Норвежец ще лежи 14 г. в лагер в Русия за шпионаж

Мъжът събирал информация за руските ядрени подводници
16 апр 2019 14:20, Елка Василева
20
Норвежец ще лежи 14 г. в лагер  в Русия за шпионаж
Фруде Берг. Снимка: Reuters

Московският градски съд призна норвежкия гражданин Фруде Берг за виновен в шпионаж срещу Русия и го осъди на 14 години лишаване от свобода в колония със строг режим, предаде ТАСС.

От наказанието му се приспада времето, прекарано под стража след ареста през декември 2017 г. Съдът постанови освен това да се изземат в полза на държавата веществените доказателства - парични средства в размер на 15 000 евро.

Огласена бе само част от присъдата поради наличието на секретни материали в делото. Тя не е влязла в сила и може да бъде обжалвана пред Върховния съд на Руската федерация.

Обвинението бе поискало 14-годишна присъда, тъй като Берг не се призна за виновен и не се разкая за стореното. Защитата му настоя да бъде оправдан, напомня агенцията, цитирана от БТА.

"Той е на 63 години и с оглед условията в руските затвори става дума просто за доживотна присъда", коментира Иля Новиков, адвокат на Берг, цитиран от Франс прес.

Съдът разгледа делото срещу Берг за две седмици. Следствието установи, че норвежецът е събирал информация за руските ядрени подводници. Според обвинението Берг сътрудничел на норвежкото разузнаване срещу парично възнаграждение и бил хванат на местопрестъплението, когато получавал документи от служител на руски военен обект - всъщност подставено лице на руските спецслужби.

Според адвокатите норвежецът е признал, че е пътувал в Русия по поръчение на норвежкото военно разузнаване, изпълнявайки ролята на куриер, без обаче напълно да разбира с какво точно се занимава и без да осъзнава възможните последици от своите действия. Официални норвежки представители отказаха да коментират тези признания на Берг, припомня ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: шпионажнорвежецРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е тумор за света. Вервайте ми. От там ще дойде бедата.От Север.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кат Русия втора няма, тъй велика на света ... ". да ва ива в идиотето!
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво разбира от ядрени подводници тоя льольо!?Кое ще им шпионира!?Ако норвежците си кротуваха,и не се правеха на интересни,руснаците просто щяха да му се изсмеят,и да го изкарат през границата!Тоя ахмак направо си няма никаква представа с какво се е захванал!Цялата ситуация е невероятно нелепа!Сега руснаците ще се позабавляват с него,ще му изкарат ангелите като го пратят в лагер,и нищо чудно да го презавербоват,като му възложат да мери дълбочината на фиордите!Изобщо купона ще е голям!
15
2
 
4
 
! Отговори
тя преди 5 години
В Русия вече "нема лабаво" !
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година Русия е хванала 500 такива м ръсника. А ние, ДАНС спи а у нас ври от шпиони, вместо да се поучим от руския опит. И немците хванаха американски шпиони. А в Китай тоя норвежец направо щяха жив да го одерат и затова станаха суперсилата на света. Какви са тия малки присъди - направо за шпионите смърт и разстрел.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, по-често шпионите по света да лежат светът ще стане по-добро място за живеене. Време е и тукашните западни шпиони да започнат да им друсат присъди, па що не и руските, ама на равна нога. Убедена съм, че западния и турския шпионаж са пробили до най-високи нива в политиката и затова държавата ни затъва.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я изкара 5 години, я не изкара. Иначе за 78 рожден ден може и да е на свобода, ама надали.
11
1
 
18
 
! Отговори
тя преди 5 години
Горкия той , нищо не знаел , нищо не разбирал - деменцията го гони ! Ха-ха-ха !
10
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Для кухие алкашами, непонятно что разпад ЕС не будет! Он не только съюз он живъй организм! Понятно товаришчи?
9
2
 
29
 
! Отговори
Gordon преди 5 години
Другия път да пратят по млад, да може да си излежи присъдата
8
4
 
26
 
! Отговори
Норвежко пионерче преди 5 години
... "Според адвокатите норвежецът е признал, че е пътувал в Русия ПО ПОРЪЧЕНИЕ НА НОРВЕЖКОТО ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ, изпълнявайки ролята на куриер, БЕЗ ОБАЧЕ НАПЪЛНО ДА РАЗБИРА С КАКВО ТОЧНО СЕ ЗАНИМАВА И БЕЗ ДА ОСЪЗНАВА ВЪЗМОЖНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ от своите действия."Това ми идва в повече. "Ту мъч" както казват наджукените с хиалурон кифли.Ето точно заради такава евролиберастка политкоректност ес заслужава да потъне в небитието!
7
2
 
32
 
! Отговори
Саманта преди 5 години
Каквото търсил намерил!
6
2
 
37
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Айде, бе.... не знаел. И как точно е бил куриер като не е знаел какво носи, поне приблизително???? Среща се с военни в Русия и не знае какво носи!? Смях....
5
5
 
18
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
Добър урок за Запада, само така.Очакваме седмичните справки за кубометрите насечена и извозена от престъпника дървесина и заявленията му за самокритика и осъждане на международния империализъм :)
4
5
 
38
 
! Отговори
В РУСКИ ЗАТВОР преди 5 години
не е лесно, но си е направо песен спрямо НЕЛЕГАЛНИТЕ ЗАТВОРИ на ЦРУ извън САЩ
3
36
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В руските душегубки всеки ще признае, че е брат на Осама бин ладен, ако поискат ченгетата на КГБ!
2
4
 
38
 
! Отговори
РУСКО РЕСТО преди 5 години
за задържаните и екстрадирани в САЩ руски граждани
1
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е какво е шпионирал ?...да не би да е видял "невидимата" ракета на Путин !?