Русия си гарантира контрола на Северния морски път и по въздух

Подсилва частите си за ПВО, разположени зад полярния кръг
16 апр 2019 13:15, Елка Василева
67
Русия си гарантира контрола на Северния морски път и по въздух
Снимка: архив, Reuters

До края на 2020 г. Русия ще защити изцяло от въздушни заплахи Северния морски път, най-значимата морска транспортна магистрала в Арктика, уверяват източници на "Известия" от министерството на отбраната в Москва.

За целта Русия ще подсили частите си за ПВО, разположени зад полярния кръг. По архипелазите из арктическите морета започна развръщането на нови радиотехнически и зенитни подразделения, които ще бъдат въоръжени със зенитно-ракетни комплекси С-400 и противоракетни системи "Панцир-С".

Така Русия ще си гарантира контрола над Северния морски път, чието значение напоследък силно нарасна. Глобалното затопляне придвижи границата на ледената покривка по-далеч от континента, което даде възможност маршрутът да се използва по-активно за търговски цели. Той е по-къс и по-рентабилен от другите трасета между Азия и Европа. В бъдеще по него ще може да бъдат превозвани половината от всички трансконтинентални товари - стоки за стотици милиарди долари.

Още по темата

Русия възстановява системата си за ПВО в Арктика, ликвидирана след разпадането на Съветския съюз, заявява пред вестника ген.-лейтенант от запаса Айтеч Бижев, бивш зам.-главнокомандващ ВВС на федерацията, пише БТА.

Северът е твърде важно стратегическо направление. Най-късото разстояние от САЩ до индустриалните райони в Централна Русия, Урал и Сибир минава през Северния полюс. В случай на мащабен конфликт американските военни се канеха да нанесат удар по страната ни именно тук, по времето на Никсън съответната операция носеше името "Гигантско копие". По този маршрут се предвиждаше да летят междуконтинентални ядрени ракети и стратегически бомбардировачи с атомни оръжия. Съветските самолети и средства за ПВО можеха да ги пресрещнат на разстояние 1000 км от крайбрежието. Сега Русия се връща към същата отбранителна концепция, разказва експертът.

Дължината на Северния морски път от протока Карски Врата до Чукотския полуостров е 5,6 хиляди километра. Напоследък страните от НАТО интензифицират въздушното разузнаване в зоната на отговорност на частите за ПВО от руския Северен флот. Значително нарасна и честотата, и времетраенето на разузнавателните полети на чуждестранни самолети и дронове в Арктика. Разузнаване се води и по море. Миналата година по Северния морски път мина без предупреждение кораб от френските военноморски сили; командирът обясни, че походът цели "да развие нашите знания за региона".

Руското правителство разработва в момента правила за чуждестранните военни кораби, желаещи да минат по маршрута. Чужденците ще трябва да уведомяват Русия 45 дни предварително и да вземат на борд руски лоцмани. При все това може да получат отказ, а при неразрешено движение по Северния морски път Русия ще може на законно основание на използва извънредни мерки, включително арест или ликвидиране на съответния кораб, добавя "Известия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБЕ ЗАЩО НЕ ДАДЕТЕ натО КАК СИ РАЗГРЪЩА СИЛИТЕ, ВСЕ ПАК СМЕ ЧЛЕН, А МЕ ЗАНИМАВАТЕ С НЕКИ..., А РУБЛАДЖИИ ПРОСТИ? АЙДЕ,Ч Е ПРЕВЕДОХА ОТ РУСКОТО АВАНСА, НЕГОДНИЦИ!
32
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БегеЗа къв чeп ми е армия? Някой ще ни напада ли? Или ние ще ги нападаме?
31
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това русофилията е психично заболяване и трябва да бъде третирано като такова... няма значение какво му говориш той си знае неговото :) а е виждал русия само на картата :))))
30
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Искаш ли да ти намеря видеото..."----------Видео, сътворено от укропитекпром ширпотреб?!
29
14
 
4
 
! Отговори
руският преди 5 години
Афроамериканец,понеже му е много голям и понеже никой не му връзва,той ще си го смуче сам за по евтино и за по лесно!!От Юг китайците са ги захапали за з,адникът,ама те са решили,че са им по важни тюлените и полярните мечки!Пари и *** в империята на злото,бол!!Да си хвърлят парите на вятъра и да си го лапат и смучат сами,така ще спестяват за железа и бомби,щото те от друго и не разбират!!
28
12
 
27
 
! Отговори
Беге преди 5 години
Русофоби, завиждайте как се бранят националните интереси ако потрябва и с оръжие, тук в бедна бг може само да се мечтае да имаме силна армия и независима външна политика.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28Искаш ли да ти намеря видеото от миналата година? Момент така
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от 22Не, просто си измисляш, никога не е казвал подобно нещо и официалната цифра е друга.
25
11
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
А някой заплашвал ли ги е?Май следващата им стъпка ще е затваряне на Суецкия канал от протежето им в Египет.
24
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-*** и зомбиран народ от руснаците :)))И това е от 900 години насам
23
10
 
4
 
! Отговори
от 22 преди 5 години
Що ми цъкате минуси бе :) нещо не можете да понесете истината ли?
22
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко душевно прецакан трябва да си за да възхваляваш една азиатска клоака която си виждал само на картата...
21
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Русия !
20
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тяДокато в страна ти от ~130 милиона имаш 80 милиона крайно бедни (по думи на Путин от миналата година). Да ... много дълновидна политика няма що.
19
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е жалка ***, населена със сибирски монголопитеци.Нямат пари, нямат технологии, нямат оръжия...Никой не ги заплашва с нападение... освен Китай.Няма да ни липсват тези пиячи на антифриз и одеколони.Русия е едно мрачно минало
18
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде малко реално :) на никой не му пука какво прави русия освен на руснаците :) нито някой отива там да живее или да работи нито ползва руски продукти в ежедневието си :) така, че :) аре у леву.
17
7
 
19
 
! Отговори
тя преди 5 години
Така е : За да си добър политик , трябва да си далновиден и да предвиждаш историята в бъдеще как ще се развие , за да няма изненади !
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...и като се амoртизират ще ги прати за скрап подир ония подводници."-------------------------Преди да се амoртизират, НАТО-вската еврочленка ще кихне още $3 млрд за поддръжка, ремонти и обезпечаване с консумативи, за обучение и преобучение на "специалистите" и за заплати и командировъчни на обучаващите.
15
5
 
22
 
! Отговори
ceci_ преди 5 години
До МъдуроАха, особено ракети и бази в прибалтика, румъния полша и грузия са все срещу иран и борбата с тероризма в афганистан :))
14
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тез горките още си мислят, че някой ще ги напада....