Руски разследващ журналист задържан за наркотици

Голунов може да получи до 15 години затвор
8 юни 2019 10:06, Елка Василева
49
Руски разследващ журналист задържан за наркотици
Иван Голунов. Снимка: архив, Reuters

Руската полиция задържа известен разследващ журналист по подозрения в притежание и търговия на наркотици, предизвиквайки възмущението на медии и НПО, които заявяват, че това е нагласен случай и нов удар по свободата на пресата, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Полицията заяви, че в четвъртък е арестувала 36-годишния журналист Иван Голунов в центъра на Москва с четири грама от синтетичния наркотик мефедрон в раницата му. Тя добави, че при последващ обиск на жилището му е открила още пликчета със същия наркотик и кантарче.

Голунов е заподозрян в наркотрафик и може да получи до 15 години затвор. Той отхвърля обвиненията и твърди, че наркотикът не е негов.

Според адвоката му Дмитрий Джулай е възможно полицията да е подхвърлила наркотиците, за да има повод да арестува Голунов. Адвокатът добави, че Голунов е бил бит от полицаи.

Самият Голунов е заявил, че не е спал през изминалата нощ, оплаква се от депресия и каза, че е бил бит при арестуването си, отбелязва ТАСС.

Днес журналистът ще се яви пред съдия, който ще прецени дали той да бъде пратен в предварителен арест.

Иван Голунов е известен в Русия с разследванията си на корупцията в Москва, чийто кмет Сергей Собянин е близък съюзник на президента Владимир Путин.

Собянин вече нареди на началника на столичната полиция да поеме лично контрола на разследването. Прокуратурата също обеща "щателно да проучи" случая.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл разкритикува отправените към Голунов обвинения, като ги нарече "съмнителни и следващи една за жалост добре позната схема".

"Иван Голунов е известен критичен глас и разследванията му на правителствената корупция очевидно не са допаднали на властите", заяви организацията.

Безпокойството си изразиха също международната журналистическа организация "Репортери без граници", Делегацията на ЕС в Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Русия е на 149-о място в класацията на "Репортери без граници" за медийна свобода през 2019 г. През последните години в страната са били нападнати или убити редица журналисти, а полицейските разследвания рядко водят до осъждане на действителните поръчители, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: РусияИван Голунов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разследвал е как да се стигне по-пряко до наркотиците
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
анти руско лаещите, замисляли ли сте се колко сте по форумите и въобще колко са такива като вас. Както ви наблюдавам от около година сте има няма 30 тина които мимикрирате по сайтове и форуми с по 4/5 именца.
39
3
 
3
 
! Отговори
гневна преди 4 години
У нас ги набеждаваме в тероризъм ,руснаците в преносители на дрога .Колкото едното е вярно толкова и другото .Сладки сънища в полицията,по време на обедна дрямка.
38
6
 
8
 
! Отговори
:):) преди 4 години
много спецове по Русия, що не коментирате Саудитска арабия, ценности права, нарязан журналист в Турция от саудитските гшаворези
37
3
 
2
 
! Отговори
до tamada преди 4 години
бреййй ти пък всичко знаеш, за Иванчева нещо да кажеш ...
36
4
 
7
 
! Отговори
tamada преди 4 години
До Анонимен 38"Защо се пренебрегва тази версия и се издига само тази,че е натопен."Защото полицията пусна снимки от обиска, а после си призна, че е лъглала и само една от тях е заснета в дома му. Защото са намерили неотворени пакети в дома му, но не са ги пипнали, което е странно за обиск. И защото не са му взели натривки от ръцете, както е по процедура.
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Кажете господине как се стига до истината.Човек който се занимава с разследване на корупция на кметът на Москва се оказва наркопласьор.Как така наркопласьор изведнъж се загрижва за наличието на корупция?На него би му било изгодно да има корупция.Във вашият дом няма ли кантарче?Да не сте наркопласьор.
34
3
 
1
 
! Отговори
БНР преди 4 години
А Валя Ахчиева... кога ? :))
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господа, така не се стига до истината. Значи след като е известен журналист не е възможно да има и употребява наркотици.Защо се пренебрегва тази версия и се издига само тази,че е натопен. Дайте да запишем тогава в нашият НК. Политиците, разследващите журналисти, спортистите и др. не се разследват и наказват, защото те по никакъв начин не могат да извършат престъпление.
32
4
 
5
 
! Отговори
Приятел на шорош преди 4 години
Анонименпреди 42 минути"Питаш "Кой уби Немцов"..."--------------------Те имат смелостта да питат, а ти се нa сирaш от страх като си спомниш "Ало, Ваньо"...... Епа типични евро-"ценности" бе! Какво повече? Страх, на...такове с миризма... Типично за ЕС! Трябва да сте горди с постигнатото!
31
3
 
7
 
! Отговори
Пф-ф-ффффффф преди 4 години
Абе защо така ви е страх или срам да разпишете подробно къде е работил този "журналист"?!слон, дожд и медуза...
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През последните години в редица държави са били нападнати или убити известни разследващи журналисти. Какво казват по този въпрос международната журналистическа организация "Репортери без граници", правозащитната организация Амнести интернешънъл, делегацията на ЕС в Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа?
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До30. Това че търсят ефект, да се правят на велики . Не прави руснака материално щастлив и духовен.. Може и всички църкви да пращат в злато . Незначи че духовността му силна. Остава си за света неразбран и чужд. Фалша им е неприет.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Питаш "Кой уби Немцов"..."--------------------Те имат смелостта да питат, а ти се нa сирaш от страх като си спомниш "Ало, Ваньо".Страх те е да си спомниш даже.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Русия е обречена вечно да е в нищета."-------------------Откровено слaбo. умнo заключение. Вчера на ПМИФ беше взето решение да се построят два моста в Източен Сибир - между материка и о. Сахалин и между о. Сахалин и о. Хокайдо, Япония. По този начин ще се затвори логистиката между БАМ, о. Сахалин, Япония и Северния морски път. За тази цел на о. Сахалин е към своя край подмяната на релсите по руски стандарт. Проектът за моста между материка и о. Сахалин ще бъде готов до края на 2019 г.
26
14
 
11
 
! Отговори
РосПутТролМаш преди 4 години
Наркотиците са подхвърлени, това е повече от ясно. Фашисткият режим разчиства всякаква опозиция.
25
1
 
8
 
! Отговори
Pilot преди 4 години
За този не съм сигурен , но кметицата със сигурност не е виновна, затова и събра повече гласове от Волен ! А и всички видяхме в Младост слд отстраняването как ни полазиха бетонните недоразумения на чичковците с големите търбуси !
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия наказанията за наркотици са жестоки.Те затва се чудят с кво да се надрусат в тубата има цели поредици от документални филми за това.Май за последно бяха стигнали до ацетон+приспивателни и хапчета за грип и много нискокачествен спирт.Е разбира се ако си от управляващата клика всичко е друга работа-бентлита,кокаин,красиви русокоси *** и скъпо шампанско.Е има един Грегъри Голдшилд може да му видите клипчетата ако не ги е скрил.Та така за Русия.Там нещата са други.
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голунов отхвърля обвиненията и твърди, че наркотикът не е негов.-----------------------------Това е първото, което изрича хванатият за престъпната ръка.
22
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е обречена вечно да е в нищета. Тая голяма територия потчти никога не е случила на управляващи, иначе се раждат големи хора понякога.