Русия си създава независим интернет

Наричат мерките "законопроект за суверенния интернет"
11 апр 2019 22:08,
81
Русия си създава независим интернет
Снимка: Reuters

Руските власти одобриха на второ четене спорния законопроект, който ще позволи на Москва независимост от световните сървъри, предава AFP.

Долната камара на парламента, Държавната дума, гласува днес с 320 гласа "за" срещу само 15 "против".

Законът ще влезе в сила на 1 ноември тази година.

Предложените мерки трябва да създадат технология за наблюдение на интернет маршрута и за насочване на руския интернет трафик далеч от чуждестранните сървъри, за да се избегне възможноста чужда сила да го изключи.

Авторите на предложението твърдят, че Русия трябва да предприеме мерки за гарантиране на сигурността на своите мрежи, особено след като американският президент Доналд Тръмп разкри нова американска стратегия за киберсигурност миналата година. В нея администрацията на Тръмп твърди, че Русия е извършила безнаказани кибератаки.

Критиците на проекта обаче виждат опит за цензуриране на интернет. Според тях прилагането на новите мерки ще бъде прекалено скъпо и ще даде огромни правомощия на новия център за наблюдение на движението на правителството.

"Това е законопроект за цифровото робство и въвеждането на цензура в мрежата", каза Сергей Иванов, член на Либерално-демократическата партия.

Авторите на законопроекта обаче настояват, че мерките само очертават план за превръщането на руския интернет в "по-сигурен и надежден".

"Популярното име на законопроекта -" Китайската защитна стена "- няма нищо общо с нашата инициатива", каза Леонид Левин, депутат от управляващата партия "Единна Русия".

За да влезе в сила законопроектът, той трябва да мине и на трето четене, а после да бъде одобрен и от горната камара на Парламента. След това ще бъде подписан от президента Владимир Путин.

Преди време самият Путин изрази мнение, че Русия трябва да се подготви за възможен опит на Запада да й откаже достъп до глобалния интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото им стават колите и пътищата, толкова и интернета! Кагебейовете върнаха мyжиците в комунизма! Тотален държавен контрол над всичко!
74
3
 
8
 
! Отговори
осведомен преди 5 години
Ревлювците за руската цензора напишете нещо против ЛГТБ ЕВРЕИТЕ ИЛИ ИМИГРАНТИТЕ в свободния си интернет АСАНЖ не ви ли стига козячета
73
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Програмист До БобиНещо от написаното от мен да е невярно? Непълно определено ДА. Но на обикновения читател на новините нужно ли му е да знае повече от това написаното?
72
2
 
3
 
! Отговори
Програмист До Боби преди 5 години
Боби когато се коментират Танкове ,самолети ,ракети и прочее коментира щото ги разбираш но за интернет не се изказвай защото си смешен!!!!
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без руските торенти и немските инструменти светът би бил 2 века назад!
70
3
 
14
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Стаията и подобните на нея реално заблуждават хората.Интернет какво е това:"Адреси" - интернет адреси същите като физическите"шосета"- Физическа мрежа съставена от оптически, медни и въдушни/космически ретранслационни трасета."кръстовища" - Рутери които насочват трафика от едно трасе към друго"карта на пътищата" - DNS система която превежда местните наименования (като днес бг) в истински реален интернет адрес(местоположение)САЩ държат монопола над DNS системата - а това за всички е кофти!
69
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"В руския интернет ще можете да прочетете, че Попов и измислил радиото а не Никола Тесла."Ех ЕКСПЕРТЕмного открития по света кръщавани по различни начини в съответните страни са правени по едно и също време.Патентното законодателство се е пръкнало за да защити правата на първооткривателя ако обаче може да си плати таксите :-)Ето още един пример от близкото минало Кой е измислил ЛАЗЕРА? Дадоха нобеловата награда както на САЩ така и на СССР екипи
68
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В руския интернет ще можете да прочетете, че Попов и измислил радиото а не Никола Тесла.
67
4
 
20
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Когато ФАЩ и сателитите й контролират интернет, това е правоприлагане. Когато Русия контролира интернет, това е цензура. Комунизма вместо да си замине, се премести на Запад.
66
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия си създава независим интернет.Браво, руснаците вече ще имат по какво да излъчват мъдрите речи на Путин без да го подслушват американците.
65
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не независим, а контролиран
64
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на трето четене ще мине. Те забраниа рап концертите та с интернета ли ще си играят.Каква е тази власт дето музиката и пречи, не знам.А, сетих се. Съветска власт.
63
15
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Интернет по примера на Китай. В него всеки потребител ще се контролира какво публикува, какво чете и какви чат програми може да ползва. Всичко негативно за Първия ще се трие на мига и ще се публикуват само правилните новини. Честито на руснаците! С првилните медии и интернет съвсем ще се отделят от развитието на света.
62
16
 
6
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Руският интернет ще има няколко юзери: Путин, Мадуро, Ким Чен Ун и Кастро. Основната функция на руския интернет ще е тези юзери да си пращат честитки за нова година, както и вируси с хумористично съдържание. Помежду си ще се наричат "***" и ще се хвалят че са най-великите.
61
10
 
27
 
! Отговори
русофил преди 5 години
Русия е независима,защото е силна.Това е положението.Краварите имат военни бази навсякъде,но нямат оръжие като Сармат,Кинжал,Авангард,Сатана.В тубата има достатъчно информация,четете!
60
18
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Мрежата "Гулаг" с централен сървър в Сибир...
59
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ok.ru.........по мак гледа от руски сайт.......по мии.
58
10
 
7
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
По-скоро са замислили да счупят световния нет и те да останат с техния си.
57
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
самият Путин изрази мнение, че Русия трябва да се подготви за възможен опит на ЗАПАДА ДА Й ОТКАЖЕ ДОСТЪП ДО ГЛОБАЛНИЯ интернет.И това как ще се предотврати със създаване на локален нет?
56
21
 
14
 
! Отговори
Един от Юг преди 5 години
Мдаа..следващата стъпка независими телефони както беше до скоро, без директна връзка с останалия свят! Така жужето психопат на двойни токчета може по лесно да громи враговете на матушката!