Е ПОДПИСАНО 1994-ТА ГОДИНА ОТ РУСИЯ !!!!
130
10
 
14
 
! Отговори
До АнонимеН 120 преди 5 години
Не осъзнаваш колко си прав. "Никой не може да анексира собствена територия". По всички закони на международното право Крим е руска територия. Фантазиите са си фантазии, реалността си е реалност. Турция анексира Северен Кипър в нарушение на международното право. Югославия бе разчленена в нарушение на МП. Ирак и Либия бяха разрушени в нарушение на МП. И си изкарай "комундело" от ***, че ми омръзна да слушам тъпотии.
129
8
 
13
 
! Отговори
правдев преди 5 години
До АнонимеНПърво прочети какво означава думичката анексия. Има референдум проведен от кримския народ, населяващ територията на Автономната Кримска република за отделяне от Украйна. Следва молба от Кримското правителство и удовлетворяване на молбата от РФ. Анексия няма. Всичко става по законите на Международното право. Мислете бе, стига сте преписвали.
128
7
 
13
 
! Отговори
za RU преди 5 години
Западът иска да краде ресурси от Русия...............нефт, злато, диаманти и др...............както беше по времето на предателя Горбачов и алкохолика Елцин............................но няма да им мине номера!!Русия и Китай са новите СУПЕРСИЛИ................Западът загива , САЩ е една фалирала държава с над 20 ТРИЛИОНА ДОЛАРА ДЪЛГ.
127
5
 
6
 
! Отговори
До АнонимеН 118 преди 5 години
Лозунги лесно се вдигат и подписи смело се слагат, но за да си изпълниш задълженията трябват остри зъбки. От много плюскане зъбите на великата депресия са бая претъпени и са страшни само за Боко, Цецо и фантазьори ката теб. Ами да си изпълнят най после задълженията господарите ти. Само с ***, празни лафове и *** не става.
126
11
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До ИсторичкаБЪЛГАРИЯ НЕ Е ПОДПИСВАЛА , ЧЕ НЯМА ДА АНЕКСИРА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ!! ДОКАТО РУСИЯ Е ПОДПИСАЛА 1994-ТА, ЧЕ НЯМА ДА АНЕКСИРА КАКВАТО И ДА БИЛО ЗЕМЯ ОТ УКРАЙНА ПРИ КАКВИТО И ДА БИЛО ОБСТОЯТЕЛСТВА!ДАНО БОГ ТЕ НАКАЖЕ ПОДОБАВАЩО !
125
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРИ РАЗПАДА НА СССР ОТ УКРАЙНА СЕ ВЗИМА ТЕРИТОРИЯ И ИМ НАБУТВАТ КРИМ КАТО КОМПЕНСАЦИЯ!!!! УКРАЙНА Е БИЛА ИЗМАМЕНА ОЩЕ ТОГАВА! УКРАЙНА Е САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА ДО 1921 ГОДИНА СЪС СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ!!!КОМУНИСТИТЕ ДОБРЕ СА СИ НАПРАВИЛИ СМЕТКАТА!
124
5
 
10
 
! Отговори
za RU преди 5 години
Русия е велика сила, Крим е руски завинаги, скоро и 1/2 Украйна ще стане руска.............защото там живеят руснаци, които няма да приемат геноцида на един фашистки режим , начело с един олигарх-шоколадов бос-алкохолик Потрошенко!!!
123
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а англосаксонците и тяхния еднополюсен свят залязва.---ПО ТОВА СИГУРН СЪДИШ ОТ КУРСА НА ДОЛАРА
122
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
икой не може да анексира собствена територия---KRиМ Е УКРАИНСКА ТЕРИТОРИЯ