Оказва ли Западът натиск? Ако Русия изгуби Сърбия, губи и Балканите!

Белград е ключът на Москва към европейската политика
20 мар 2019 16:18, Елка Василева
216
Оказва ли Западът натиск? Ако Русия изгуби Сърбия, губи и Балканите!
Снимка: архив, Reuters

Сърбия е сред малкото съюзници на Русия в Европа. Но какво ще стане, ако Вучич падне от власт? В Москва смятат, че протестите в Сърбия са направлявани от Запада – като подготовка за приемането на страната в НАТО.

Руснаците, които пътуват до Сърбия, просто преливат от възторг: „Сърбите ни харесват, нас, руснаците“, казват си те. И това въодушевление се отнася не просто до отношението към туристите, а и до политиката. Поне досега беше така. Сегашните протести срещу президента Александър Вучич обаче биха могли да променят този факт. Затова и Москва гледа с безпокойство към събитията в Белград, пише Дойче веле.

Сръбският президент се смята за приятелски настроен към Русия, а неговата политика спрямо Кремъл – за напълно предвидима. Но колко ли дълго още ще се задържи на този пост? Неговата страна е сред малкото съюзници на Русия в Европа. Какво ще стане, ако Вучич падне от власт? Как ще повлияе това на добрите стари връзки между двете страни? И застрашено ли е руско-сръбското приятелство?

Освен политически в случая на карта са заложени също и големи икономически интереси. Сърбия купува руски оръжия и руски суровини. Белград проявява интерес към руския проект за газопровод "Турски поток", който в момента се изгражда. Едно от отклоненията от основната тръба трябва да мине през Южна Сърбия, близо до Косово.

Натиск от страна на Запада?

Ако президентът Вучич падне от власт, всичко това ще бъде заложено на карта, казва Олег Бондаренко от руската "Фондация за прогресивна политика". В интервю за Дойче веле той  казва, че се опасява за руските инвестиции в сръбската икономика, както и за стабилността на Косово: "Русия се нуждае от стабилна Сърбия и от сръбски президент, чиито действия са предвидими, като тези на Александър Вучич". Руският наблюдател допуска, че Западът се меси, упражнявайки натиск над президента, за да признае независимостта на Косово.

Още по темата

И други в Москва мислят така - виждат "дългата ръка на Запада". Още повече, че САЩ открито говорят за нуждата да се ограничи руското влияние над Балканите. В тази връзка московската радиостанция "Коммерсантъ FM" цитира политолога Александър Сафонов, който казва, че този натиск има за цел да привлече Сърбия към евроатлантическите структури.

"Така се подготвя почвата за приемането на страната в НАТО. Сърбия печели от това, че не подкрепя санкциите срещу Русия, а сръбската опозиция - за разлика от президента Вучич – не би защитавала руските интереси на Балканите", добавя Сафонов.

Факт е, че Сърбия е единствената страна в Европа, която отхвърля международните санкции срещу Русия. Затова Белград е ключът на Москва към европейската политика, казва Олег Бондаренко. "Сегашните протести целят да отслабят сръбско-руските отношения", твърди политологът.

Проруската ориентация на Сърбия ще си остане

Несъгласие с тази позиция изразява московският публицист Иван Преображенский, според когото нищо съществено няма да се промени: "Москва никога не е смятала Вучич за истински проруски политик. Това обаче не попречи на президента Путин да изгради добри отношения със сръбското ръководство".

Преображенский не вярва, че ще се стигне до смяна на властта в Белград. Но дори и да се стигне дотам, в бъдещата коалиция навярно също ще има достатъчно симпатизанти на Москва, добавя експертът. Подобно на Бондаренко той също смята, че Сърбия играе ключова роля за руската политика в Европа.

"Ако загуби Сърбия, за Русия това ще означава да загуби Балканите", добавя Преображенский – поради това, че сърбите са против международните санкции срещу Русия. Московският наблюдател обаче не вярва, че ако се смени управлението в Белград, това ще промени проруската ориентация на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: СърбияРусияБалкани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Додо159 Много се размечта,изброените български герои нямат нищо общо със сръбските сатрапи.Те никога не са зовяли българите,да завземат чужди територии и да избиват,изнасилват,ограбват,прогонват други народи,както направиха сърбите и руските им ментори.
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не бяха сърбежите да поддържат огъня на Кремъл на Балканите,от българските русофили днес нямаше да е останало и копче.Тия никой не ги обича.Открито посягат на независимоста ни.Винаги са разчитали на Сърбия,при наложително инцидентно завземане на властта в България чрез вътрешен преврат,и външен удар от страна на сърбите.Иначе народа не ги обича,а това се видя след 9/9/1944г. Тогава се наложи България да остане окупирана от СССР войски за години наред.Защото комунистите бяха против народа.
142
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да147" Православието и славянството"служат на руските имперски интереси и на сръбските сепаратистични такива.Сърбите,не са ни никакви братя,нападнаха ни в гръб,за да унищожат българската държава през1885,насъсквани от Русия.Заграбиха Южна Морава,Македония,Западните покрайнини.
141
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До раша наша168 Сърбите,в цялата си история са били васали-първо на Византия,после на Русия.От малко племе,дошло през Късното средновековие по тези земи,сърбите,с помоща на Византия и Русия получиха даром български земи,присвоиха си византийски и български църкви,откупиха със злато Българската,охридска архиепископия,нападна България през 1885,но бе позорно разбита.Извърши геноцид в българска Македония,Западните покрайнини,дадена й бе и Южна Морава-българска територия.
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бъдете материалисти и не изхождайте от славянското ни минало. Халогрупата R1a1 характерна за славянските народи показва че българия е такава едва на 20%. Изхождайте от психо-менталната ни историческа колективна памет. Незабравяйте че в източните цивилизации държавите са политико-икономическо ипостази на културо-менталения ни код а не на нашата кръв!!!! Такова разбиране води до превръщането на БЪЛГАРИТЕ в биомаса
139
6
 
4
 
! Отговори
раша наша преди 5 години
разбирасе че западът се вмешва в сърбия да отбият русия от сърбите а тези недоволни от президента на сърбия са малцина сърбите обичат и уважават руснаците сащ бомбиха сърбите те никога няма да забравят сащ и не искат да са васали на сащ и ес подобре един господар русия от колкото два гоподаря---сащ и ес
138
2
 
5
 
! Отговори
Додо преди 5 години
В Хага биха осъдили на доживотен затвор и Левски, и Ботев, и Раковски, и Тодор Александров и всеки друг Български борец за права на народа.
137
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където има реки с име Бистрица, там има славяни. В България има десет реки Бистрица, така е и в останалите славянски страни, а Чехия има и Курорт Банска Бистрица. Славяни сме, а ордата на хаган Аспарух се е потурчила и днес гласува за ДПС и ГЕРБ.
136
3
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
УВАЖАВАМ ЖУРНАЛИСТИТЕ !!! БЕЗ ТЯХ ЩЕ НИ БЪДЕ ТЪПО И СЛЯПО !!! НО НЕКА НЕ СМЯТАТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ЗА "МАСА ОТ ПУЛЬОВЦИ" !!! БАЛКАНИТЕ ЗА РУСИЯ СА "ДЖОБНИ" !!! КАК СИ ПРЕДСТАВЯТЕ ЕНЕРГЕТИКАТА ИМ И СЕЛСКОСТОПАНСКИЯ ИМ ПЛАСМЕНТ- БЕЗ РУСИЯ ??? В МОМЕНТА И НИЕ ТЪРГУВАМЕ ПРЕЗ ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ С РУСИЯ / КАК БЕШЕ " ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ И СИЕ " / !!!!!!!
135
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците да си отидат в турски форум и да си хвалят Турция и западните и крепители. Защото толкова е силна Турция, че запада я поддържа 400 години на командно дишане, иначе отдавна такава държава да не съществува. Обратно, Русия никога не е подкрепяна от запада а има 17 милиона квадратни километра територия. А Турция въпреки подкрепата става едно джудже на един малоазийски полуостров и има земи в Европа само заради Фердинанд Лисицата Немска и Туркофилска.
134
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой нормален човек от Сърбия няма да излезе на протест при положение, че в Хага за пореден път се изгавриха със сръбския герой и освободител Караджич. НАТО направи така че сърбите да не искат запада за нищо.
133
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАко бяхме в съюз не с фъшкийските претенции за световно господство на Германия и с пропадналата Османска империя, а със Сърбия, Гърция и Русия, днес България щеше да е от Чаталджа до Пирот и от Дунав до Бяло море, а освен това днес Австрия нямаше да съществува като държава, Турция щеше да е под гръцка и кюрдска окупация. Така че основният виновник за нашите катастрофи са немците и Австрийците, тия хилядолетни врагове на славянските народи и православието. Пишете си лъжите, ***,
132
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименкОМИНТЕРНА НЕ Е КАЗВАЛ ДАЛИ СМЕ СЛАВЯНИ, ТУРЧИНУ! Той е казвал заедно със соросоидното племе, че има украински и македонски народ, което не признаваме. А ние сме славяни и го казват славянските имена на предците ни и славянските местности, реки и планини. И отец Паисий го е казвал, и русите дошли да освободят братята си славяни. И да бият и пленят дедо ти турчин.Ходете си в АОнкара като не ви харесва свободата в България, лъскайте чепика на Ердоган с език.
131
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите не са славяни! Лъжата на коминтерна отдавна се износи
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Големите патриотари много пишете срещу СърбияГърция и Сърбия се разбират за македония, още по времето на Раковски. Имат да връщат и ще връщат. Чак тогава ще можем да си говорим за отношения, базирани на уважение. До тогава - винаги на нож срещу тея главорези
129
0
 
1
 
! Отговори
До ПИЧ преди 5 години
Пич в главата си ХИЧ потърси лекар.
128
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големите патриотари много пишете срещу Сърбия, ни не ви стиска да напишете кои са най-големите врагове на България на Балканите................Турция и Гърция!!!!Турско робство...............5 века!Византийско(т.е. гръцко) робство................близо 2 века!!!Много сте жалки и смешни, освен това четете историята, както Дяволът чете Евангелието!
127
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това , вие и вашите деца също ще се разболявате от рак и левкемия заради урана!!Много сте прости, ей!!
126
10
 
11
 
! Отговори
да преди 5 години
Разделение на братските славянски и православни народи.........руснаци, украинци, българи, сърби!И братоубийствени войни!Това искат западните политици...........тези в Англия, Франция и САЩ!!
125
10
 
6
 
! Отговори
да преди 5 години
Много сте зле, тези, които пишете срещу сърбите!Българи и сърби сме братя, нищо че сме воювали в историята................сръбско-българската война беше една БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА!Не разбирате ли, че западът това иска?Тазделение на братските славянски и православни народи.........руснаци, украинци, българи, сърби!!