Русия се превъоръжава с изтребители от пето поколение

Су-57 бяха изпробвани в бойни условия в Сирия
16 май 2019 09:13, Елка Василева
411
Русия се превъоръжава с изтребители от пето поколение
Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин нареди Въздушно-космическите сили на страната да бъдат въоръжени с нови машини, включително с изтребители от пето поколение Су-57. Производителят направи отстъпка от цената и руският бюджет ще може да купи почти пет пъти повече такива самолети от предвиденото, пише "РБК".

До 2028 г. с изтребители Су-57 трябва да бъдат преоборудвани най-малко три полка от руската армейска авиация, заяви Путин на военно съвещание в Сочи.

Главнокомандващият разпореди в същия срок да се модернизира и нейният хеликоптерен парк с най-малко 100 съвременни бойни летателни апарата Ми-28НМ.

Руските многоцелеви изтребители Су-35С и Су-57 са "машини с уникални характеристики, най-добрите в света", отбеляза президентът.

Държавната програма на Русия за покупка на въоръжения предвиждаше войските да получат 16 Су-57 до 2027 г., напомня вестникът, цитиран от БТА. Печатът обаче цитира уточнение на Владимир Путин, че военната промишленост прави двайсетпроцентова отстъпка от цената, благодарение на което ще бъдат купени 76 такива самолета.

Су-57 е първият руски изтребител от пето поколение; точните му характеристики не се съобщават. Знае се, че самолетът може да носи оръжия от клас "въздух-въздух" и "въздух-земя". От февруари 2018 г. машини от този модел се изпробваха в бойни условия в Сирия, припомня "Известия".

По данни на "Комерсант" договорът за покупка на 76 изтребителя Су-57 е на стойност около 170 милиарда рубли. "Това го прави най-големия в историята на авиацията и гарантира, че мощностите на авиационния завод в Комсомолск на Амур ще бъдат натоварени най-малко десетилетие напред. Споразумението може да бъде подписано в присъствието на президента по време на въздушно-космическото изложение МАКС-2019" през юли т. г., добавя всекидневникът.

Изявлението на Путин поражда куп въпроси у военните експерти, коментира специализираното онлайн издание "Авиа".

"76 изтребителя Су-57, приети на въоръжение в Русия, няма да могат дори да оправдаят изцяло средствата, отпуснати за разработка на този боен самолет. А да не говорим, че десетки милиарди рубли са отишли само за създаване на двигателя от т. нар. втори етап", заявява специалист, цитиран в статията.

В рамките на проекта Су-57 първоначално бе предвидено да бъдат създадени почти хиляда бойни машини от пето поколение, повечето предназначени за износ. Обаче Китай, Индия, Иран и Южна Корея се отказаха от намерението да купят руските бойни самолети, посочва "Авиа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
9
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До ИзостаналостХ-35 прототипа на Ф-35А излита 2000г2012г ВВС получават първите бройки за обучение2015г започва ограничена експлоатация2018г признат за частично боеготов и е пратен да бомби талибаниСу-57 първи полет Т-50 2010гСу-57 производство прототипи с пълна електроника 2013г2018г първи полет с двигател изделие 302018г първо производство на нулева серия за държавни изпитания с двигател Ал-41А2019г държавни изпитания
228
2
 
11
 
! Отговори
Хартман преди 4 години
Да не са си купили F-35? Щото те пето поколение нямат.
227
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен...........КАК С 20% ОТСТЪПКА КУПУВАШ 6 ВМЕСТО 1 ??.......Например, притежаваш и продавача, и купувача, крадеш от единия и другия, ама от единия по-малко, от другия повече. В един момент нещата тръгват на провала, почваш да крадеш в пъти повече от втория, а от първия намаляваш мъничко, на раята обясняваш, че си открил топлата вода и обявяваш, че провалилият се проект им е подарил най-супер-бупер великия самальот в света. Овцете блеят и хълцат от щастие, че пак са преевали запада.
226
9
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
F35 е най-скъпия самолет в света, който по никакъв начин не оправдава очакванията от него и заявените характеристики. Самолета е пълен провал! Тотален провал, щом сирийците с С200 успяха да повредят един от тях? Смятайте колко е зле.Що се отнася до руснаците и американците не ги мислете те са го измислили. И едните и другите имат ясна стратегия за развитие. Целите оправдават средствата!!!
225
6
 
20
 
! Отговори
Изостаналост преди 4 години
Цялата сага около разработването и неможенето да произвежда СУ 57 , подчертава технологическата изостаналост на Русия ! Всичко останало е "прах в очите" и пропаганда за вътрешна употреба !
224
3
 
3
 
! Отговори
генерал Борисов преди 4 години
Старшина Цветанов МИРНО, Стига надувки!!
223
6
 
21
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Су 57 достига скоростта на светлината без форсаж и то само с един двигател. Втория го включва само като ходи до Марс.
222
1
 
3
 
! Отговори
Стига надувки преди 4 години
Старшина Цветанов е прав. На следващата молитвена закуска ще отлети с Ф-16 блок 70, а на руснаците няма да им паднат санкциите.
221
8
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"НЕЩО ЗА МАСА, ИНЕРЦИЯ, ОГРАНИЧЕНИЯ НА ГРАВИТАЦИЯ ЧУВАЛ СИ ИЗОБЩО БЕРЕАКТИВНОТО ДВИЖЕНИЕ Е ОТЖИВЕЛИЦА В КОЯТО ИНВЕСТИРА САМО ТАВАРИЩ ПУТИН ЩОТО НА КГБ-ЕЦЦ КОМУНИСТ, ТОЛКОВА МУ Е АКЪЛА"Я се върни в училище1. За да достигнеш свръхзвук ти трябва тяга към маса от порядъка на 0.6-0.72. Су-57/F-22 постига свръхзвук без форсаж(40% от мощността на двигателя)3. Всеки самолет 4 поколение и по-ново има енерго въоръженост поне 1,14. Маса инерция съпротивление се тушира с мощен двигател
220
6
 
5
 
! Отговори
старшина Цветанов преди 4 години
ГЕРБ ще притежават най-модерните изтребители в света Ф-16 блок 70 и аз ще ги облетя първи зада победим БСП с техните МИГ 29!!
219
3
 
8
 
! Отговори
Муньо преди 4 години
Това самолетите на *** са като наште кошници за лук у наше село и аз мислим щото много разбирам от самолети че можем да направим и по убави и да фърчим с тех къде си искам
218
9
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Владо"Невероятни самолети,най-добрите в света,направо извънземни и от бъдещето, ама на-Китай,Индия, Иран и Южна Корея се отказали да ги купуват."Китай има собствени стелт J-21 и J-30Индия искаше за 600мил$ инвестиции пълен трансфер на технологии РФ им каза 6,5 Милиарда$ + цената на заводите Индийците се разсърдиха. След това САЩ ги отряза им им предложи F-21 или същия този наш F-16V който купихме "на зелено"Индия до колкото знам пак се отказаИран няма пари за сегаЮКорея е васал на САЩ
217
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АБЕ БОБИ ,ТАЯ ФИНАНСОВА СТРАТЕГИЯНЕЩО МАЛКО НЕ ТИ ЛИ СЕ СТРУВА "БОШЛАФ РАБОТА" ?ВСИЧКИ КУПУВАЧИ ИЗЧЕЗВАТ, ДЪРЖАВАТА СТАВА ЕДИНСТВЕН КУПУВАЧ,ИЛИ Т.Е. СЕ ПРАВЯТ И ЗАПЛАЩАТ САМОЛЕТИ НА ЕДНА "ЧЕСТНА ДЪРЖАВНА ДУМА"...КАТО ПРИ КОМУНИЗМА
216
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиДВИЖЕНИЕТО Е БАЗИРАНО НА КЛАСИЧЕСКА МЕХАНИКАТИ СХВАЩАШ ЛИ КВО ТИ СЕ КАЗВА БЕНЕЩО ЗА МАСА, ИНЕРЦИЯ, ОГРАНИЧЕНИЯ НА ГРАВИТАЦИЯ ЧУВАЛ СИ ИЗОБЩО БЕРЕАКТИВНОТО ДВИЖЕНИЕ Е ОТЖИВЕЛИЦА В КОЯТО ИНВЕСТИРА САМО ТАВАРИЩ ПУТИН ЩОТО НА КГБ-ЕЦЦ КОМУНИСТ, ТОЛКОВА МУ Е АКЪЛА
215
7
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"КАК С 20% ОТСТЪПКА КУПУВАШ 6 ВМЕСТО 1 ???????"Казах ти не вярвай на СПИСАЧИАко в следващите 10 години РФ има същия военен бюджет 1,5% от бюджета ще е за програмата Су-57 и РФ ще получат 200 самолета + тези които имат до сега. Това са реалните цифри.
214
0
 
13
 
! Отговори
Владо преди 4 години
Невероятни самолети,най-добрите в света,направо извънземни и от бъдещето, ама на-Китай,Индия, Иран и Южна Корея се отказали да ги купуват. А ние толкова вярвахме,че ще се излъжат.Вл.Путин
213
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименАбре АНО УЧЕНИПървия самолет в света с УВТ по хоризонтала(само по хоризонтала е Хариер) и вертикала е Германо-Американския Х-31При тестове на Х-31 срещу чистак новите тогава Ф-14/15/16/18 последния 95% от случаите е излизал победител Така колкото по-голям е ъгълът на атака толкова по-бързо завива самолета и има по-голяма подемна сила крилото но класическото крило след 30 градуса почва да генерира вихри които драстично намаляват подемната силае УВТ позволява ъгли до 180 градуса
212
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И БОБИ:КАК С 20% ОТСТЪПКА КУПУВАШ 6 ВМЕСТО 1 ???????
211
2
 
7
 
! Отговори
Стига надувки преди 4 години
Така на руснаците, нито ще им паднат санкциите нито ще получат пари от Запада.Тия соц-надувки ги Знаеме вече!
210
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така де, трябва си гений, не е шега работа да се измисли нова схема за кражба в такива огромни размери.