Русия си гарантира контрола на Северния морски път и по въздух

Подсилва частите си за ПВО, разположени зад полярния кръг
16 апр 2019 13:15, Елка Василева
67
Русия си гарантира контрола на Северния морски път и по въздух
Снимка: архив, Reuters

До края на 2020 г. Русия ще защити изцяло от въздушни заплахи Северния морски път, най-значимата морска транспортна магистрала в Арктика, уверяват източници на "Известия" от министерството на отбраната в Москва.

За целта Русия ще подсили частите си за ПВО, разположени зад полярния кръг. По архипелазите из арктическите морета започна развръщането на нови радиотехнически и зенитни подразделения, които ще бъдат въоръжени със зенитно-ракетни комплекси С-400 и противоракетни системи "Панцир-С".

Така Русия ще си гарантира контрола над Северния морски път, чието значение напоследък силно нарасна. Глобалното затопляне придвижи границата на ледената покривка по-далеч от континента, което даде възможност маршрутът да се използва по-активно за търговски цели. Той е по-къс и по-рентабилен от другите трасета между Азия и Европа. В бъдеще по него ще може да бъдат превозвани половината от всички трансконтинентални товари - стоки за стотици милиарди долари.

Още по темата

Русия възстановява системата си за ПВО в Арктика, ликвидирана след разпадането на Съветския съюз, заявява пред вестника ген.-лейтенант от запаса Айтеч Бижев, бивш зам.-главнокомандващ ВВС на федерацията, пише БТА.

Северът е твърде важно стратегическо направление. Най-късото разстояние от САЩ до индустриалните райони в Централна Русия, Урал и Сибир минава през Северния полюс. В случай на мащабен конфликт американските военни се канеха да нанесат удар по страната ни именно тук, по времето на Никсън съответната операция носеше името "Гигантско копие". По този маршрут се предвиждаше да летят междуконтинентални ядрени ракети и стратегически бомбардировачи с атомни оръжия. Съветските самолети и средства за ПВО можеха да ги пресрещнат на разстояние 1000 км от крайбрежието. Сега Русия се връща към същата отбранителна концепция, разказва експертът.

Дължината на Северния морски път от протока Карски Врата до Чукотския полуостров е 5,6 хиляди километра. Напоследък страните от НАТО интензифицират въздушното разузнаване в зоната на отговорност на частите за ПВО от руския Северен флот. Значително нарасна и честотата, и времетраенето на разузнавателните полети на чуждестранни самолети и дронове в Арктика. Разузнаване се води и по море. Миналата година по Северния морски път мина без предупреждение кораб от френските военноморски сили; командирът обясни, че походът цели "да развие нашите знания за региона".

Руското правителство разработва в момента правила за чуждестранните военни кораби, желаещи да минат по маршрута. Чужденците ще трябва да уведомяват Русия 45 дни предварително и да вземат на борд руски лоцмани. При все това може да получат отказ, а при неразрешено движение по Северния морски път Русия ще може на законно основание на използва извънредни мерки, включително арест или ликвидиране на съответния кораб, добавя "Известия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
8
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Русия ще може на законно основание на използва извънредни мерки, включително арест или ликвидиране на съответния кораби това ще е последното и решение :) После ще плуват само оcpaни yшанки."ЛЕЛЕ КОЛКО Е ОБРАЗОВАН КОЛКО Е НАЧЕТЕНЯ се поразрови в нета и виж колко пъти Рашките са откривали огън по нарушители(последно Украйна). По времето на СССР дори близо до Крим повредиха два чистак нови кораба на САЩ с маневрата "НАВАЛ" от класа на Крайцерите Тайкандерога основата на САЩ флот.
52
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До До 42"За тва си има международни морски закони и километрите си важат даже и тогава, ... ти си умника та чекаш да се сетиш, *** май май ...."Да и ти умнико не разбра - на север пръв върви ледоразбивач, след него в колона останалите кораби и ако конвоя е голям завършва с втори ледоразбивачНикой няма да минава през зона с 5м дебел лед като близо до руския бряг или няма лед или е 0.5-1м дебелинаА от военна гледна точка всички военни и транспортни кораби в леда са идеални неподвижни мишени
51
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До До 42"Абре умнико нал се сещаш, че и Гърция и Канада и другите страни кат почнат да обстрелват руски кораби оти притежават скалите от бело море до южния полюс, то нал се сещаш ко ше стане!?"ЕХ ДИВАННИ ЕКСПЕРТЕ1. Защо е целия шум около Крим - 3-4 брегови противокорабни комплекси Бал, Рубеж и Клибър и 3-4 ЗРК С-400 практически контролират всичко до Босфора2. Защо е шума около Свеверния морски път - Русия ще го контролира със същите тези комплекси (Калибър дори сега има обсег 1500км)
50
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропаднала работа е русия, боклучаво место
49
10
 
4
 
! Отговори
Dobre kazano преди 5 години
"Русия е жалка ***, населена със сибирски монголопитеци.Нямат пари, нямат технологии, нямат оръжия...Никой не ги заплашва с нападение... освен Китай.Няма да ни липсват тези пиячи на антифриз и одеколони.Русия е едно мрачно минало"
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия ще може на законно основание на използва извънредни мерки, включително арест или ликвидиране на съответния кораби това ще е последното и решение :) После ще плуват само оcpaни yшанки.
47
1
 
7
 
! Отговори
ЕС интелигент преди 5 години
-> минавай откъдето и както искаш по леда!Това е все едно да отидеш и да кажеш на турците, че няма да плащаш за преминаването по моста над Босфора?! Или пък да не искаш да си платиш за преминаване през тунела под Ла Манш?!
46
9
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
СССР загуби студената война по всички линии. Горбачов не беше нито предател, нито ***, просто бяха фалирали икономически, политически, технологично и военно. Можеха единствено да се самоубият ритуално като Югославия.
45
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ...Сичко дето е на 20-22км от сушата се води международни води и толкоз! Как некой ше ти казва да ли минаваш или да ни минаваш от там! Ай сиктир!За Русия няма такива неща.За диваците няма международно право, няма нищо!Разбират само от бой!
44
9
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 5 години
До БобиАбре умнико нал се сещаш, че и Гърция и Канада и другите страни кат почнат да обстрелват руски кораби оти притежават скалите от бело море до южния полюс, то нал се сещаш ко ше стане!? За тва си има международни морски закони и километрите си важат даже и тогава, *** нал ти си умника та чекаш да се сетиш, *** май май ....
43
0
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 5 години
До АнонименТъй де тъй! Аз друго и не казвам, *** ти пак не ме разбра! Нищо де, така като те, че та аджамия си още, а ако си и млад, мое пък и да се научиш! Само не разбрах що ме числиш към краварите, *** то само това да не ти се разбираше ....!
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
запада накара хората да се отвръщават ...то не бяха генерали с женски дрехи и целувки един друг ...то не бяха ланове за завладяване на светъ...ако не са Китай и Русия сега да сме роби на НЕ(а)ТО ...наще политици отдавна са купени и манипулирани
41
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"За къв чeп ми е армия? Някой ще ни напада ли? Или ние ще ги нападаме?"ЛЕЛЕ КОЛКО ЛЕКОВЕРЕН ИНДИВИД?ето ти един съвсем реален сценарииСАЩ за пореден път правят мръсно на Ердоган, Европа и тя се изказва неподготвена. След което мигрантите тръгват отново а запаса в Турция са около 3,5 милиона човекаКак ще защитиш нашата граница 500-750км Турция/Гърция/Македония/СърбияПолиция? В момента няма полицаи за селата ти за границата ми говориш?Една рота(90ч) може да контролира 0.5км
40
4
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Хубаво, развиват отбраната на страната си от военни набези, но кога ще помислят и за населението малко. Поне малко по-човешки да живеят. Освен армия и отбрана, трябва и други свери да се развиват."Човеко давам ти задачка закачка влезни в тубето намери канал с катастрофи от РФ(там камерите са кажи речи задължителни) и погледни околността не самите катастрофи, Пътищата им(какви бяха и какви са сега) колите им(Ладите се гордеят с 10% дял от пазара) хората как са облечени ...
39
5
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До ..."Сичко дето е на 20-22км от сушата се води международни води и толкоз! Как некой ше ти казва да ли минаваш или да ни минаваш от там! Ай сиктир!"Умнико РФ притежава всичките знайни и незнайни скали до бреговете на континента с което си увеличава териториалните води(справка Гърция и Турция почти цялото Егейско море е на Гърция щото островите са техни)Освен това Ледовете са по тънки на Юг тоест в РФ териториални водиАко имаш супер дупер ледоразбивач ще минеш ПРЯКО през северния полюс
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 39 40Хи-хи-хи-хи-хи..............че твоя коментар на 1000% може да се отнесе и към "великата" кравария!!!!!! А колкото до "студената война".......загубиха я просто защото им дойде "началник" г-л-у-п-а-к и пре-дател!!!! Такъв може да катурне и най-здравото "здание"!!! Я виж КАКВО ПРАВИ СЕГА ТРЪМП - неслучайно го наричат краварския горбачов!!! Така че не се радвай много..........ИДЕ ВАШИЯ РЕД!!!!
37
11
 
8
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
До Нещо неясно?Епа да е велика да е велика колко да е велика!? Видехме, че изгубиха студената война, така, че ...! *** да кажем, че е така да кажем, че даже и ти да си верваш на думита, та дори при тия условия, историята познава толкоз велики дето са падали, сгромолясвали и изчезвали, че даже и ти не можеш да броиш до толкоз! Та така!
36
11
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
Добре де то това си е океан как може некой да си приватизира океана!? Се едно и канада кажат абе който мине през океана дето е на север от нас и ше го пуцнем! Сичко дето е на 20-22км от сушата се води международни води и толкоз! Как некой ше ти казва да ли минаваш или да ни минаваш от там! Ай сиктир!
35
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БегеМного ли държиш да те застрелват на границата ако искаш да си тръгнеш?Аман от русофилни пумияярчета с внуци в америка.
34
7
 
21
 
! Отговори
Каква преди 5 години
поредна евроатлантическа драма драги зрители! Какъв вой от безсилна злоба се носи! Лошо е когато ти се изплъзва световното господство, и да се правиш на световен жандарм не минава на всеки. Както се казва времената се менят, дон Корлеоне!