Петте години след Крим: Русия вече е по-силна

След "руската пролет" противопоставянето Русия-Запад изби навън
15 мар 2019 21:31, Елка Василева
221
Петте години след Крим: Русия вече е по-силна
Снимка: архив, Reuters

Преди пет години, след присъединяването на Крим към Русия, започна открито противопоставяне между страната ни и Запада. Назрявало и преди тогавашните събития, след "руската пролет" то просто изби навън. Най-видимата форма на конфликта е санкционната война; в основата на всичко обаче лежи геополитическият, дори цивилизационен конфликт между Русия и Запада, пише Пьотър Акопов, "Взгляд".

Какво показаха изтеклите пет години?

Веднага след връщането на Крим в Русия Западът наложи на страната ни разнообразни санкции: лични - срещу редица военни и политици, и икономически. Последваха наши ответни санкции, после западните бяха допълвани и разширявани - и към днешна дата вече са стабилен фон на отношенията ни с Европа и САЩ.

Отначало либералите у нас се блазнеха от надеждата, че конфронтационният период няма да трае дълго - по един или друг начин всичко ще се уталожи и ще тръгне, както преди. Някои смятаха това да се постигне чрез руски отстъпки пред Запада, при все че никак не бе ясно защо да ги правят Путин и народът; други се надяваха Западът да схване колко е безперспективен натискът върху Русия и да мине към смекчаване на санкциите. Не стана нито едното, нито другото. Защото санкциите са само форма, а Крим и Донбас са само предлог (стига да погледнем как в САЩ темата за "руска намеса" в Украйна плавно се смени с темата за "руска намеса" в американските избори).

Събитията, започнали преди пет години, бяха предопределени дълго време преди Майдана и бягството на Янукович от Киев. И няма да приключат с крах за Украйна. А с крах на Запада - с разпадане на единния блок, включващ САЩ и Европа. Който ще се разпадне съвсем не заради конфронтацията с Русия, но и тя ще допринесе за ускоряване на процеса.

Малцина днес помнят, че конфронтацията със САЩ не тръгна от февруари-март 2014 г. Тя набираше обороти от 2011 г. - от "арабската пролет" и решението на Путин да се върне в Кремъл, сиреч да се кандидатира пак за президент. САЩ - заради съветите на "борците с режима" у нас, вече бяха повярвали, че той няма да е сред кандидатите. Путин бе неудобен за Щатите и с оглед плановете за създаване на Евразийски съюз, означаващи реинтеграция на постсъветското пространство, както се посочваше открито.

Затова активната роля на американците в протестите на Блатния площад не бе случайна, при все че изглеждаше странно сериозната им надежда "московските вълнения" да успеят. Завърнал се в Кремъл, Путин започна национализация на елита*. Освен това сложи бариери пред англосаксонската "мека сила" - ограничи възможността за влияние върху руската политика и общество чрез неправителствени сдружения.

Същевременно през 2012-2013 г. Путин все още поддържаше отношения с Вашингтон, редовно - макар и рядко, се срещаше с Обама. Но още през лятото на 2013 г. Щатите пропуснаха два много болезнени удара. Първият бе Сирия, вторият - Сноудън. Ударите не дойдоха от Путин - той само се възползва от ситуацията и грешките на самите САЩ.

Обама сам се натика в задънена улица със заплахите да удари Сирия, ако се използват химически оръжия, а щом бе режисирано подобно "използване", се изплаши да не отвори кутията на Пандора. Путин му помогна да не се изложи съвсем (в самите САЩ) - ударът по Сирия бе отменен срещу извозване на сирийските запаси от химически оръжия. Обама и американците обаче не останаха благодарни на Путин, защото бездруго се изложиха пред близкоизточните си съюзници, най-вече пред саудитците.

Историята със Сноудън изостри нещата. Москва подслони избягалия американски агент и хич не скланяше да го предаде на Вашингтон. С което директно предизвика Обама - но Путин отново не бе инициатор, само се възползва от възможността. Двете събития - практически едновременни, бяха същинската точка, маркирала срива в отношенията между двете страни. Дори изобщо да не бе последвала Украйна, след събитията от август-септември САЩ и Русия окончателно излязоха на конфликтната пътека.

Украйна обаче се случи - отначало Путин я обърна от Запада към Изтока, като убеди Янукович да забави подписа си за асоцииране с ЕС, а после Западът помете Янукович чрез Майдана и я обърна в обратна посока, и то в твърдо антируска форма. Русия нямаше как да наблюдава мълчешком - Западът демонстрира, че няма да допусне никакъв Евразийски съюз и изобщо не се кани да признава никакви национални интереси на Москва в пространството на историческа, голяма Русия.

Ние отвърнахме с Крим. Тогава вече конфронтацията между Запада и Русия доби форма на санкции и остри обвинения. Тъкмо тогава Щатите открито минаха към политика за възпиране на Русия. Със съответната риторика - да я "изолират", "накажат", "накарат", "да й дадат урок", и с обидните забележки, че е "регионална сила". Опитът да ни изолират остана безплоден, англосаксонците само показаха, че могат да контролират единствено Европа. Дори страни, следващи орбитата на САЩ, като Япония и Южна Корея, не се присъединиха всъщност към санкционния режим. Русия пък започна отдавна замисляния си завой на Изток - сближаването с Китай и страни от незападния свят. Без март 2014 г. щеше да стане същото, просто малко по-бавно и без да бие на очи.
Стремежът да се накаже Русия допринесе впрочем да се ускори и деконструкцията на еднополюсния свят - всички не само се увериха, че Щатите далеч не са всесилни, но взеха да влагат и повече усилия, градейки нова архитектура на световното устройство, постамериканско и постзападно. Говорим не само за пълзящата дедоларизация, но и за множеството хоризонтални, двустранни и многостранни линии и връзки, създавани през всичките тези години без Америка и заобикалящи Америка.

Та нали за Русия не са враг Щатите като такива, а глобалисткият атлантически елит, използващ и самата Америка в свой интерес. Чудесно доказателство бе победата на Доналд Тръмп - на власт в САЩ дойде човек, станал за мондиалистите враг, сравним със самия Путин.

Изобщо през петте години след Крим се случиха редица знакови събития, потвърдили колко закономерен бе март 2014 г. Ще споменем не само избирането на Тръмп и последвалия вътрешнополитически смут в САЩ, но и Brexit-а - най-ярка проява на кризата в Евросъюза, и руската операция в Сирия, обърнала с лице към нас Близкия изток и увеличила в крайна сметка бездруго нарасналата геополитическа тежест на Русия.

Но американският смут и кризата в ЕС не са последици от Крим или от конфронтацията с Русия - а просто поредните, съвсем логични, предопределени фази от задълбочаващата се криза на Запада (също и като единно цяло) и на градения от него модел за глобализация. В най-близките години ще видим още много "жалони" и всички те ще водят света във вярната, в нужната за нас посока. Към изграждането на нов, многополюсен свят, който с право ще може да бъде наречен не само постамерикански, но и посткримски.

* Курс, който включваше директива всички изнесени от Русия активи на елита в чужбина да се върнат в страната
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
1
 
! Отговори
СССР преди 5 години
До АнонимеНРаботата е там че нито русия нито украйна са легитимни. Легитимен е СССР който за сега не е отменен. Затова това което се случва между т.нар русия и украйна е вътрешна работа на СССР
160
0
 
3
 
! Отговори
раша нашана преди 5 години
ес и бг не можете да живейте ако не споменавата в новините за русия майче взех да я обичам русия и сте виновни вие г-да журналисти
159
0
 
1
 
! Отговори
Учителя преди 5 години
Русия може да е със слаба икономика...и дори замираща икономика. Но по военни паради е номер едно...и по дрънчене на оръжие е номер едно...и по зъбене заплашване на съседни държави е номер едно. Абе направо си е номер едно в света :)
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дотам ли я докарахте да препечатвате директно съветска пропаганда?
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом и в тая медия на Шорош се пише истина за магъществото на Русия и краха на Химерика, значи представяте ли си колко и изтърван дзападноолигархичния свят.
156
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСИЯ Е НОВИЯТ СВЕТОВЕН ЛИДЕР-'ВИЙТЕ НА УМРЯЛО ЗАПАДНИ ФАШИЗОИДИ'
155
1
 
4
 
! Отговори
ЧАДЪР преди 5 години
САМО МОСТА Е ДОСТАТЪЧЕН.А НЕДОВОЛНИТЕ ХОДЕТЕ ДА СЕ ЖАЛВАТЕ НА ,,КОЗЯК,,
154
16
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОМУНДЕЛО РУСИЯ МОЖЕ ДА АНЕКСИРА-ПРИСЪЕДИНИ ВСЯКА ТЕРИТОРИЯ НА СВЕТА БЕЗ УКРАЙНА!НО ЗА УКРАЙНА Е ПОДПИСАЛА 1994-ТА МЕЖДУНАРОДЕН ДОГОВОР, ЧЕ НЯМА ДА КРАДЕ ЗЕМЯ ОТ НЕЯ ПРИ НИКАВКИ ОБСТОЯТЕЛСТВА!!!ТЪЙ, ЧЕ АТЕИСТИЧНА РУСИЯ Е ОПОЗОРЕНА И МЪРТВА ДЪРЖАВА ЗАВИНАГИ И ТОВА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ КАКВОТО И ДА ПИШЕТЕ!
153
7
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 5 години
До 120-тиквофил и краварофил!!2та икономическа сила слага в малкия си джоб останалите 11 и се смее на *** герберасти с милиционерски мозъци.
152
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanz 145Какво можеш до искаш от човек, който пише БОГ НЕ ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ?Омразните му руснаци имат много богат речник. Страшно много думи! За такива като него имат думата "умалишенный".
151
6
 
9
 
! Отговори
До АнонимеН преди 5 години
Горкият, тропат ти всички дъски! Даже не се усещаш и пишеш "ФАЩ"!А Русия е православна, руснаците са вярващи. Лично на мен това не ми харесва, аз съм православен по кръщение, от православна фамилия, но съм атеист по възгледи. Но това, което съм видял с очите си, говори категорично, че руският народ е вярващ. Путин, който е много умен и прозорлив, се хвана за православието като обединителен фактор на народа му. Порошенко направи върховна глупост с опита си да отдели УПЦ от Московската Патриаршия
150
3
 
4
 
! Отговори
аман преди 5 години
Тези още се надяват някой да се интересува от тях.
149
11
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До ognyanzКАКВО ПРАВОСЛАВИЕ ТЕ ГОНИ В КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ!КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е МАЙКАТА НА АНТИХРИЗМА!БОГ НЕ ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАШ И НА КОГО СЛУЖИШ!
148
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин възстанови силата на Русия, армията и става все по-мощна и това вбесява американците. Пък и САЩ все повече губят влияние в света и разчитат само на заплахи. Но не могат да направят нищо на Ким, на иранците, пък и майданът във Венецуела пропадна.
147
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КРИМ ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ РУСКИ, ДО ПОСЛЕДНАТА ЯДРЕНА РАКЕТА, НАЙ- МАЛКО!
146
18
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Махалото има и обратен ход. Когато САЩ се спихне, в НАТОвската зона ще плъзне исляма. България готова ли е при такъв вариант?
145
14
 
34
 
! Отговори
тя преди 5 години
Путин спаси Русия и това е причина да го мразят висшите американски кръгове и да подговарят и Европа! ЕС се управлява от дрисльовци ,подчинени на САЩ!
144
15
 
31
 
! Отговори
тя преди 5 години
Стотици хиляди са загиналите руснаци за Крим и как си го представят сега да го подарят на янките ?! Тая нема да стане никога!
143
12
 
27
 
! Отговори
тя преди 5 години
Европа върви към гибел и малките като нас ще са най- потърпевши!
142
11
 
25
 
! Отговори
тя преди 5 години
Браво на автора , нека четат неграмотните и да се учат, а не простотиите им и злобата им!