Свръхсекретният подводен апарат е ядрен, съобщи Кремъл

При пожар на борда му тази седмица загинаха 14 души
Обновена: 4 юли 2019 11:21 | 4 юли 2019 11:21, Елка Василева
52
Свръхсекретният подводен апарат е ядрен, съобщи Кремъл
Владимир Путин и Сергей Шойгу. Снимка: Reuters

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че свръхсекретният подводен апарат, в който 14 души загинаха при пожар по-рано тази седмица, е ядрен, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на сайта на Кремъл.

Шойгу доложи на президента Владимир Путин, че ядреният реактор на борда е напълно изолиран.

Още по темата

Пожарът в акумулаторния отсек е бил основната причина за инцидента, заяви Шойгу. По думите му се е стигнало до известно разпространяване на пожара.

Повреденият от огъня дълбоководен апарат подлежи на възстановяване, заяви още Шойгу. „Първата оценка е, че ремонтът е възможен. В нашия случай не просто е възможен, но е задължителен“, каза Шойгу, като уточни, че в момента се уточняват сроковете за изпълнението на тези работи.

Руският свръхсекретен дълбоководен апарат – за какво се използва?

По думите на министъра ядрената енергийна установка на подводния апарат „е напълно изолирана и безлюдна“. „Плюс това чрез действията на екипажа са изпълнени всички необходими мероприятия за защита на установката, тя е в напълно годно за работа състояние“, каза Шойгу, цитиран от ТАСС.

На работна среща с Шойгу президентът Путин е разпоредил екипажът на дълбоководния апарат да бъде предложен за държавни награди.

За пръв път днес, три дни след аварията, президентът Путин разкри, че строго секретната военна подводница, поразена от смъртоносен пожар, е с ядрено задвижване, предаде Ройтерс.

Руските власти бяха критикувани, че се опитват да прикрият подробности от инцидента, станал докато моряците изследвали морското дъно край Арктика, посочва Ройтерс.

Путин разкри, че подводницата е с ядрен реактор, като попита министър Шойгу за състоянието му след смъртоносния пожар.

Шойгу увери президента, че ядреният реактор е напълно изолиран и се управлява автоматично.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ох какъв обрат само... все едно досега незнаехме а сега разбираме, че са крили от нас и чак сега става ясно, че подводницата е ядренна!!! не случайно точно сега излезе новината за утечка на радиация от потъналата съветска подводница след като норвежки апарат сряза корпуса и ... не спряха.. дори руските медии продължават да плюят по руссия -още от края на 80те
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40Нещастници са руснаците. За нищо не стават---Хкрементче размазано, руснаците имат много различни типове подводници, а не само 4, като янките и много от тях държат световни рекорди по различни показатели - скорост, дълбочина на потапяне, ниски шумове!"Лошарик" е изследователска подводница, която работи на дълбочина 6 КИЛОМЕТРА!Някой друг да има сабмарин, която да се гмурка на повече от 300 м? Вземи да прочетеш американски източници, ама не знаеш езика!
41
2
 
4
 
! Отговори
Оху преди 4 години
Щом е подводен, с него ще добиват планктон за спасяване от глад на изнемощялото руско население
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С този апарат ще летят до Марс.
39
1
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 4 години
От 1985 година започнах специфични проучвания з арискове за ядрени обекти.По време на проучванията се наложи да допроучваме проблеми с други цивилизации. Колеги срочно да допроучат информация от ALD * HISTORICAL MATERIALS * ALD - Материали по историяald-bg.narod.ru/biblioteka/hr1.htmАНОНИМНА ВИЗАНТИЙСКА ХРОНИКА 1. Извлечение от Великия хронограф. Превода е по изданието на П. Шрайнер
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повреденият от огъня дълбоководен апарат подлежи на възстановяване...Страхотна технология - ляга, спи и се възстановява, като мен. А ние все още ремонтираме!Или на авторката и липсват познания по български, за да обясни!Ниво на български между 4-ти и 6- клас - с други думи журналисти на днесбегето!
37
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещастници са руснаците. За нищо не стават.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Брали са меден кабелАми може и така да е, от него всичко може да се очаква. Те кулите сами си срутиха и излъгаха, че са от Ал Кайда, в Холивуд кацнаха на Луната и т.н Така че всичко е възможно...
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33Е как им го доказа Хитлер? Със свалените си бойни знамена и съветското знаме на Райхстага ли?
34
3
 
3
 
! Отговори
xlc преди 4 години
До 33Пише се ''газ'', умнико!Много неграмотници се упражняват тука. Хем пишат глупости, хем пишат с грешки.
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На снимката много умислени двамата бе.Явно положението е сериозно!"---------------Положението е повече от сериозно.Загубени за Отечеството са 14 безценни живота.PS: за твоето мизантропско битие ще е достатъчно и 1/14.
32
7
 
7
 
! Отговори
ТОВА са социалисти- преди 4 години
комунисти;1.Путин и Шойгу на няколко дни по КАПКА информация дават: КАК да им вярваш?2.Шойгу "РАПОРТУВА", че АПАРАТЪТ е ЗАПАЗЕН!! МНОГОКРАТНО се повтаря, че ядреният апарат е изолиран, запазен, от ЗАГИНАЛИТЕ високообразовани хора.Но за тях - НИЩО.Всичките ТРЕВОГИ са за ЯДРЕНАТА АПАРАТУРА.Като Ч!ернобил, кой знае КОГА??? ще излезе истината, че е имало и ядрено разпадане. Как така има пожар, а никакви последствия за ядрената част? А са задушени хората..Путин и Шойгу умуват сега...как и кога..
31
5
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
жалко за изгубения човешки живот но реално на ръководството едва ли му дреме важното е да се наблегне на - те умряха за родината(в мирно време) за да се притъпят критиките,там индивида едва ли има значение и всичко е за родината,сега родината ще замести тези бащи и съпрузи не че някой очаква да се разкрият подробностите от мисията някога и защо е имало такова високо концентриране на толкова важни офицери в тази мисия
30
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак направиха беля. Защо се занимават с неща, които не могат. Аман вече. Да продават петрол и гас и да правят икономика. Тая военшина, не е за тях. Още Хитлер и го доказа.
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката много умислени двамата бе.Явно положението е сериозно!
28
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е пламнала подводницата значи е някой поредна руска самоделка.Заварена с електрожен в някой соц.цех!
27
10
 
15
 
! Отговори
Влади преди 4 години
Хубава работа, ама руска! Таман се похвалят с ново, вълшебно оръжие и то гръмне в ръцете им. Или самальот падне на авиоизложение, или танк не ще да потегли от Красная площадь.А това, че са изгорели като плъхове в затворения отсек не е самоотвержен героизъм - такива са правилата на подводниците(особено руските) : поразения отсек се задрайва отвън, а хората вътре се оставят на себе си. Или се справят с аварията , или загиват!
26
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.Ако имаше сериозна авария вече щяхте да сте измрели, успокойте се вече и излизайте изпод полите на жените си.Слава на героите загинали за Родината.П.П Замислете се колко от вас ще умрат за да спасят стратегически важен обект за България?
25
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС спешно се нуждае от памперсиииии - много памперсииии. Путин е построил 30 нови завода за памперсиииииии. Запасете се, че ще ви трябват много памперсиииии, купувайте рубли цената на руските памперсииии ще е само в рубли. А едно кафе в Бавария ще струва 5 рубли.
24
7
 
13
 
! Отговори
Купувайте Йод! преди 4 години
Алкашите лъжат винаги и за всичко!