Петте години след Крим: Русия вече е по-силна

След "руската пролет" противопоставянето Русия-Запад изби навън
15 мар 2019 21:31, Елка Василева
216
Петте години след Крим: Русия вече е по-силна
Снимка: архив, Reuters

Преди пет години, след присъединяването на Крим към Русия, започна открито противопоставяне между страната ни и Запада. Назрявало и преди тогавашните събития, след "руската пролет" то просто изби навън. Най-видимата форма на конфликта е санкционната война; в основата на всичко обаче лежи геополитическият, дори цивилизационен конфликт между Русия и Запада, пише Пьотър Акопов, "Взгляд".

Какво показаха изтеклите пет години?

Веднага след връщането на Крим в Русия Западът наложи на страната ни разнообразни санкции: лични - срещу редица военни и политици, и икономически. Последваха наши ответни санкции, после западните бяха допълвани и разширявани - и към днешна дата вече са стабилен фон на отношенията ни с Европа и САЩ.

Отначало либералите у нас се блазнеха от надеждата, че конфронтационният период няма да трае дълго - по един или друг начин всичко ще се уталожи и ще тръгне, както преди. Някои смятаха това да се постигне чрез руски отстъпки пред Запада, при все че никак не бе ясно защо да ги правят Путин и народът; други се надяваха Западът да схване колко е безперспективен натискът върху Русия и да мине към смекчаване на санкциите. Не стана нито едното, нито другото. Защото санкциите са само форма, а Крим и Донбас са само предлог (стига да погледнем как в САЩ темата за "руска намеса" в Украйна плавно се смени с темата за "руска намеса" в американските избори).

Събитията, започнали преди пет години, бяха предопределени дълго време преди Майдана и бягството на Янукович от Киев. И няма да приключат с крах за Украйна. А с крах на Запада - с разпадане на единния блок, включващ САЩ и Европа. Който ще се разпадне съвсем не заради конфронтацията с Русия, но и тя ще допринесе за ускоряване на процеса.

Малцина днес помнят, че конфронтацията със САЩ не тръгна от февруари-март 2014 г. Тя набираше обороти от 2011 г. - от "арабската пролет" и решението на Путин да се върне в Кремъл, сиреч да се кандидатира пак за президент. САЩ - заради съветите на "борците с режима" у нас, вече бяха повярвали, че той няма да е сред кандидатите. Путин бе неудобен за Щатите и с оглед плановете за създаване на Евразийски съюз, означаващи реинтеграция на постсъветското пространство, както се посочваше открито.

Затова активната роля на американците в протестите на Блатния площад не бе случайна, при все че изглеждаше странно сериозната им надежда "московските вълнения" да успеят. Завърнал се в Кремъл, Путин започна национализация на елита*. Освен това сложи бариери пред англосаксонската "мека сила" - ограничи възможността за влияние върху руската политика и общество чрез неправителствени сдружения.

Същевременно през 2012-2013 г. Путин все още поддържаше отношения с Вашингтон, редовно - макар и рядко, се срещаше с Обама. Но още през лятото на 2013 г. Щатите пропуснаха два много болезнени удара. Първият бе Сирия, вторият - Сноудън. Ударите не дойдоха от Путин - той само се възползва от ситуацията и грешките на самите САЩ.

Обама сам се натика в задънена улица със заплахите да удари Сирия, ако се използват химически оръжия, а щом бе режисирано подобно "използване", се изплаши да не отвори кутията на Пандора. Путин му помогна да не се изложи съвсем (в самите САЩ) - ударът по Сирия бе отменен срещу извозване на сирийските запаси от химически оръжия. Обама и американците обаче не останаха благодарни на Путин, защото бездруго се изложиха пред близкоизточните си съюзници, най-вече пред саудитците.

Историята със Сноудън изостри нещата. Москва подслони избягалия американски агент и хич не скланяше да го предаде на Вашингтон. С което директно предизвика Обама - но Путин отново не бе инициатор, само се възползва от възможността. Двете събития - практически едновременни, бяха същинската точка, маркирала срива в отношенията между двете страни. Дори изобщо да не бе последвала Украйна, след събитията от август-септември САЩ и Русия окончателно излязоха на конфликтната пътека.

Украйна обаче се случи - отначало Путин я обърна от Запада към Изтока, като убеди Янукович да забави подписа си за асоцииране с ЕС, а после Западът помете Янукович чрез Майдана и я обърна в обратна посока, и то в твърдо антируска форма. Русия нямаше как да наблюдава мълчешком - Западът демонстрира, че няма да допусне никакъв Евразийски съюз и изобщо не се кани да признава никакви национални интереси на Москва в пространството на историческа, голяма Русия.

Ние отвърнахме с Крим. Тогава вече конфронтацията между Запада и Русия доби форма на санкции и остри обвинения. Тъкмо тогава Щатите открито минаха към политика за възпиране на Русия. Със съответната риторика - да я "изолират", "накажат", "накарат", "да й дадат урок", и с обидните забележки, че е "регионална сила". Опитът да ни изолират остана безплоден, англосаксонците само показаха, че могат да контролират единствено Европа. Дори страни, следващи орбитата на САЩ, като Япония и Южна Корея, не се присъединиха всъщност към санкционния режим. Русия пък започна отдавна замисляния си завой на Изток - сближаването с Китай и страни от незападния свят. Без март 2014 г. щеше да стане същото, просто малко по-бавно и без да бие на очи.
Стремежът да се накаже Русия допринесе впрочем да се ускори и деконструкцията на еднополюсния свят - всички не само се увериха, че Щатите далеч не са всесилни, но взеха да влагат и повече усилия, градейки нова архитектура на световното устройство, постамериканско и постзападно. Говорим не само за пълзящата дедоларизация, но и за множеството хоризонтални, двустранни и многостранни линии и връзки, създавани през всичките тези години без Америка и заобикалящи Америка.

Та нали за Русия не са враг Щатите като такива, а глобалисткият атлантически елит, използващ и самата Америка в свой интерес. Чудесно доказателство бе победата на Доналд Тръмп - на власт в САЩ дойде човек, станал за мондиалистите враг, сравним със самия Путин.

Изобщо през петте години след Крим се случиха редица знакови събития, потвърдили колко закономерен бе март 2014 г. Ще споменем не само избирането на Тръмп и последвалия вътрешнополитически смут в САЩ, но и Brexit-а - най-ярка проява на кризата в Евросъюза, и руската операция в Сирия, обърнала с лице към нас Близкия изток и увеличила в крайна сметка бездруго нарасналата геополитическа тежест на Русия.

Но американският смут и кризата в ЕС не са последици от Крим или от конфронтацията с Русия - а просто поредните, съвсем логични, предопределени фази от задълбочаващата се криза на Запада (също и като единно цяло) и на градения от него модел за глобализация. В най-близките години ще видим още много "жалони" и всички те ще водят света във вярната, в нужната за нас посока. Към изграждането на нов, многополюсен свят, който с право ще може да бъде наречен не само постамерикански, но и посткримски.

* Курс, който включваше директива всички изнесени от Русия активи на елита в чужбина да се върнат в страната
 

/БТА/


216
Още от САЩ
Осъден: Шефът на кампанията на Тръмп в затвора за 73 месеца
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
5
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 2 дни
Русия вече е по-силна!
128
1
 
3
 
! Отговори
хохолите капут! преди 2 дни
До ФАКТ

не се притеснявайте моля
127
11
 
13
 
! Отговори
Историчка преди 2 дни
До ФАКТ
По тази логика и Източна Румелия е анексирана от Княжество България, а празнуваме "очевидно нарушение на международното право", но ние знаем, че това е историческа справедливост. Аналогичното е положението с Крим. И мислете преди да пишете минуси
126
5
 
2
 
! Отговори
до 125 преди 2 дни
За каква орда говориш бе пуштун.
125
8
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 дни
Не е толкова важно дали Московската Орда е по-силна, а е по-важно, че губи !
И Северна Корея е по-силна, но какво спечели !?...селфи на Ким'чо с Тръмп и лимузината му !
124
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ВИВА Е РОССИЯ- МОРТО ДИ КРАВАРО
123
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
до 119-Гошу изкара ли за днес грошу-ВЕЛИКА Е РУСИЯ ДА ЗНАИШ
122
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Китай е бъдещето и новата суперсила. Русия иска да ки върне влиянието от времената на СССР, но тези времена са безвъзвратно отминали. Русия нито имат икономика, нито човешки ресурс да се къревновава с Китай или Индия. За едно е прав журналиста - бъдещето е в Азия, а англосаксонците и тяхния еднополюсен свят залязва.
121
14
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 дни
ФАЩ СА ГЛАВНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ И ТЕРОРИСТИ ТУК!!!!!

ТЕ ТРЯБВАШЕ ДА СИ ИЗПЪЛНЯТ ПОЕТИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ОТ 1994-ТА И ДА ИЗБИЯТ ВСИЧКИ РУСКИ ТЕРОРИСТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА (ДОНБАС, ЛУГАНСК И КРИМ)
120
19
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 дни
КРИМ МОЖЕ ДА Е САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА НО РУСИЯ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА АНЕКСИРА КРИМ ДОРИ КРИМ ДА ГО ИСКА!!!!

ТОВА Е ПОДПИСАНО ОТ КОМУНДЕЛО РУСИЯ ПРЕЗ 1994-ТА ГОДИНА А ГАРАНТ Е ФАЩ ПО ТОЗИ ДОГОВОР!

КОМУНДЕЛО РУСИЯ СА ПРЕСТЪПНИЦИ И ТЕРОРИСТИ ЗАВИНАГИ!
119
17
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 2 дни
На путинoпитецитe като започнеш да им казваш истината за недораслото диктаторче и Кочината като цяло и веднага започват да плюят по България, щото себе си да се гледаме. Е как да се гледаме, като тук всяка втора статия е за Кочината. Все едно това е някакъв съветски новинарски сайт, не български. А на вас като ви харесва толкова в Кочината, хващайте си чемоданите и отпътувайте. Аз като харесвам САЩ съм бил там и в цяла Западна Европа съм живял. Сега май пак за САЩ ще замина, за кинти
118
12
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 дни
КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ И ЦЯЛОТО И НАСЕЛЕНИЕ СА ЖИВИ ОЩЕ САМО, ЗАЩОТО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ОТ ФАЩ НЕ СИ ИЗПЪЛНИХА ПОДПИСАНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ 1994-ТА, ЧЕ ЩЕ ЗАЩИТАВАТ УКРАЙНА ОТ РУСКИ КРАЖБИ НА ЗЕМЯ!
117
11
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 дни
ДОЛАРА СИ РАСТЕ ИЛИ Е ПОСТОЯНЕН

РУБЛАТА ПАДА
116
12
 
9
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 дни
КРИМ Е АНЕКСИРАН С РУСКА НАМЕСА
115
12
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 дни
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ И ТЕРОРИЗЪМ НА РЕЖИМА В РУСИЯ НАЧЕЛО СЪС ФАЛШИВИЯ ПУТИН СА ВСЕИЗВЕСТНИ!!!!
114
16
 
9
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 дни
ПУТИН Е ОФИЦЕР ОТ КГБ, ДИКТАТОР - АВТОКРАТ И ДОКАЗАН УБИЕЦ
В СЛЕДСТВИЕ НА СЪБИТИЕТО "КУРСК"
113
12
 
12
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 дни
В РУСИЯ НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ
112
9
 
9
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 дни
РУСИЯ СЕ МИЛИТАРИЗИРА С ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ
111
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Много разбирачи за Русия много нещо, как била бедна как Путин бил диктатор . Абе палячовци защо не погледнем какво става в Европейска България бе
---
ТОВА МИ ЗВУЧИ: "ПАК МЕ БИЯТ ПО РУСУФИЛСКОТО КАНЧЕ, ДА МИНЕМ НА ДРУГА ТЕМА..."
ЩО БЕ ДРУГАРЮ , ЩО ТАКА...
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ПРОВЕРЕТЕ КОЛКО ОТ ТЕЗИ 300 ХИЛЯДИ КОИТО ПОДАВАТ МОЛБИ ЗА САЩ СА РУСНАЦИ. В РУСИЯ И МОСКВА ИМА НАД 5 МИЛИОНА ЕВРЕЙ КОИТО НЕ ИСКАТ ДА ОТИДАТ В ИЗРАЕЛ А ДИРЕКТНО В САЩ ЗАЩОТО ОТ ИЗРАЕЛ Е ПО ТРУДНО