Китай и Русия смъмриха САЩ заради генериране на кризи

Руски вестник: Ван И не скри недоволството от Вашингтон
14 май 2019 09:56, Елка Василева
53
Китай и Русия смъмриха САЩ заради генериране на кризи
Ван И и Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Министрите на външните работи на Русия и на Китай Сергей Лавров и Ван И си отправиха взаимни похвали в Сочи и смъмриха САЩ, обобщава в. "Комерсант" вчерашния разговор между двамата.

Висшите дипломати отбелязаха твърде високото, "исторически рекордно" равнище на двустранното сътрудничество и обвиниха САЩ в санкционен натиск и генериране на кризи, пише руският ежедневник. Те направиха тези изявления в навечерието на насрочената за днес среща на Лавров с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, изтъква "Комерсант".

Китай отвръща на удара с наложените от САЩ мита

Според руската делегация преговорите с китайския външен министър, чиято страна води със САЩ било все още ожесточен търговски спор, било вече истинска търговска война, не са планирани специално така, че да предшестват руско-американската среща. "Това е съвпадение, макар че трябва да признаем - доста символично", коментира неназован високопоставен руски дипломат.

Още по темата

"Комерсант" обаче коментира, че срещата между Лавров и Ван И е изглеждала като артилерийска подготовка за визитата на американския държавен секретар.

Според източници, присъствали на руско-китайския разговор при закрити врата, гостите от Пекин се изказали доста критично спрямо САЩ с оглед последните решения на Вашингтон да вдигне митата върху стоките, внасяни от Китай.

Обичайно твърде сдържан в оценките за разлика от Лавров, свикнал да критикува Съединените щати, този път китайският външен министър не скри даже пред публика недоволството си от политиката на Вашингтон, се казва в материала.

"Днес клеветата и очернянето са един от методите за провокация. Може да се окаже, че щом подобни клевети и лъжи прозвучат сто пъти, накрая може да се възприемат като факт. Това не е добре. Колкото по-голяма е държавата, толкова по-голяма отговорност има тя, но, за съжаление, сега колкото по-голяма е една държава, толкова по-своеволно се държи тя", заявил китайският външен министър, цитиран от "Комерсант".

"Не бях виждал такова раздразнение никога преди", посочва събеседник на вестника.

Друг преговарящ заявява, че не вижда тук нищо чудно: "Трудно се реагира другояче на такъв натиск (от страна на Вашингтон)".

"Комерсант" цитира и високопоставен източник от руската делегация, изразил задоволство от преговорите - според него конфликтите на Русия и на Китай със САЩ "тласкат двете страни към сближаване, за да се противопоставят заедно срещу този курс". Съответно "с гаранция ще се състои посещението в Русия на председателя на КНР Си Цзинпин, планирано за началото на юни", прогнозира всекидневникът, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Ти на български не може да пишеш, некадърник. Наистина гмо-то убива мозъчни кленки и сваля IQ-то. Трай си и си стой в краварника. Китай и Русия ще строшат на две кравешкия гръбнак и ще освободят света от юдейско иго! И никоя американска фaшага не може да направи нищо по въпроса.
26
2
 
2
 
! Отговори
Ром преди 4 години
До Анонимен 25Ох, ако поне малко акъл имаше в главата си.
25
7
 
28
 
! Отговори
до 22 преди 4 години
В жестока грешка си. САЩ може да си защити стандарта едниствено с печатане на долари и военна сила. Това го е правила винаги и ще пордължава да го прави, докато съществува. Една държава, като САЩ научена да получава всичко, на всяка цена не може да се научи на толерантност и взаимно разбиране. САЩ уважава само аргумента на силата, но не и чуждите интереси. America first е мотото на сегашният им президент и той не случайно води така агресивна политика. Без армията си САЩ са жалка сбирщина.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УВАЖАЕМА Г-ЖО ВАСИЛЕВАНаписаното от Вас: "Според руската делегация преговорите с китайския външен министър, чиято страна води със САЩ било все още ожесточен търговски спор, било вече истинска търговска война" е толкова лишено от смисъл,че се чудя Вие в българско училище ли сте учили. Ако за написаното от Вас Ви вземат по един лев за всяка направено грешка ще си отидете без заплата.
23
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за Ираан ли да плачем сега ? Не ставай смешен. Много слаби речи ти пишат. Онея азиатскиии дребосъции да подивели от глад. Копират всипко , не спазват никакви норми на труд и хигиена. Всипко и всичко само да правят пари. Същите тея убиват и твоята икономика , а не САЩ. Тиквиникк вземи поучи малко селскии бекк.
22
6
 
24
 
! Отговори
Поп Андрей преди 4 години
До 18Ваша милост, разбирам , че знаете, че думичката демокрация означава властта в ръцете на народа или народовластие, но някои я разбират така- демокрация значи властване на американския народ над останалите народи.
21
8
 
28
 
! Отговори
! преди 4 години
Сащисаните представляват най-голямата опасност за глобалния мир и стабилност. Побесняли са като псeта, на мушката са не само Русия и Китай, но и "съюзници" като Европа и Япония. Дори миролюбива Канада и бедно Мексико попаднаха под удърите на фашистите. Каква ще бъде седващата стъпка? Аншлус? Ядрени удъри по Иран? Когато подивяли фaшисти и потомствени наследници на каторжници и на робовладелци-садисти, сваляли кожите на рoбите си.. са начело на света значи нищо добро не чака човечеството!
20
26
 
9
 
! Отговори
КАНАЛИНООРИЗОМРАЗ преди 4 години
То или трябва жесток протекционализъм или трябва да преминеш на китаиска система --т.е. в Щатите заплатите да станат по 27-долара на месец... Тая Тръмп няма да даде да стане--ще им спре тока на китайците и другите кръвосмучещи и това е ! Ще им изпрати 6-ударни групи в жълто море и ще си подвият опашките щото една група се състоя от поне 40-кораба и 2-ядрени подводници...Е за това са велики Щатите защото могат да си защитят стандарта на живот по-100 начина и разни номера не минават !
19
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Твоите фантазии селски може и да изтриеш някой. Но САЩ е подкрепян от целия нормален свят и това няма да стане. Умирането на САЩ го чувам, от 20 год ...И все още не е станало. Тролчетата измряхааа САЩ, още режи глави на диктатори :))) Така ще бъде и занапред.
18
12
 
25
 
! Отговори
чафутомраз преди 4 години
Най големия кошмар на световния *** се превърна в реалност.Кошмара на (избраните) Могъщите Руссия и Китай да се обединят срещу ционисткото и сатанистко зло-САЩ вече е факт.Сега е въпрос на съвсем кратко време щатите или ще бъдат закрити ,или ще бъдат изтрити друга опция няма ,а след САЩ следва заличаване на незаконната (държава) Израел..
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цивилизования и нормален свят срещу световния психодиспансер :)
16
20
 
9
 
! Отговори
слагайте минуси преди 4 години
В Бг половина икономика си замина от възхода на китайските ефтинджоси --ама като Китай и Русия говорят против Щатите е много добре нали вече на всички е ясно ,че из цяла Европа се плаща за да се фабрикува пропаганда...Щатите са лоши Русия винаги е добра за Китай и демокрацията там пък неам думи ....
15
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт ! Русияя заедно с Германия подпалиха ВСВ накрая САЩ трябваше да им оправя тъпотията, щото силичкитее им свършиха след 4 месеца война. На всипко отгоре САЩ подпомага най-много възтановяването на Европа. Сега некви мухльовциии , ще ни говорят за кризи. Като нападнахтеее Полша нямаше криза :)))
14
19
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
Европа 2-пъти фалира от унищожителни войни Англия нямаше да я има иначе до 2-св. война бе най-гол. колон.държава ! Всички се молиха на ЩАТИТЕ да ги възтановят --е всичко евъзстановено със щатски капитал ,е това трябва да се плаща и си се плаща,няма начин да мяма щатско влияние и зависимости --а империята на злото са твойте любимци--т.е. режима на кгб ли е фсб ли е мътна им работа ,ама е реваншистка някаква...
13
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не си пишете мнението в рискияя или китайския Интернет? Къде бяха те , когато САЩ създаваше тези удобства? Защо преди , не говорихте така свободно , а се криехтее в мазето да обсъждате ? Кой ви донесе тая свобода днес ? Вие ли мислите, че сте си я спечелили ?:))) Простолюдие .
12
14
 
10
 
! Отговори
рашки слагайте минус преди 4 години
Щатите и Европа дадоха хляб на Китай изнесоха производства / естествено е ,че и те имат полза/ ама китайчетата се научиха да произвеждат и с огромни количества на ниски цени направо взеха да затриват западните икономики--това са две различни ,,цивилизации,, борещи се коя ще смачка другата ,ако прибавим и другата част от Азия които също деястват на същия принцип на Запада ще му се стъмни и отдавна е време за протекционизъм--онез да си правят сметки на населението икак ще го изхранват и т.н.т.
11
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8 Продължавай да се самоутешаваш и залъгваш Моше,ама ако погледнеш историята ,всяка империя завършва по един и същи начин ,възход,залез и накрая варварите я унищожават и разграбват.Същото сега гледаме с империята на цион-щатите.
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещата между Лавров и Ван И е изглеждала като артилерийска подготовка за визитата на американския държавен секретар. Може би тява е причината Помпейо да отложи посещението в Сочи и да отлети спешно за Брюксел. Да търси съюзници.
9
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз като гледам тълпите за САЩ и Европа не спират. Не съм видял тълпи да ходят в рашаа.Проблемите бяха преди 89таа сега сме си добре. Като не ти харесва знаеш пътя на север. Отивай в твояя измислен рай.
8
6
 
16
 
! Отговори
действайте преди 4 години
Има решение за края на мъките на света,Има сащ има проблем няма сащ няма проблеми воини,терористи,преврати и тн.