Русия се превъоръжава с изтребители от пето поколение

Су-57 бяха изпробвани в бойни условия в Сирия
16 май 2019 09:13, Елка Василева
411
Русия се превъоръжава с изтребители от пето поколение
Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин нареди Въздушно-космическите сили на страната да бъдат въоръжени с нови машини, включително с изтребители от пето поколение Су-57. Производителят направи отстъпка от цената и руският бюджет ще може да купи почти пет пъти повече такива самолети от предвиденото, пише "РБК".

До 2028 г. с изтребители Су-57 трябва да бъдат преоборудвани най-малко три полка от руската армейска авиация, заяви Путин на военно съвещание в Сочи.

Главнокомандващият разпореди в същия срок да се модернизира и нейният хеликоптерен парк с най-малко 100 съвременни бойни летателни апарата Ми-28НМ.

Руските многоцелеви изтребители Су-35С и Су-57 са "машини с уникални характеристики, най-добрите в света", отбеляза президентът.

Държавната програма на Русия за покупка на въоръжения предвиждаше войските да получат 16 Су-57 до 2027 г., напомня вестникът, цитиран от БТА. Печатът обаче цитира уточнение на Владимир Путин, че военната промишленост прави двайсетпроцентова отстъпка от цената, благодарение на което ще бъдат купени 76 такива самолета.

Су-57 е първият руски изтребител от пето поколение; точните му характеристики не се съобщават. Знае се, че самолетът може да носи оръжия от клас "въздух-въздух" и "въздух-земя". От февруари 2018 г. машини от този модел се изпробваха в бойни условия в Сирия, припомня "Известия".

По данни на "Комерсант" договорът за покупка на 76 изтребителя Су-57 е на стойност около 170 милиарда рубли. "Това го прави най-големия в историята на авиацията и гарантира, че мощностите на авиационния завод в Комсомолск на Амур ще бъдат натоварени най-малко десетилетие напред. Споразумението може да бъде подписано в присъствието на президента по време на въздушно-космическото изложение МАКС-2019" през юли т. г., добавя всекидневникът.

Изявлението на Путин поражда куп въпроси у военните експерти, коментира специализираното онлайн издание "Авиа".

"76 изтребителя Су-57, приети на въоръжение в Русия, няма да могат дори да оправдаят изцяло средствата, отпуснати за разработка на този боен самолет. А да не говорим, че десетки милиарди рубли са отишли само за създаване на двигателя от т. нар. втори етап", заявява специалист, цитиран в статията.

В рамките на проекта Су-57 първоначално бе предвидено да бъдат създадени почти хиляда бойни машини от пето поколение, повечето предназначени за износ. Обаче Китай, Индия, Иран и Южна Корея се отказаха от намерението да купят руските бойни самолети, посочва "Авиа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
8
 
11
 
! Отговори
Болшевишки лъжи преди 4 години
НАЛИ КАТО СЕ РАЗТУРИ ВЕЛИКИЯ СССР, ГО ВИДЕХМЕ КВА ЖЕРТВА Е И УЖАСНА ***.ЖАЛКА РАБОТА!!!!
288
9
 
14
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 години
Както писах по-долу това са трикове за да се излъже някой да купи Су-57 в това сурово състояние. Ето виждате ли самолета е готов даже и руската армия го купува. Да ама не. По този начин се опитват да съберат пари за да го довършат. Индийците се усетиха навреме, че ги гъбаркат и се оттеглиха.
287
18
 
5
 
! Отговори
Сенсей Ага преди 4 години
Брей въ виъ много експерти тука бе ? Су 35 може да разфасова ф 22 и 35 ..... те не са стелт нито руските са стелт !братя хортен измислиха тази технология но тя е отживелица! Ф 22 избяга от су 35 в Сирия , без дори да го е засякъл ! Айде сънувай те Ф 16 Смок !Бонбончета шугарчета байкалчета мму,ум,ум,умм
286
11
 
22
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Русия НЯМА изтребители 5 то поколение. Това което могат да извадят е 4 то + + За пето поколение им е още много рано а и индийците ги отрязаха за производство на електронни мозъци за самолетите. Обаче продължават да твърдят, че имат пето поколение самолети. Кво да ги правиш - руснаци.
285
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 310Да щатите се въоръжават, и добре, че го правят, защото иначе сега щеше да ни управлява Корнелия, и да имаме стандарта на Русия, че даже и по-лош!
284
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този космически самальот не трябваше ли да постъпи на въоражение в космическите сили през 2016г.?Сега обещават до 2028 да е на линия за да громи НАТОвските самолети. През 2028 НАТО ще разполага с над 1000 самолети Ф-35
283
7
 
14
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 години
Миг-29 - това е най-срамното петно във историята на съветското самолетостроене. В цялата си история, въпреки участието му във многобройни конфликти не е свалил нито един самолет. От другата страна рекорда държи Ф-15 със 104 доказани победи.
282
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пето, шесто поколение... ние ще сме с няколко хвърчила16 от 70--те години на ХХ век. Ще ги спукаме от бой тив Су-та, но само да ги видим
281
9
 
17
 
! Отговори
Eric Rubin преди 4 години
Вече над 17 години (от март 2002 г.) се пускат БОЛШЕВИШКИ ЛЪЖИ, ''ПОСТРОЙХМЕ СУ 57 ! ""...ИНДИЯ в 2010 год. им би шута на Су-57. ОТКАЗАХА СЕ ЗАВИНАГИ ДА СТРОЯТ ''джойн венчър'' с Юдео-Болшевиките .Друзя, Молодьци, Ребята, Таваришчи - ЗАПОМНЕТЕ ЕДНО ОТ СТАРИЯ ВЪЛК :РУСНАК И ТУРЧИН САМО МОГАТ ДА ЛЪЖАТ..ТЕ СА ЛЪЖЛИВИ ОРИЕНТАЛЦИ И АЗИАТЦИ .
280
11
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Русия=Психиатрия"Много се объркаха руснаците със Миг-35"Глупости на Търкалета. Стелта Су-57 събира всичко най-ново и като оръжие и като електроника(скъпо). Су-35 го допълва като прави рентабилна експлоатацията реално - електронния пълнеж е почти един и същМиГ-35 ползва каквото може от електрониката на големите (радара е с по-малък диаметър значи по-малка мощност и далечина на откриване но ядрото е същото) и се цели в масовия пазар с всеки произведен самолет поддържа Су-57 и Су-35 програми
279
9
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Да прав си на нас ни трябва или Ф-16 или Грипен, поддържаш един двигателАко вземем Грипен трябва да се договаряме отделно с американците за въоръжението"А аз тук ще ти задам резонния въпрос защо трябва да копуваме оръжие от Американците? Великобритания, Германия и Италия нямат ли ракети и бомби съвместими с НАТО? Защо не си купим ракети примерно от Южна Африка или шведски такива всички те са интегрирани в Грипен но определено не и в Ф-35 и Ф-16
278
5
 
9
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 години
Много се объркаха руснаците със Миг-35 но както се казва удавник за сламка се хваща. Нито лек изтребител (два двигателя), нито тежък (Су-30 и Су-35 са много по-добри). Пазар = 0. Само руското ВКС по нареждане от Кремъл въпреки протестите им подхвърли едно кокалче (договор за 12 самолета) колкото да не умрат от глад.
277
7
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Русия=Психиатрия"F-16 или Gripen все ми е едно - и двата самолета имат предимства и недостатъци. Най-важното е да спрем да наливаме грешни пари във Миг-29"ЕХ ЕКСПЕРТЕЕЕър полисинг - основната мисия до преди две три години прекрасно се справяше и МиГ-21Бис докато тотално не свършиха полетните часове.МиГ-29 дори в тази му комплектация прекрасно се справя с еър полисинга и забележи има по-ниски разходи от Ф-16 но не може да се сравнява с Грипен ФАКТ!
276
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"миг както е препълнен тъй и за последните 19 години е построил мизерните всичко числом и словом ДВАНАЙСЕТ 12 Самолета при положение че в ссср на 1 месец правеше Шест 6 ...."АЙДЕЕЕ ЕКПЕРТААААПравиш ли разлика между КОНСТРУКТОРСКО БЮРО(в което максимално но не задължително да влиза завод за прототипи) и завод за производство на самолетиКъм момента в РФ има 140 едноместни МиГ-29 като 72 са МиГ-29СМТ(последна сухопътна версия) и 24 двумесни тренировъчниМиГ-29СМТ са след 2009г
275
6
 
12
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 години
F-16 или Gripen все ми е едно - и двата самолета имат предимства и недостатъци. Най-важното е да спрем да наливаме грешни пари във Миг-29. Реално този самолет като бойна единица в днешно време е тотална нула. Радара му Жук-М реално може да захване цел само на 25-30 км. Единственото е че нашите пилоти трябва да летят на нещо докато получим новите самолети.
274
1
 
3
 
! Отговори
Не е проблем преди 4 години
До Боби При положение че с тези чудовищни радари които притежава и поразява на повече от триста километра пилотите имат време и за по едно кафе да пият преди да се вдигнат по спешност
273
9
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До спасиба за инфото"До Боби Контурност Форсажи затова живота му е по малък от половината на Ф16"Двигателя на Ф-16 е от Ф-15(изискване на ВВС) и е много добър монтиран на Ф-15Защото Ф-16 има уникален много ниско разположен въздухозаборник той е като ПРАХОСМУКАЧКА. Преди полет на Ф-16 цялата авиобаза се почиства едва ли не с четки за зъби ФАКТ.Има ли нещо на пистата и Ф-16 ще го е глътнал 1000%В това отношение е супер капризен самолетЗа това и се експлоатира по състояние не по време
272
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Ако щът и путин да монтират факт е че сухой нямат двигател ...а миг са изобщо пред закриване"Какво означава нямат двигател? за иделие 30 със сигурност се знае че две лаборатории Су-27 летят с този двигател и на поне един прототип Су-57 са монтирани и двата двигатели 2018г за тестове.а АЛ-41Ф-А1 вече е сертифициран и е в серийно производство Су-57 и с тези си лети добреМиГ бюрото в момента Е ПРЕПЪЛНЕНО СЪС ЗАДАЧИМиГ-29КМиГ-35МиГ-31 с КинжалМиГ-31 с ракета Убиец на Спътници
271
3
 
2
 
! Отговори
спасиба за инфото преди 4 години
До Боби Контурност Форсажи затова живота му е по малък от половината на Ф16
270
4
 
5
 
! Отговори
До 287 преди 4 години
***, стига повтаря тази глупост през няколко поста.Знам, че така са те инструктирали от Сорос, но ставаш вече като поведена латерна.Има поне 5 - 6 държави, които чакат да купят самолета, но ти нали си ..., това не те интересува.Важното е да дразниш тука.