Ужасът в Беслан: За Фатима Дзгоева продължава, умствено си остана дете

Властите отказват да помогнат на бившата заложничка
18 юни 2019 07:10, Елка Василева
100
Ужасът в Беслан: За Фатима Дзгоева продължава, умствено си остана дете
Кадър: видео novayagazeta / YouTube

Здравното министерство на Северна Осетия е отказало да предостави средства за рехабилитация на местната жителка Фатима Дзгоева, която получава много тежка травма на главата по време на терористичния акт в училището в Беслан през септември 2004 г., пише „Новая газета“.

Фатима Дзгоева е на 10 години, когато със 7-годишната си сестричка Залина се оказва в училище №1 в Беслан. Залина така и не излиза от училището, а Фатима е намерена вътре с раздробен череп. Силно пострадало е дясното мозъчно полукълбо. Всъщност половината от черепа на Фатима е титанова пластина. Лявата част от тялото на момичето е парализирана. Години са били нужни Фатима да се научи отново да ходи, малко да говори. Паметта й донякъде се възстановява. През юли Фатима ще навърши 25 години. Но това е по паспорт, а по същество Фатима си остана дете.

Година след терористичния акт роднини успяват да изпратят Фатима в германска клиника, където на детето е поставен шунт в главния мозък, който впоследствие е трябвало редовно да бъде обслужван.

Част от средствата за лечението са предоставени от републиканския бюджет, но по-голямата част семейството плаща само. Родителите са продали двата апартамента – този, в който са живеели, и този, който е бил даден от държавата за загиналото дете, както и едва ли не цялото имущество. Бащата работи на няколко места.

„В справката й сте написали: инвалид от детството. Нима тя така се е родила? Не! Вие я направихте такава. Разбихте живота на момичето, а сега, когато главата й трябва да се поправи – те нямат пари“, казва бащата през вестника.

С времето състоянието на 24-годишната Дзгоева се е влошило, тя отново има нужда от рехабилитация. В Русия е невъзможно да се проведе, на семейството му трябват 40 000 евро за провеждане на двумесечен курс в Германия. По информация на изданието запитванията към съответните органи на властта дълго време оставали без отговор. Писмата пристигнали, когато тя приключвала двуседмична рехабилитация по местожителство, където я поставят на системи и й правят масаж.

От здравното министерство на Северна Осетия заявили, че вече „нееднократно са оказвали помощ“ на рускинята. „За съжаление, министерството на труда и социалното развитие сега няма възможност да оказва материална помощ на семейството на пациентката“, се казва в официалния отговор на ведомството.

През септември 2004 г. в продължение на три дни терористи държаха 1128 заложници в минираната сграда на училището. При спецоперацията бяха унищожени 31 бунтовници, ликвидирани бяха всички организатори на терористичния акт. Един от терористите – Нурпаша Кулаев, беше заловен жив и получи доживотна присъда.

При трагичните събития загинаха 334 души, от тях 186 деца.


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
2
 
! Отговори
емигрант преди 3 седмици
...и така на всеки 100 год. света се обединява срещу Русия за да изяде шамарите и да е мирно през следващите 100 год.
75
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Такива операции се провеждат там... може да останат двама-трима живи и да си отидат триста.
74
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
То това там в Беслан не бяха терористи, според запада са "борци за свобода"... Същото е и в Сирия в момента.
73
1
 
4
 
! Отговори
До 74 преди 4 седмици
***, не сме слепи тука. Под всяка новина, където някой се опитва да търси помощ по някакъв повод, почва да драскачества едно *** като теб и надава кански писъци как е нещастно и гладно за внимание. Не дай си боже да не получи внимание, тролчето почва ръси поне два реда сълзи и още толкова сополи. Вземи си кърпичка, че и ти орева нета в търсене на внимание, пък никой те не отразява да те качи на елхата да го играеш звезда. Горкото ***. Дайте му кърпа бе!
72
4
 
9
 
! Отговори
Боби преди 4 седмици
До Анонимен
Будьоновск - 2 неуспешни щурма, 129 убити, 415 ранени
Беслан - 334 цивилни загинали, от които 186 деца
Московски театър - загинали 130 ,по други данни 174 заложници, в резултат от атака с химически боен газ?

Будьоновск - 196 терористи взимат 1600 заложници
връща се един автобус с терористи повечето по-късно "отчислени"
Беслан - Месните се намесват и щурмуват като тълпа преди да се подготвят командосите - никава координация
Норд Ос - Службите просто не са имали достатъчно антидот
71
1
 
15
 
! Отговори
рускиня до 78 преди 4 седмици
дали се провалили операция или не е-не мога да кажа.При тези операции,се допускат 1/3 от заложници да е загинат.Трагедия е страшна.Но след тази трагедиа ,тер.актове в тази република е пресечени и хората сега живеят спокойно.А това е вече резултат- тер групировки подготвени от инструктори на САЩ вече не смеят да припарят.Но интересно,че не чувам осъждение към саудити,финансирали тази операция и САЩ инструктори, подготвяли бойците. Като виновни сочите само руските спецчасти
70
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"смяташ ли че вашите спецчасти си свършиха работата при тези 3 теракта или се провалиха"
______________________

Не съм рускиня и въпросът не е зададен към мен, но мисля, че е кардинален.
Тези три терористични акта бяха замислени и изпълнени като тест за пълноценност на руската постелцинска държавност. Ако руската върховна власт отстъпеше пред исканията на терористите, тя капитулираше пред колективния запад, с когото едва-едва беше започнала борба за национален суверенитет и независимост.
69
1
 
10
 
! Отговори
Апропо преди 4 седмици
И тука им нуждаещи се на които се отказва без да са преживели терористично нападение.

Защо не понапишете и за това?
68
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
не ,драги, не съчувстваш - просто използваш случая да плюеш по Русия.
-----------------------------------------------
В голяма грешка си - съчувствам на всеки преживял подобна трагедия и в много такива случаи съм помагал със собствени средства и пак ще помагам. Ни най-малко не мразя и плюя Русия, обикновените хора, виж към Путин и другарите му от КГБ ми е съвсем друго отношението. Да те питам конкретно - смяташ ли че вашите спецчасти си свършиха работата при тези 3 теракта или се провалиха
67
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Беслан тази трагедия беше спонсорирана от Америка !!!!!!!!
66
3
 
10
 
! Отговори
рускиня до 74 преди 4 седмици
"...обикновените хора съчувстваме на това момиче" - не ,драги, не съчувстваш - просто използваш случая да плюеш по Русия.
Аз, например, съчувствам на детето на полицая от Лястовец и възмутена от некадърните спецчасти и арогантните им господари (цитирам те)
Но ако наистина съчувстваш - сметка за събиране на средства за това момиче е открита и руснаци събират парите. Ти вече се включи или твое съчувствие само да плямкаш
65
7
 
9
 
! Отговори
рускиня до 72 преди 4 седмици
"..Наистина много руснаци са като зомбита - ти му говориш за конкретни случаи, сочиш му конкретни данни, той/тя ти отговаря " А у вас негров линчуют"-------------
Преди да критикуваш някой, трябва да покажеш идеалното изпълнение в същата дейност. Та точно в тая връзка пиша за действията на ваши спец.части. Първо покажете класа на "колхозниците",след което критикувай.Иначе нагледах се на махленски познавачи. И аз те приведох конкретен случай- чакам коментар за него
64
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Толкова си могат. Не са способни нито на съчувствие, нито на какви да е човешки чувства.

----------------------------------------------------------
Напротив драги ми русофилски троле - обикновените хора съчувстваме на това момиче и сме съпричастни с нейната трагедия, както и с тази на семействата на невинните жертви при терористичните актове - огромният брой жертви се дължат най-вече на некадърните спецчасти и арогантните им господари от Кремъл,за които човешкият живот няма никаква стойност
63
3
 
16
 
! Отговори
До рускиня преди 4 седмици
Рускиня, не хранете тукашните тролове. Просто ги игнорирайте. Друго няма смисъл. Оставете ги да поогладнеят още и просто им гледайте сеира. Какво да се прави. Тролове все пак. Толкова си могат. Не са способни нито на съчувствие, нито на какви да е човешки чувства.
62
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само не мога да разбера при толкова познавачи защо се случила трагедиа в
Лястовец, където пенсионер успя да убие един спецполицай и рани 3-ма.

-----------------------------------------------------------------
Наистина много руснаци са като зомбита - ти му говориш за конкретни случаи, сочиш му конкретни данни, той/тя ти отговаря с вечното " А у вас негров линчуют" :D :D :D
61
15
 
7
 
! Отговори
miko преди 4 седмици
В рашка е така - човешкият живот не струва нищо.
Те заради това са психично болни всичките по рождение.
60
0
 
4
 
! Отговори
до Ники преди 4 седмици
До Ники
И в медицината, и в електротехниката, терминът е шУнт, шУнтиране.
59
5
 
10
 
! Отговори
рускиня до С. Н. преди 4 седмици
Драги, точно такива коментатори като тебе,се изживяват като Сталоун и Шварцнегер и лара Крофт в едно лице - начетох се на коментари към непрофесионализъма на спецчасти. Само не мога да разбера при толкова познавачи защо се случила трагедиа в Лястовец, където пенсионер успя да убие един спецполицай и рани 3-ма. Най добре ,драги, ти да бориш тероризъма - с твоите таланти.
58
4
 
0
 
! Отговори
Ники преди 4 седмици
Шънт, бе Елче, шънт се казва. Пък като не знаеш нещо, провери го, бе душа!
57
6
 
11
 
! Отговори
Кобаяши преди 4 седмици
А бе ясно е че Америка си пазеше стандарта чрез терор над други държави.Обаче след ВСВ няма вече европейски учени там и американската икономика почна да буксува проблеми с Бойнг Локхиид и тн.Сега в америка само не.рите раждат бели вече няма.И по-зле ще става че китайците не спят.