Русия си създава независим интернет

Наричат мерките "законопроект за суверенния интернет"
11 апр 2019 22:08,
81
Русия си създава независим интернет
Снимка: Reuters

Руските власти одобриха на второ четене спорния законопроект, който ще позволи на Москва независимост от световните сървъри, предава AFP.

Долната камара на парламента, Държавната дума, гласува днес с 320 гласа "за" срещу само 15 "против".

Законът ще влезе в сила на 1 ноември тази година.

Предложените мерки трябва да създадат технология за наблюдение на интернет маршрута и за насочване на руския интернет трафик далеч от чуждестранните сървъри, за да се избегне възможноста чужда сила да го изключи.

Авторите на предложението твърдят, че Русия трябва да предприеме мерки за гарантиране на сигурността на своите мрежи, особено след като американският президент Доналд Тръмп разкри нова американска стратегия за киберсигурност миналата година. В нея администрацията на Тръмп твърди, че Русия е извършила безнаказани кибератаки.

Критиците на проекта обаче виждат опит за цензуриране на интернет. Според тях прилагането на новите мерки ще бъде прекалено скъпо и ще даде огромни правомощия на новия център за наблюдение на движението на правителството.

"Това е законопроект за цифровото робство и въвеждането на цензура в мрежата", каза Сергей Иванов, член на Либерално-демократическата партия.

Авторите на законопроекта обаче настояват, че мерките само очертават план за превръщането на руския интернет в "по-сигурен и надежден".

"Популярното име на законопроекта -" Китайската защитна стена "- няма нищо общо с нашата инициатива", каза Леонид Левин, депутат от управляващата партия "Единна Русия".

За да влезе в сила законопроектът, той трябва да мине и на трето четене, а после да бъде одобрен и от горната камара на Парламента. След това ще бъде подписан от президента Владимир Путин.

Преди време самият Путин изрази мнение, че Русия трябва да се подготви за възможен опит на Запада да й откаже достъп до глобалния интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
5
 
! Отговори
кукла до предишния преди 5 години
дето ме обижда. Прочети какво казват европейските форуми, медии, автори за планирания закон за авторското право в дигиталното пространство на ЕС и САЩ, милионните петииции за отмяната му, за митингите в европейските градове през миналия месец
34
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер много мразя да играя компютърни игри с руснаци. Много са глупави и невъзпитани.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32kukla, това "май, май" си го чула от някоя кифла !
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами паралелни мрежи има от доста време, няма да открият топлата вода. Просто ще пуснат поредната, на която рутирането на данните, които касят определени адреси, няма да излиза извън пределите на техните сървари. Ще има и гетуеи за свързване извън техния интранет. За обикновените руснаци това ще остане незабележимо.
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия може да си прави регионален нет, а не интернет.Обема затова каза на Путин, че са регионална сила, а не интернационална !
30
5
 
7
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Напълно нормално да си създадат собствен ИНтернет. Преди 2-3 седмици поне в Германия, а май май в цяла западна Европа имаше митинги, защото и в западната част на Европа вече има цензура в Интернет.
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди да се занимаем как ще се цензурира руския интернет, да се обърнем към нашия нов медиен закон. Та този закон е разписал фрапираща цензура на нашия интернет. Драконовски мерки за нашия демократичен интернет. Не ми пука нито за руския , нито за нашия интернет. Исках да кажа че разлика между руската диктатура и нашата демокрация няма. И двете заглушават гласа на свободното слово. Запознати твърдят че разкритията по апартаментните далавери са засилили властта да действа. Причерняло им е.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новият "сървър" ще обслужва фирмата на Чепига и Мишков...ще си говорят за катедралата в Солсбъри през една дупка на стената !
27
4
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
Така е, ще има голямо споделяне и дискусии къде са изворите на водката.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудна работа. Това ще е някаква пародия. То ако е така лесно и македонците щяха да си направят свой.
25
7
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Сървърът - до нощното шкафче на Путин...
24
6
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
сега близките олигархчета потриват ръчички как за поредн път ще се нагушкат с поредния проект създаден за тяхното лично облагодетелстване отново ще се обяви проект за 2 млрд а реално ще завърши на 6 млрд кой е толкова глуп.ав да му се върже че запада или избщо някой щял да им резне кабелчето за достъп към сегашния? това както и военна атака от нато никога няма да се случи но нали трябва да намери оправдание за парите които предстои да се откраднат
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същото е и за бг като турците стават все по-нагли и не се извиниха и следва ако блокират Босфора, бг корабите ще плуват само в черно море.
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Путин...да сложи на мужиците и бурки, та да се знае коя е новата Ислямска държава !
21
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко в руския Гулаг се подчинява на крепосническата тирания !Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !
20
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сървъри от първо ниво,така всичко си остава при тях и запада и азия ще им плащат за достъп!
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олигарсите на яхти в Маями,другите в Сочи мухахахаха.Работата е ЯЖ КУЧЕ ДЖУМЕРКИ
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свободата Санчо е сладко нещо. Робите няма как да го разберат. Реалността в пълната и сила.
17
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да им спрат тока и водата на руснаците, тях не ги бърка, защото са нааай силните, нааай яките в света ха ха. Гаси гламавия народ.
16
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олигарси,яхти,имения във САЩ и западния свят,изнесени трилиони долари в чужди банки,бентлита,кадилаци,диаманти,лукс в Маяма,а руския народ в изолация хахаха.Щастието не е за всички според Путин