Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

Градът-призрак след аварията в "Чернобил" 33 години по-късно
10 юни 2019 06:45, Александър Попов
74

Сериалът "Чернобил" предизвика истински фурор сред зрителите, а рейтингът му в IMDB е рекорден. Той възвърна не само спомените за най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, но и предизвика редици полемики за достоверността на излъчените кадри, за съдбата на руския учен Валерий Легасов и съвременици на трагедията.

Още по темата
Има обаче един неоспорим факт. След избухването на реактора през 1986 г., облак от радиоактивни отпадъци преминава над бившия СССР, Източна Европа и Скандинавия. Именно учени от Швеция алармират за повишения радиофон. Десетки хиляди хора са евакуирани от родните си места, а Припят се превръща в призрачен град.

През последните години все повече туристи посещават злокобното място, а след излъчването на сериала се очаква интересът да стане още по-голям.

RupTly разпространи видео, заснето над Припят с дрон в събота. Кадрите показват изоставени къщи и паркове, както и взривилия се реактор на атомната централа "Чернобил" през 1986 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
партийните функционери взеха правилните решения с оглед на външнополитическата ситуация!!!
50
0
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
Абе я вижде към края на видеото към 1:47 около виенското колело е пълно с хора - поне 6 човека се мотаят. Освен ако не са зомбита де..
49
9
 
3
 
! Отговори
а преди 4 години
Начукаха ни го на нас българите с Чернобил. Много здраво ни го вкараха, ***. Изкарайте си дечицата на манифестация, няма проблем, аз тук ще остана, ще си пийна от това кенче млекце внос от Швеция, само ей така, хехе. Пък твойто дете да търчи в радиоактивния дъжд, да мре дано... Мръсни предатели. Много неща останаха неказани в този минисериал.
48
8
 
2
 
! Отговори
OFF News преди 4 години
Бъдете благодарни вие и поколенията ви,че БКП-то ви спести истината и ви остави да манифестирате под ,,хубавият дъжд''.За да не се всява паника между ,,робите на труда''.Всички от Полит-Бюрот-то са се били изнесли зад граница,и след това в продължение на месеци не са консумирали местната храна и вода.Водата специално са им я носили от Италия.А раята набиваше зеленчука през Май и Юни,и слушаше ,,Дай си Сърцето На Който Искаш Ти''. Винаги е било така,бедни и богати.Пролетариите са Ала-Бала.
47
2
 
10
 
! Отговори
ГОГО преди 4 години
И само да попитам знаещите-от радиацията ли са изчезнали ВСИЧКИ прозорци ,врати и т.н.? Радиация тип цингарела?
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хирошима и Нагасаки сега са градове, които не се отличават много от останалите в Япония. Значи и Припят би могъл да се възстанови..."________________С тази малка разлика, че при чернобилската авария са изхвърлени в атмосферата 400 пъти повече радиоактивни материали. С думи: ЧЕТИРИСТОТИН.
45
3
 
11
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 57: Откъде ги раждаш подобни г'лупости, Предрекъл Радев ядрена катастрофа. То бива п'литкоумие, но чак пък толкова. Румъния има АЕЦ до нашата граница, Турция строи от другата страна с руски реактори. Бойко да е предрекъл "ядрена катастрофа" от това? Няма по елементарни съчинители от гербаджийските т'ролове.
44
6
 
13
 
! Отговори
Да застроят Припят преди 4 години
До Анонимен 56: Хирошима и Нагасаки сега са градове, които не се отличават много от останалите в Япония. Значи и Припят би могъл да се възстанови, но трябва да вложат доста пари, както са направили японците. Нека сега Украйна го направи, никой не им пречи. Техните нови съюзници американците да им помогнат. Но не ми се вярва да станеА ако някой иска да направи подобна снимка, достатъчно е да вдигне един дрон над бившето трудовашко поделение във Варна например. Едва ли някой ще забележи разликата
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ядреният специалист и известен натовски генерал победил многократно във въздушните боеве цялата американска авиация с един грохнал Миг29 плачещ за основен ремонт предрече че ядрената катастрофа наречена АЕЦ Белене е неизбежна. Какви е чеда раждала ражда и сега българската майка юнашка. Направо тръпки ме побиват и целият ставам на гъша кожа като се сетя за геройствата на смелия натовси генерал Радев.
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Но не е ХирошимаАми то по твойта логика Хирошима и Нагазаки са по дребни инциденти от Чернобил, защото днес са 2 града които са съвсем прилични за живеене.Как може така глуповато и нагло да принизявате пораженията които нанесе комунизма с пословичната си безотговорност? Дори не информираха хората че има радиация за да предприемат някакви предохранителни мерки.
41
8
 
6
 
! Отговори
Но не е Хирошима преди 4 години
До "До 49": Типичен гербаджийско-пишман-реформаторски ***, за който всичко се обяснява с комунизъм-антикомунизъм. И в САЩ има доста "призрачни" градове. Били някога миньорски градчета, сега мините ги няма и градът загинал. А Припят, според статията, поне станал туристически обект.Това, което се е случило там е трагедия, но все пак инцидент, а не планирана военна акция като атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. Так е имало хора, от които е останала само сянката им.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от открити източници"който обосновано констатира, че ако янките не предприемат действия и до 1988 г. не ликвидират СССР, то Пиндостан ще загуби водещата си роля"Явно ти си изгубил връзка с главния си мозак и единственото за което ти служи подобието на разум е да препредаваш руснашки тъпизми в българското информационно пространство.
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Припят днес изглежда така както ще изглежда Козлодуй и Белене след 40 години. Това е неизбежно както мъдро предрече вождът и учителят на българския народ, фенът на грипен и натовски генерал Руменчо Радев.
38
9
 
2
 
! Отговори
от открити източници преди 4 години
Дошлият на власт Рейгън поръчва изследване за реалното състояние на лидерите на двата противоборстващи лагера. Задачата бива изпълнена от група учени, начело с нобелов лауреат. Изготвен е подробен доклад, който обосновано констатира, че ако янките не предприемат действия и до 1988 г. не ликвидират СССР, то Пиндостан ще загуби водещата си роля на хегемон и ще умре сам.
37
6
 
10
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
Типичен русофилистик ,гледа веднага да обиди собствената си държава ,за да оправдае другата мизерия.Няма как да има по-лоши градчета тук ,защото целия източен блок и бившите соц страни са застроявани по еднотипен модел тип комунистически брутализъм.Това е най-грозното и неприятно стройтелство.Дори в русия вече започнаха да застрояват по американски стил ,защото руското прилича на градове след бомбардировки.
36
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влизате в мапс и виждате как изглежда, някои български градчета изглеждат доста по-зле.
35
3
 
8
 
! Отговори
А нашите снимки? преди 4 години
Когато прочетох за снимки от дрон, се сетих, че през 2007 имаше снимки (мисля, правени от екип на БТВ) за вили във вододайната зона на язовир Искър, от която пият вода жителите на София. А в тази зона със закон е забранено строителството. Тогава Бойко много се пенявеше, че ще се приложи закона и нарушителите ще бъдат наказани. И какво стана? Масивните си стоятНе че има връзка с темата. Но Припят бил станал туристическа атракция. Може и вилите край язовира да станат туристически обект. Кой знае.
34
1
 
7
 
! Отговори
Благодетел преди 4 години
Вината за случилото се дълго време (всъщност и до днес) е приписвана на персонала в атомната електроцентрала. Съветските власти не желаят да признаят, че поради некомпетентност, нехайство и алчност са допуснали серия грешки при проектирането на реакторите. Дори след като техническите експертизи са установили конструктивният дефект, официалните становища са, че физичният ефект предизвикал инцидента не е бил известен до този момент. Статия: ndlev . org/news/2019/04/28/атомна-тишина/
33
5
 
13
 
! Отговори
Това е ясно. преди 4 години
Всички знаем за инцидентите с ядрените централи. но това е НИЩО в сравнение със престъпленията на военните!Но защо се премълчават престъпленията на военните?Защо се премълчава факта че в периода 1945 - 1998 на различни точки по света са пуснати общо 2053 атомни бомби! Радиацията от тези бомби е разпръсната по цялата земя, във въздуха водата и почвата. Тези радиационни частици имат период на полуразпад най малко 10 години и ще продължат да облъчва още стотици и дори хиляди години.
32
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами не е най - тежката. Фукушима е по тежка. Няколко пъти. Само че източиха радиацията в океана.