Русия предложила на САЩ как да се избегне ядрена война

"Комерсант": Вашингтон не отговаря на новата инициатива
19 апр 2019 12:50, Елка Василева
179
Русия предложила на САЩ как да се избегне ядрена война
Снимка: архив, Reuters

САЩ са пренебрегнали предложение на Русия да бъдат потвърдени договореностите, провъзгласили за недопустима ядрената война, пише "Комерсант".

По данни на вестника Москва е предложила на Вашингтон да се приеме на най-високо равнище обща декларация за недопускане на ядрена война и укрепване на стратегическата стабилност. Проектът на съответния документ е бил връчен на американската страна още през октомври 2018 г.

Руският проект за съвместна декларация на двамата президенти - Владимир Путин и Доналд Тръмп, е предвиждал двете страни да заявят, че имат намерение да действат така, че да се избегне военна конфронтация и да бъде изключена възможността от избухване на ядрена война, да вземат необходимите мерки за предотвратяване на случайна или несанкционирана употреба на ядрени оръжия.

В текста е било посочено, че в "ядрената война не може да има победители и никога не бива да започва". Подобни изявления бяха приемани преди, по време на Студената война, при управлението на Леонид Брежнев в Съветския съюз. САЩ все още не са отговорили на новата инициатива на Русия, отбелязва изданието.

"Комерсант" припомня по-специално декларацията на съветския лидер Михаил Горбачов и президента на САЩ Роналд Рейгън от 1985 г., в която е записано: "Ядрената война е недопустима", защото "в нея не може да има победители".

"Тази декларация стана сигнал за спиране на ядрената оръжейна надпревара, за начало на конструктивни преговори за контрол над въоръженията, разведряване на международното напрежение", изтъква пред всекидневника бившият руски външен министър Игор Иванов.

"Днес ситуацията в света е много по-сложна, отколкото през 80-те години на миналото столетие, а заплахата от ядрен конфликт става все по-явна. Механизмите за ядрено възпиране, създадени през годините на студената война, практически не съществуват. Ако не се вземат спешни мерки, светът може да бъде сполетян от трагичната съдба на "Нотр Дам", коментира аналитикът.

По думите на Иванов "Русия и САЩ като водещи ядрени сили носят специална отговорност за опазване на мира и тъкмо те трябва да станат инициатори на процес, който отново да направи управляеми международните отношения". Подобни изявления направиха тези дни и високопоставени американски служители в оставка, допълва "Комерсант".

Бившият държавен секретар на САЩ Джордж Шулц, ексминистърът на отбраната Уилям Пери и и бившият сенатор Сам Нън заявиха в "Уолстрийт джърнъл", че в отношенията между Щатите и Русия "се е появила опасна политическа парализа, която може поради грешка или пропуск да предизвика военна конфронтация и евентуална употреба на ядрени оръжия". Те предложиха между другото Путин и Тръмп да приемат "обща декларация, която да потвърди, че в ядрената война не може да има победител и такава война не бива никога да започва", пояснява вестникът, цитиран от БТА.

Белият дом засега не се е вслушал в този съвет, добавя той.

"Комерсант" обаче цитира Андреа Калан - прессекретар на американското посолство в Москва, помолена "да коментира липсата на реакция от Вашингтон": "САЩ все така се обявяват за ефективен контрол върху въоръженията, който да съдейства за сигурността на Съединените щати, на техните съюзници и партньори; да е проверим и изпълним; да включва партньори, отговорно изпълняващи своите ангажименти".

"Готови сме да участваме в преговори за контрол над въоръженията с Русия, които да отговарят на тези критерии", посочила Калан и дала за пример приключилите на 12 април в Женева двустранни консултации по договора СТАРТ-3 с цел по-нататъшно ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: ядрена войнаСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
11
 
! Отговори
Бухал преди 5 години
За съжаление, ако някой използва ядрено оръжие, то няма да бъде на територията нито на Русия нито на Америка, а по скоро на някой от техните "партньори". Като цяло ядреното оръжите трябва да бъде забранено, никой никога да няма възможност да използва такова. Преди месец-два г-н Паси призова за ядрено оръжие на балканите, че да спрем да се караме....не знам до колко е удачно. Всички искат да имат, но никой да не го изпозлва срещу тях....
45
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Евро-Атлантик15-те американски танка у нас са достатъчни да унищожат 50-те от 500-те тръгнали от Просия и стигнали до нас.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТРАХ БАТЕ,СТРАХ!!!!!
43
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е чакайте де, всеки ден четем за нови и нови руски оръжия, които могат да унищожат САЩ и света няколко пъти и когато си поискат пък сега русия предложила вариант как да се избегне това.Има нещо гнило в цялата работа!
42
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСИЯ ПРЕДЛОЖИ НА ТРЪМП,СЛЕД КРИМ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ И САЩ И ЦЕЛИЯ СВЯТ КЪМ РУСИЯ,ЗАЩОТО МУ ПРИНАДЛЕЖИ,А И ТАКА ЩЕ. СЕ ИЗБЕГНЕ ЯДРЕНА ВОЙНА.ЕХ ,ЧЕ НИ Е УМЕН НАШ ПУТИН,ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!
41
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ludoto Lencheбъди сигурен, че ако СССР е имал атомна бомба през 1945-та, щеше да я използва.Ама са нямалиКоя държава мачкаше цивилни по площадите в унгария 1956 и Чехия 1968?
40
2
 
12
 
! Отговори
джо преди 5 години
За ядрена война някои хора тук, разсъждават като за операция от "апендикс" рутинна и безболезнена. Никой не може да бъде обвиняван в пропаганда просто всеки трябва да се замисли. Но това не се отдава на много хора, защото е много лесно да се пуснеш по течението.
39
22
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Много е интересен този феномен ,че точно тези които заплашват света с ядрена атака правят предложение за мир ?! Аз досега не съм чул американците да заплашват с ядрена атака , но руските алкохолици постоянно заплашват ! В 21.ви век живеем , а руските диваци постоянно заплашват света с адрени атаки ! Е ако им стиска нека се опитат да изпълнят заплахите си !
38
3
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
do Strahil 40 .moga da te pitam oshte mnogo vaprosi ...ama haide parvo na tezi da mi otgovorish ...ako mojesh ...molia
37
7
 
18
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 5 години
Ако не беше САЩ да защитават България от враждебна Русия не знам .....давам им задните си части за дето унищожиха 2200 български танка над 5000 бронирани бойни машини и повече от 450 бойни самолета за да докарат огромната си танкова дивизия наброяваща около 15 танка за да пази така храбро българската граница от искащата да ни превземе Русия ! Да живее хАмерика !
36
10
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Подобни предложения имат единствено за цел да представят другата страна като искаща ядрена война. Отправя се едно предложение, за което се знае, че другата страна няма как да приеме. След това се твърди наляво и надясно: "виждате ли, ние искаме мир, а те не искат!"
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До StrikerАко те страйкна по скъла, дали ще се усетиш, че не става дума за футболен или боксов мач? В една ядрена война ще изпищим всички, така че няма да можеш да разбереш резултата! Вероятността руснаците да направят големи бели на червените вратове е огромна - хиперзвуковите ракети ще излетят от подводници, кораби, стратегически бомбардировачи.
34
26
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Сибирските диваци кръв серрат от страх ! Пак започнаха да правят предложения за мир , за съкращаване на ядрени оръжия и ракети и др. ! Ама на американците не им минават руски номера у американец един път се лъже , втори път не ! Сега американците категорично заявиха ,че се отказват от предишния договор заради това ,че руснаците го нарушават ! А това означава ,че САЩ се влагат много пари и високи технологии в ядреното въоръжаване , а руснаците нямат нито средства нито специалисти ! Страх ги е !
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия предложила на САЩ, как да си поделят Света, без да воюват помежду си !!!
32
13
 
15
 
! Отговори
ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО преди 5 години
Краварите няма да мирясат! Бързо забравиха боя във Виетнам и се натискат за още!
31
10
 
28
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
САЩ се поддържат от войни ! Те имат кяр да подпалват държави особено богати на петрол и други ресурси ! САЩ са империята на злото !
30
18
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
*** се опитват да ни вкарат в голям horror! Ядрена война ли стягате Товаришчите?
29
3
 
16
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
Не само ядрена. Всяка война е недопустима. В 21 век сме.Войната е нещо ужасно причинявана от хора. Хора убиват хора. Това го няма и при животните от един вид. Не е епидемия или пандемия .
28
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ да се разоръжава? Та те не са си унищожили още химическите оръжия, а трябваше да са го направили преди десетки години.
27
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По данни на вестника Москва е предложила на Вашингтон да се приеме на най-високо равнище обща декларация за недопускане на ядрена война и укрепване на стратегическата стабилност."Като се знае алкашите колко спазват договорите, дори тези които самите те са писали, забрави.