Русия си гарантира контрола на Северния морски път и по въздух

Подсилва частите си за ПВО, разположени зад полярния кръг
16 апр 2019 13:15, Елка Василева
67
Русия си гарантира контрола на Северния морски път и по въздух
Снимка: архив, Reuters

До края на 2020 г. Русия ще защити изцяло от въздушни заплахи Северния морски път, най-значимата морска транспортна магистрала в Арктика, уверяват източници на "Известия" от министерството на отбраната в Москва.

За целта Русия ще подсили частите си за ПВО, разположени зад полярния кръг. По архипелазите из арктическите морета започна развръщането на нови радиотехнически и зенитни подразделения, които ще бъдат въоръжени със зенитно-ракетни комплекси С-400 и противоракетни системи "Панцир-С".

Така Русия ще си гарантира контрола над Северния морски път, чието значение напоследък силно нарасна. Глобалното затопляне придвижи границата на ледената покривка по-далеч от континента, което даде възможност маршрутът да се използва по-активно за търговски цели. Той е по-къс и по-рентабилен от другите трасета между Азия и Европа. В бъдеще по него ще може да бъдат превозвани половината от всички трансконтинентални товари - стоки за стотици милиарди долари.

Още по темата

Русия възстановява системата си за ПВО в Арктика, ликвидирана след разпадането на Съветския съюз, заявява пред вестника ген.-лейтенант от запаса Айтеч Бижев, бивш зам.-главнокомандващ ВВС на федерацията, пише БТА.

Северът е твърде важно стратегическо направление. Най-късото разстояние от САЩ до индустриалните райони в Централна Русия, Урал и Сибир минава през Северния полюс. В случай на мащабен конфликт американските военни се канеха да нанесат удар по страната ни именно тук, по времето на Никсън съответната операция носеше името "Гигантско копие". По този маршрут се предвиждаше да летят междуконтинентални ядрени ракети и стратегически бомбардировачи с атомни оръжия. Съветските самолети и средства за ПВО можеха да ги пресрещнат на разстояние 1000 км от крайбрежието. Сега Русия се връща към същата отбранителна концепция, разказва експертът.

Дължината на Северния морски път от протока Карски Врата до Чукотския полуостров е 5,6 хиляди километра. Напоследък страните от НАТО интензифицират въздушното разузнаване в зоната на отговорност на частите за ПВО от руския Северен флот. Значително нарасна и честотата, и времетраенето на разузнавателните полети на чуждестранни самолети и дронове в Арктика. Разузнаване се води и по море. Миналата година по Северния морски път мина без предупреждение кораб от френските военноморски сили; командирът обясни, че походът цели "да развие нашите знания за региона".

Руското правителство разработва в момента правила за чуждестранните военни кораби, желаещи да минат по маршрута. Чужденците ще трябва да уведомяват Русия 45 дни предварително и да вземат на борд руски лоцмани. При все това може да получат отказ, а при неразрешено движение по Северния морски път Русия ще може на законно основание на използва извънредни мерки, включително арест или ликвидиране на съответния кораб, добавя "Известия".
 


67
Още от Русия
Доходите на управляващите в Русия – съмнителни!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Е, да, НАВАЛ...
Отчаян опит да избуташ чуждите кораби, защото е забранено да се стреля от страх да не ни отвърнат...
56
7
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен
"Русия ще може на законно основание на използва извънредни мерки, включително арест или ликвидиране на съответния кораб
и това ще е последното и решение :) После ще плуват само оcpaни yшанки."

ЛЕЛЕ КОЛКО Е ОБРАЗОВАН КОЛКО Е НАЧЕТЕН
Я се поразрови в нета и виж колко пъти Рашките са откривали огън по нарушители(последно Украйна). По времето на СССР дори близо до Крим повредиха два чистак нови кораба на САЩ с маневрата "НАВАЛ" от класа на Крайцерите Тайкандерога основата на САЩ флот.
55
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До До 42
"За тва си има международни морски закони и километрите си важат даже и тогава, ... ти си умника та чекаш да се сетиш, ма май май ...."

Да и ти умнико не разбра - на север пръв върви ледоразбивач, след него в колона останалите кораби и ако конвоя е голям завършва с втори ледоразбивач
Никой няма да минава през зона с 5м дебел лед като близо до руския бряг или няма лед или е 0.5-1м дебелина
А от военна гледна точка всички военни и транспортни кораби в леда са идеални неподвижни мишени
54
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До До 42
"Абре умнико нал се сещаш, че и Гърция и Канада и другите страни кат почнат да обстрелват руски кораби оти притежават скалите от бело море до южния полюс, то нал се сещаш ко ше стане!?"

ЕХ ДИВАННИ ЕКСПЕРТЕ
1. Защо е целия шум около Крим - 3-4 брегови противокорабни комплекси Бал, Рубеж и Клибър и 3-4 ЗРК С-400 практически контролират всичко до Босфора
2. Защо е шума около Свеверния морски път - Русия ще го контролира със същите тези комплекси (Калибър дори сега има обсег 1500км)
53
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пропаднала работа е русия, боклучаво место
52
9
 
4
 
! Отговори
Dobre kazano преди 1 седмица
"Русия е жалка коччина, населена със сибирски монголопитеци.
Нямат пари, нямат технологии, нямат оръжия...
Никой не ги заплашва с нападение... освен Китай.
Няма да ни липсват тези пиячи на антифриз и одеколони.
Русия е едно мрачно минало"
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия ще може на законно основание на използва извънредни мерки, включително арест или ликвидиране на съответния кораб

и това ще е последното и решение :) После ще плуват само оcpaни yшанки.
50
1
 
7
 
! Отговори
ЕС интелигент преди 1 седмица
-> минавай откъдето и както искаш по леда!
Това е все едно да отидеш и да кажеш на турците, че няма да плащаш за преминаването по моста над Босфора?! Или пък да не искаш да си платиш за преминаване през тунела под Ла Манш?!
49
9
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
СССР загуби студената война по всички линии.
Горбачов не беше нито предател, нито ***, просто бяха фалирали икономически, политически, технологично и военно.
Можеха единствено да се самоубият ритуално като Югославия.
48
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ...

Сичко дето е на 20-22км от сушата се води международни води и толкоз! Как некой ше ти казва да ли минаваш или да ни минаваш от там! Ай сиктир!

За Русия няма такива неща.За диваците няма международно право, няма нищо!Разбират само от бой!
47
9
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 1 седмица
До Боби

Абре умнико нал се сещаш, че и Гърция и Канада и другите страни кат почнат да обстрелват руски кораби оти притежават скалите от бело море до южния полюс, то нал се сещаш ко ше стане!? За тва си има международни морски закони и километрите си важат даже и тогава, ма нал ти си умника та чекаш да се сетиш, ма май май ....
46
0
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 1 седмица
До Анонимен

Тъй де тъй! Аз друго и не казвам, ма ти пак не ме разбра! Нищо де, така като те, че та аджамия си още, а ако си и млад, мое пък и да се научиш! Само не разбрах що ме числиш към краварите, ма то само това да не ти се разбираше ....!
45
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
запада накара хората да се отвръщават ...то не бяха генерали с женски дрехи и целувки един друг ...то не бяха ланове за завладяване на светъ...ако не са Китай и Русия сега да сме роби на НЕ(а)ТО ...наще политици отдавна са купени и манипулирани
44
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен
"За къв чeп ми е армия? Някой ще ни напада ли? Или ние ще ги нападаме?"

ЛЕЛЕ КОЛКО ЛЕКОВЕРЕН ИНДИВИД?
ето ти един съвсем реален сценарии
САЩ за пореден път правят мръсно на Ердоган, Европа и тя се изказва неподготвена. След което мигрантите тръгват отново а запаса в Турция са около 3,5 милиона човека
Как ще защитиш нашата граница 500-750км Турция/Гърция/Македония/Сърбия
Полиция? В момента няма полицаи за селата ти за границата ми говориш?
Една рота(90ч) може да контролира 0.5км
43
4
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен
"Хубаво, развиват отбраната на страната си от военни набези, но кога ще помислят и за населението малко. Поне малко по-човешки да живеят. Освен армия и отбрана, трябва и други свери да се развиват."

Човеко давам ти задачка закачка влезни в тубето намери канал с катастрофи от РФ(там камерите са кажи речи задължителни) и погледни околността не самите катастрофи, Пътищата им(какви бяха и какви са сега) колите им(Ладите се гордеят с 10% дял от пазара) хората как са облечени ...
42
5
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До ...
"Сичко дето е на 20-22км от сушата се води международни води и толкоз! Как некой ше ти казва да ли минаваш или да ни минаваш от там! Ай сиктир!"

Умнико РФ притежава всичките знайни и незнайни скали до бреговете на континента с което си увеличава териториалните води(справка Гърция и Турция почти цялото Егейско море е на Гърция щото островите са техни)
Освен това Ледовете са по тънки на Юг тоест в РФ териториални води
Ако имаш супер дупер ледоразбивач ще минеш ПРЯКО през северния полюс
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 39 40
Хи-хи-хи-хи-хи..............че твоя коментар на 1000% може да се отнесе и към "великата" кравария!!!!!! А колкото до "студената война".......загубиха я просто защото им дойде "началник" г-л-у-п-а-к и пре-дател!!!! Такъв може да катурне и най-здравото "здание"!!! Я виж КАКВО ПРАВИ СЕГА ТРЪМП - неслучайно го наричат краварския горбачов!!! Така че не се радвай много..........ИДЕ ВАШИЯ РЕД!!!!
40
11
 
8
 
! Отговори
До 39 преди 1 седмица
До Нещо неясно?

Епа да е велика да е велика колко да е велика!? Видехме, че изгубиха студената война, така, че ...! Ма да кажем, че е така да кажем, че даже и ти да си верваш на думита, та дори при тия условия, историята познава толкоз велики дето са падали, сгромолясвали и изчезвали, че даже и ти не можеш да броиш до толкоз! Та така!
39
9
 
17
 
! Отговори
Нещо неясно? преди 1 седмица
Русия е велика сила.
На когото не му харесва, да се оплаче на арменския поп.
Други въпроси?
38
11
 
7
 
! Отговори
... преди 1 седмица
Добре де то това си е океан как може некой да си приватизира океана!? Се едно и канада кажат абе който мине през океана дето е на север от нас и ше го пуцнем! Сичко дето е на 20-22км от сушата се води международни води и толкоз! Как некой ше ти казва да ли минаваш или да ни минаваш от там! Ай сиктир!