За "залеза на Европа" се говори от 100 г., а Европа си е жива!

Руска преса: Явно ще чакаме, вдъхвайки омайния мирис на "загниваща Европа"
17 май 2019 21:30, Елка Василева
116
За "залеза на Европа" се говори от 100 г., а Европа си е жива!
Снимка: архив, Reuters

От 23 до 26 май предстоят избори за Европейски парламент. За последен път такива имаше преди 5 години; мнозина тогава виждаха Европа като кротък рай, в който цари социална справедливост, народите мирно си пийват бира, а политиците умело намират компромиси и контролират протестната дейност.

През изтеклото петилетие много неща в Европа се промениха. Миграционни вълни промениха цвета и гласа на европейските улици. Все по-силно се чува възмущението на местните от това, че милиони неканени гости безочливо посягат към социалната им кошница, отнемат работните им места, притесняват европейските деца по училищата, пише Вячеслав Костиков, в. "Аргументи и факти".

Тръмп подкрепя Мей

Недоволството се изостря от нежеланието на мигрантите да се приспособят към европейските обичаи и нрави. В градовете на Европа се разрастват афроарабски гета, живеещи по собствени правила. Увеличава се престъпността. Пришълци, недоволни, че "са им сипали малко в паничката", се вливат в клетките на ислямски екстремисти.

Това нашествие съвпадна с точещата се от десетилетие икономическа криза. Дори в процъфтяващи страни като Германия и Белгия днес виждаме 16 на сто от населението под чертата на бедността. Естествено не говорим за същата бедност като в Русия. Европейските "бедни" имат месечен доход от 900-1000 евро (70 000 рубли). Ако приложим европейските критерии за бедност към Русия, броят на бедняците у нас ще скочи тройно.

Движението на "жълтите жилетки", плъзващо вече от Франция към други европейски страни, се появи точно заради миграцията и растящите житейски тегоби. Недоволството се подхранва и от рязко нарасналото за десет години неравенство в доходите на забогатяващия елит и обедняващото население.

Расте броят на "евроскептиците", според които европейската бюрокрация в Брюксел е неспособна да чуе гласа на всяка отделна държава. Защото германците и французите си имат свои трудности, а гърците, италианците, поляците и балтийците - други. При това европейската бюрокрация премного зависи от влиянието на Вашингтон и често взема решения в ущърб на националните интереси. Редица европейски страни бяха принудени да се присъединяват към американските санкции срещу Русия и да понасят загуби.

Ето още един аргумент, за да си върнат изгубения национален суверенитет.
Позициите на евроскептиците видимо се засилиха от пет години, а влиянието на традиционните партии спада. Такава тенденция личи в Италия, Франция, Испания, Полша, дори в икономически по-успешна Германия. Засилват се популистките, антиелитните, левите и крайнодесните нагласи.

Според анализатори тези проблеми може да се отразят сериозно на резултата от предстоящите избори за Европарламент. Критиците на единна Европа ще станат повече, а самите критики - по-остри.

Привържениците и противниците на евроинтеграцията чакат с тревога вести от Лондон: дали Великобритания ще тръшне вратата на ЕС или страхът от непредсказуемите последици на Brexit ще я накара да преосмисли решението си? Напусне ли кралството Евросъюза (още повече при успешен Brexit), примерът на Лондон може да поблазни и онези европейски страни, където хората са все по-изкушени да "покажат среден пръст" на брюкселската бюрокрация. Любопитно е, че Вашингтон и по-специално Доналд Тръмп подкрепят стремежа на Тереза Мей за излизане от ЕС. За Вашингтон ще е добре дошло да се отслаби европейската солидарност, защото в редица европейски страни, недоволни от менторския тон на САЩ, се очаква засилване на антиамериканските настроения.

А за всичко е виновна Москва . . .

Безсилна да се справи с растящите проблеми, критичната вълна и ширещите се отцепнически нагласи, брюкселската бюрокрация се опитва да прехвърли част от вината върху Русия. Обвиняват Москва, че тайно подкрепя евроскептиците, левите и десните радикали. В навечерието на изборите европейски вестници взеха дружно да пишат за "неизбежен нов етап от информационната война на Москва" срещу Европа.

За жалост в руската политика са твърде влиятелни средите, затънали в традициите на сталинската и молотовската дипломация, съответно противопоставящи Русия на Европа, а руските ценности - на европейските. Отново се лансира любимата тема на съветската пропаганда за кризата на Европа и моралното й разложение. Телевизиите с охота дават трибуна на проповядващи идеята за избраничеството на Русия и нейния "особен път". Международната изолация, носеща осезаеми вреди на нашата икономика, се представя едва ли не като благо, което подсилва икономическата ни мощ и отваря път към "революция на иновациите".

Съветската традиция "да погребваме Европа жива" не е изчезнала - това показват по-специално и заядливите коментари по повод пожара в парижката катедрала "Нотр Дам". "Евроскептици" у нас писаха в социалните мрежи, че това било едва ли не знамение Божие, обричащо на гибел европейската цивилизация.

Приказки за "залеза на Европа" се чуват от цяло столетие - откакто през 1918 г. бе публикуван трактатът на Шпенглер "Залезът на Запада". А Европа си е жива. И тъкмо в "поразената от криза" Европа гледат да се преселят мнозина от "каймака" на обществото в Русия. Купуват там къщи, отварят си банкови сметки, записват си децата в европейски университети. Към Европа се втурнаха всички бивши съюзнички на СССР от Варшавския договор, а сега и Украйна. Беларус също долавя вече мириса на "загниваща Европа".

Обединена Европа - това означава днес 500 милиона жители и 23 на сто от световния брутен вътрешен продукт. Както и да протестират европейците срещу "ужасяващите условия за живот", както и да проклинат брюкселската бюрокрация, обединена Европа е дала на хората там реални предимства: единна валута, възможност да минават границите без визи, право да работят и учат в коя да е държава от ЕС. Няма граници и за движение на капитали, производства, технологии, иновации и работна сила. При всичките интеграционни проблеми пред вратите на Европа се извива опашка от желаещи да се полюбуват на "залеза" й. Сред тях е дори Турция, стояща доста далеч от европейските ценности.

Радетелите за изолация и особен път е добре да си припомнят, че Ленин е бил убеден европеец. И че в известната си статия от 1915 г. "За лозунга "Европейски съединени щати" той разсъждава не за "особен път", а за перспективите Русия да членува един ден в Европейски съединени щати. Наистина с уговорката, че това ще е възможно едва след окончателната победа на социализма в цял свят. Няма как, явно ще чакаме, вдъхвайки омайния мирис на "загниваща Европа".

бел. изд.: Мнението на автора може да не съвпада с позицията на редакцията.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: РусияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
12
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Европа ще дръпне само ако Германия се изчисти от картата.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
19-ти Невероятно т.п коментар. Оставали им 10 години, 5 години... Китай щял да им бие дузпата?? На най-големия си пазар за ***? Ами о.к. такива *** могат да се поръчат и във Виетнам и Бангладеш. Е.С. ограбвал Русия :))) Ако беше по-умен щеше да знаеш, че федерации създадени по взаимно съгласие са много устойчиви, за разлика от такива които по същество са си империи.
21
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бълагарин" , "факт", "V".................и още десетина "анонимни" поста плюещи ЕС:)) Шуменски ***, фен на ***.Хващам се на бас!
20
11
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Най - доброто място за живеене е Австралия. В последните години Мелбърн 4-пъти е избиран за най - доброто място за живеене.
19
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българин 15Ако знаеш колко си прав!!! Не знам дали си чувал за руския режисьор Карен Шахназаров, той оприличи Запада на голям кораб, заседнал на плиткото. Голям и впечатляващ, но..... заседнал, без идея за движение и без суровини! НЯМА ВЕЧЕ КОГО ДА ОГРАБВАТ! Превъзходно!
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само дето се омаймунчи и селянизира. Явно така е по-лесно на богатите и корпорациите да ограбват повече населението.
17
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, то и Римската империя се е разпадала 300 години, а на еуропката и стигат и 30, които са вече към края си!!!! Спаси се точно преди 30, когато разпарчетоса бившия СССР, ограби целия соцлагер, разби го като конкурент и му ОТКРАДНА УМОВЕТЕ! Но понеже няма вече накъде да си разпростират грабливите нокти, Русия не се дава, затова КРАХА Е ВЕЧЕ НЕМИНУЕМ! ЗАЕДНО С отрочето си -краварското котило, което е по-грабливо даже от тях, а там вече и Китай ще им бие дузпата.....ЗАТОВА НЯМАТЕ НИКАКЪВ ШАНС!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шуменския рахитик, любител на *** се е накъркал яко. ФАКТ!!
15
10
 
6
 
! Отговори
V преди 4 години
Залеза на Европа е след ренесанса на Европа . Индустриалната революция уби Европа .Сега всичко е ПАРИ ОТ БРЮКСЕЛ .Ама те са за шепа тарикати ,а ги плаща народа .Четвъртия райх не е Европа .Той е поредната рухваща империя в Европа .Рухването му ще даде нова надежда ,но трябва и нови правила .А не да се запазят сегашните нацистко комунистически такива ;)
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт!не си луд, обикновен *** си - социопат и садист. ок, луд си за връзване..
13
7
 
19
 
! Отговори
българин преди 4 години
Бе тя Европа си е "жива".Амааа само съществува! Толкова грешки допусна след падането на комунизма. Не биваше да се доверява на Америка.А да поеме по свой път.Сега върви по пътя на Америка! ЕС да.Но не и НАТО! Това са 2 несъвместими организации! Един континент да "пази" друг такъв? Къде го има? Населението на Европа се превърна в Американофилско! Да се кланя на една държава.На *** на геогеафията?! Младите хора даже не осъзнават.Как са минали през месомелачката на Американците уви! Бъдеще?!
12
21
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Германия трябва да бъде спряна Франция и Англия трябва да се съберат и да ги ударят с ядрени удари.Прожлемът на Ееропа се нарича Германия.
11
7
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
западна европа е най доброто място за живеене за съжаление ние не можем да ги настигнем и на половина за да вкусим от тяхната баница,вече повече от 10 год.приличаме на малцинство не желаещо дасеинтегрира към по доброто но сголямо желание *** на вратата за кинти без да се усеща че се налага да дава нещо също на срещаганювци молете се ден и нощ ЕС да го има ние да сме вътре и той да функционира все по добре и по добре че иначе сте останали по бели *** обратно в праисторическата епоха
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДО 3Защо винаги адресираш постовете до себе си? Нима ти е необходима аудитория за толкова интимен процес?
9
4
 
22
 
! Отговори
Циник преди 4 години
През изтеклото петилетие много неща в Европа се промениха. Миграционни вълни промениха цвета и гласа на европейските улици. Все по-силно се чува възмущението на местните от това, че милиони неканени гости безочливо посягат към социалната им кошница, отнемат работните им места, притесняват европейските деца по училища-------1000% истина!!!!
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа е най-доброто място за живеене. Някой да ми посочи по-добро?
7
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 100 години се говори за залеза на Европа, а само гледайте, тя е жива:)))100 години са исторически кратък срок, Рим е залязвал 500 години. Европа няма да залязва чако толкова дълго, вече са родени тези които ще изживеят края й.
6
13
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Европа е сбъркан континент който винаги ще е зле и ще има войни щото в едно малко пространство са събрани Франция Германия и Англия които искат да доминират а отзад и отстрани дебнат Русия и Турция Сбъркан прокълнат континент винаги ще има войни тук.Трябва да се бяга далеч оттук!
5
13
 
9
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Кое й е живото и за какъв залез говорите.Помните ли Ньой! Няма и да го помните , вие и комунизма не помните .За вас редките паметници от войните 1912-18 са купчини метал на българския шовинизъм.Друго си е да кажеш че , България е на 13000 години и първата скочила от дървото *** е българска .А , днешна Европа , е победената Европа - развъдник на ***, и охолни дъртаци спящи с 20 годишни продажни девойчета.Днешна Европа , след няколко години е довчерашна Гърция - фалирал .Долу ЕС
4
17
 
11
 
! Отговори
Патентована Алчност преди 4 години
Европа е жива и ръси заразата си по целият свят. Това не е повод за гордост.