Русия се превъоръжава с изтребители от пето поколение

Су-57 бяха изпробвани в бойни условия в Сирия
16 май 2019 09:13, Елка Василева
411
Русия се превъоръжава с изтребители от пето поколение
Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин нареди Въздушно-космическите сили на страната да бъдат въоръжени с нови машини, включително с изтребители от пето поколение Су-57. Производителят направи отстъпка от цената и руският бюджет ще може да купи почти пет пъти повече такива самолети от предвиденото, пише "РБК".

До 2028 г. с изтребители Су-57 трябва да бъдат преоборудвани най-малко три полка от руската армейска авиация, заяви Путин на военно съвещание в Сочи.

Главнокомандващият разпореди в същия срок да се модернизира и нейният хеликоптерен парк с най-малко 100 съвременни бойни летателни апарата Ми-28НМ.

Руските многоцелеви изтребители Су-35С и Су-57 са "машини с уникални характеристики, най-добрите в света", отбеляза президентът.

Държавната програма на Русия за покупка на въоръжения предвиждаше войските да получат 16 Су-57 до 2027 г., напомня вестникът, цитиран от БТА. Печатът обаче цитира уточнение на Владимир Путин, че военната промишленост прави двайсетпроцентова отстъпка от цената, благодарение на което ще бъдат купени 76 такива самолета.

Су-57 е първият руски изтребител от пето поколение; точните му характеристики не се съобщават. Знае се, че самолетът може да носи оръжия от клас "въздух-въздух" и "въздух-земя". От февруари 2018 г. машини от този модел се изпробваха в бойни условия в Сирия, припомня "Известия".

По данни на "Комерсант" договорът за покупка на 76 изтребителя Су-57 е на стойност около 170 милиарда рубли. "Това го прави най-големия в историята на авиацията и гарантира, че мощностите на авиационния завод в Комсомолск на Амур ще бъдат натоварени най-малко десетилетие напред. Споразумението може да бъде подписано в присъствието на президента по време на въздушно-космическото изложение МАКС-2019" през юли т. г., добавя всекидневникът.

Изявлението на Путин поражда куп въпроси у военните експерти, коментира специализираното онлайн издание "Авиа".

"76 изтребителя Су-57, приети на въоръжение в Русия, няма да могат дори да оправдаят изцяло средствата, отпуснати за разработка на този боен самолет. А да не говорим, че десетки милиарди рубли са отишли само за създаване на двигателя от т. нар. втори етап", заявява специалист, цитиран в статията.

В рамките на проекта Су-57 първоначално бе предвидено да бъдат създадени почти хиляда бойни машини от пето поколение, повечето предназначени за износ. Обаче Китай, Индия, Иран и Южна Корея се отказаха от намерението да купят руските бойни самолети, посочва "Авиа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента руснаците разработват нов МИГ 35. На базата на МИГ 29, но с 25% повече композитни материали, 20% по - мощни и по - икономични двигатели, по - лек и с по - голяма товароподемност и скорост и по - маневрен. С вградена система за управление на огъня и обмен на тактическа информация между различни системи и отделни самолети. Радарна и лазерна защита във всички посоки. С понижен радарен профил, но не стелт. Лек, бърз, маневрен и с много оръжие. И с нови радари.
308
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do 330О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости? Желали би вас възхитени да срещнем со сълзи и с китки Но идете вий настървени, на грозни зовете ни битки!
307
5
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 години
Руский Цар е на земята най-велик,над всички пръв, Руснаците за наши братя,наша плът и кръв,,,Иван ВазовЕдна вяра и една кръв сме,,,с освободители си,,,това е момчета,,,не можете да извадите Русия от сърцата ни,,,
306
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Троби, забравил си да напишеш за секретните инджикипляктори на Су-ката с които след приемане на доза Боярищник пилота й сваля Ф16 по телепатичен път.
305
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До мухахахахаДо колкото разбрах от цялата журналистическа Хистерия Путин е подписал указ за 76 самолета Су-57 с двигатели Ал-41Ф-А1 като са монтирани на тях само системите преминали през държавни изпитания 2019 година. С други думи радар на опашката няма са има, Новите двигатели изделие 30 ще почакат няколко години така и так ане са сертифицирани още и прочие
304
5
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До мухахахаха"САЩ имат самолет от пето поколение още от 2003"Да беше проверил преди да се излагаш като КИФЛАДЖИЯ1. Ф-22 е произведен в 186 бройки2. Ф-22 няма КОЛС или еквивалента му FLIR дори и в контейнерно изпълнение3. Ф-22 Блок 1 със сигурност няма система 360*360 оптронни сензори за засичане на ракети(ф-35 има такава система, МиГ-35, Су-35 и Су-57 също) има само надеждните изпитани от десетилетия радиолокационни сензори(пасивни) в по-късните версии имаше планове да се монтира но дали?
303
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"За боби трооленето е по важно..........Nellis Air Force Base е разположена в Южна Невада, или по точно до Лас Вегас..............да бобчо в пустинята.Мислиш ли, че я чистят с "четки за зъби" товариш?"Значи влезни в тубето и напиши следното и след това изгледай клипа сам ще се убедиш каква прахосмукачка е Ф-16:F-16 Engine Sucking Major Air включи качество поне 480p и гледай след 20 секундаИ забележи това което виждаш е само въздух и то при ниска мощност на двигателя
302
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Русия=Психиатрия"Миг-29 - това е най-срамното петно във историята на съветското самолетостроене. В цялата си история, въпреки участието му във многобройни конфликти не е свалил нито един самолет. От другата страна рекорда държи Ф-15 със 104 доказани победи."А сега Въпросчетата дето Ще преобърнат нещата:Колко от тези 105 победи са постигнати БЕЗ УЧАСТИЕТО НА АУАКС и ф-15 да е НЯМАЛ ЧИСЛЕНО ПРЕВЪЗХОДСТВО 4:1 до 10:1?Как може МиГ-29 с МЕХАНИЧНА система за управление да е по-маневрен от Ф-16
301
10
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Много работници на Сорос тука!Г-да либералчета и всякакви дженджъри с ралична ориентация,колто и да не ви се иска Русия ще я ПРЕБЪДЕ! Нито Наполен,нито Хитлер,не успяха,няма да успеят и вашите гурота от САЩ!!! Инче си плюйте,нали трябва да си заработите ПРОДАЖНИТЕ $ ! Рано или късно ще ви наритаме и във България.Нали видяхте какво направи Орбан с вашите хора там и гурото ви?Хайде започвайте с " -" жалки същества такива!!!
300
2
 
0
 
! Отговори
JJIvanov warning преди 4 години
Следят ги отгоре както отлично се вижда на снимките с холограмно сателитни комплекси.Обемите над самолетите са тип"Анти сириийски нашественици ..Същите следят всички американски СТЕЛТ самолети обемно площно непрекъснато.за това предупредихме още преди много години.Следящите извънземни се виждат отлично и на тази снимка като белезникав обем над самолета..Други подобни супер съки самолети вкл МИГ 29 и Су 27 не бяха следени по този начин.
299
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Музика в ушите ми! Квичене като по Коледа! Платените цороциански зурлички вдигнаха 150 db! Абе хайванчета окаляни, окаяни, намалете вибриращите неприятни звуци! Не се ли усещате, че глупотевините, дето дрищете, не вършат никаква работа? Всуе се хабите! Много сте семпли, тъъъпи, май се състезавате помежду си по тези показатели.Руснаците направиха най-добрия изтребител до ден днешен. Напредват с МиГ-41 и "Черная ч.у.***". Тогава вече няма да е ясно това самолети или ужасяващи безпилотни роботи са.
298
6
 
7
 
! Отговори
Таварищчи камсамолци преди 4 години
Уахахахахахаха.Пyтя да сабира чемодана и бегом вперед на дачу грибьй собирать.
297
6
 
4
 
! Отговори
Таварищчи камсамолци преди 4 години
Уахахахахахаха.*** да сабира чемодана и бегом вперед на дачу грибьй собирать.
296
1
 
2
 
! Отговори
Chalgarin dudaev преди 4 години
Eeeh mamo zashto ne si me zachenala OT sibirska mechka che i az da se pochuvstvam kato pravoslaven chukcha
295
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А прахосмукачка.........кога?
294
12
 
13
 
! Отговори
Да Живее Русия преди 4 години
Вива Русия!!!Русия Форева!!! Русия единственият щит на Мира!!!
293
10
 
23
 
! Отговори
мухахахаха преди 4 години
САЩ имат самолет от пето поколение още от 2003 (Ф-22 Раптор), произведени 166 бройки. Великая и могучая Россия ще има самолет от пето поколение евентуално от 2028, евентуално ще бъдат произведени 76 бройки. Това само показва колко години технологично са изостанали руснаците, в случая долу-горе "само" 25 години...
292
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ф-16 е една от технологиите, която навремето матира военно СССР. СССР се разпадна, защото нямаше НИКАКВИ ШАНСОВЕ в една конвенционална война в началото на 90-те. Провалът беше ТОТАЛЕН - технологически, идеологически и като легитимност на властта. Народът МРАЗЕШЕ Политбюро.
291
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиВ това отношение е супер капризен самолетЗа това и се експлоатира по състояние не по времеПро стако, експлоатация по състояние означава много високо ниво на технологията, с възможности за диагностика. Експлоатация по време е концепция от миналото, която залага на презапасяване, тоест оскъпяване, утежняване и скопяване на характеристиките. Бих ти препоръчал да потърсиш какво казва Анатолий Квочур (човекът Су-27) за Ф-16 и тогава да се обаждаш от коневръза.
290
10
 
19
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Най- лесно за рашъните ще е да си пробутат калпавата С-400 на турците, а със спечелените долари(предпочитани в Русия) , да си купят F35. Така ще имат самальоти от 5-то поколение.