Москва пак иска гаранции от ЕК за "Турски поток" през България

Сергей Лавров: Относно санкциите топката е в полето на ЕС
30 май 2019 20:40, Елка Василева
100
Москва пак иска гаранции от ЕК за "Турски поток" през България
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Проектът за газопровод „Турски поток“ открива възможности за увеличаване на кооперирането между Русия и България, необходими са твърди гаранции от страна на Европейската комисия въпросните планове да не бъдат провалени от Брюксел. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров за българското издание „Международни отношения“ и руското „Международен живот“, предаде РИА "Новости“.

Интервюто е дадено по повод 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и България.

„Разчитаме, че положителната динамика на политическите контакти ще послужи за засилване на практическото коопериране, на първо място в енергийната и в търговско-икономическата сфера. Още повече, че потенциалът тук е доста солиден. Широки възможности за съвместно приложение на усилията открива проектът за газопровод „Турски поток“. Неговото продължение по територията на България ще укрепи енергийната сигурност на страната. С оглед на печалния опит от „Южен поток“ са необходими твърди гаранции от страна на ЕК, че настоящите планове няма да бъдат провалени от произволно решение на Брюксел“, заяви руският външен министър.

По-рано и президентът Владимир Путин, и Сергей Лавров са настоявали за „железобетонни гаранции“ от страна на ЕК за реализирането на „Турски поток“.

"Турски поток" ще минава през България само след гаранции от ЕК

„Има добри перспективи за задълбочаване на взаимодействието, свързани с решението на София да възобнови строителството на АЕЦ „Белене“. Русия разполага с всички необходими технологии и с дългогодишен опит за успешен рестарт на проекта. На този етап държавната корпорация „Росатом” обмисля възможни форми за участие в изграждането на атомната електроцентрала“, каза Лавров.

Още по темата

В отговор на въпрос за отношенията между Русия и ЕС Лавров отбеляза, че се надява здравият разум в крайна сметка да вземе връх и тези отношения да се върнат към нормалното си състояние на уважение и отчитане на интересите на двете страни.

„Първата стъпка по отмяна на санкциите трябва да бъде направена от този, които инициира санкционната спирала – т.е. ЕС“, подчерта Лавров и допълни, че тогава Русия може да отмени своите контрамерки. „Топката е полето на колегите от Евросъюза“, каза руският дипломат №1.

Според него днес отношенията между Русия и НАТО са навлезли във фаза на продължителна криза. „В НАТО се оказаха неготови към съвместна работа по формиране на архитектура на равна и неделима сигурност в Евроатлантическия регион. Вместо това бе взет курс към сдържане на нашата страна и придвижване на разделителни линии на изток. Непрекъсващото разширяване на алианса, нарастването на неговия потенциал близо до руските граници, разполагането на ПРО на САЩ – всичко това доведе до сериозна криза на доверието, ескалация на военнополитическото напрежение в Евроатлантическия регион“, коментира Лавров, цитиран от БНР.

Той отбелязва, че за да бъде възстановено доверието в световните дела, е необходим отказ от порочните методи на натиск и шантаж.

„Заедно с това възможностите диалогът между Русия и НАТО да бъде върнат в конструктивното русло далеч не са изчерпани…Винаги сме открити за съвместна работа в противодействие на международния тероризъм, наркотрафика, киберпрестъпността и други реални, а не измислени заплахи от съвременността“, каза руският външен министър.

Той изтъкна, че Черноморският регион днес особено се нуждае от разреждане на напрежението и изрази увереност, че България като председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) ще внесе своята лепта за тази цел.

„С удовлетворение констатирам, че въпреки усложнената ситуация в Европа руско-българските отношения се развиват достатъчно динамично“, отбеляза Сергей Лавров.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли булгарСтадодо не е разбрало,че го ползват като боксова круша,за да си измиват ръцете пред фашагите от ФАЩ,за "санкциониране" на Русия?Още ли бе?Сега за пореден път ще ядете бахура и шамара от Брюксел,като няма да бъдат дадени никакви гаранции,защото задокеанския господар не разрешава и за да си прокарат Северен поток 2,като санкцията бъде изместена към *** и засегне само Източна Европа!!!А вече и нали ви "диверсифицираха",със скъп краварски газ?Не ви ли е достатъч
79
2
 
0
 
! Отговори
така си е преди 4 години
Вече сме 2:0 в мача с Русия. През печалната 2014 г нямахме доставки на газ от независим источник. Сега имаме. През онези тъжни години държахме световен рекорд по ниска цена на пренос на газ на българска територия за Турция. При това Турция получаваше газ на по-ниска цена от България, въпреки че тръбата преминаваше през нашата територия. Те загубиха и тази субсидия от България.Сега след като опечалени, БСП разбраха че не могат излъга народа, Русия ще трябва да посмали цената на руския газ за БГ.
78
0
 
0
 
! Отговори
Чичо Пей преди 4 години
До Анонимен Мечти на ***
77
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 4 години
Преди години заради нагли негодници на власт в София вместо да оставят ГАЗПРОМ да си изгради една тръба до БЪлгария и да си поеме риска бе Шумно рекламирано че БЪлгария за своя сметка ще изгради пет тръби от ГАЛАТА ПАЩА дере до Сърбия ..ГАзпром веднага сключи договор че ще доставя на Виена милиарди кубически метра газ по Южен поток след края на 2016.ЕДВАМ СЕ СПАСИХМЕ .Писах на Путин да спре проекта и човека го забрани.Иначе сега годишно щяхме да плащаме неколко билиона euro неустойка..
76
1
 
4
 
! Отговори
възмутените преди 4 години
Ако България и ЕС се държат нагло спрямо Русия, то тръбата може да мине през Гърция и Македония. за Европа. Но господарите ни от САЩ и ЕС винаги са против търговски сделки между България и Русия. В същото време САЩ и Германия увеличават сделките и стокооборота си с Русия. За България остава мечтата за газов хъб. Заради селски тарикатлъци на политиците ни няма да имаме директно доставяне на газ от Русия или Азербайджан.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно откъде другаде може да мине тази тръба -Турция граници с ЕС и правилата са еднакви за всички .Няма как да прескочат примерно в Албания или страна нечлен на ЕС
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30 г. стигатА случйно да си прочел че втечнен газт идващ от далечна Америка е много по-евтин от близкия газ от твоите братушки ? И то с 15 милиона евро на танкер. Та какво казваш за демократите ?
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛАВРОВ ПАК Е ПИЯН
72
4
 
6
 
! Отговори
30 г. стигат преди 4 години
Защо ли българските правителства защитават чуждите интереси и никога нашите ,защо ли 30 г. вече българския народ търпи такива псевдо демократи , не ни трябва южен поток,не ни трябва ядрени електроцентрали,не ни трябва икономика ,не ни трябва селско стопанство и т. н. за какво ли когато сме в Европа и първи прилятели на САШ. Може ли някой да отговори!
71
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече България се диверсификацира, толкова повече Кремъл омеква...сега все още говори за някакви имагинерни "гаранции", но скоро сами ще обявят, че са ги "получили" и ще клекнат напълно !Гладът е голяма движеща сила - Война печели, но и война губи !
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кат се махнат от Украйна , после да прекарват тръби от където си искат .
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Транзитът е хубаво нещо, стига да има краен потребител да плаща. Ако крайният потребител ще са Западни Балкани, Унгария и Австрия, вече без Италия, та за какви точно гаранции иде реч?
68
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС иска руска газ. Кое не сте разбрали? Полша и Украйна не искат да ги заобикалят през морето. Чехия и Унгария не искат и те за ги заобикалят и искат директно да купуват от руснаците, а не от германците руска газ. Всичките искат да печелят от тразнит и затова са против руските проекти, които ги заобикалят. А тези, на които не им пука, потдържат американците, защото няма да купуват от тях така или иначе и ще си убият конкурентната промишленост вътре в Европа. Слепите укри само мислят друго...
67
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента, в който руснаците си ограничиха транзита през балтийските тигри и от шампиони в развитието се превърнаха в изоставащи нещастници. БЮДЖЕТИТЕ на държавите им паднаха с по над 40%! Сега се чудят какво да правят без транзита... Страшно много антибългарски коментари има тука! ДАНС трябва да се заеме да си върши работата в крайна сметка! За какво взимат заплати! АКО НЕ ДА ГИ ЗАКРИВАТ ДА НЕ ХАРЧАТ ПАРАТА НА ХОРАТА!
66
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Твърде сериозна е антибългарската пропаганда в коментарите на този сайт. Всички се борят за руския транзит - Литва, Латвия, Естония, Полша, Словакия, Унгария, Чехия, Турция -ВСИЧКИ! Само на българския укропитек транзита му е неизгоден. Колко трябва да си неук за да мислиш и дейкстваш така? Ами нали след някоя и друга година ще искаш висока пенсия, онколечение(30% от населението вече заболява от някаква форма на рак поне веднъж през животаси), а пенсиите идват от заплатите на работещите...
65
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бих посъветвал гс. Лавров, въобще да не се занимава с този *** народ !Да ни оставят на Турция!!!Роби!
64
5
 
11
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Тези руснаци?!... Бойко как ли не се опитва да "замъгли и покрие" тази "връзка" през България, като я нарича "разширяване" на съществуващите интерконектори, а те на всеслушание Турски поток та Турски поток. Кой ли ще дойде "демократично" да ни "набие" канчето този път? - Помпео или някой по отдолу?...................
63
8
 
3
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Ми Попша си го представят тоя шистов газ
62
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Умници а как се представяте цената на шистовия газ с добиването му компресиране и прекарване с танкери до нас да е евтино. Ще си платим за гяволъка. Хората мислят а нас ни управляват от далеч. Мислите си че на някой му пука ли. Искат да печелят.
61
6
 
8
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Правят си Набуко и пускат газ от азарите, арабите и САЩ носят с танкери в александрополис. Скоро Израел и Египет ще доставят до Гърция. Това е плана и по него се работи. Какво толкова има което не разбирате"На 28 юни 2013 г. консорциумът Шах Дениз обявява, че е избрал Трансадриатическия газопровод пред Набуко за износа си на газ, което кара главният изпълнителен директор на OMV Герхард Ройс да раглежда проекта Набуко като приключилА Израел и Египет още сонди за тях си не са сл