Герой или престъпник? Джулиан Асандж - миналото, арестът и бъдещето

Днес той беше арестуван от лондонската полиция
11 апр 2019 21:45,
161
Герой или престъпник? Джулиан Асандж - миналото, арестът и бъдещето
Снимка: Reuters

"Този човек е син, баща и брат. Печелил е десетки награди за журналистика. Номиниран е за носител на Нобелова награда за мир всяка година след 2010г. Могъщи играчи, включително ЦРУ, полагат по изтънчен начин усилия да го демонизират".

Думите са от официалния Twitter акаунт на Уикилийкс, а поводът за тях е, че днес, на 11 април, след седемгодишно изгнание в еквадорското посолство в Лондон, създателят и главен идеолог на Уикилийкс Джулиан Асандж беше арестуван от британската полиция.

"Скотланд Ярд" обявиха, че той е задържан по обвинение за нарушаване на условията на пускане под гаранция и по искане за есктрадиция от САЩ.

След като през последните месеци отношенията между Асандж и Еквадор бяха доста обтегнати, южноамериканската страна обяви, че отнема политическото му убежище.

Още по темата
Британските власти бяха поканени в посолството и със сила го отведоха в полицейски участък в централен Лондон.

Световните новинарски агенции гръмнаха, а реакциите не закъсняха и отново разделиха света.

Европейската комисия заяви, че счита задържането му за "съдебно дело" и няма да се намеси. Австралия заяви, че е сигурна, че Асандж ще бъде третиран по безпристрастен начин от британското правосъдие.

Русия пък обяви ареста за "задушаване на свободата", а говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков, изрази надежда, че правата на арестувания ще бъдат спазени.

"Изборът на Асандж за мишена заради това, че той предоставяше на журналистите информацията на Уикилийкс, представляваща информация от обществен интерес, е наказателна мярка. Тя създава опасен прецедент за журналистите и техните източници", коментира пък Кристоф Делоар, генерален секретар на организацията "Репортери без граници".

Най-чаканата реакция дойде няколко часа след задържането на Асандж - френското издание "Франс Прес" обяви, че Американското министерство на правосъдието повдига обвинения на Джулиан Асандж за "компютърно хакерство".

Кой е Джулиан Асандж?

Роден през 1971г в Австралия, Асандж е журналист и интернет активист, основател на онлайн платформата Уикилийкс. Израснал в семейството на шотландски и ирландски имигранти, малкият Джулиан от малък показва сериозен афинитет към програмирането. На 16-годишна възраст се сдобива с модем и започва да работи в мрежите, предшестващи интернет. Използва псевдонима Mendax. Заедно с още двама свои приятели създават хакерска група, наречена "Международни подразделения".

Смята се, че той е част от международна хакерска операция, коята успява да хакне НАСА през 1989 г., но той самият отрича своето участие. Тогава започват и проблемите му с правосъдието - като тийнейджър е арестуван по обвинение за кражба на 500 000 долара от сметките на "Ситибанк". Разследването обаче не успява да потвърди подозренията и той е освободен.

На 4 октомври 2006 г. Джулиан Асандж регистрира домейна wikileaks.org. Според създателите му - целта на проекта е "публикуване и анализ на документи, получени вследствие изтичане на информация". Проектът разчита на доброволци от всички точки на планетата и от всички прослойки на обществото - китайски дисиденти, журналисти, математици и технократи от Силициевата долина в САЩ, активисти от Тайван, Европа, Австралия и Южна Америка.

Началото на един от най-големите кошмари на американските служби за сигурност започва.

Обвиненията

В началото акциите на платформата и лично на Асандж са сравнително неизвестни на широката публика. Това се променя рязко през 2010г., когато Уикилийкс публикува серия от секретни документи и видеа, доказващи военни престъпления на американската армия в Ирак и Афганистан. Следват още стотици хиляди документи със секретно съдържание, журналистите из целия свят черпят информация от непресъхващите извори с данни на Уикилийкс. Съединените щати започват криминално разследване на течовете, а в основна мишена се превръща именно Асандж. 

В края на тази съдбоносна за Асандж година, идва и поредният удар срещу него. Швеция издава международна заповед за неговия арест във връзка с дело за сексуално насилие. Няколко месеца преди това Асандж вече е дал показания и е отрекъл всички обвинения. Убеден е, че атаката срещу него е изфабрикувана от американските власти и целта им е екстрадирането му в САЩ. Предава се на британската полиция и е освободен под гаранция след 10 дни.

След като обаче защитата му не успява да оспори заповедта за екстрадиция, нарушава гаранцията си и бяга. През август 2012 година, еквадорското посолство в Лондон му предлага политическо убежище и Джулиан Асандж започва своята самоналожена изолация.

Въпреки че не е излизал от посолсвото толкова време, той не спира да влиза в новинарските емисии по света.

Името му е замесено в пореден скандал през 2016 година. По време на предварителни избори за кандидат-президент на демократическата партия в САЩ, Уикилийкс публикува частните имейли на Хилари Клинтън по времето, когато тя е Държавен секретар. Асандж лично е  обвинен в заговор с руското разузнаване за операцията и в опит за подкопаване на американската демокрация. В този смисъл подкрепата, която Русия му оказва в момента, е обяснима. Самият Асандж многократно е отричал каквато и да е връзка с руските служби за сигурност.

Бъдещето

Съдбата на Джулиан Асандж за момента остава неясна. Според повечето коментатори той вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ и ще се изправи пред правосъдието. Не се знае и какво ще се случи с обвинението в изнасилване в Швеция. Въпреки че преди време скандинавската държава прекрати делото, днес, веднага след задържането му, стана ясно, че предполагаемата му жертва ще се опита да възобнови делото.

Едно обаче е ясно - почитан от едни като герой и смятан от други за опасен диверсант, Джулиан Асандж е една от най-противоречивите фигури на нашето време.

Евентуално дело би извадило наявя доказателствата, които неговите обвинители имат, както и би дало публичност на неговата защита. Вероятно, точно от този процес, ще разберем и бъдещето на модерната журналистика, методите й на работа и мястото на държавата в нея.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ьзц83 Сноудън на тебе едстествено,няма да поиска пари,нито пък да каже,от кого е получил многото пари.Сега на всички е ясно от кого-от Путин.Както и убежище,тъй като се крие от законите в САЩ.Хора извън закона се крият зад някаква разследваща журналистика.Всеки журналист трябва да знае,какво представлява национална сигурност.И кой може да злоупотреби с информация от този род.Дваматадебили,са могли,да протестират срещу евентуални престъплетия, по длуг начин,но не са го направили.
83
2
 
9
 
! Отговори
ьзц преди 5 години
и по-какъв начин това застраши САЩ?САЩ следят всичко точно за да може да контролират страните иначе са големи демократи...виж каква демокрация настъпи в Афганистан, Ирак и Либия....
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ьзц83 Всяка страна следи всички страни,които може да следи и това е стара практика,от както светът светува.Въпросът е,може ли,единдебил,който иска бърза и лесна слава и много пари,да направи разлика между ивформация,която може да публикува и такава,която застрашава сигурността на собствената му страна.
81
3
 
9
 
! Отговори
ьзц преди 5 години
Сноудън предаде тази секретна информация на журналистите без да иска пари и тази секретна информация разкри как САЩ следят всички по-целия святтова ли е демокрацията за която уж се борят и налагат по целия свят?
80
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ьзц80 Сноудън е ***,което поиска,да забогатее,като предаде секретна информация на своята страна,на агресора Путин,за много пари.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хххх72 Не знаеш цялата истина и затова пишеш предположения и глупости.За съжаление,не си сам.
78
3
 
7
 
! Отговори
ьзц преди 5 години
Сноудън разкри как точно САЩ следят всички а Асандж разкри престъпленията на САЩ по света и двамата станаха неудобни и САЩ ги търсят за да ги съдят...въпроса е а кой ще съди САЩ? щото те все се позовават на някакво международно право което все е в тях интерес
77
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка страна има секретни документи и тяхното публикуване,може да застраши живота на много хора.Освен това,агресивна Русия,само това и чака,да злоупотреби с информацията,която Асанж пуликува.Журналистът/разследващият/,трябва да търси и публикува информация,която е обществено-полезна,а не във вреда на гражданите ,на една държава.Асанж не е герой,както се изрази английският служител.
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ьзцНяма държава по света която на драго сърце ще допусне друга държава да я следи.И няма държава която да не е използвала службите си да шпионира други държави,Не подменяй темата!Тука става дума за честен журналист с топки. А САЩ имат нов шериф!
75
2
 
7
 
! Отговори
ьзц преди 5 години
ако разкриеш престъпления и заговори извършени от САЩто ти самия ставаш престъпник...Сноудън и той е обвинен в шпионаж нищо че разкри как САЩ следят целия свят...и сега същите от САЩ забраняват ползването на Huawei с обяснението че Китай ще ги следят...просто няма такава наглост....
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запомнете ми думата! Това видео горе ще остане в историята като най-гнусното петно за Британия. От което вечно ще се срамува.Британския народ не заслужава това падение на продажните си политици!
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН 69"АСАНДЖ УМРЯ КАТО ГЕРОЙ!"-----------------------------------------------------------------------------------------------Не вярвам Тръмп да допусне това за най-истинския журналист който света познава.УикиЛикс е единствената медиа до сега, с нито една фейк-нюз Седем години изгнание в една сграда, за да може света да разбере истини които иначе никога нямаше да разбере. И не само престъпленията на Хилъри и други....но всъщност Панамските Досиета разгневиха до кръв палачите му!
72
1
 
16
 
! Отговори
Rrr преди 5 години
Престъпник ли е човек който разкрива престъпления,когато самото разкриване се смята за престъпление от засегнатите?И ако е престъпник, защо и разкритите от него престъпници не са получили същата суровост на закона?За пример Килъри Килтън
71
2
 
11
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
Престъпник ли е човек който разкрива престъпления,когато самото разкриване се смята за престъпление от засегнатите?
70
2
 
17
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
Някой в Еквадор е получил обаждане от рода...искате ли да последвате съдбата на Венецуела?!
69
3
 
6
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
До 63Много мислиш....Изкаването на Помпейко си каза всичко...Помпейко каза че трибунала в Хага не може да съди американски военни за престъпления...те са служители на богопомазаната избирателна демокрация...ФАЩ над всичко..няма Бо,г няма истина, вечни са само долара и ФАЩ
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обвинението от Швеция не е за сексуално посегателатво. Секса е извършен с взаимно съгласие!!!Шапката която му е скроена много по-късно, е чрез комичното твърдение, че не бил ползвал презерватив, а жените "не знели за това" до момента докато не си тръгнал.Били са две и ни една не видяла това по-рано.
67
1
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АСАНДЖ УМРЯ КАТО ГЕРОЙ!
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 61"НЕ вярвам аз, че някой току-така ще получава дълбочинна информация с подробности , ако не е "вътре в играта"... просто няма как да стане това!"Обяснението е, че на Уикиликс са подавани информации от вътрешни хора от много институции, правителства и хакери от цял Свят. Положителното на Асандж е, че не само е пазил източнците си , но и че надлежно е проверявал информацията. Ни една лъжлива информация до сега.
65
2
 
19
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Следствията и разпитите ще бъдат безкрайни и ще целят двете: 1) Да сломят Асандж и 2) Хората да го позабравят. Асандж ще издържи, въпреки итощението от престоя си в посолстаото на васален Еквадор. Той е Герой и дори само това ще бъде достатъчно предизвикателство към Тираните. Сметките на лиемерите ще излязат криви, защото Световната Съвест се пробужда. Какво тук значат Ред и Закони, когато Тираните потъпкват Свободата и Истината.