ЕС гневен на Путин за руските паспорти за украинци

Киев сигурен, че Кремъл се готви за война и иска още санкции срещу Москва
25 апр 2019 16:08,
190
ЕС гневен на Путин за руските паспорти за украинци
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия протестира остро срещу указа, с който руският президент Владимир Путин облекчи режима за кандидатстване за руско гражданство на украинци, живеещи в сепаратистките региони в източната част на страната.

В изявление на говорителя на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини той се определя като “атака срещу суверенитета на Украйна”.

“Времето за това решение веднага след президентските избори в Украйна, които демонстрираха силната привързаност на Украйна към демокрацията и върховенството на правото, показва намерението на Русия да продължи да дестабилизира Украйна и да изостри конфликта”, се казва в изявлението, разпространено днес.

Европа настоява Кремъл да се въздържа от нарушаване на Минските мирни споразумения и отправя призив към Русия да позволи регионите в Източна Украйна, които не са под контрола на Киев, да бъдат реинтегрирани към Украйна.

“Европейският съюз остава твърд в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, се казва в позицията на ЕС.

Порошенко обвини: Москва премина "червената линия"

Вчера председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск разговаря по телефона с новия и със стария президент на Украйна Володимир Зеленски и Петро Порошенко, за да ги увери, че Европа твърдо подкрепя страната, включително нейната територия и цялост. Лидерите ЕС и Украйна ще се срещнат през юли.

Специалният представител на САЩ за Украйна Курт Волкер определи решението на Путин за “силно провокативно” и подкопаващо усилията за прилагане на Минските споразумения и връщането на Украйна на контрола върху Донбаския регион

“Независимо от предпочитания език Донбас и хората в него са украинци”, написа той в Twitter.

Междувременно шефът на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов изрази съмнения, че актът на Путин означава, че Москва се готви за нова военна намеса, след като мирното споразумение беше сключено през 2015 г.

“Путин създава юридически условия за официално използване на въоръжените сили на Руската федерация срещу Украйна”, е цитиран да казва днес той.

Руското законодателство допуска използването на армията за защита на руски граждани и извън територията на федерацията.

Новоизбраният президент Зеленски, който още не е встъпил в длъжност, призова Западът да притисне Кремъл с още санкции.

Вчера руският президент подписа указ, с който на жителите на Донецка и Луганска област в Източна Украйна се разрешават да кандидатстват за руско гражданство по опростена процедура. Кремъл определя това като акт на “защита на правата и свободите на гражданите”.

Според процедурата украинците в двата региона ще могат да вземат руски паспорти в срок до 3 месеца срещу представяне на документ, че живеят постоянно в Донецка и Луганска област.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Европа не смачка Просия сега, когато е още слаба, после руснаците ще ни нападнат. И тогава ще е в пъти по-трудно. Путинска Просия е фашиска държава и враг номер едно на Европа. Сега е момента да се започне най-малкото конфликт с ниска интензивност, за да почнем да ги трепем на малки порции. Изчакаме ли, войната ще бъде на наша територия.
111
0
 
21
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До АнонименЕнергийната независимост от Русия води автоматично до такава от САЩ.За малките потребители не е толкова от значение,но за Германия далеч не е така.Бумът на немската химическа промишленост се дължи ИЗЦЯЛО на евтиния и надежден поток от руски газ!Отказвайки се от него,Германската хим. промишленост веднага ще загуби конкурентноспособност спрямо американската.Впрочем,пренасочването на руския газ към Азия(Китай) вече дава горчиви(за Европа) плодове...
110
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никоя европейска държава не издава паспорти на хора, които живеят в други държави.
109
1
 
13
 
! Отговори
pasporti.europe преди 4 години
това заглавие е измислено, с цел заблуда за хората, да публикуват една публична статистика, колко паспорти на чужденци са издадени в отделните държави от ЕС; факт е, че всяка европейска страна масово издава паспорти на други народи/и то неевропейски/ и след това ги правят германци, французи, българи, италианци, англичани и други..
108
26
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Колкото по-рано започне войната срещу Просия, толкова по-добре. Лошо е, че Европа се управлява от заблудени демократи, които мислят, че ще избегнат силовия сценарий. Така се дава време на руските с вини да се превъоръжават.
107
0
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Ако хохлите смятат с квичене срещу Русия да преживяват-трудна работа.Все по-трудно им отпускат пари,а помощта се изразява най-вече в потупване по рамото.Колкото до Донбас-след всичко,което изсипаха върху региона,няма как да очакват благосклонно отношение на населението.
106
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УДа, Путин въведе ли и за българия улеснен режим за руско гражданство пръв ще кандидатствам със семейството ми!-Сега защо не кандидатстваш?Не е чак толкова сложна процедурата.Само щи проверят ануса, да не си гей.
105
20
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Русия е от много отдавна е бита карта , не само сега при санкциите , а доста отдавна руската е най-голямата в света ! Отворете географската карта в Гугъл и погледнете Русия и Китай ! В картата на Китай навсякъде жълти линии тоест магистрали , оплетени като *** коса ! А в картата на руската има 5 магистрали около Москва и Санкт Петербург , всичко останало са черни пътища , хората са блокирани ,не могат да пътуват ! За мизерията да не говорим , всички знаете това !
104
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа трябва да се готви за война с Русия. Това вече се обсъжда в НАТО и първото което трябва да направи Европа е да се отърве от енергийната зависимост от Русия. Считайте че до 1-2 години този въпрос ще бъде решен, а Путин ще остане само по долни ***.
103
12
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Трябва да се направи база данни и никой, който е взел паспорт по втория начин, да не може да влиза в ЕС.
102
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 98Ужасното е че европейците ще минат и без руска газ. То и без друго от няколко дни им спряха руските нефтопроводи към Европа заради изключително лошото качество на руския петрол довело до масофи аварии в рафинериите в Буларус, Полша и Германия. Колко му е да им затапят и газопроводите? Не си мисли че руснака ще накриви шапката на европееца заради някакви си доставки на газ.
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НевъзвращенецИСТИНА!
100
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия"Най-чудното ми е за какво им е на руснаците толкова голяма територия след като не могат да я поддържат ,след като хората масово мизеруват ?!"Имперския синдром на главния мозък е много сериозно заболяване от което масово страдат руснаците, а покрай тях виждам и доста българи русофили са прихванали тая болест.
99
1
 
12
 
! Отговори
до 98 преди 4 години
и кое му е ужасното, че газ на запад няма да отива и онези ще си захранват индустрията с космически прах
98
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До УКакъв българофил си ти бе? Пред всички заявяваш че си готов да бъдеш руски слуга на фашиста Путин а ми се прави на българофил. Пълен русфилски *** си ти.
97
22
 
1
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Най-чудното ми е за какво им е на руснаците толкова голяма територия след като не могат да я поддържат ,след като хората масово мизеруват ?! Дори и несметните природни ресурси не им помагат да си оправят долу-горе положението ! Масов глад и масова мизерия , 90 % пътищата в страната не са асфалтирани ,а черни пътища , като завали един дъжд 2 дена не можеш да излезеш докато не изсъхне почвата ! В ютуб има стотици клипове , напишете - русская деревня ,или дороги в России , и гледайте трагедията
96
0
 
12
 
! Отговори
до 73 преди 4 години
изтъркани клишета пичаз като харесвам швабите и като държава и като техника, значи ли че трябва да заминавам в Германия. Да харесваш на друг народ културата, историята традициите не означава да си напуснеш държавата .
95
1
 
18
 
! Отговори
У преди 4 години
Да, Путин въведе ли и за българия улеснен режим за руско гражданство пръв ще кандидатствам със семейството ми! Няма да ви чакам още три мандата да избирате борисов наглата крадлива Тиква и 20 години да тъпчеме на едно място! Не съм русофил, а разочарован и изморен българофил!
94
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия паспорти на Путин май ще затапят Северен поток 2 за вечни времена. Освен това след месец два Русия ще трябва дя клекне пред Украйна и да преговаря за нов договор за транзит на газ сегашния изтича на 31.12.19г, защото вече на всички е ясно че газ по СП2 няма да потече до края на годината както се надяваше Путин и с този си ход да избегне преговорите за нов договор. Нещата за Русия от лоши започват да стават ужасни.
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждам че във форума пак има излъчване на любимия ми филм война на *** който е в класацията мега турбо хипершитня на хилядолетието.Първо Потрошенко Путин европейските крайнодесни леви средни и сие напаст както и Тръмп са един дол дренки все тоталитаристи и кандидат диктатори спорещи за това с кое е най-добре да излъжем народа дали със социални или псевдонационални глупости или смес от двете.