Горките мечоци! Най-големите заплахи за Арктика – за екологията

Печат: НАТО няма ресурси за сериозен натиск върху Русия в Арктика
10 апр 2019 14:33, Елка Василева
27
Горките мечоци! Най-големите заплахи за Арктика – за екологията
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Богатите ресурси на Арктика трябва да се използват "в служба на човечеството" - това заяви руският президент Владимир Путин в реч пред Петия международен арктически форум в Санкт Петербург, пише "Взгляд".

Печатът в Русия припомня ред изявления на държавния глава пред участниците, по-специално за плановете на Москва да разработи и приеме обновена стратегия за развитие на Арктика до 2035 г.

По думите на Путин ресурсите на арктическата зона може да бъдат използвани в транспорта и съобщенията. Освен това руският лидер посочи заплахите за фауната на региона, отбелязва "Взгляд".

Още по темата

"Най-главните заплахи, най-големите според мен са за екологията. Горките мечоци. В случая - белите мечки", каза президентът на Русия. По-рано той призова да не се допусне екологична катастрофа при овладяването на Арктика.

Освен това Путин открои голямото значение на форума като терен за комуникация и подчерта, че решенията на Арктическия съвет трябва да бъдат взети под внимание от всички държави в региона, независимо че имат характер на препоръки, добавя електронният вестник, цитиран от БТА.

Руският бизнес, който инвестира в Арктическата зона на федерацията, ще получи редица данъчни преференции, информира "РБК", който представя пакет от четири законопроекта, подготвени в министерството за развитието на Далечния изток и Арктика.

Според министъра Александър Козлов, говорил пред държавната ресорна комисия, ведомството предлага два варианта преференции за т. нар. резиденти на руската Арктическа зона - ново понятие, въвеждано с документите.

Тези фирми или отделни бизнесмени трябва да предложат инвестиционен проект поне за 5 милиона рубли, които ще се вложат за 3 години. Единият вариант за преференции предвижда инвеститорите да не плащат данък върху печалбата и още ред налози в течение на 10 години за проекти до 100 милиарда рубли и 15 години - за по-мащабни. Намаляват се и застрахователните вноски. Другият вариант включва само значително свиване на данъците, затова пък за целия период, през който ще се реализира проектът в Арктика.
Предвиждат се преференции само за нови проекти и те няма да накърнят
текущите бюджетни доходи, уточни Козлов.

Руският сенатор Алексей Пушков заяви в Тwitter, че федерацията предстои да участва в "битка за Арктика" и трябва сериозно да се подготви, пише "Известия".

Политикът предупреждава за "големия риск, че идеята за мирно съвместно овладяване (на региона) ще се окаже утопия".

Сенаторът стига до този извод "с оглед активността на НАТО в Балтийско и Черно море, а също така изявленията на Вашингтон и Лондон, че смятат да ни се противопоставят".

По-рано президентът Путин заяви, че в региона няма особено военно напрежение, но припомни неотдавнашните маневри на НАТО в Арктика, посочва "Известия".

На 5 март Пентагонът съобщи, че САЩ са принудени да променят оперативните си планове в Арктика, за да възпрат растящото влияние на Русия и Китай. В края на февруари американският адмирал Джеймс Фого заяви, че Вашингтон няма да позволи на Русия да контролира Северния морски път. На 18 февруари британският министър на отбраната Гавин Уилямсън каза, че армията на кралството ще засили присъствието си в Арктика, за да защити от Русия северния фланг на НАТО, напомня изданието.

Руският военен експерт Максим Климов пише в "Независимая газета", че "вероятният противник" провежда в региона сурова военна подготовка, максимално доближена до бойните условия, а през това време руската страна се занимава само с "арктически фитнес", отбелязва "Лента".

"Съответно изпаднахме в ситуация, в която днес подводниците от военноморския флот на Русия фактически са небоеспособни при плаване под ледовете. Ситуация, която явно е нетърпима и са необходими решителни мерки за поправянето й в най-кратки срокове", алармира Климов.

Арктика е стратегически регион, необходим за Русия не само като източник на ресурси, но и като преден пост на страната. Това заявява генерал-майор Сергей Липовой, лидер на ветеранското сдружение "Офицерите на Русия", цитиран от сайтовете "Царград" и "Нюз".

Експертът прогнозира събитията при рязко изостряне на ситуацията във военен план. Според него НАТО ще планира удари най-вече по стратегически важни обекти и петролногазовата инфраструктура на Русия в северните й райони около Норилск, Салехард и Диксон.

Военните действия на алианса срещу Русия може да бъдат подпомогнати от скандинавските страни, смята той. По думите на Липовой Швеция и Финландия формално ще останат неутрални, но ще предоставят на НАТО своята територия и ресурси. А Норвегия може да сподели с пакта своите бази зад полярния кръг.

Това обаче е само теория. Реално погледнато, НАТО не разполага с ресурси, за да упражни сериозен натиск върху Русия в Арктика, изтъква генералът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Botox
17
2
 
0
 
! Отговори
V преди 5 години
От глобалното затопляне Русия печели засега . Северния път ще стане по важен от южния . Но в Русия трябват и много реформи .В земеделието и огромни възможности .В технологиите Русия пропуска основен начин да получи конкурентно предимство ;) Разпределението на населението и управление на парични потоци също са проблем . В един бъдещ свят Русия има повече шансове от други държави ,но си трябва други политики
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле колко голобради американизирани дихателчета . Се изхождат по въпроса -:) 30 г вече.Американската " демокрация" Възпитава децата в омраза към Братска Русия! Америка е бясна.Че Русия изобщо съществува!-:) Е няма как! Там си е Русия. 150 милионно население.-:) А бе дечица! Вие сами не можете ли да мислите?! Ха сега давайте с минусите.Но това не променя нещата! Русия е велика братска страна. Жив и здрав да е Путин! Трън в очите на Америка!-:)
15
4
 
15
 
! Отговори
аха преди 5 години
В момента, значи усилено се пишат инструкции и опорни точки за Шо рошо идните медии... ...за това, как от девет кладенеца вода да се докара, че да се окаже Русия много вредна и опасна за Арктика ! Очакваме излив на статии по темата !
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Севера на Русия,юга на Китай. По северния път стоките от Китай ще пристигат в САЩ за часове а не както сега след месеци.
13
2
 
13
 
! Отговори
Saki преди 5 години
Най опасно е какви действия ще предприемат военните флотове на Судан и Мозамбик по въпроса за Арктика.
12
6
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
СТРАННА АСОЦИАЦИЯ МЕ ТОРМОЗИ ЗА ГУЛАГА И ГУАНТАНАМОТО И "ГУАНТАНАМИТЕ" ПО ЦИЛИЯ СВЯТ НА ЦРУ И НА:- ЦИОНО- ЙЕХУДО- ЙЕХОВНАТА СЕМИТСКА СИСТЕМА !!!!!!
11
4
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЗНАЯТ-ЗНАЕЩИТЕ ,ЧЕ ПО-НА СЕВЕР Е РАВНО НА ПО-КЪМ ВЪРХА /-КАТО КЛИМАТ И МЪКА /!?!? В АНТАРКТИКА Е КАТО НАД 6 ХИЛЯДИ МЕТРА НАДМОРСКА ВИСОЧИНА !? РОМАНЪТ НА КАВЕРИН "ДВАМАТА КАПИТАНИ" ЩЕ ВИ "СВЕТНЕ" ,ОТ КОГА И КАК РУСНАЦИТЕ СЕ ЗАНИМАВАТ СЪС СЕВЕРНИТЕ ШИРИНИ ! НО, ВСЕ ПАК ПОКОРИТЕЛ НА СЕВЕРНИЯ ПОЛЮС Е С...!?!?!?
10
10
 
26
 
! Отговори
А сега преди 5 години
Действащото в Афганистан движение талибан/създадено от сащ/съобщи че е свалило американски стратегически бомбардировач Б-52 !!!
9
37
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
"Съответно изпаднахме в ситуация, в която днес подводниците от военноморския флот на Русия фактически са небоеспособни при плаване под ледовете...........................Абе те руските подводници са небоеспособни дори и в нормални води , а те ми говорят за ледени води ! Нали видяхте как американците им потопиха най-голямата атомна подводница ! А за Антарктида лесно могат да се разберат ,да дадат на руснаците някой друг долар и руснаците ще се откажат от Арктика , гладни са ,значи са подкупни
8
5
 
41
 
! Отговори
позор преди 5 години
До Анонимен 8Защото уважаеми се води хибридна война срещу Русия.....добрите новини за и от Русия не се публикуват.
7
11
 
39
 
! Отговори
ужас преди 5 години
А защо сектата НАТО трябва да се меша и там където не им е работа?
6
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами защо не пишете че там са на форума Норвегия Швеция Финландия и че се водят разговори заедно да усвояват Арктика пак се манипулира яко за безопасността каза че е предложил да се лети с включен транспордер и именно нато отказва
5
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целият руски Гулаг да се превърне в резерват за бели мечки ще е по-полезен за човешката цивилизация, отколкото сегашното му предназначение, като генератор на злото !
4
32
 
8
 
! Отговори
Риторичен ? преди 5 години
И за какво ползва руския Гулаг ресурсите на земята които е заграбил ?... за производство на оръжие и за армия, която да защитава заграбеното !
3
7
 
34
 
! Отговори
не е шега преди 5 години
Тези Руси какви нови военни бази направиха в Арктика ше ви падне шапката ,явно се готвят за нов технологичен скок!Поне в Арктика са пред С аЩ и Канада с едно 15-20 години!
2
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, в полярните области трябва да бъде пипано много внимателно. Това са единствените места на Земята без сериозна инфраструктура, телекомуникационна мрежа и човешко присъствие. Може би трябва там да се действа както в космическите мисии - съвместно.
1
10
 
42
 
! Отговори
.. преди 5 години
Арктика от край време си е руска.Бай Доньо се сети, че там има много неща, а *** късно, руснаците отдавна са там.Твърденията са, че над 20% от всички природни ресурси са точно в Арктика.