НАТО обвини Русия за разпадането на договора за ядрените оръжия

Алиансът ще отговори по премерен начин на рисковете от 9М729
2 авг 2019 15:03, Елка Василева
41
НАТО обвини Русия за разпадането на договора за ядрените оръжия
Снимка: архив, Reuters

Русия продължава да нарушава споразумението за ядрените оръжия с междинен обсег въпреки увещанията на САЩ и съюзниците от НАТО, включително и дадената й финална възможност в продължение на шест месеца да спази своите задължения по договора, се казва в декларация на Северноатлантическия съвет, публикувана на сайта на Алианса днес.

В резултат на това решението на САЩ да се изтеглят от договора, което напълно се подкрепя от съюзниците от НАТО, сега влиза в сила.

След края на Договора за ракети с малък и среден обхват: Какво предстои за Европа?

„Русия носи цялата отговорност за разпадането на договора. Съжаляваме, че тя не показва желание и не прави видими стъпки да се върне към спазването на международните си задължения. Не може да продължава положение, при което САЩ изцяло спазват договора, а Русия - не“, се казва в декларацията.

Още по темата

НАТО ще отговори по премерен и отговорен начин на значителните рискове, които руската ракета 9М729 представлява за сигурността на съюзниците. „Ние съгласувахме балансиран, координиран и отбранителен пакет от мерки, който да гарантира, че способността на НАТО за сдържане и отбрана ще остане надеждна и ефикасна“, заявява Алиансът.

Съюзниците са твърдо ангажирани със запазването на ефективен международен контрол над въоръженията, разоръжаването и неразпространението. „Затова ние ще продължим да отстояваме, да укрепваме и по-нататък да засилваме контрола над въоръженията, разоръжаването и неразпространението като ключов елемент от евроатлантическата сигурност, отчитайки сегашното положение със сигурността. НАТО ще продължи също така да се стреми към конструктивни отношения с Русия, когато нейните действия позволяват това“, заключава декларацията на Северноатлантическия съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 32С няколко стари бараки които ще бъдат свалени още преди да излетят няма от какво да ги е страх, напротив копувайте повече подобни тенекии:)
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще запирише на говеждо печено май.
34
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Ако бяхме поръчали по рано Ефовете рашките щяха да се поокакат от страх и сега договорът щеше все още да съществува"F-16V Viper е анонсирана преди примерно 5 години - дори тогава да бяхме подписали договор пак щяхме да чакаме до 2023-2024 за доставка на самолетитеВсе още не е построен завода в който ще се произвеждат самолетите.
33
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До ЗзЗ"и двете страни нарушават договора. Съвременните технологии позволяват много от ракетите които произвеждат за други цели могат сравнително бързо да се конвертират в случай на рязко изостряне на отношенията."Не напълно точноТоест един сухоземен ракетен комплекс от какъв да е клас е доста трудно да го интегрираш на кораб - ФАКТ. Обратното обаче е много по-лесноДо преди 5 години РФ нямаше ракети с морско базиране(въпросния "Калибър"), но САЩ в Полша и Румъния строяха про с установки МК41
32
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяхме поръчали по рано Ефовете рашките щяха да се поокакат от страх и сега договорът щеше все още да съществува
31
9
 
4
 
! Отговори
ЗзЗ преди 4 години
и двете страни нарушават договора. Съвременните технологии позволяват много от ракетите които произвеждат за други цели могат сравнително бързо да се конвертират в случай на рязко изостряне на отношенията. Идеята е да се покаже обаче, че другата страна е лошата.
30
0
 
19
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Калкулаторке, да беше дала:1. Списъкът с държави, използвали някога атома като оръжие.2. Списъкът на петте държави - постоянни членки на СС на ООН.3. Списъкът с петте държави - най-големи износителки на оръжие.
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на яките проблем са им Китай и Иран , Русия е оправдание да се изнижат
28
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво прави НАТО на границите на Русия, какво дири САЩ по границите на Русия, е на това отговорете и руския отговор се обезмисля
27
1
 
10
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
радвай се че държи тази ефна седма и цялата племенна *** там, инсче тази многолика пасмина щеше да шета из европа като *** сега от африка
26
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШопоБреййй тия миролюбиви руслямци! От много "стоене в границите" са заели 1/7ма от сушата на Земята......ей така, докато си стоят "в границите".
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А руснаците твърдят точно обратното.
24
3
 
34
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Русия си стои в границите и никъде няма военни бази !!! За разлика от краварите,които само в Европа имат 48 военни бази,повечето от които на границата с Русия...
23
1
 
27
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
според договора подписан от Горбачов и реигън нато не трябваше да се разширявана изток така че сега впк на сащ денонсира всички подписани документи в иметона печалбата от продажбата на оръжие сащ са убии-ци и трябва да бъдат заклеимени
22
15
 
5
 
! Отговори
хах преди 4 години
Разбира се че са руснаците. Нали те излязоха от споразумението първи.
21
0
 
8
 
! Отговори
цирк преди 4 години
До нато да!Пич от рано си се напушил.....
20
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Форумният русолият на амбразурата! Так держат камаради!
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако го нямаше това НАТО(САЩ) нямаше да има нито руски,нито корейски ,нито ирански ракети!На кого не му е ясно?
18
3
 
27
 
! Отговори
до кога преди 4 години
НАТО са готови на всичко само и само да продължат да паразитират,те нямат спечелена мисия и никой не знае как се харчат милиардите!!!
17
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
путин колкото е висок ,толкова е и честен.