Оказва ли Западът натиск? Ако Русия изгуби Сърбия, губи и Балканите!

Белград е ключът на Москва към европейската политика
20 мар 2019 16:18, Елка Василева
216
Оказва ли Западът натиск? Ако Русия изгуби Сърбия, губи и Балканите!
Снимка: архив, Reuters

Сърбия е сред малкото съюзници на Русия в Европа. Но какво ще стане, ако Вучич падне от власт? В Москва смятат, че протестите в Сърбия са направлявани от Запада – като подготовка за приемането на страната в НАТО.

Руснаците, които пътуват до Сърбия, просто преливат от възторг: „Сърбите ни харесват, нас, руснаците“, казват си те. И това въодушевление се отнася не просто до отношението към туристите, а и до политиката. Поне досега беше така. Сегашните протести срещу президента Александър Вучич обаче биха могли да променят този факт. Затова и Москва гледа с безпокойство към събитията в Белград, пише Дойче веле.

Сръбският президент се смята за приятелски настроен към Русия, а неговата политика спрямо Кремъл – за напълно предвидима. Но колко ли дълго още ще се задържи на този пост? Неговата страна е сред малкото съюзници на Русия в Европа. Какво ще стане, ако Вучич падне от власт? Как ще повлияе това на добрите стари връзки между двете страни? И застрашено ли е руско-сръбското приятелство?

Освен политически в случая на карта са заложени също и големи икономически интереси. Сърбия купува руски оръжия и руски суровини. Белград проявява интерес към руския проект за газопровод "Турски поток", който в момента се изгражда. Едно от отклоненията от основната тръба трябва да мине през Южна Сърбия, близо до Косово.

Натиск от страна на Запада?

Ако президентът Вучич падне от власт, всичко това ще бъде заложено на карта, казва Олег Бондаренко от руската "Фондация за прогресивна политика". В интервю за Дойче веле той  казва, че се опасява за руските инвестиции в сръбската икономика, както и за стабилността на Косово: "Русия се нуждае от стабилна Сърбия и от сръбски президент, чиито действия са предвидими, като тези на Александър Вучич". Руският наблюдател допуска, че Западът се меси, упражнявайки натиск над президента, за да признае независимостта на Косово.

Още по темата

И други в Москва мислят така - виждат "дългата ръка на Запада". Още повече, че САЩ открито говорят за нуждата да се ограничи руското влияние над Балканите. В тази връзка московската радиостанция "Коммерсантъ FM" цитира политолога Александър Сафонов, който казва, че този натиск има за цел да привлече Сърбия към евроатлантическите структури.

"Така се подготвя почвата за приемането на страната в НАТО. Сърбия печели от това, че не подкрепя санкциите срещу Русия, а сръбската опозиция - за разлика от президента Вучич – не би защитавала руските интереси на Балканите", добавя Сафонов.

Факт е, че Сърбия е единствената страна в Европа, която отхвърля международните санкции срещу Русия. Затова Белград е ключът на Москва към европейската политика, казва Олег Бондаренко. "Сегашните протести целят да отслабят сръбско-руските отношения", твърди политологът.

Проруската ориентация на Сърбия ще си остане

Несъгласие с тази позиция изразява московският публицист Иван Преображенский, според когото нищо съществено няма да се промени: "Москва никога не е смятала Вучич за истински проруски политик. Това обаче не попречи на президента Путин да изгради добри отношения със сръбското ръководство".

Преображенский не вярва, че ще се стигне до смяна на властта в Белград. Но дори и да се стигне дотам, в бъдещата коалиция навярно също ще има достатъчно симпатизанти на Москва, добавя експертът. Подобно на Бондаренко той също смята, че Сърбия играе ключова роля за руската политика в Европа.

"Ако загуби Сърбия, за Русия това ще означава да загуби Балканите", добавя Преображенский – поради това, че сърбите са против международните санкции срещу Русия. Московският наблюдател обаче не вярва, че ако се смени управлението в Белград, това ще промени проруската ориентация на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: СърбиярусияБалкани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че на кой му трябват крадливите и негодни за нищо руск????
123
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите и руснаците - заради тях участваме в 4 войни и губим повече от половин милион войници. Сърбите откраднаха Български земи, наложиха македонизма с подкрепата на Сталин. Послушковците на Сталин в България избиха елита създаден до 1944 и сложиха на власт *** докарали ни до просешка тояга след като господарите им в СССР спряха да ги контролират. Бъдете Българи най-накрая.
122
7
 
7
 
! Отговори
евролъжа и измама преди 5 години
До АнонименЛъжеш - вие соросоуруспиите сте най-многобройните *** в света. И сте проститутляци по душа, защото Тръмп наш ви спря финансите но пак проститутствуватеКак са евроджамийските ви ценности?
121
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците, марш от форума. Във форумите на Ердоган вървете. Ч А ЛМ И сложете и на жегите се печете. Сърбите и руснаците са ни братя и отдавна нямаме немска шпионски династия да ни праща на войни с тях. Ще има нова Чаталджа и край на смешната азиатска сатрапия на Босфора.
120
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм от Западните покрайнини. Сороспио, не се изказвай от наше име - след като нищото Костов пусна натовските самолети да убият братовчед ми в Пирот САМО МОЖЕТЕ ДА СЕ ТА КО ВАТЕ В ДЖЕНДЪРСКИТЕ СИ ***. Сърбите ни постРоиха взривените къщи от агресора Костов и НАТО. Освен това днес сте управлявани от турските партии ГЕРБ и ДПС с подкрепата на патриота Краси Американеца, патриота Лудеров и един ром патриот. .
119
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4. НАТО като се разширява накрая като Варшавския договор просто ще се саморазпусне отвътре. За какво набутаха Македония там - коя ще ги нападне или пък Сърбия... Всичко е от зор после да им продават скапаните си оръжия. 5. Ние като сме членки, та нима сме защитени от дитктатора Ердоган, ако ни нападне, ние българите требе да се вземем в ръце и да сме новите опълченци за България и да потепаме агресора с неграмотнота му и про ста армия. Което и ще направим. Затова и Реджеп ***, ама не смее да
118
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските со ро соидни тактики, цитират двама руски со ро соида и все едно са цитирали Бога. Къде са очевадните пробойни, само молко че не ми се пише-1. След Косово САЩ завинаги отврати сърбите от себе си. Направиха си го самички. 2. Вучич бие с 60 процента на избори, протестърите 2000 со ро ски платени отрабини.3. Наш Бойко едвам печели с патеричите партии едвам събира кворум. Добре че е истинския партньор - Доган. Но тука не се сплетничи как му се вдига кръвното. 4.Нато с раздуване ще с
117
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48 Сърбия купи със злато Българската архиепископия,наречена "Охридска" ,присвои си много български църкви,които нарече ,сръбски,заграби български земи,изби и прогони българите от Македония,наши сънародници агонизират в Западните покрайнини.България вече е в съюз,нямаме нужда от друг.Ако Сърбия наистина иска в ЕС,да приеме европейските ценности и правила и да заповяда,иначе,по-далеч от нас.Щом са с Русия,а с ЕС,само на думи,за пари.
116
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анонимен 48 Трябва много да мразиш България,за да искаш такъв съюз.Сърбия винаги е отнемала българска територия,с помощта на Русия.Два пъти в историята е предлагана федерация със Сърбия,но велики българи са отказвали,защото сърбите са настоявали,тя да бъде управлявана от Белград и постепенно,да сезаличи България,както се опита с югорепубликите,но те с цената на много жертви, се отделиха и разрушиха Велика Сърбия,маскирана,като Югославия.90% от сърбите мислят,че територията на България е сръбска?
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо трябва да си върнем Западните покрайнини, после да имаме обща граница с Косово. После да помогнем за одирането на Мечката.
114
7
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
"Ти спиш ли спокойно защото НАТО те пази? Аз лично НЕ!"Спя спокойно, ям добра храна, пия качествен алкохол. Чакам момента да трепем руснаци.
113
2
 
8
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Имам ИДЕЯ!Сърбия да се смачка и разпарчетоса на инат на Просия. Тогава че ви стане ясно какъв мишок е Потин - ше гледа и ше мига само.
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
Глупости ! Сърбия не е в ЕС и полит. и открай-време е про-Руска !Ключът на Москва към европейската политика е горивата...Либерастите отново са обзети от пристъпи на изпреварваща събитията тревожност !
111
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всички антинатовци и антиевропейци в България,трябва да се отнеме правото да пътуват и работят в ЕС и натовските страни.Както и достъпът до европари.
110
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен129 Русия не дава нищо безвъзмездно.По времето на мракобесния комунизъм,България не бе държава,а руска провинция.Ако не е НАТО,отдавна да ни е сгазила с ботуша и дала още българска цемя на Сърбия.
109
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Москва винаги е казвала високо,че иска Сърбия в ЕС,дори я насърчава,за да се добере чрез нея,до европейските фотдове и пазари,и да я направи "Троянския кон на Русия в ЕС".Освен това,самите сърби непрекъснато го повтарят,докато измолват поредния транш безвъзмездна финансова помощ от Брюксел,или достап до ес-пазарите.На два стола не се седи дълго обаче.Сърбия ще трябва да свиква,че вече не е "велика",каквато бе по времето на Югославия.
108
16
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
...България беше въоръжена до зъби! И оръжието ни беше дадено безвъзмезно от Русия.... Хахахахахахаахааааааааааааааа, хаповетеееее, дайте хаповете на тоз руский чучмек!!! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
107
15
 
16
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по далече от Русия и Сърбия толкова по-близо до цивилизацията.
106
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
129...Много грешиш! България беше въоръжена до зъби! И оръжието ни беше дадено безвъзмезно от Русия! Именно защото разчиташе на нас и ни вярваше! Днес.Америка не ни е "подарила" Нито един куршум .Ако не си го заплатим уви! Ама иначе сме "партньори"! -:) Ти спиш ли спокойно защото НАТО те пази? Аз лично НЕ!
105
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Империята на злото" -това е казано от много по - умни хора от нас .С годините Русия не направи нищо за да ги опровергае .Натъпкаха се с оръжие и рекетират целия свят , а народът им гладува , лъжат го ,баламосват го и той им вярва.