Протести в руския град Екатеринбург срещу строеж на храм

Няколко десетки души са били арестувани
16 май 2019 13:56, Елка Василева
39
Протести в руския град Екатеринбург срещу строеж на храм
Снимка: БТА

Няколко десетки протестиращи бяха арестувани при протестна демонстрация срещу строителството на катедрала в популярен парк в четвъртия по големина руски град Екатеринбург, предаде Асошиейтед прес.

Руските информационни агенции днес се позоваха на съдебните власти, които съобщиха, че 33 души са задържани рано тази сутрин и се очаква да бъдат изправени пред съда за организиране на незаконна демонстрация. ОВД-инфо, организация, която следи арестите на граждански активисти съобщи, че има данни за 70 арестувани, пише БТА.

Протестите в Екатеринбург продължиха трети ден вчера, а полиция за борба с безредиците беше разположена в парка в центъра на града, където двама местни магнати възнамеряват да построят нова катедрала.

Критиците на проекта казват, че строежът ще лиши от малкото зелени площи за почивка града с 1,5 милиона жители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Екатеринбургпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
КАТЕДРАЛАТА Е КАТОЛИЧЕСКИ " ***" !!!НО ТАМ СА ПРАВОСЛАВНИ !!! САМО ДА ГИ СВЕТНА : " ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПОЛЮЦИЯТА Е БЕЗСИЛНА СРЕЩУ -АРБАЛЕТИ ; ЛЪКОВЕ И ХАРПУНИ -ОСОБЕННО ВОДНИ ХАРПУНИ -ПРОБИВАЩИ ДЪРВО НА 100МЕТРА !!!
34
1
 
0
 
! Отговори
Иванов геолог преди 4 години
в СССР имели много експерти по биолокация .Позовите експерти за проверка. Я определяю по фотографии и по реакция людей что ето место неЬЛЗЯ увреждат с опасная чужая военная база замаскирована как храм или с другие подобние.
33
1
 
1
 
! Отговори
ОПано място преди 4 години
Браво на протестиращите МЯСТОТО Е НЕПОДХОДЯЩО ЗА ЧУЖДА ВОЕННА БАЗА маскирана като църква..подава еманация от мястото предвидено за увреждане с църква ..
32
7
 
9
 
! Отговори
Мюмюни преди 4 години
Ех ако беше Джамия Ердоган и Путин щяха тържествено първа копка да направят
31
4
 
6
 
! Отговори
Истински европеец преди 4 години
до 11 крепостните нямат право да протестират , турските и ес роби също
30
1
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Пишеш това, в която обвиняваш останалите.Примерно в София православните катедрални храмове са два Св. Александър Невски (катедрала на българския патриарх) и Св. Неделя катедрала на Софийския митрополит. Католически катедрални храмове са Успение богородично, за източния обред, и Св. Йосиф, за западния.
29
1
 
14
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Александър Невски в София е катедрален храм. Там също искат да строят православен катедрален храм. Проблемът е друг - искат да застроят парк, а това хората не го искат. Те искат църквата (храма) да се строи на друго място, а парка да си остане парк.
28
3
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Не отвличай вниманието на хората от съществения проблем ,че Църквата като институция е в симфония с властта за подтискане на хората.Докарани до безнадеждност от капитализма хората са и мамени от поповете в храмовете на изток .На запад са възприели друга стратегия поради сливането на католическата Църква с капитализма ,засилване на исляма и обединение на хората от страх пред тероризма около капиталистическия елит .Факт Твоето са бабини девитини .
27
9
 
1
 
! Отговори
СЛАВА НА ЦАРЯ преди 4 години
Пак червените с пръст в това... антихристи!..
26
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Пишете глупости тук не става въпрос за ЦЪРКВА А ЗА КАТЕДРАЛА .катедралата е католически храм .Католици и православни са християни но има разлика и в кръстенето,в свещенниците католическите нямат право да се женят а нямат наследници всичко каквото имат остава за катедралата.Преди години папата и православния патриарх(който е в Истанбул) не се се срещали и говорели.Протестите са не искат катедралата да е на по централно място от черквата.А колкото до православни храмове в Русия са повече.
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересното е защо това е новина - протестира се против застрояването на парк, като една от малкото зелени площи в големия град. По цял свят в такива случаи има протести. Къде е новината?
24
9
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Така е в диктатурите! Как така някой ще протестира? Нещо екологична оценка, други документи има ли? Явно двамата магнати /близки до властта/ ще строят храм с откраднати пари за индулгенция пред Бог.Срамна работа! Наскоро писаха, че Путин е най-богатия човек на Земята с 400 милиарда долара от закуски.
23
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** как е възможно това?В Русия да има протести?Та нали там всичко беше цветя и рози?И щом официалните медии съобщават за арестувани, нищо чудно ако има и убити и ранени.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Църквата винаги е била опора на експлоататорската класа .Не случайно всеки мафиот и бандит е обзаведен с икони ,а индулгенцията му минава през строителство на храм.КАПИТАЛИЗМА умишлено засилва ролята на религията за да експлоатира народите .Поради това днес е така засилена ролята на исляма на запад и на православието на изток .
21
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат: Критиците на проекта казват, че строежът ще лиши от малкото зелени площи за почивка града с 1,5 милиона жители.*Да почиват искали. Марш на работа роби на демокрацията и пазарната икономика.
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България застроиха част от Градската градина до Семинарията, а народа вече няма сили да се бори с мафията. Там са се вдигнали в защита на парка. Дано успеят, че и там мафията е силна както в България.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Протестират против строителство в парка, а какво ще се строи там не е съществено.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно и в Русия имат същия проблем като в България - застрояване на малкото останали зелени площи. Едва ли ще си опазят парка хората.
17
1
 
19
 
! Отговори
Парк преди 4 години
Искат си паркът хората - разбирам го добре. При нас всичко се застроява и презастроява, а който се опита да спре презастрояването, мафията му скалъпва някакъв номер, арестува го, държи го с часове с белезници в центъра на София, после мафията го осъжда и праща в затвора.
16
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех, да им имахме проблемите. При нас зелените площи и дюните се застрояват с лафки и ресторанти на разни гербераси.А пък в "дивата" и "грозна" Русия се оплакват от прекалено много катедрали.