Рядък протест в Москва против репресиите срещу кримските татари

Арестувани са седем души от акцията на Червения площад
10 юли 2019 14:12, Елка Василева
44
Рядък протест в Москва против репресиите срещу кримските татари
Знамето на кримските татари. Снимка: архив, Reuters

Около 25 души протестираха на Червения площад в Москва против репресиите срещу татари в анексирания от Русия Крим, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите, предимно възрастни мъже, издигаха транспаранти с текст "Нашите деца не са терористи" и "Спрете етническите и религиозните репресии в Крим".

По данни на правозащитната група ОВД-Инфо след акцията са задържани седем души.

Кримските татари, които са местно население на Кримския полуостров, са може би единствената организирана група, противопоставила се на руската анексия през 2014 г., отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Няколко лидери на кримските татари бяха обвинени в подстрекателство към безредици преди анексията. Десетки татари бяха изправени пред съд по обвинения в екстремизъм и членство в мюсюлманска група, забранена в Русия.

Няколко международни и руски правозащитни организации възприемат задържаните кримски татари като затворници на съвестта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Радев бъди мъж! преди 4 години
Татар на Монголски означава чужденец. Така Чингиз Хан нарича българите които живеят на бащините си земи след като Аспарух идва на Балканите.Това е обидно прозвище в Русия защото те всъщност не са чужденци на собствената си земя.За нас българите е обида отношението към тези наши кръвни братя и трябва да вземем отношение по въпроса.Къде е пРезидента да се обяви в тяхна защита?
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Братушките трябва да секатттт главиии, както вие навремето сте секлиии и сте се настанили в Крим. И сега претендирате за права.....
33
1
 
8
 
! Отговори
Генеколога преди 4 години
Сорос толкова можа да събере,като дърт *** дал по 100 $.Ако беше по 1000$щеше 250 да събере.
32
7
 
1
 
! Отговори
руски трол преди 4 години
До славянин"за благодарнос за дадената им ВЯРА и ПИСМЕНОСТ.." вземи взад ,*** си. ако във Русия бяха латиница, тя е помодерна не ортодоксална.всички "кирилици" са динозаври-ортодокси
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
7 души арестувани демонстранти от 25 демонстриращи туй е голям процент-35% и защо ги заодържали кат са им разрешили час,място да си търсят правата що на тях,що на народа от целия полуостров отпреди да го анексират,що и правата на онез дет били изправени на съд за екстремизъм и членство в мюсюлманска група забранена,но тази група не е от ДАЕШ как им викат там за по привлекателно кат повиквателно,освен туй не са били екстремисти как сепаратисти до преврата срещу Янукович,който е в Русия за справка
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само да кажа че тези кримски татари когато беше кризата в крим бяха на страната на бандеровците и показаха достатъчно на хората който се самоопределят като руснаци или с руски корени че те не им симпатизират , който може да мисли да мисли , който не може да чете статии и да им вярва
29
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
брей тия 20 човека протестират като за 20 000.. щом чак по новините пишат за тях.. бас държа че протеста им е незаконен.. кримските татари не им дреме в коя страна ще живеят..ако ги питат ще кажат турция-заради религията.. а местните лидери на общностите там ги предърпват от НПО-тата в интереси на определени финансови кръгове някои от тях с про-руски а други с про-западни интереси
28
14
 
4
 
! Отговори
Батухан преди 4 години
Как какво мрънкат? Да не само те? Чеченци, башкири, татари, черкези..все народи, нямащи нищо общо с руснака, но длъжни да му сърбат попарата. Татарстан е най-развитият регион след Подмосковието, но ресурсите му се източват и ограбват от Кремъл. Тежка промишленост, земеделие, Казан е град-слънце, подложен на кремълският гнет.Независимост за всички републики!
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Арестувани са седем души от акцията на Червения площад"Протестирали са трима, арестувани са седем - 5 за 3, петилетката в съкратени срокове! :) Кримските татари пък какво мрънкат? Все едно маите да вземат един протест да направят... минало преди много време, заминало - няма вече Крим, няма татари и това е, пръснали са ги.
26
2
 
14
 
! Отговори
До Стратег преди 4 години
Невероятно семпло човече си!Кримските татари НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ВОЛЖСКИТЕ БУЛГАРИ! Има много тюркски народи, наричани татари - казански, ногайски, кримски, разни литовски и прочее татари. Кримските татари са тези, които са опожарили Москва, при което са изгорели над 40000 души, но на следващата година са били изклани (заедно с 8000 еничари) от руснаците при Молоди, южно от Москва и никога вече не са могли да се изправят!За нас е важно, че кримски татари са били преселени у нас и са зверствали!
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази поредна пропагандистка статийка е от поредицата "В своето око греда не види, дири прашинки в чуждото"!Около 25 човека и вече тази бомбастична статийка?!?Абе, тези на горубляне, които са измамени от Фандъчката с нищожни суми за земята им са поне 10 пъти повече.Защо не пишете за тях нищо????
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОПРАВЯМ ЯНКИТЕ И ***
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както с ядките и поляците винаги искат да са първите и вечните на този свят др.народи да ги няма да налагат тяхното и който не спазва тяхното да ги мачкат ще си останат Вечните *** на света и какъвто Геноцид са причинили това ще им се връща по най справедлив начин
22
14
 
8
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Вместо "кримски татари", да се разбира "кримски българи", както вместо Татарстан, трябва да се разбира Волжка България. Ама те били мюсюлмни. Да, ама и ние не сме каквито трябва да бъдем, не сме Тенгриани! Слава на Тангра!
21
12
 
3
 
! Отговори
Батухан преди 4 години
Бъркате понятията и обърквате хората. След разпада на монголската империя, този тюркски народ създава Златната орда. Кубилай, Батухан, четете. Това, че има руси, какво ви учудва. Те са тюрки, които в голямата си част са светли хора. Истинските турци са били светли, с леко дръпнати очи. Това в днешен анадол е смес от арменци, кюрди, араби и турци, макар че, като ходите излезте от затворените комплекси да видите, колко хора имат монголоидни черти. Кръвта вода не става. Рано или късно - Туран инша
20
1
 
18
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Но да приемем, че им е платено да протестират, тогава защо ги арестуват?"Закона в РФ и подобен е закона и в България - Обявяваш че ти си ОРГАНИЗАТОР(тоест ти носиш определена лимитирана отговорност за това което ще се случи) на еди какво си събитие и искаш разрешение. Получаваш, Отказват ти или ти отказват поради техническа причина примерно полицията ще охранява мач за вашия протест нямаме хора преместете го на друга датаАко нямаш разрешение и все пак протестираш - АРЕСТ.
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво означава "татарин"? Това е някакво понятие , ръзбъркано, промито и деформирано от съветските историци. Аз познавам хора, на които в руският им паспорт пише "татарин", но са руси, синеоки и християни.
18
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Danyor1. от кога е статистиката? и кой я е правил?2. как ще различиш Украинци от Руснаци?3. от 2014 до сега в Крим са се заселили поне 300000 нови хора. От къде са дошли?(определено част са от Украйна но каква част и като какви се самоопределят)
17
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До трола БобиКато всичко им е толкова хубаво, защо протестират? Но да приемем, че им е платено да протестират, тогава защо ги арестуват? С какво 25 мирно протестиращи застрашават руската империя? Това, което изреждаш, като привилегии всъщност е цената на подчинението и скриването на истината!
16
22
 
6
 
! Отговори
Батухан преди 4 години
Жалко, че в Турция на власт е ислямист, който прие и помогна на целия арабски свят, а изостави братята си в Тюркестан и руските републики. Колко татари и башкири бяха заточени от плодородните си земи в Сибир по време на руският гнет, да не говорим за мъките на чеченският народ. Дай Боже, тюркските народи да се осъзнаят, че единственият приятел на турчина е турчин. Само тогава ще върнат величието си от Ханската империя, през златната Орда до Османската - това са държави с тюркско начало и култура