Заради Венецуела: Ще се изправи ли най-сетне Тръмп срещу Путин?

Защо лидерът на САЩ не се противопоставя на руския си колега?
30 мар 2019 15:00, Елка Василева
155
Заради Венецуела: Ще се изправи ли най-сетне Тръмп срещу Путин?
Доналд Тръмп и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът Тръмп се изправя пред решаващо изпитание за своята външна политика и решителност спрямо Венецуела. Неговата администрация заяви съвсем ясно, че Съединените щати вече не смятат Николас Мадуро за президент и публично подкрепи председателя на венецуелското Национално събрание Хуан Гуайдо като временен лидер на страната. Тръмп стигна дотам, че да прикани въоръжените сили на Венецуела да не изпълняват заповедите на Мадуро. Тези декларации са доста по-силни от "червената линия", която президентът Барак Обама очерта около сирийския президент Башар ал Асад, пише Фарид Закария, "Вашингтон пост".

Засега натискът на Тръмп не действа. Мадуро се е окопал, а венецуелските военни не са го лишили от подкрепата си. Въпреки че санкциите на САЩ са болезнени, те може да допринасят и за създаването на усещане за обсадена крепост, което втвърдява хватката на режима върху страната. Това се случваше в различна степен в Куба, Северна Корея и Иран.

Венецуела е сложна, разделена страна, а Мадуро - като наследник на Уго Чавес - има известна подкрепа в бедните и селските райони. Но далеч по-значима роля в укрепването на режима бе явната и голяма помощ на Русия. Сега Москва признава, че е изпратила военен персонал във Венецуела. Два руски военни самолета, пристигнали в края на миналата седмица в страната, докараха стотина войници.

Още по темата

Това е последният от поредицата ходове на Москва в подкрепа на Мадуро. През изминалите няколко години Русия снабдяваше със зърно, оръжия, кредит и пари в брой смазаното от затруднения правителство в Каракас. Оценките за общите инвестиции на Русия във Венецуела варират от 20 до 25 милиарда долара. Сега Русия контролира почти половината от местния клон на базираната в САЩ петролна компания "Citgo", която беше главният източник на приходи за държавата. Венецуелските въоръжени сили използват почти изцяло руско оборудване.

Венецуелският гамбит изглежда има персонално значение за руския президент Владимир Путин. През последните години, когато венецуелската икономика залиташе и политическата нестабилност се увеличаваше, повечето руски компании напуснаха страната, възприемайки я като прекалено рискова. Но както пише Владимир Рувински в доклад за Центъра "Уилсън", руската държавна петролна компания "Роснефт" се задържа и даже увеличи подкрепата си за Мадуро. Компанията е ръководена от Игор Сечин, който е в близки отношения с Путин и често е наричан втория най-влиятелен човек в Русия.

С други думи Путин безрезервно подкрепя Мадуро. Той прави това отчасти за да помогне на стар съюзник и защото така разширява влиянието на Русия върху световните петролни пазари, но най-вече защото прокарва своите основни външнополитически цели - създаването на световна антиамериканска коалиция от държави, която да може да осуетява намеренията на САЩ и да възвести един по-многополюсен свят. Усилията на Путин сякаш целят да се подиграят със САЩ и неговата Доктрина Монро от 1823 г., която предупреждава чуждестранните сили да стоят настрана от Западното полукълбо.

Големият въпрос пред Вашингтон сега е дали ще позволи на Москва да вземе на подбив още една червена линия на САЩ? Съединените щати и Русия са заели противоположни и несъвместими позиции по този въпрос. И както в случая със Сирия, опасността тук е в това, че ако Вашингтон не подкрепи думите си с дела, след година ще видим един укрепнал режим на Мадуро, подкрепян от руско оръжие и пари.

Администрацията бе твърда по повод руската намеса във Венецуела. Даже самият Тръмп обяви: "Русия трябва да излезе". Но това е необичайно изявление за Тръмп, който почти никога не е критикувал Путин и често е заемал страната на Русия по важни и маловажни въпроси.

Бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол написа във "Вашингтон пост", че Тръмп поддържа забележително последователен модел в подкрепа на външната политика на Путин. Тръмп заплаши да изтегли САЩ от НАТО и обяви изтегляне на американските сили от Сирия. Той публично се разграничи от заключението на собствената си разузнавателна общност, че Москва се е намесвала в изборите през 2016 г., като каза: "Президентът Путин [. . .] каза, че не е Русия [. . .]. Не виждам причина защо да е така".

Майкъл Макфол изтъкна: "Даже и по дребни теми, маловажни за американските национални интереси, Тръмп заема страната на Путин. Защо Тръмп защищава инвазията на Съветския съюз в Афганистан? Защо Тръмп се опасява, че черногорците може да разпалят Трета световна война? Това са реплики на Путин. Защо президентът на Съединените щати ги повтаря?".

Никога не съм твърдял за връзка или конспирация между Русия и Тръмп и със писал само, че трябва да видим какви доказателства ще представи специалният следовател Робърт С. Мълър Трети. Но истинската загадка остава: Защо Тръмп не желаеше да се противопоставя на Путин по никакъв начин и по никакъв въпрос? И дали Венецуела ще бъде моментът, в който Тръмп най-сетне ще сложи край на своята политика на умиротворяване?
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече опече вагнерите при Коноко ще опече и тия като пуканки
91
3
 
25
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
На Краваря хич не му е добре - ПУТИН го мачка физически СИ ДЗНПИН го тъпче икономически, кофти за краваря
90
4
 
9
 
! Отговори
До 85 преди 5 години
Наивнико, ти май не си чувал за жестокостта на индианците - пусни си някой клипове от Мексико да видиш за ко иде реч. Тва там в Азия нищо не е, дори Конкестадорите са се изплашили от жестокостта на местните и са ги смазали от страх да не им направят нещо и само защото са били добре въоръжени и Индианците са ги мислили за пратеници на боговете и ги е било страх да им направят нещо. Но нещата днес са други. Белите не са богове а индианците имат оръжия и биха изклали испански полк за 1 секунда :))
89
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Апогея на кравите е в миналото, поне това трябва да е ясно на всеки с трети клас образование.
88
3
 
20
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
До къде се мъчат да ни докарат ястребите-глобалисти - да ни внушат да се срамуваме от "политика на умиротворяване". Освирепяха - за повече от две години не е започвана нито една нова война. Какъв застой в покоряването на света...................
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Негротнико капитУлиран, научи българския преди да даваш акъл.
86
3
 
24
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
Два самолета и двеста руснаци във Венецуела и САЩ нервничат,че може да не свалят Мадуро. Ами като дойде и Китай?
85
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 кажи го на Ченгис хан и Кайзера ...впрочем и на нас .... Точно България наложи дата за капитолация на русия ФАКТИ
84
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виетнам има дълга и кървава вовнна история още от времето когато руснаците са живели по дърветата На тоя фон венецуела просто е смешна. Испански третостепенен колониялен полк и градцко опълчение прегазват тълпа боливаристанци и..... Ами това им е всичко Факт
83
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай бай Дончо
82
7
 
34
 
! Отговори
тя преди 5 години
САЩ си набележат някоя "недемократична" страна и свалят законното му правителство , но за" жалост" не на всякъде им се удава ! Народите по света вке повече ги мразят !
81
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най много ще има изпържени рашки като в Коноко
80
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Янките се опитват да подбудят гражданска война във Венецуела като финансират опозицията и сигурно ги въоръжават, но Руснаците ги изпревариха и освен ако собствените му войски не се обърнат срещу него, Мадуро остава. Янките няма да стъпят там защото помнят Виетнам много добре а Венецуела е още по коварно место. Губят почва под краката си янките и скоро ще са заобиколени само от врагове - това е което се опитват да направят на Русия и май ще сърбат от собствената си попарка...
79
8
 
26
 
! Отговори
Да живее Мъ Дуру преди 5 години
Бай Дончо Краваринът е наясно,че ФАЩ не са вече суперсила и където и да са били,влизали са като аслани,а са се връщали пос рани.
78
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Компроматите срещу Тръм са следните: По време на една от многото му бизнес визити в Русия преди да се кандидатира за президент е учавствал в оргия с малолетни момичета - да не кажа деца. Това е снимано и след това е имало разговор на четри очи в щаба на ФСБ за клипа и делата му. След това са му казали да се кандидатира за Президент и са му помогнали с кампанията, но не директно а с финансии и съвети - за това няма доказателства, но клип с ория с малотетни все още има и се съхранява на сигрно мес
77
10
 
19
 
! Отговори
1 преди 5 години
,,,хммм, бе ,той и фюрера беше уверен в себе си и в победата ,като вас момчета, фелдмаршал Фон Бок стигна на 30 км от Москва, на последната спирка на градския им автобус, но накрая......знаете,,,,Червената армия опъна берлинчанките ,а ,,,,или си измислям , а ,,,вие така лъжете и променяте историята , че ,,,,като гледам ,,,американките и еврейките да се стягат,че,,,,,
76
1
 
22
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Явно е, че Путин държи за топките Доналд Дък и е готов да ги стисне по всяко време. Доналд със сигурност се държи като някой чийто топки са в ръцете на друг, но големия въпрос е какви компромати има Путин за Тръм и дали някога ще излезнат наяве...
75
6
 
36
 
! Отговори
Мелничаря Кунц преди 5 години
Най гомямто зло на света е американската и еврейската политика. Политика на разрушение и хаос .Но в живота всипко си идва на мястото. Палачинката се обръща. Ще станем свидетели много скоро на нов световен ред без юдейскоамериканско влияние .
74
3
 
26
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
И какво точно Тръмп може да направи срещу Венецуела и руското присъствие там? Военна интервенция е много рискова, в крайна сметка никой в САЩ не иска военен конфликт с Русия. САЩ действат винаги по един и същ начин - създават си опозиция, наливат долари в нея, прави се Майдан и идва правителство, което прави държавата сателитна на САЩ. В цяла източна Европа беше така. В Сирия обаче модела не сработи. Да видим какво ще стане във Венецуела.
73
12
 
6
 
! Отговори
ами преди 5 години
щом им харесва на кубинците да си живеят с Кастро... обаче интересно, че Мавзолех не му направиха...