4 вместо 5 работни дни? Руснаците не искат и да чуят

Противниците на идеята смятат, че ще се отрази на джоба им
24 юни 2019 17:45,
38
4 вместо 5 работни дни? Руснаците не искат и да чуят
Снимка: pixaBay

Идеята на руския премиер Дмитрий Медведев за въвеждане на 4-дневна работна седмица беше категорично отхвърлена от гражданите. Близо половината от жителите на страната са против облекчаване на трудовия режим, сочи социологическо проучване.

Едва 29% от запитаните одобряват перспективата, а 17 на сто пък нямат отношение.

Най-много противници на инициативата на Медведев има в малките градове, както и сред гражданите в пенсионна възраст. Положително оценяват идеята предимно жителите на мегаполисите и анкетираните до 34 години, предаде Монитор.

Основна причина за негативното си отношение към евентуалното трудово облекчение участниците в допитването посочват финансовата страна на въпроса. 89% от респондентите смятат, че съкращаването на броя на работните дни ще доведе до орязване на заплатите им.

В същото време ще се повишат разходите, свързани с посещението на ресторанти и магазини в почивните дни.

42% от запитаните са на мнение, че намаляването на работната седмица ще се отрази положително на здравето им, ще увеличи продължителността на живота им и ще им даде възможност пълноценно да си почиват.

Експерти обобщават, че на този етап проектът на премиера по-скоро плаши руснаците, отколкото да ги обнадеждава.

Медведев лансира идеята си на 11 юни по време на сесията на Международната организация на труда. Според министър-председателя в скоро време техническият прогрес ще доведе до съкращаване на работния процес. Освен това той констатира, че постоянният стремеж към професионален успех води до системна умора и хроничен стрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Абе не знам кой е фалиралЯсно ни е, че не знаеш.Няма нужда да го споменаваш постоянно.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що бе?Те и без това нищо не произвеждат.Няма какво толкова да работят.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА ГО ПРАВЯТ "ПРЕГРЕЛИТЕ" ИКОНОМИКИ- РУСИЯ Е СТИГНАЛА ЛИМИТА НА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ, ЗНАЧИ ИМАТ СВРЪХ ПРОЗВОДСТВО.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЗ ИСКАМ ДА СЕ РАБОТИ ПО 3 ДНИЗАПЛАТАТА ОСТАВА СЪЩАТА
20
0
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
А кой ще прави бомбите ?
19
0
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Анонимен 17 Маркс и Енгелс са били мързеливци без нито един работен ден. Измислили и обществен строй за мързеливите и некадърните , ама били изчислили.Хвърлили го в пространството и Ленин налапва голата кука.По нататък знаете...Икономическа диверсия.
18
0
 
7
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Че кога руснаците са били наред ?
17
0
 
5
 
! Отговори
паднаха в канала преди 4 години
Очевидно не могат да осигурят работа на работниците си.От една страна искат да увеличат пенсионната възраст за да намалят бремето на пенсионерите, което реално не е много защото продължителността на живота там е ниска. В същото време нямат какво да дадат на хората да работят. Както навремето при Тодор Живков партийния секретар "неусетно" повдигаше въпроса за футбола и айде-е-е.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като им знам хала, те трябва да минат на 8дневна работна седмица, че да влезнат в крак.4 дена! Симпатяги!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако тук го предложат съм твърдо за,то се е видяло,че с работа пари не се правят,поне малко живот да видим,то човек време за себе си няма,само за шефа живее,голямо слугуване е на 6 дневна седмица
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От историята на социализма и борбата на пролетариата в последствие работническата класа с организирането на работническите синдикати срещу буржоазията представител на капитала от нови капиталисти при наличието на стари такива кат аристократи и феодали Маркс обосновал,а Енгелс изчислил,че нормалното работно време трябва да се намали от 16ч. на 8ч. в ден за 6 дневна работна седмица при това 1ч. от работното време е за социално осигуряване приведено към държавата-отговорник и било добавена стойност
13
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да стигнат и подминат американците трябва правителството на Медведев да вдигне работната седмица на руснаците от 5 на 6 или 7 дни.
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи когато попитат швейцарците да взимат ли големи заплати и те кажат не то те са европейци цивилизована работа когато попитат руснаците за нещо подобно като в случая и те кажат не то плюене яко хмммм мисля че злобата заслепява това не е нормално
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се сещат братята накъде води това? При 5-дневка така са я втасали,особено в провинциите, че разбираемо не щат и да чуят за само 4 работни!
10
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пияници
9
11
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Та значи в русия имало технологичен прогрес и затова щели да намалят работните дни ?!Вижте им " технологичния прогрес " как пожарни камиони снабдяват къщите на военни с вода за миене , нямат канализации , вижте им сградите и уредите в сградите и ще се досетите какъв им е технологичния прогрес !Youtube - Къде и как живеят офицерите във велика русия ?!
8
8
 
12
 
! Отговори
Ss преди 4 години
Платените драскачи да се замислят при нас кога? Вече съм сигурен, че сме страна от 3тия свят !
7
15
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Според министър-председателя в скоро време техническият прогрес ще доведе до съкращаване на работния процес.............................Там и технически прогрес ли имат ?! По-скоро причината е друга , руските стоки освен нефта не се търсят и не се пласират много на международния пазар , затова решават да съкратят работните дни ! Иначе при работеща икономия и добър пласмент на стоките от какъв зор ще съкращават работни дни и ще губят пари ?! Положението в русия е повече от плачевно !
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВиготураМда, и после се чудиш за 20% ли взимаш заплата или дори и за по малко
5
19
 
9
 
! Отговори
Сата Н. преди 4 години
Закъсали са го сериозно с тяхното импортозамещение. Това е от невъзможност да осигурят трудова заетост. А после изгладнелите крепостници ще ги наемат в армията и ще ги пуснат срещу нас, да ги изтребваме.