Оказва ли Западът натиск? Ако Русия изгуби Сърбия, губи и Балканите!

Белград е ключът на Москва към европейската политика
20 мар 2019 16:18, Елка Василева
216
Оказва ли Западът натиск? Ако Русия изгуби Сърбия, губи и Балканите!
Снимка: архив, Reuters

Сърбия е сред малкото съюзници на Русия в Европа. Но какво ще стане, ако Вучич падне от власт? В Москва смятат, че протестите в Сърбия са направлявани от Запада – като подготовка за приемането на страната в НАТО.

Руснаците, които пътуват до Сърбия, просто преливат от възторг: „Сърбите ни харесват, нас, руснаците“, казват си те. И това въодушевление се отнася не просто до отношението към туристите, а и до политиката. Поне досега беше така. Сегашните протести срещу президента Александър Вучич обаче биха могли да променят този факт. Затова и Москва гледа с безпокойство към събитията в Белград, пише Дойче веле.

Сръбският президент се смята за приятелски настроен към Русия, а неговата политика спрямо Кремъл – за напълно предвидима. Но колко ли дълго още ще се задържи на този пост? Неговата страна е сред малкото съюзници на Русия в Европа. Какво ще стане, ако Вучич падне от власт? Как ще повлияе това на добрите стари връзки между двете страни? И застрашено ли е руско-сръбското приятелство?

Освен политически в случая на карта са заложени също и големи икономически интереси. Сърбия купува руски оръжия и руски суровини. Белград проявява интерес към руския проект за газопровод "Турски поток", който в момента се изгражда. Едно от отклоненията от основната тръба трябва да мине през Южна Сърбия, близо до Косово.

Натиск от страна на Запада?

Ако президентът Вучич падне от власт, всичко това ще бъде заложено на карта, казва Олег Бондаренко от руската "Фондация за прогресивна политика". В интервю за Дойче веле той  казва, че се опасява за руските инвестиции в сръбската икономика, както и за стабилността на Косово: "Русия се нуждае от стабилна Сърбия и от сръбски президент, чиито действия са предвидими, като тези на Александър Вучич". Руският наблюдател допуска, че Западът се меси, упражнявайки натиск над президента, за да признае независимостта на Косово.

Още по темата

И други в Москва мислят така - виждат "дългата ръка на Запада". Още повече, че САЩ открито говорят за нуждата да се ограничи руското влияние над Балканите. В тази връзка московската радиостанция "Коммерсантъ FM" цитира политолога Александър Сафонов, който казва, че този натиск има за цел да привлече Сърбия към евроатлантическите структури.

"Така се подготвя почвата за приемането на страната в НАТО. Сърбия печели от това, че не подкрепя санкциите срещу Русия, а сръбската опозиция - за разлика от президента Вучич – не би защитавала руските интереси на Балканите", добавя Сафонов.

Факт е, че Сърбия е единствената страна в Европа, която отхвърля международните санкции срещу Русия. Затова Белград е ключът на Москва към европейската политика, казва Олег Бондаренко. "Сегашните протести целят да отслабят сръбско-руските отношения", твърди политологът.

Проруската ориентация на Сърбия ще си остане

Несъгласие с тази позиция изразява московският публицист Иван Преображенский, според когото нищо съществено няма да се промени: "Москва никога не е смятала Вучич за истински проруски политик. Това обаче не попречи на президента Путин да изгради добри отношения със сръбското ръководство".

Преображенский не вярва, че ще се стигне до смяна на властта в Белград. Но дори и да се стигне дотам, в бъдещата коалиция навярно също ще има достатъчно симпатизанти на Москва, добавя експертът. Подобно на Бондаренко той също смята, че Сърбия играе ключова роля за руската политика в Европа.

"Ако загуби Сърбия, за Русия това ще означава да загуби Балканите", добавя Преображенский – поради това, че сърбите са против международните санкции срещу Русия. Московският наблюдател обаче не вярва, че ако се смени управлението в Белград, това ще промени проруската ориентация на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: СърбияРусияБалкани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, че протестите в Сърбия са платени от Запада.Платените сръбски *** бързо забравиха НАТО-вските бомби над Сърбия в края на миналия век---Я ХОДИ ХАХАКАЙ В ПСИХИАТРИЧНОТО БЕ РУСУРОБ
63
5
 
6
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 години
Ако Русия изгуби Сърбия, губи и Балканите!---СЪРБИЯ НЕ РУСКА ТЕРИТОРИЯ
62
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни западни гупости. Русия не иска Балканите. Тя просто иска да си прокарва газовите тръби,да продава и купува т.е. да прави бизнес с Балканите. Ако Русия каже,че идва на Балканите,за да промени статуквото нито САЩ, Нато,нито Бог могат да спрат баланските народи и Русия да се обединят. Това за празни лъжи,че Русия губела Балканите губейки Сърбия,защото Русия не иска Балканите,за какво са и? Запада използва Балканите като колонии,особено БГ.
61
8
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
"Арабската пролет" и до Сърбия я докараха вече тези от Фашингтон?!
60
3
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До Сърбите да се учатизводът от цифрите ти сочи комунистически геноцид над българина. Защото ***.т.о винаги започва да мирише малко след като си го и.з.***.л.
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 63 В грешка си населението на България е 7 млн.!А колко е Сърбия,знаеш ли?6'8млн,а бяха 10'4млн/с Косово/Като не са в ЕС и НАТО защо се топят с големи темпове?
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 48 За какъв военен съюз мечтаеш Русия-Сърбия-България?Запитай се,защо Сърбия до сега не влезе във воения съюз на ОНД,-Русия,Беларус ,Казахстан ,Армения,Киргизия,Таджикистан!Поне да бяха влезли в митническия съюз на Русия,Беларус,Казахстан,Армения!При сърбите всичко е лицемерна политика ,на нож са със запада заради Косово ,и Путин го знае и затова им подарява 30годишни МиГове!
57
8
 
14
 
! Отговори
Сърбите да се учат преди 5 години
България 1947г - 6.7 милионаБългария 1989г - 8.9 милионаБългария 2017г - 5.4 милиона
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакъв натиск не оказва. Естествено ЕС ще се съгласи с отсрочката или ще трябва да понесе отговорността за твърд Бексит.
55
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ЕС България е първа по смъртност в света.
54
10
 
9
 
! Отговори
до 58 преди 5 години
а руската ти империйка колко народ е изтрепала ?Колко земя е заграбила и колко души е погубила ?
53
8
 
9
 
! Отговори
ДО 55 преди 5 години
Какво те интересува какво е искала Русия? Нито Чехия, нито Унгария ги интересува. Търгуват си хората с Русия и не им дреме. И икономически са сто пъти по-добре от България, която е под американо-турски ботуш.
52
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краварите и в Сърбия се опитват да направят същото както с Украйна. Само че сърбите им ядоха попарата на краварите й още им държи влага от бомбите с обеднен уран разрушените телекомуникации които все още не са възстановени напълно и мостовете сринати в дунава. Помнят също и за срутената телевизионна кула в коята загинаха всички служители. А на тези които им плащат краварите да реват срещу Вучич ще им се случи изненадваща случка. Сърбия не е Украйна краварчета ще го отнесете дебелия.
51
0
 
4
 
! Отговори
я гледай... преди 5 години
И самия Абрахам Линкълн е на снимката.Голяма работа са.
50
4
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
тоест от как руската империйка го анексира в духa на заграбване и избиване на всичко от къде минеИ като всяка империйка и на нея края и се вижда . Рейгън ги нацепи подобаващо. Ще има и следващо.
49
4
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 5 години
Ти руски *** си ***! Русия никога не е искала България да бъде силна. Ама е ледно да се дращи, вместо да се учи ИСТОРИЯ...
48
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой пътувал ли е скоро с кола през Сърбия? Да го направи, да види какво значи хубави пътища. После като се върне тук в евроатлантическа България на Боко - не ти се живее.
47
9
 
5
 
! Отговори
Чеути народе преди 5 години
И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива *** и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! З. Стоянов
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че ние - християните сме точно толкова глупави колкото бяхме преди 6 века. И тогава бяхме разединени и сега сме. И се оплюваме взаимно вместо да се обединяваме.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя, дето иска да сваля Вучич, е по-голям привърженик на Русия от Вучич.Напразно Швайне Веле се радва...