Китай и Русия смъмриха САЩ заради генериране на кризи

Руски вестник: Ван И не скри недоволството от Вашингтон
14 май 2019 09:56, Елка Василева
53
Китай и Русия смъмриха САЩ заради генериране на кризи
Ван И и Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Министрите на външните работи на Русия и на Китай Сергей Лавров и Ван И си отправиха взаимни похвали в Сочи и смъмриха САЩ, обобщава в. "Комерсант" вчерашния разговор между двамата.

Висшите дипломати отбелязаха твърде високото, "исторически рекордно" равнище на двустранното сътрудничество и обвиниха САЩ в санкционен натиск и генериране на кризи, пише руският ежедневник. Те направиха тези изявления в навечерието на насрочената за днес среща на Лавров с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, изтъква "Комерсант".

Китай отвръща на удара с наложените от САЩ мита

Според руската делегация преговорите с китайския външен министър, чиято страна води със САЩ било все още ожесточен търговски спор, било вече истинска търговска война, не са планирани специално така, че да предшестват руско-американската среща. "Това е съвпадение, макар че трябва да признаем - доста символично", коментира неназован високопоставен руски дипломат.

Още по темата

"Комерсант" обаче коментира, че срещата между Лавров и Ван И е изглеждала като артилерийска подготовка за визитата на американския държавен секретар.

Според източници, присъствали на руско-китайския разговор при закрити врата, гостите от Пекин се изказали доста критично спрямо САЩ с оглед последните решения на Вашингтон да вдигне митата върху стоките, внасяни от Китай.

Обичайно твърде сдържан в оценките за разлика от Лавров, свикнал да критикува Съединените щати, този път китайският външен министър не скри даже пред публика недоволството си от политиката на Вашингтон, се казва в материала.

"Днес клеветата и очернянето са един от методите за провокация. Може да се окаже, че щом подобни клевети и лъжи прозвучат сто пъти, накрая може да се възприемат като факт. Това не е добре. Колкото по-голяма е държавата, толкова по-голяма отговорност има тя, но, за съжаление, сега колкото по-голяма е една държава, толкова по-своеволно се държи тя", заявил китайският външен министър, цитиран от "Комерсант".

"Не бях виждал такова раздразнение никога преди", посочва събеседник на вестника.

Друг преговарящ заявява, че не вижда тук нищо чудно: "Трудно се реагира другояче на такъв натиск (от страна на Вашингтон)".

"Комерсант" цитира и високопоставен източник от руската делегация, изразил задоволство от преговорите - според него конфликтите на Русия и на Китай със САЩ "тласкат двете страни към сближаване, за да се противопоставят заедно срещу този курс". Съответно "с гаранция ще се състои посещението в Русия на председателя на КНР Си Цзинпин, планирано за началото на юни", прогнозира всекидневникът, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За да имаш армия трбява"За да имаш армия, трябва да имаш войници. Доказвано е хилядократно за последните 10000 години. С цялата техника, възможно най-съвременното конвенционално оръжие защо арабите се дънят във ВСЕКИ конфликт? Защото не стават... Американците едвам биха една смазана Германия... Без атомните бомби и с Япония нямаше да е ясно... В Корея се издъниха... Във Виетнам се провалиха при цялото техническо превъзходство...Та просто не стават.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОбаче юдeйчетата пропускат едно историческо правило. Че няма вечни империи. И Рим е изчезнал.Точно така!Коя е последната империя на нашето време?Хахахаха
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да те пък понеже...САЩ нямат съюзници нали :) Умряха от страх.Цял ден глупостии слушам тук ..деца ли пишат ...пишманн възрастни ли.
44
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До "Пълната с въздух под налягане държава". Въздухът ще да е много хубав, че освен цял свят, но руснаци и китайци ще си счупят краката да се заселват там.Няма да се учудя ако срещна и някое от децата ти там.
43
6
 
30
 
! Отговори
Многополюсен свят преди 4 години
Русия с военния си потенциал и Китай като втора световна икономическа сила могат заедно да се опрат на САЩ и това е добре за сателитите като нас. Еднополюсният свят не е добро място за живеене.
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде Моля ти се ..банката виновна, че двамата мустакати империалистии решиха да поробят Европа. На кривияя х.. космите му виновни нали знаеш. Няма оправдание за това, което направиха . Германия поне съжалява искрено и вече 60 год е тиха и смирена. Какво да кажем за другите обаче ? Продължават да сеят наглото си присъствие и да искат половин източна Европа, да пращат самолети по границите , да подкрепят режими и тн.Колкото и да лаете хората НЕ са слепи :)
41
3
 
9
 
! Отговори
Тото преди 4 години
Бах тия интернет ***! Големи разбирачи на геополитиката са..тяхната мама.. 😃
40
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички репресии срещу Русия са предизвикани от факта, че изтърват ли я веднъж после не могат да я спрат. Поради това и не и разрешават да се развива. Изтърваха я за малко и сега се чудят как да я притиснат. То не беше Грузия, не беше украйна, не бяха потоци и аеци у нас... Ама е късно.
39
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия и Китай обаче какво да кажа.Сащ и Русия са братя близнаци нацистки диктатури управлявани от хамави диктатори и спорят кой да завладее света.Китай е единствения без такива амбиции.В тоя сценарии ние в Европа или ще се обединим и ще станем суперсила като тях или при всички случай губим.Ако се нацепим на сто държавички като България когато дойдоха турците сешате се какво ще последва нали пет века точно видяхте много прецизно.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 37 което си написал е така не отричам.Но знаеш ли един забавен факт че същите еврейски банки в Ню Йорк който финансираха хитлер и рейнметъл финансираха и октомврийската революция и Ленин.Защо ами защото така действат окултните ордени решат ли да унищожат държава или цивилизация създават две противоположни сили в нея чрез идеология и тя се самоунищожава, те изобщо и не опитват да се сражават с нея, понеже няма нужда.
37
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лоша работа САЩ генерира кризи на божите кравички Русия и Китай.
36
7
 
23
 
! Отговори
Явертъу преди 4 години
Тия май казват, че царят е гол. Така не се говори.
35
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сащ станаха водеща сила заради ВСВ, която разпалиха. Еврейски банки в САЩ финансират кампанията на Хитлер. Изчакват тогавашните велики сили да се самоунищожат, а след това окупират Европа на бял кон. През 1945г. света не само е бил в руини, но е задлъжнял към САЩ. Обаче юдeйчетата пропускат едно историческо правило. Че няма вечни империи. И Рим е изчезнал. Те допуснаха грешката да заложат всичко на САЩ, които губят позиции и залязват. Паднат ли САЩ, изСраел ще бъде ликвидиран за дни.
34
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33Кое знаме се вя в Берлин ?Ти сигурно си от новото поколение :)Сега ви учат по американска система на обучение !От *** по- ***!
33
9
 
39
 
! Отговори
до 30 от 27 преди 4 години
Това, което ти наричаш икономика на САЩ е един порочен кръг на емитиране на вътрешен дълг, който вече достигна 23 трилиона долара, ако имаш представа какво означава това. САЩ имат силна армия, защото благодарение на десетилетия емитиран вътрешен дълг, печатане на долари и източване на чужди държави, успяха да я постигнат. Ако днес иконимиката на САЩ бъде оставена да се сървеновава на свободни начала, без протекция от Американската армия, то тя ще фалира за 1 година, защото е изкуствена.
32
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пападна ми много голяма / над 50стр./ статия- с името "Духовният живот на Америка", написана през 1899г. от норвежкия писател Кнут Хамсун /нобелов лауреат по лителатура за 1920г./. Разглеждайки поотделно американската литература, театър, партиотизъм, религия, и т.н. на основа много източници Хамсун още тогава е издал смъртната присъда на САЩ. Наговите изводи са унищожителни и не съм чел нещо по-антиамериканско. Написаното от него е още по-валидно днес.
31
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те на Хитлер неможаха да му строшат нищо...камолии на великаните от САЩ . Събуди се момче . Ще умреш много преди да видиш думите си :)))) Излез от фантазиите си сигурно си дърт соцаджияя и още живееш в илюзия .
30
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щатите да мируват и да се радват,че Русия е умна държава ,защото тя ги държи за гърлото. 60% от тока в САЩ се произвежда от руско ядрено гориво, защото след години опити в САЩ разбраха,че не могат да си произведат такова. Ако Русия спре да им дава гориво след 6-8 месеца в САЩ ще спрат доста АЕЦ и колапсът им е сигурен.За това обаче не се пише.
29
16
 
10
 
! Отговори
до25 преди 4 години
Те тези не си вярват изобщо ,НО трябва да пишат и да създават усещане че те са мнозинство и който не мисли като тях е на грешна позиция, заблуден е -- не вижда кое е добро и кое е зло ! Тях не ги итересува дали България се срива под китайския внос -- щом Русия и Китаи са на едно мнение това е важно--ето 2-огромни държави най-после ще унищожат ,,лошите,,....
28
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27 Ти какъв си смешен. "Без армия САЩ били жалка сбирщина" .По твоята логика , защо ти нямаш най-голямата армия :))) Щото ти си сбирщината от панелнитее блокове.За да имаш армия трбява да имаш производство и пари. ИКОНОМИКА. Единственият жалък си ти. Бай ***.