Заради Венецуела: Ще се изправи ли най-сетне Тръмп срещу Путин?

Защо лидерът на САЩ не се противопоставя на руския си колега?
30 мар 2019 15:00, Елка Василева
155
Заради Венецуела: Ще се изправи ли най-сетне Тръмп срещу Путин?
Доналд Тръмп и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът Тръмп се изправя пред решаващо изпитание за своята външна политика и решителност спрямо Венецуела. Неговата администрация заяви съвсем ясно, че Съединените щати вече не смятат Николас Мадуро за президент и публично подкрепи председателя на венецуелското Национално събрание Хуан Гуайдо като временен лидер на страната. Тръмп стигна дотам, че да прикани въоръжените сили на Венецуела да не изпълняват заповедите на Мадуро. Тези декларации са доста по-силни от "червената линия", която президентът Барак Обама очерта около сирийския президент Башар ал Асад, пише Фарид Закария, "Вашингтон пост".

Засега натискът на Тръмп не действа. Мадуро се е окопал, а венецуелските военни не са го лишили от подкрепата си. Въпреки че санкциите на САЩ са болезнени, те може да допринасят и за създаването на усещане за обсадена крепост, което втвърдява хватката на режима върху страната. Това се случваше в различна степен в Куба, Северна Корея и Иран.

Венецуела е сложна, разделена страна, а Мадуро - като наследник на Уго Чавес - има известна подкрепа в бедните и селските райони. Но далеч по-значима роля в укрепването на режима бе явната и голяма помощ на Русия. Сега Москва признава, че е изпратила военен персонал във Венецуела. Два руски военни самолета, пристигнали в края на миналата седмица в страната, докараха стотина войници.

Още по темата

Това е последният от поредицата ходове на Москва в подкрепа на Мадуро. През изминалите няколко години Русия снабдяваше със зърно, оръжия, кредит и пари в брой смазаното от затруднения правителство в Каракас. Оценките за общите инвестиции на Русия във Венецуела варират от 20 до 25 милиарда долара. Сега Русия контролира почти половината от местния клон на базираната в САЩ петролна компания "Citgo", която беше главният източник на приходи за държавата. Венецуелските въоръжени сили използват почти изцяло руско оборудване.

Венецуелският гамбит изглежда има персонално значение за руския президент Владимир Путин. През последните години, когато венецуелската икономика залиташе и политическата нестабилност се увеличаваше, повечето руски компании напуснаха страната, възприемайки я като прекалено рискова. Но както пише Владимир Рувински в доклад за Центъра "Уилсън", руската държавна петролна компания "Роснефт" се задържа и даже увеличи подкрепата си за Мадуро. Компанията е ръководена от Игор Сечин, който е в близки отношения с Путин и често е наричан втория най-влиятелен човек в Русия.

С други думи Путин безрезервно подкрепя Мадуро. Той прави това отчасти за да помогне на стар съюзник и защото така разширява влиянието на Русия върху световните петролни пазари, но най-вече защото прокарва своите основни външнополитически цели - създаването на световна антиамериканска коалиция от държави, която да може да осуетява намеренията на САЩ и да възвести един по-многополюсен свят. Усилията на Путин сякаш целят да се подиграят със САЩ и неговата Доктрина Монро от 1823 г., която предупреждава чуждестранните сили да стоят настрана от Западното полукълбо.

Големият въпрос пред Вашингтон сега е дали ще позволи на Москва да вземе на подбив още една червена линия на САЩ? Съединените щати и Русия са заели противоположни и несъвместими позиции по този въпрос. И както в случая със Сирия, опасността тук е в това, че ако Вашингтон не подкрепи думите си с дела, след година ще видим един укрепнал режим на Мадуро, подкрепян от руско оръжие и пари.

Администрацията бе твърда по повод руската намеса във Венецуела. Даже самият Тръмп обяви: "Русия трябва да излезе". Но това е необичайно изявление за Тръмп, който почти никога не е критикувал Путин и често е заемал страната на Русия по важни и маловажни въпроси.

Бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол написа във "Вашингтон пост", че Тръмп поддържа забележително последователен модел в подкрепа на външната политика на Путин. Тръмп заплаши да изтегли САЩ от НАТО и обяви изтегляне на американските сили от Сирия. Той публично се разграничи от заключението на собствената си разузнавателна общност, че Москва се е намесвала в изборите през 2016 г., като каза: "Президентът Путин [. . .] каза, че не е Русия [. . .]. Не виждам причина защо да е така".

Майкъл Макфол изтъкна: "Даже и по дребни теми, маловажни за американските национални интереси, Тръмп заема страната на Путин. Защо Тръмп защищава инвазията на Съветския съюз в Афганистан? Защо Тръмп се опасява, че черногорците може да разпалят Трета световна война? Това са реплики на Путин. Защо президентът на Съединените щати ги повтаря?".

Никога не съм твърдял за връзка или конспирация между Русия и Тръмп и със писал само, че трябва да видим какви доказателства ще представи специалният следовател Робърт С. Мълър Трети. Но истинската загадка остава: Защо Тръмп не желаеше да се противопоставя на Путин по никакъв начин и по никакъв въпрос? И дали Венецуела ще бъде моментът, в който Тръмп най-сетне ще сложи край на своята политика на умиротворяване?
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Препикава, препикава, но когато дойде алфа-мъжкар подвива опашкаи...
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В дивата природа,животните си имат своя територия,която преп-ика-ват и ако чуждо животно навлезе в препи-кана-та им територия,следва бой и изхвърляне,защото не могат да оцелеят,ако не си запазят територията,ако всяка държава самостоятелно си управляваше територията и решаваше,без чужда намеса,света щеше да е много по-хармоничен и щастлив,нямаше да има и войни.
10
16
 
1
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Оценките за общите инвестиции на Русия във Венецуела варират от 20 до 25 милиарда долара. Сега Русия контролира почти половината от местния клон на базираната в САЩ петролна компания "Citgo", която беше главният източник на приходи за държавата....................100 % и парите им са в американски или други западни банки ! Много е ясно какво ще стане , парите им ще бъдат блокирани ,имуществата им в САЩ ще бъдат конфискувани , Мадуро и товариш Путин пак ще останат с пръст в гъзз !
9
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само САЩ и милиони от ЕС от ЛА искат Венецуела да не се фука с руско оръжие, да изостави партизаните на Чавес колективос. И да се захване да произвежда, да гради пазарни отношения със Света. Милиони фирми от ЕС чакат да се възтанови реда в Каракас.
8
2
 
16
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ПЕНКЕ ,С КАКВО ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ ,ЛЕЛКЕ, ??? С ВОЙНА НЕ МОЖЕ -АРМИЯТА МУ Е СЪВСЕМ НЕЖЕЛАЕЩА ДА СЕ ЖЕРТВА ЗА- МЪСК , АМАЗОНЧО И ТРИЛИОНЕРИТЕ ...-"УМРЯ ТАЯ " !!! САЩ СЕ БОРЯТ ЗА ОТЦЕЛЯВАНЕ НА ЕВРЕЙСКАТА ,СЕМИТСКА , ЦИОНИСТКА ВЪРХУШКА НА ПОЛИТИЧЕСКА ВЛАСТ- НАД ПРЕКРАСНИЯ АМЕРИКАНСКИ НАРОД И ЕВРЕЙСКИ СЪЩО !!! НЕ СТАВА СЪС САМОЛЕТОНОСАЧИ БЕ СЕМИТИ- ...СТАВА С " ЛИБЕРТЕ ,ФРАТЕРНИТЕ , ЕГАЛИТЕ "!!!
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия кравари останаха ли им приятели при една война дали ще оцелеят срещу целия свят.
6
0
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Да не е...луд Тръмп като Хитлер,да се изправя срещу Руската империя с огромната й военна мощ.И извънземните да му дават акъл,пак ще ги...отсвири,защото е прагматик,а не...въздухар.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да. Това е тактика на Тръмп, изправя се срещу всички. Дори и срещу другаря Ун се изправи преди време. Да се изправи - може.
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин ще си прави каквото си поиска перчема не мое каже и гък щото Путин ще му направи суратя труден за рисуване. Путин признава Мадуро за президент.
3
2
 
9
 
! Отговори
Ссс преди 5 години
Тоя пенсионер може се изправи само , ако става въпрос да се говорят глупости
2
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички, освен оялите се алчни хора, очакват Третата Световна Война, за да се свърши с този световен ред на група тарикати. Аз не знам, защо още не е започнала. Дано да се използва ядрено оръжие и да се свърши тая колонизация.
1
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ще се изправи ли най-сетне Тръмп срещу Путин?" "Най-сетне"!!! Сега какво - очакваме войната с нетърпение ли? Това да не ви е футболен мач, бе? Ще умират жени, деца, млади синове... Забавно ли ви се струва, какво???