ЕС гневен на Путин за руските паспорти за украинци

Киев сигурен, че Кремъл се готви за война и иска още санкции срещу Москва
25 апр 2019 16:08,
190
ЕС гневен на Путин за руските паспорти за украинци
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия протестира остро срещу указа, с който руският президент Владимир Путин облекчи режима за кандидатстване за руско гражданство на украинци, живеещи в сепаратистките региони в източната част на страната.

В изявление на говорителя на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини той се определя като “атака срещу суверенитета на Украйна”.

“Времето за това решение веднага след президентските избори в Украйна, които демонстрираха силната привързаност на Украйна към демокрацията и върховенството на правото, показва намерението на Русия да продължи да дестабилизира Украйна и да изостри конфликта”, се казва в изявлението, разпространено днес.

Европа настоява Кремъл да се въздържа от нарушаване на Минските мирни споразумения и отправя призив към Русия да позволи регионите в Източна Украйна, които не са под контрола на Киев, да бъдат реинтегрирани към Украйна.

“Европейският съюз остава твърд в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, се казва в позицията на ЕС.

Порошенко обвини: Москва премина "червената линия"

Вчера председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск разговаря по телефона с новия и със стария президент на Украйна Володимир Зеленски и Петро Порошенко, за да ги увери, че Европа твърдо подкрепя страната, включително нейната територия и цялост. Лидерите ЕС и Украйна ще се срещнат през юли.

Специалният представител на САЩ за Украйна Курт Волкер определи решението на Путин за “силно провокативно” и подкопаващо усилията за прилагане на Минските споразумения и връщането на Украйна на контрола върху Донбаския регион

“Независимо от предпочитания език Донбас и хората в него са украинци”, написа той в Twitter.

Междувременно шефът на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов изрази съмнения, че актът на Путин означава, че Москва се готви за нова военна намеса, след като мирното споразумение беше сключено през 2015 г.

“Путин създава юридически условия за официално използване на въоръжените сили на Руската федерация срещу Украйна”, е цитиран да казва днес той.

Руското законодателство допуска използването на армията за защита на руски граждани и извън територията на федерацията.

Новоизбраният президент Зеленски, който още не е встъпил в длъжност, призова Западът да притисне Кремъл с още санкции.

Вчера руският президент подписа указ, с който на жителите на Донецка и Луганска област в Източна Украйна се разрешават да кандидатстват за руско гражданство по опростена процедура. Кремъл определя това като акт на “защита на правата и свободите на гражданите”.

Според процедурата украинците в двата региона ще могат да вземат руски паспорти в срок до 3 месеца срещу представяне на документ, че живеят постоянно в Донецка и Луганска област.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО 146 Айше Вас ви се драйфа от ЕС,ама хората си оправиха и внуците с парите от ЕСАйше си и Айше ще си останеш. Хората се оправиха, а тебе те оправиха и отзад и отпред, и отвсякъде, та устата ти стана крива, голяма и дълбока.Който е на власт си оправя неговите хора, язък ти за магистралния стаж като не си научила тази проста истина
131
4
 
28
 
! Отговори
ба таз демокрация! преди 4 години
Да са забранили или насила да издават паспорти - разбирам ЕС да е гневен.А Путин само е улеснил издаването на паспорти - и гледай двуличниците кво правят!
130
11
 
15
 
! Отговори
Айше преди 4 години
Вас ви се драйфа от ЕС,ама хората си оправиха и внуците с парите от ЕС. Всички партии, до една.Апартаменти,къщи за гости,евро депутати! Все с пари от и на Европа.Един няма дача в Русия или децата им да учат там,дори на екскурзия не ходят. Проверете на другарите от БСП къде учат децата им и на какви такси.Много лоша тая Европа,много лош тоя ЕС ,пък парите им хубави??Как става така,другари?Как един другар не си купи къща за 35 милиона в Русия? Защо в САЩ ?
129
5
 
37
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Независимо от предпочитаният език в Донбас...хората там са украинци???!!!!...!!!! Този изкърти плочките барабар със замазката и част от бетона...От време на време човек се стъписва пред такива титани на мисълта.
128
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 143 АнонименНамали дрогата , че вече ти е испушил мозъкът
127
64
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Издаването на паспорти на чужди граждани с цел да се подхранва сепаратизъм, е нарушение на международното право. Просия с нищо не е заслужила да и се прощават такива нарушения. НАТО има достатъчно ресурс да ги навре в миша дупка и е редно да го направи.
126
1
 
46
 
! Отговори
Жхж преди 4 години
Еее не е като гринговците нали....пряко нарушаващи закон на ЕС...всички граждани на ЕС имат право да пребивават в ФАЩ за 6 месеца без виза....да ама не и българите...
125
3
 
43
 
! Отговори
Eeee преди 4 години
ЕС да си трае...никой не го интересува мнението на лакеите на Вашингтон...освен това този закон важи и за украинци живеещи в тези области...не само за руснаци
124
24
 
11
 
! Отговори
До Демократ преди 4 години
"Взеха ни докторите, инженерите, програмистите.."___Никой не ти ги е взел, сами си заминаха. Ако навремето не ни държаха в затворен лагер тип голям затвор още при бкп-то щяха да си заминат. Затова стига повтарял опорни точки. Италианци, гърци, поляци са по света от столетия, имат огромни лобита навсякъде, никой не ги нарича предатели и не реве че някой им е "взел" нещо! По-добре гледай тия дето са на всеки километър- те са реалният проблем на България от 100г насам.
123
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България и сега печели от транзита на руски газ към Турция около 200 милиона лева годишно, зорът е да не ги загубим тия пари в близко бъдеще, че напоследък всички печеливши проекти нещо ни заобикалят. Така че тука някои смехурковци се изказват неподготвени с не знам какво самочувствие на големи геостратези
122
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Създадоха този гаден цирей *** в центъра на Европа,за да работи срещу Европа и създава конфликти вътре в Европа,въпроса е,ще допусне ли Европа конфликти и икономически загуби,дори и риск от кървава война в Европа,противопотавяйки европейци на европейци?Тези,които искат конфликти да грабват пушките и да заминават да се бият индивидуално,а не да изправят на нокти цяла Европа и пред кървав конфликт,както и да създават точки на напрежение вътре в Европа!
121
2
 
18
 
! Отговори
да преди 4 години
другият *** ще атакувал Русия не нейна територия превантивно с нисък интензитет:)))))))Плейстейшън, намали киното и игрите, че много се филмираш:)))а ако бързаш вземи си евр'огейската Европа и тичайте на война в Русия:))))))))
120
1
 
43
 
! Отговори
до Сата нато преди 4 години
тя твоята Британия беше нарекла Бя картофена нива и така както е на 2500 км дойде и изтръшка бомбите си над софия с над 2000 жертви софиянци, е , разира се в тандем с янките...
119
3
 
16
 
! Отговори
до 129 преди 4 години
БГ - страната ни си има име !!!!англичаните ли са ти съюзник, бе ??:))))))
118
2
 
33
 
! Отговори
да преди 4 години
големи сладури са русофобите - на всичките бащите им комунисти, но иначе "мразят" Русия..:)))))) по бащина линия бил демократ с баща-комунист хахахахахахахахаха
117
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото правят Полша, Унгария, Словакия и Румъния за да защитят своите сънародници в Украйна, направи го и Русия. Жителите на Донбас са лишени от граждански права в Украйна: има икономическа блокада към тях, не им дават да гласуват, водят война срещу тях, при която загинаха 13 хиляди мирни жители Случилото се има хуманитарни измерения. И без това те имаха паспорти от ДНР и ЛНР. Т.е. имаме много шум за нищо. В скоро време сигурно ще имаме преговори между Путин и Зеленски. Путин обаче не може да участва в тези преговори, ако жителите на донбас не са руски граждани.
116
30
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Британия не издава паспорти на българи, които живеят в БГ, за да дойде да ни заграби територията. Британия издава паспорти на хора, които се изнасят да живеят на острова. Фактът, че се правите на умрели лисици и бегате по тъчлинията, е много показателен. Освен това Британия и БГ са на 2500 км една от друга и сме съюзници. Просия издава паспорти на сепаратисти в съседна държава, с което иска да откъсне територия.
115
30
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 години
До привет от Германиямного си прав. И представяш ли си бедните ватенки как щели да ни направят богати от транзит на руска газ..ха.ха направо да зависиш на украинците..ха.ха
114
29
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Забелязвате ли , че който и да е на власт руснаците все са си бедни и мизерни !Каквито и мерки да предприемат руснаците , винаги стагат по-мизерни ! Ютуб е препълнен със стотици дори хиляди клипове качени от самите руснаци , клипове показващи тоталната мизерия в русия ! Гледайте ги и след като изгледате поне 10 клипа ще спрете да се оплаквате от България защото има хора които живеят по-зле от българите , тоест има руснаци !
113
2
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До Анонимен"Никоя европейска държава не издава паспорти на хора,които живеят в други държави"А хилядите британци пожелали чуждо гражданство напоследък от къде го получават,от Марс ли?Или от страни от ЕС?