Русия се превъоръжава с изтребители от пето поколение

Су-57 бяха изпробвани в бойни условия в Сирия
16 май 2019 09:13, Елка Василева
411
Русия се превъоръжава с изтребители от пето поколение
Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин нареди Въздушно-космическите сили на страната да бъдат въоръжени с нови машини, включително с изтребители от пето поколение Су-57. Производителят направи отстъпка от цената и руският бюджет ще може да купи почти пет пъти повече такива самолети от предвиденото, пише "РБК".

До 2028 г. с изтребители Су-57 трябва да бъдат преоборудвани най-малко три полка от руската армейска авиация, заяви Путин на военно съвещание в Сочи.

Главнокомандващият разпореди в същия срок да се модернизира и нейният хеликоптерен парк с най-малко 100 съвременни бойни летателни апарата Ми-28НМ.

Руските многоцелеви изтребители Су-35С и Су-57 са "машини с уникални характеристики, най-добрите в света", отбеляза президентът.

Държавната програма на Русия за покупка на въоръжения предвиждаше войските да получат 16 Су-57 до 2027 г., напомня вестникът, цитиран от БТА. Печатът обаче цитира уточнение на Владимир Путин, че военната промишленост прави двайсетпроцентова отстъпка от цената, благодарение на което ще бъдат купени 76 такива самолета.

Су-57 е първият руски изтребител от пето поколение; точните му характеристики не се съобщават. Знае се, че самолетът може да носи оръжия от клас "въздух-въздух" и "въздух-земя". От февруари 2018 г. машини от този модел се изпробваха в бойни условия в Сирия, припомня "Известия".

По данни на "Комерсант" договорът за покупка на 76 изтребителя Су-57 е на стойност около 170 милиарда рубли. "Това го прави най-големия в историята на авиацията и гарантира, че мощностите на авиационния завод в Комсомолск на Амур ще бъдат натоварени най-малко десетилетие напред. Споразумението може да бъде подписано в присъствието на президента по време на въздушно-космическото изложение МАКС-2019" през юли т. г., добавя всекидневникът.

Изявлението на Путин поражда куп въпроси у военните експерти, коментира специализираното онлайн издание "Авиа".

"76 изтребителя Су-57, приети на въоръжение в Русия, няма да могат дори да оправдаят изцяло средствата, отпуснати за разработка на този боен самолет. А да не говорим, че десетки милиарди рубли са отишли само за създаване на двигателя от т. нар. втори етап", заявява специалист, цитиран в статията.

В рамките на проекта Су-57 първоначално бе предвидено да бъдат създадени почти хиляда бойни машини от пето поколение, повечето предназначени за износ. Обаче Китай, Индия, Иран и Южна Корея се отказаха от намерението да купят руските бойни самолети, посочва "Авиа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
3
 
4
 
! Отговори
без претенции преди 4 години
Уж най модерния най добрия а никой не иска да го купи Всички се ослушват за Ф16 и ф35
268
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Грипенът е последната модификация с този мотор. След това преминават на двигатели за F16."Грипен до колкото знам във всички модификации(вкл Е/Ф) е със модифицирани двигатели от Ф-18Модификацията се състои в монтиране на първа степен с по-голяма контурност - тоест потребява повече въздух от там и по-висоа тяга и има по-голяма форсажна мощност заради по-големия обем въздух. Грипена наследява корозио устойчивостта на палубния двигател на ф-18 което определено е плюс.
267
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Боби 278Да прав си на нас ни трябва или Ф-16 или Грипен, поддържаш един двигател. Аз лично мисля за нас е по-добре Ф-16 защото е проверен самолет със много голям ресурс както на двигателя така и на фюзелажа. Ако вземем Грипен трябва да се договаряме отделно с американците за въоръжението.
266
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Никой няма да купи су 57 дори русия ... Поне още 15 години най най малко ... на кой му трябва недодялана щайга с двигателя на су 27 ? да не говорим че в момента су 57 е гълаб на мира ... дори оръдие НЯМА"ПОРЕДНИЯ СПЕКУЛАНТОВ ОПОРНО КЛЕЧКОВ1. Ал-41Ф-А1(изделие 117) е версия за Су-57 на Ал-41Ф от Су-352. Иделие 30 се сетрифицира в момента и е специално за Су-57 като има с 2т по-голяма тяга спрямо Ал-41А13. От МиГ-29 до сега на всички изтребители се монтира "балерината" ГШ-301
265
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиГрипенът е последната модификация с този мотор. След това преминават на двигатели за F16.
264
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Преди 2 недели го тресна гръмотевица, интелектът се изпари и остана интелектът на пилотите мужици, да го приземят ръчно"Мъжленце Защото електрониката е Западна и обучението е по западен образец. В Руската преса коментираха че няма пилот на западен самолет и на SSJ100 който да е тренирал кацане без помощ от компютър - западната школа разчита на компютри Полковник от ВВС коментира че той би поставил 2+ оценка на курсант направил подобно нещо дори само на тренажор не говорим наистина
263
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До ХЛЪЦ"А преговорите за нашите самолети май са се провалили. Каракачанов мънка, мънка, пък накрая каза " Няма страшно, имаме още две опции - Италия и Грипен"Италия не е опция - Еврофайтъра е тежък самолет който хаби много гориво и много му струва поддръжката защо Италия иска да се отърве от него?Грипен е опция и трябва да знаете 68% реално пак е от Американски чаркалаци така че САЩ пак ще намажат.
262
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Боби Ми разработиха Боинг Суперджет 100. Преди 2 недели го тресна гръмотевица, интелектът се изпари и остана интелектът на пилотите мужици, да го приземят ръчно. Гледах клипа, пилотът го приземи, баш както се приземява ТУ-Як. Уставно кацане почти едновременно на трите колесника и СЛЕД това включи реверс. Изгоряха 41. То едно е да искаш, друго да можеш, а трето и четвърто да го направиш.
261
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кармазъ СикишЕфенди, известно ни е, че вашите са в последно време в поза 69 с рвснаците, ама посмали ***..го. Колко пък да са руски, вероятно колкото Сухой - Суперджет, а ?
260
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Русия=Психиатрия"Точно там е заровено кучето. Ако руснаците не намерят сериозен чуждестранен купувач за Су-57 той ще си остане един бутиков самолет. След оттеглянето на Индия от проекта (говори се че американците ще им предложат Ф-35)"САЩ отрязаха Индия за Ф-35. Китай има своите J-21 и J-30 които ще се появят и в Пакистан. Кои доставчици останаха? Япония? Европа? и РФ - просто Индия няма избор ще купи Су-57Ако САЩ не спрат да бъзикат Турция и Аскера ще го купи
259
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Еми то по-добре щеше да е, руснаците да се бяха наредили на опашка за Ф-35"ЕХ АНОНИМНИ ЕКСПЕРТЕЗащо плюят Ф-35? Защото като базови характеристики са му заложени реално характеристиките на палубния Ф-18Да Ф-18 е прекрасен ударен самолет но е посредствен изтребител същото важи и за Ф-35 прекрасно ще се представя във функцията на дозвуков тактически бомбер но дори Ф-16 във въздушен бой му разказва игратаПак казваме ако държиш на СТЕЛТ радара ти е изключен но в близък бой си дърво!
258
4
 
1
 
! Отговори
ХЛЪЦ преди 4 години
А преговорите за нашите самолети май са се провалили. Каракачанов мънка, мънка, пък накрая каза " Няма страшно, имаме още две опции - Италия и Грипен"
257
7
 
4
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 4 години
Само да ви кажа селяни прости,...хубави-лоши Русия си ги прави тези самолети в техни си заводи, плаща на техни си инжинери, технници, с тяхна си електроника/процесори (Байкал), от тяхна си желязна руда. А ние големите еуропейци и демократи, ще откъснем от залъка на децата си, и ще подарим едни $2 000 000 000 долара на американските деца/пенционери. Разбирате ли къде е фатката селяни прости!
256
1
 
6
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
И Ким и Путин, се надува като пуяци, заДа впечатлят САЩ и ЕС, та дано им паднат санкциите и получат пари.Ама, никой вече не верва на тия соц- игри още от студената война.Изтъркани номера!
255
3
 
7
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 години
До 264Точно там е заровено кучето. Ако руснаците не намерят сериозен чуждестранен купувач за Су-57 той ще си остане един бутиков самолет. След оттеглянето на Индия от проекта (говори се че американците ще им предложат Ф-35) реално остават само малки играчи като Индонезия, Малайзия, Виетнам и т.н. които плащат със палмово масло. Китай си правят техни самолети 5-то поколение така, че този пазар умря. Реално Су-57 може да го спаси само Индия.
254
1
 
6
 
! Отговори
много шум за нищо преди 4 години
масово се отказват да го купят Китай Индия Иран Ю Корея
253
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внимание ***, самите руснаци признават, че дори руското ВВС, да закупи 76 самолета, те пак не могат да покрият първоначалната инвестиция за изработването на Су-57.!!! Еми то по-добре щеше да е, руснаците да се бяха наредили на опашка за Ф-35,гаранция щяха да имат самолет пето поколение и то много по - рано, защото и този срок за придобиване на Су-57,няма да бъде спазен!
252
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Те и сега зарплатите на проектанския състав на "ОКБ Сухой" са "Мама не горюй", ако са се съгласили на 5(пет)!!! пъти по-ниска цена, работата отива директно на "Изуй ***". Направо ме съмнява, че от това нещо ще хвръкне. Милицейска му работа."Еххх Умници Боинг вече 15 години има филиал в Москва. Разработват се там всички други самолети но не и Б-737 - кой е най-аварийния самолет на Боинг а Б-737
251
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До ПетракиевСССР школа така да се каже наследена директно от военните винаги е създавала самолети които са утежнени - тоест проектантът се презастрахова еди коя си част да не се счупи дори понякога и при двойно натоварване(18дже). Много главни конструктори се оплакват че е трябвало да минават няколко кампании по олекотяване на конструкцията съответно има случаи когато примерно Ту-154 подкастря върховете на дърветата но след това каца а боинга чупи веднага крило след първото дърво.
250
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и сега зарплатите на проектанския състав на "ОКБ Сухой" са "Мама не горюй", ако са се съгласили на 5(пет)!!! пъти по-ниска цена, работата отива директно на "Изуй ***". Направо ме съмнява, че от това нещо ще хвръкне. Милицейска му работа.