Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия
21 май 2019 21:57,
241
Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР
Снимка: Reuters, архив

Зимбабве преживява една от най-сериозните икономически кризи под управлението на Роберт Мугабе. Падането на Съветския съюз довежда страната до колапс. 90-те са катастрофални за Куба.

Но кризата на икономиката във Венецуела през 2019 г. задминава всички тези събития.

Падането на Венецуела е най-големият икономически колапс, без да се броят страните, в които е водена война, за последните 45 г., казват икономистите.

Още по темата

"Много е трудно да си мислим за човешка трагедия от този мащаб извън рамките на гражданска война", обяснява пред New York Times икономистът от Харвард Кенет Рогоф и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия  по-рано през това десетилетие, или Ливан през 70-те. Но Венецуела, която в един момент беше най-богатата страна в Латинска Америка, не е разтърсена от въоръжен конфликт.

"С пушка на рамо": Мадуро иска още 1 млн. войници в армията си

Лошо управление, корупция и недалновидните политики на президента Николас Мадуро и неговият предшественик Уго Чавес довеждат до инфлация, фалирали бизнеси и де факто поставят страната на колене.

С икономическия колапс идва възходът на въоръжените банди. Цели градове са под техен контрол, докато обществените услуги са тотално недостъпни, а покупателните сили на повечето венецуелци са сведени до просто няколко килограма брашно на месец.

На пазарите месарите са изправени пред предизвикателството да продадат развалящата се стока преди залез слънце, защото няма постоянно електричество, което да захрани хладилниците. Предишни служители ровят в боклука за остатъци от храна или рециклируема пластмаса. Търговци сноват напред-назад между банките в надежда да депозират пари, чиято стойност е изядена от хиперинфлацията.

Във Венецуела: до 40 литра бензин на кола

Николас Мадуро обвинява американските санкции и твърди, че те са причина за гладът на венецуелците и липсата на медицински консумативи. Повечето икономисти обаче смятат, че рецесията е започнала много преди санкциите да встъпят в сила, а те само са ускорили процеса. Липсата на продукти е докарала страната до хуманитарна група, а достъп до все по-оскъдните запаси вече има висшия ешелон на властта и военните.

За останалите всеки месец води до ново дъно.

Най-богатата на петролни залежи страна в света вече изнася по-малко от черното злато дори и от Ирак след американската инвазия от 2003 г. Хиперинфлацията се очаква да стигне 10 млн. процента през тази година, според данни на МВФ. Така Венецуела ще стане страната с най-дълго продължило увеличение на цените след това в Конго от 90-те години.

До края на годината венецуелският БВП ще се е свил с 62% от началото на рецесията през 2013 г., която слуайно или не съвпада с началото на управлението на Мадуро. В сравнение, в най-тежките години на кризата в бившите съветски републики през 90-е средният икономически спад е бил около 30%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че какво чудно има....и там и там "ръчички" са пипали ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ!!! Но сега, за разлика от 1990г на краварията НЯМА ДА И СЕ ПОЛУЧИ!!! Г-а-д-о-в-е...знаят, че Венецуела не произвежда нито храни, нито лекарства и затова и БЛОКИРАТ ПАРИТЕ! И после се правят на ни лук яли, ни лук мирисали! Мисля, че по-коварно, по-гадно, по-лицемерно, по-лъжливо и по-мошенническо племе от краварското НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛО ОТ СЪТВОРЕНИЕТО НА СВЕТА!!! Просто защото онези за били диваци, а тия се пишат "демократи"!!!!
17
5
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Пропагандата продължава.
16
6
 
4
 
! Отговори
Волен Атаков преди 4 години
ВРЪЩАНЕ НА ЧЛЕН 1 ПЪРВИ, НО ВЕЧЕ ВИДОИЗМЕНЕН : РЪКОВОДНАТА РОЛЯ В УПРАВЛЕНИЕТО НА БГ СЕ ПОВЕРЯВА И ИЗПЪЛНЯВА ОТ ПРЯКО ИЗБРАНИЯ ДЕЙСТВАЩ ***ПРЕЗИДЕНТ НА БГ*** !!!ИСКАМЕ ПРЯКАТА ВЛАСТ САМО В ПРЕЗИДЕНТА !!ОТМЯНА ИЗАБРАНА НА ПАРТЙИТЕ..НО НЕКА ДА ИМА ДЕШПУТАТАИ, ПО ОКРЪЦНА, ОКОЛЛИСКА И ГРАДСКО-ОБЛАСТНА ЛИНИЯ, НА ДЕМОКРАТИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ, И НАМАЛЕНИ НА 80 БРОЯ !
15
0
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИНФЛАЦИЯ В ЗИМБАБВЕ ДОСТИГНАЛА БАНКНОТИ ОТ 100 ТРИЛИОНА ДОЛАРА ЕДНАТА :D ЧИСЛО СЪС 14 НУЛИЧИСЛО СЪС 100 НУЛИ СЕ НАРИЧА ГУГОЛ А САМАТА ТЪРСАЧКА ГООГЛЕ Е КРЪСТЕНА НА НЕГО!ГУГОЛПЛЕКС Е ЧИСТО СЪС 10 000 НУЛИИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ЧИСЛО СИ ОСТАВА ЕДИН ГАЗИЛИОН
14
2
 
9
 
! Отговори
Шушука се, че... преди 4 години
... Цветанов се възползвал от хиперинфлацията във Венецуела и купил цял асансьорен завод.
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7Няма такова нещо! САЩ ги мачкат защото те се обявиха срещу щатите и национализираха техни компании! Всяка една държава, ако си е на мястото ще реагира като янките. Куба 70 години лае срещу САЩ и естествено ще получава санкции. А, между другото концесийте които бяха взети от щатски компании, Каракас ги даде на Маскве! Е, руснаците им отпуснаха някакви кредити, които при тази тежка икономическа криза няма как да си ги върнат.
12
1
 
3
 
! Отговори
Аугусто преди 4 години
Рецептата я знаете, търсете готвача!
11
12
 
23
 
! Отговори
(^-^) преди 4 години
Който не си дава природните богатства на запада..така става. Ние умниците си дадохме всичко и сега цъфтим и връзваме.
10
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Венецуелците са супер!! Гладни, без ток, без лекарства, мизерстващи и бягащи от страната. Ноооооооооооо!! Имат си Мъдуро, социализЪм и приятеля Путин!
9
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където е минал комунизма остава само смърт, престъпност и мизерия!Жалко за милиарди хора по тази земя, изпитали реалният комунизъм-съветски тип и опустошенията след него! Жалко за пропиляният живот на поколения нещастници, в които ние заемаме едни от челните позиции!Браво на редакцията за смелостта да покажат жестоката действителност на червената чума.
8
14
 
26
 
! Отговори
бай xой преди 4 години
До БдинецКраварите, като могат без Венецуела, какво правят там? Кой ги е карал да свалят правителства, президенти и да си назначават марионетки? Що не си седят в краварника, а навсякъде по света дрънкат с оръжие и се държат, като мутри? Кажи защо!
7
6
 
15
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
цитат от статията - "Повечето икономисти обаче смятат, че рецесията е започнала много преди санкциите да встъпят в сила, а те само са ускорили процеса." Значи санкциите дето уж да "помогнат" на народа - само са го прецакали по ефективно! Е те за това са "Демократите"
6
11
 
25
 
! Отговори
бай xой преди 4 години
Латинска Америка се държи на каишка от ЦРУ. Който не слушка му се спретва революция, атентат, диктатура и все такива изпитани неща. Статията е писана много подвеждащо и манипулативно. Да не забравяме за санкциите, ембаргото над Венецуела от САЩ и неговите пудели в региона и по света. Та колкото и богат на петрол да си щом световното зло САЩ е решил ще те мачка. Въпросът е колкото може повече държави да се противопоставят на това зло, което се меси навсякъде!
5
19
 
14
 
! Отговори
Бдинец преди 4 години
Е що бре какъв им е проблема? Нали без САЩ си може, важното е, че са дружки с Путин и всичко ще е в цветя и рози. Да, ама не! САЩ си могат без Венецуела, а се оказа, че без САЩ в Каракас са,, Гола вода"! Нека им помага Путин, ако може разбира се!
4
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До FoolИ ние си живеем живота в сравнение с хората във Венецуела , не имигрираме , боядисваме една сграда и сме в Шенген ! Ако беше успяло превратчето във Венецуела - сега щяха да течат мед и масло от чешмите там !На тая евтина герберска пропаганда , може да и се върже селския *** .Или сорос съкрати разхода за пропаганда та качеството е толкова зле ??
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз ко да напраа?
2
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо трябва да са зависими от краварите. Такава огромна територия са латинска америка с толкова много държави а да са зависими от едни ***.и кравари. Някой май или краде или няма акъл за 5 стотинки при положение че се къпят в нефт. За да докара държавата до фалит това означава слабо управление липса на закони и пълна анархия. Така държава не се управлява така държава се съсипва и банкрутира. Ще съм зависим от краварите да не съм луд. Но изглежда че такива там дал господ.
1
19
 
24
 
! Отговори
Fool преди 4 години
Чакаме соц троловете да ки кажат как вината е само на САЩ, а горката Рашка която инвестира милиарди в Мадуро и взе PDSVА за комнвсация няма грам вина.