Историята: Отношенията Русия-КНДР след Корейската война

Съветският съюз е пряко въвлечен в основаването на Северна Корея
25 апр 2019 21:30, Елка Василева
39
Историята: Отношенията Русия-КНДР след Корейската война
Ким Чен Ун и Владимир Путин. Снимка: БТА

Срещата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун с руския президент Владимир Путин придава интригуващ завой на международните дипломатически усилия за уреждане на ядреното противопоставяне със Северна Корея, които изглежда удариха на камък, след като през февруари срещата между Ким и президента Доналд Тръмп се провали, пише Асошиейтед прес.

С нея се отваря и нова глава в изпълнената с много история, но често пъти белязана от обтягане на отношенията, дружба между Пхенян и Москва, зародила се в години на война и загубила сила след разпадането на Съветския съюз и напрежението около стремежа на Севера да се сдобие с ядрено оръжие. Следва преглед на отношенията между двете страни след Корейската война (1950-1953 г.):

Корейският конфликт

Някогашният Съветски съюз е пряко въвлечен в основаването на Северна Корея след края на Втората световна война, която слага край на японското колониално управление на Корейския полуостров, но довежда до разделянето на полуострова на подкрепян от Съветския съюз Север и контролиран от САЩ Юг.

За лидер на нововъзникналата корейска държава в северната част на полуострова съветските офицери поставят амбициозния млад националист Ким Ир Сен - дядо на сегашния севернокорейски ръководител и бивш партизански командир, воювал срещу японските сили от Манджурия през 30-те години на миналия век. Към началото на 1950 г. Ким Ир Сен успява да убеди Йосиф Сталин въпреки първоначалната неохота на последния да му позволи да обедини Кореите със сила, гарантирайки, че победата ще бъде бърза.

Ким подари на Путин корейски меч, той си го заплати

През юни силите на Ким Ир Сен предприемат изненадващо нападение срещу Юга, предизвиквайки опустошителна война, в която се намесват с големи сили САЩ и Китай и която оставя след себе си милиони загинали и ранени, преди да бъде прекратена с примирие през 1953 г.

През войната Съветите подкрепят Северна Корея с оръжие, военни съветници и пилоти, но остават настрана от военните действия по суша - решение, изиграло роля за следвоенните опити на Ким Ир Сен да укрепи личната си власт и самостоятелност. Подкрепата на Москва става по-маловажна за контрола на Ким във вътрешен план, при положение че той може да разчита на Китай за противодействие на съветското влияние, особено след края на 50-те години, когато отношенията между двете големи комунистически сили стават все по-враждебни.

Докато играе с противопоставянето между Москва и Пекин, за да спечели по-голяма политическа независимост и помощ, Ким Ир Сен затвърждава вътрешната си власт, като по насилствен начин извършва чистки срещу просъветските и прокитайските си опоненти.

Разпадането на Съветския съюз

Въпреки върховете и спадовете в двустранните отношения съветската помощ във военната, енергийната и продоволствената сфера е от изключително важно значение за това изпитващата затруднения севернокорейска икономика да успее да се задържи на повърхността в продължение на десетилетия. Всичко това се променя през 1991 г. след разпадането на СССР, което веднага лишава Пхенян от основния му благодетел в областта на икономиката и сигурността.

Посрещнаха Ким Чен Ун на руската граница с хляб и сол и цветя

Посткомунистическото управление в Москва на президента Борис Елцин вижда Русия като партньор на доминирания от САЩ Запад и няма никакво желание да продължава да подпомага Северна Корея с помощи и субсидирана търговия.

Москва установява официални дипломатически отношения със Сеул с надеждата да привлече големи южнокорейски инвестиции и позволява датиращият от съветско време военен съюз със Северна Корея да си отиде. Тогава масово се правят прогнози, че рухването на севернокорейския режим е неминуемо.

Изправена пред екзистенциална криза, Северна Корея реагира, като приема по-голяма помощ от Китай, който въпреки определеното равнище на взаимно недоверие остава единственият голям съюзник на Пхенян и разглежда като критично важно за интересите си в сферата на сигурността това да не допусне КНДР да рухне. Северът започва да работи по-видимо и за придобиването на ядрен възпиращ потенциал, което принуждава САЩ да седнат на масата за преговори.

През 1994 г., малко след смъртта на Ким Ир Сен, Северна Корея постига важно споразумение със Съединените щати да спре производството на плутоний в замяна на енергийни и продоволствени помощи и гаранции за своята сигурност.

През 2002 г. споразумението се разпада, след като представителите на САЩ се конфронтират с Пхенян заради незаконна ядрена програма, използваща обогатен уран.

Путин в Пхенян

В края на 90-те на миналия век Русия започва да преосмисля политиката си по корейското направление заради разочароващата според нея бизнес активност в отношенията с Южна Корея и безпокойството, че прекаленият завой на Москва към Сеул е отслабил влиянието й в международната дипломация за Пхенян. Освен това, все по-ясни очертания започват да придобиват и различията между Москва и Запада по основни въпроси в областта на сигурността.

Още по темата

След като бива избран за първи път за президент през 2000 г., Путин дейно се стреми да възстанови отношенията на Русия със Северна Корея, посещавайки през юли същата година Пхенян за среща с Ким Чен Ир, севернокорейския лидер от второ поколение, на която те отправят критики към намеренията на САЩ за противоракетна отбрана. Посещението е възприето като сигнал на Путин към Запада, че Русия ще опита да възстанови традиционните си сфери на влияние. Ким Чен Ир връща два пъти визитата на руския президент - през 2001 и 2002 г.

Русия участва и в т.нар. шестстранни преговори със Северна Корея, които имат за цел да я убедят да се откаже от ядрената си програма в замяна на ползи в областта на икономиката и сигурността. След декември 2008 г. преговорите, страни по които още са САЩ, Китай, Южна Корея и Япония, забуксуват.

Новият път на Ким

Срещата на Ким Чен Ун с Путин е първата среща на върха между двете страни, откакто през август 2011 г. баща му посети Източен Сибир за среща с тогавашния руски президент Дмитрий Медведев.

През декември същата година Ким Чен Ир почина. При него Северна Корея ускори своите ядрени опити, за да превърне все още примитивната си ядрена програма в жизнеспособен арсенал, включващ, както се твърди, термоядрени оръжия и ракети с голям обсег, потенциално способни да достигнат континенталната част на САЩ.

Срещата Тръмп-Ким през февруари във Виетнам се провали, след като Северна Корея поиска да отпаднат повечето от наложените под егидата на Вашингтон санкции срещу нея в замяна на частичен отказ от ядрената й програма. Ким беше заявил, че ще търси "нов път", ако САЩ продължат да изпитват търпението му със санкциите.

Протегнатата ръка на севернокорейския лидер към Путин може да е част от намеренията му да разшири своите възможности и да си осигури съюзници, които да упражнят натиск върху Вашингтон да смекчи позицията си по въпроса за санкциите. Русия понастоящем изглежда в по-добро положение да подкрепи позицията на Ким, отколкото Китай, тъй като Пекин е вкопчен в търговски преговори със САЩ с голям залог.

Срещата на върха с Ким може да обслужи и желанието на Путин да повиши регионалното влияние на Русия. Макар и Москва никога да не е подкрепяла това Северна Корея да притежава ядрено оръжие, тя може да споделя общо становище с Пхенян, че намаляване на влиянието на САЩ в региона ще бъде от полза и за двете страни.

След тристранни преговори в Москва през октомври заместник-министрите на външните работи на Северна Корея, Русия и Китай призоваха Съвета за сигурност на ООН да "коригира" санкционния си режим срещу Пхенян, за да способства за напредък в ядрените преговори.

Макар че Москва и Пекин не са в състояние сами да отменят санкциите, те могат да дадат на Пхенян по-голяма възможност да си отдъхне, ако Ким ги убеди да охлабят тяхното прилагане.
 

/БТА/


 


39
Още от Русия
Ким подари на Путин корейски меч, той си го заплати
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато Япония капитулира,започва преразпределение на Света.След разпределянето на Голямата Баница,на СССР се полага да вземе о.Сахалин.Но нещеш ли,Корея вади документ за собствено на о.Сахалин, и нещо трябва да се направи.И така целият свят заминава и съсредоточава силите си на Корейският полуостров и започва да го орат/дълбока оран/ на няколко транша,мисля че на три транша са го изорали.Омаломощават държавицата и я разделят на две,за да няма претенции.Корейският въпрос е проблем на Русия,не САЩ
27
8
 
8
 
! Отговори
Тръмп преди 3 седмици
Добра гей двойка двамата ***.
26
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Типично лъжливо комунистче.
Отварям 10 сайта, включително уикипедия. Никъде не се споменава северна корея да е износител на плодове.
25
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичките български евродемократи нямат никакво право да се обаждат където и да е, че така са се оакали, че нищо не може да го скрие това тяхното излагане... Потоци и проводи изтърваха, аеци няма, пари няма, армия няма, независимост няма, здравеопазване няма, образованието произвежда необразовани джендъри... Такава излагация... Ако беше живково време комунистите щяха сами да разстрелят Живков. За национално предателство... Смятайте какви сте евродемократите... И какво заслужавате...
24
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има ли значение какво е произлязло от тази среща? В Русия над 60 МАРКИ произвеждат само хладилници, като към 1/3 само са руски. И Путин говори с корееца за бизнес. Не говори с нашия, понеже знае, че от него нищо не зависи, понеже е независим. Когато става дума за пари и политика никой не говори с нашия, защото е силно независим... Можете ли да си представите, само 16 завода за хладилници да имахме и щяхме да се наакаме от гордост - хладилника на Европа щяхме да се наричаме... Технологични...
23
7
 
6
 
! Отговори
Четящ преди 4 седмици
Имам екзестенциална липса на доверие към дописките в медиите напоследък. Просто има втрещяващи несъответствия. Ту чета, че в северна Корея едва ли не пасат трева от глад, но само след 10 секунди чета в уикипедия, че северна Корея е в ТОП 10 в света на износителите на плодове ?!
22
10
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 4 седмици
И тази среща се провали. Запознаха се и какво ? Едно голямо нищо. Путин не е възхитен от статуквото да има за съсед луд човек с ядрено оръжие.
21
23
 
30
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 седмици
Комунизмът е бъдещето на човечеството.
Днешната евроатлантическа либерална система се провали.
Предстои промяна.
Свиквайте !
20
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе V образния...........така ли ви учат в рУслямдия?
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Липсва им ердо за Доневата пиеса.
18
11
 
18
 
! Отговори
V преди 4 седмици
Срещата хич не е лесна за Путин .Русия опрости дълг на северна Корея за да се съгласи да се прокара газопровод до южна Корея .А в юга живеят много потребители . Русия се опитва да се обърне към Азия ,щото по всичко личи че там се насочва икономиката на света .Ако се премине на ел мобили запада ще загуби важни позиции .Заради петролно доларовата система ,а тогава Азия ще доминира
17
13
 
14
 
! Отговори
брех преди 4 седмици
тая снимка ,като от нетрадиционно ориентирана сватба.
16
8
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 4 седмици
не схванах какво продуктивно и голямо произлезе от срещата с путин
дали са обсъдили заобикаляне на санкции и засилване на контрабандата? или евтини роби за черна работа в русия ?
със сигурност дори и на путин тази среща му е досадна и не е много ясно какви големи ползи да измуфти за москва
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До V
Много си добър в говоренето без да казваш нищо.
Като генератор на случайни думи си.
14
2
 
8
 
! Отговори
абс преди 4 седмици
До ДИВАКоще в заглавиет
сволачите са в бг бог да пази бг от бг сволачи предатели и продажници
13
9
 
12
 
! Отговори
V преди 4 седмици
От сега на татък ще е важно КПДто на управлението ,а не членството в ЕС . Света много се промени. Различни системи главно в Азия ще стават все по конкурентни и който не може да управлява максимално конкурентно парични потоци ,обществени ресурси и да въвежда новите технологии ,ще задлъжнява и изчезва . Ще е нужно прагматично управление ,а не евродемагогии . Края на колониализма се задава според мен от към Азия .Защото азиатците винаги са били по прагматични .В Европа още бродят демагогии
12
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До V
Земеделие без петрол няма.
Евентуално - магарешка тяга или бригадири-аргати чакащи светлия комунизъм.
11
9
 
9
 
! Отговори
V преди 4 седмици
Корейската война скара Китай и СССР .Всъщност Китай даваше жертвите и плати сметката ,а руснаците продаваха оръжия.Така или иначе ако една държава попадне в кадърни ръце ,може да се развие без благодетели . Въпрос на управление на ресурси ,въвеждане на технологии и управление на парични потоци . В днешно време е лесно да се отскубнеш от енергийно робство ,да развиеш земеделие от нов тип ,без използване на петрол. Да проследиш паричните потоци така че да ги балансираш .С малко пари нужните знания
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 7
Северна Корея е под тотално спътниково наблюдение на нейните съседи и САЩ,освен това Китай ,особено Русия имат много добро ПВО и всяка ракета изтреляна срещу тях ,ще бъде унищожена още над корейска територия ,а ответния удър ,ще е край с държавата КНДР!
9
10
 
11
 
! Отговори
До дивак преди 4 седмици
Пий си хапчетата и си лягай !!!