Заради Венецуела: Ще се изправи ли най-сетне Тръмп срещу Путин?

Защо лидерът на САЩ не се противопоставя на руския си колега?
30 мар 2019 15:00, Елка Василева
155
Заради Венецуела: Ще се изправи ли най-сетне Тръмп срещу Путин?
Доналд Тръмп и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът Тръмп се изправя пред решаващо изпитание за своята външна политика и решителност спрямо Венецуела. Неговата администрация заяви съвсем ясно, че Съединените щати вече не смятат Николас Мадуро за президент и публично подкрепи председателя на венецуелското Национално събрание Хуан Гуайдо като временен лидер на страната. Тръмп стигна дотам, че да прикани въоръжените сили на Венецуела да не изпълняват заповедите на Мадуро. Тези декларации са доста по-силни от "червената линия", която президентът Барак Обама очерта около сирийския президент Башар ал Асад, пише Фарид Закария, "Вашингтон пост".

Засега натискът на Тръмп не действа. Мадуро се е окопал, а венецуелските военни не са го лишили от подкрепата си. Въпреки че санкциите на САЩ са болезнени, те може да допринасят и за създаването на усещане за обсадена крепост, което втвърдява хватката на режима върху страната. Това се случваше в различна степен в Куба, Северна Корея и Иран.

Венецуела е сложна, разделена страна, а Мадуро - като наследник на Уго Чавес - има известна подкрепа в бедните и селските райони. Но далеч по-значима роля в укрепването на режима бе явната и голяма помощ на Русия. Сега Москва признава, че е изпратила военен персонал във Венецуела. Два руски военни самолета, пристигнали в края на миналата седмица в страната, докараха стотина войници.

Още по темата

Това е последният от поредицата ходове на Москва в подкрепа на Мадуро. През изминалите няколко години Русия снабдяваше със зърно, оръжия, кредит и пари в брой смазаното от затруднения правителство в Каракас. Оценките за общите инвестиции на Русия във Венецуела варират от 20 до 25 милиарда долара. Сега Русия контролира почти половината от местния клон на базираната в САЩ петролна компания "Citgo", която беше главният източник на приходи за държавата. Венецуелските въоръжени сили използват почти изцяло руско оборудване.

Венецуелският гамбит изглежда има персонално значение за руския президент Владимир Путин. През последните години, когато венецуелската икономика залиташе и политическата нестабилност се увеличаваше, повечето руски компании напуснаха страната, възприемайки я като прекалено рискова. Но както пише Владимир Рувински в доклад за Центъра "Уилсън", руската държавна петролна компания "Роснефт" се задържа и даже увеличи подкрепата си за Мадуро. Компанията е ръководена от Игор Сечин, който е в близки отношения с Путин и често е наричан втория най-влиятелен човек в Русия.

С други думи Путин безрезервно подкрепя Мадуро. Той прави това отчасти за да помогне на стар съюзник и защото така разширява влиянието на Русия върху световните петролни пазари, но най-вече защото прокарва своите основни външнополитически цели - създаването на световна антиамериканска коалиция от държави, която да може да осуетява намеренията на САЩ и да възвести един по-многополюсен свят. Усилията на Путин сякаш целят да се подиграят със САЩ и неговата Доктрина Монро от 1823 г., която предупреждава чуждестранните сили да стоят настрана от Западното полукълбо.

Големият въпрос пред Вашингтон сега е дали ще позволи на Москва да вземе на подбив още една червена линия на САЩ? Съединените щати и Русия са заели противоположни и несъвместими позиции по този въпрос. И както в случая със Сирия, опасността тук е в това, че ако Вашингтон не подкрепи думите си с дела, след година ще видим един укрепнал режим на Мадуро, подкрепян от руско оръжие и пари.

Администрацията бе твърда по повод руската намеса във Венецуела. Даже самият Тръмп обяви: "Русия трябва да излезе". Но това е необичайно изявление за Тръмп, който почти никога не е критикувал Путин и често е заемал страната на Русия по важни и маловажни въпроси.

Бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол написа във "Вашингтон пост", че Тръмп поддържа забележително последователен модел в подкрепа на външната политика на Путин. Тръмп заплаши да изтегли САЩ от НАТО и обяви изтегляне на американските сили от Сирия. Той публично се разграничи от заключението на собствената си разузнавателна общност, че Москва се е намесвала в изборите през 2016 г., като каза: "Президентът Путин [. . .] каза, че не е Русия [. . .]. Не виждам причина защо да е така".

Майкъл Макфол изтъкна: "Даже и по дребни теми, маловажни за американските национални интереси, Тръмп заема страната на Путин. Защо Тръмп защищава инвазията на Съветския съюз в Афганистан? Защо Тръмп се опасява, че черногорците може да разпалят Трета световна война? Това са реплики на Путин. Защо президентът на Съединените щати ги повтаря?".

Никога не съм твърдял за връзка или конспирация между Русия и Тръмп и със писал само, че трябва да видим какви доказателства ще представи специалният следовател Робърт С. Мълър Трети. Но истинската загадка остава: Защо Тръмп не желаеше да се противопоставя на Путин по никакъв начин и по никакъв въпрос? И дали Венецуела ще бъде моментът, в който Тръмп най-сетне ще сложи край на своята политика на умиротворяване?
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
14
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Вижте сега,отговорът на въпроса е много лесен!Путин избра Тръмп за президент на САЩ,Путин бутна Каталуня да се отцепи,Путин организира Брекзита,Путин насъска жълтите жилетки във Франция,Путин докара в Италия възможно най-странното правителство,в Сирия Путин направи смешна една гръмка коалиция от 68 държави!?Освен това всички казват,че Путин може да отрови по света когото си иска,да убие когото си иска,зомбирал е всички руски избиратели!?Та една Венецуела да му се опре...фасулска работа!
71
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До САЩ нацистиТи не разбираш ли че Тръмп призна анексията на Голан по заръка на Путин. Това е прецедент за да може Путин да претендира че Крим е руски и евентуално да иска отмяна на всякакви санкции. Щом може за Израел, защо да не може и за Русия? Разбойничеството трябва да се поощрява.
70
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фидел Кастро "смени" 10 американски президенти.Някой помни ли имената им? А Кастро е останал в историята.
69
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- Мамо, мамо, кой е Тръмп? - Четвъртият американски президент на Путин.
68
30
 
7
 
! Отговори
да преди 5 години
просто е - защото Путин иска Студена война, а Америка иска мир, също и защото Америка означава свобода, а Путин е символ на мракобесието. Мадуро сам се е свалил в очите на народа и света, които подкрепят Гуайдо. И да, тази битка и борба за свобода може да отнеме 45 години и повече, но диктаторите са обречени на забрава и провал.
67
13
 
4
 
! Отговори
Яков Кедми преди 5 години
тия ще си заминат на груз 200 за нула време .и русия гък няма да каже...Навремето на сталин цяла авиобаза( суха я речка) му изгориха Подви опашка и се скри. Пък дето това Педя човече *** ще се мери с мустакатия Грузинец пълен смях
66
2
 
2
 
! Отговори
шок и ужас преди 5 години
Сори коментара ми е за 63....неграмотния.
65
1
 
2
 
! Отговори
шок и ужас преди 5 години
До Анонимен 65Неграмотността на някой е ужасяваща.......пич ти учил ли си история.
64
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес Куба, утре САЩ... Вовата си знае работата.
63
4
 
20
 
! Отговори
САЩ нацисти преди 5 години
Някой защитници на САЩ забравят че преди дни САЩ едностранно де факто откъсна Голанските хълмове от Сирия и ги призна за Израелски!!!сега пак говорете за Крим....и анексии и прочие глупости.
62
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 я да ни кажеш къде пък русия победи Наполеон. в коя битка ...Май само шутове ядахте ...
61
0
 
6
 
! Отговори
костовата цензура пи преди 5 години
костовата цензура пичели...
60
2
 
10
 
! Отговори
смях в залата преди 5 години
До до 33На фона на новите агресиите и войните водени от САЩ примерите който си дал са смешни,признат агресор от кой?от държавата терорист САЩ и техните марионетки ли?смешно е....
59
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин държи за топките Тръмп така че не очаквайте нещо съществено да се случи във Венецуела. Докато Тръмп е в Белия Дом Путин ще си разиграва кончето както намери за добре. Ще трябва венецуелците да се оправят сами с наркобарона Мадуро.
58
6
 
27
 
! Отговори
факт преди 5 години
Снимката горе показва всичко,Спокойния и уверен лидер не свободния свят-Путин и нервния и фалшив президент на заразното зло САЩ.
57
28
 
8
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
До АнонименЛъжеш! Затова ли Русия влезе с танкове през 1956 в Унгария,през 1952 в ГДР , през 1968 в Чехословакия , в Авганистан преди това , в Грузия , сега в Украйна -Донбас , окупира Крим и тн.Русия е ВСЕПРИЗНАТ АГРЕСОР
56
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин може и да си фантазира че е Ссср с 300 милиона население и 150 милиона васали но истината е че русия е само 145 милиона и е сама и никой не я ще .... раша Най добре да приеме факта си подвива опашката. Иначе ще и го изпишем със щик на задния вход без вазелин
55
0
 
10
 
! Отговори
шаш преди 5 години
До Привет от ГерманияПоздравявам те с новата песен на Rammstein-Doutschiand....нова Европа!
54
2
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Пенсионерха и защо никой да не може да се *** със САЩ,,,,,Русия победи Наполеон и фюрера
53
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са смотани футки.