Печатът: Ракетите на САЩ в Азия - срещу Русия и Китай

САЩ вече разполагат в Румъния и Полша комплекси "Иджис Ашор"
5 авг 2019 10:35, Елка Василева
42
Печатът: Ракетите на САЩ в Азия - срещу Русия и Китай
Снимка: архив, Reuters

Руският всекидневник "Независимая газета" коментира изявленията на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър за разполагане на американски ракети с междинен обсег в Азия.

След като посочва, че Пентагонът разкрива това свое намерение само ден след официалното излизане на САЩ от руско-американския договор (от 1987 г.) за ликвидиране на ракетите с междинен обсег (от 500 до 5500 км), вестникът обръща внимание, че Еспър смята да осъществи това намерение още в близките месеци.

Това недвусмислено говори, че Вашингтон отдавна и усилено се е готвил за такова разполагане и че новото ракетно оръжие е във финален стадий на разработка. Това очевидно е ставало дълго преди президентът Тръмп да обяви намерението на САЩ да излязат от договора, изтъква вестникът.

Цитирани са и думите на Еспър при посещението му в Австралия, че "дойде време да се освободим от (оковите на) договора и да получим възможност да преследваме нашите собствени интереси и нашите съюзници от НАТО споделят тази гледна точка".

Според вестника излизането от договора дава възможност на Пентагона да подсили своите военни бази в Азия, а новите американски ракети със среден обсег ще бъдат насочени към руски обекти в Урал и Камчатка.

Още по темата

"Независимая газета" посочва, че САЩ вече разполагат в Румъния и Полша наземни пускови комплекси "Иджис Ашор". Техните универсални пускови установки МК-41 позволяват от тях да се изстрелват не само противоракети, но и крилати ракети "Томахоук" със среден обсег.

Освен това в рамките на "Иджис" САЩ и Япония разработват заедно новата ракета SM-3 Block IIA, способна да прехваща балистични ракети със среден и междинен обсег. Цитирани са специалисти от руския Генерален щаб, че тази ракета е способна да поразява и наземни цели. Американско-японският проект, който попадаше под забраната на анулирания от САЩ договор, сега очевидно става много актуален, отбелязва руският вестник. Затова Еспър каза, че "излизането от договора позволява на САЩ да засилят своите позиции по отношение на Китай", който също се въоръжава с ракети с далечина на полета от 500 до 5500 км. Еспър даже твърди, че 80 процента от китайския ракетен арсенал са именно такива ракети.

Припомнят се думите на президента Тръмп, че вече бил разговарял с лидерите на Русия и Китай за сключване на нов договор за ракетите с междинен обсег и те с ентусиазъм подкрепили тази идея.

Възниква тогава въпросът: защо им е на американците да разполагат свои ракети в Азия, пита "Независимая газета". Преговорите за разоръжаване като правило траят дълго време - година, две три, а Пентагонът желае да разположи новите си ракети в Азия в близките месеци. По този начин, констатира вестникът, САЩ, първо, ще тласнат света в безконтролна надпревара във въоръжаването, и второ, новите американски ракети ще бъдат насочени не само срещу Китай, но и срещу Русия, която има стратегически военни обекти и бази в Далечния изток.

В Австралия Еспър подчерта, че новите американски ракети със среден обсег ще бъдат разположени най-напред в Индийско-Тихоокеанския регион. Като се познава географията на чуждестранните военни бази на САЩ, не е трудно да се предположи, че те ще се появят най-вероятно в Южна Корея, Япония и Афганистан.

Страните от Далечния изток, които подкрепят САЩ, отдавна искат да укрепят своята военна сигурност, включително срещу Китай. А Афганистан е идеално място за Пентагона, защото там всяко военно подсилване може да се оправдае със защита от терористи, а това не може да се контролира.

Вестникът цитира руския военен експерт генерал Юрий Неткачов, че така под постоянен американски прицел от ракети със среден обсег могат да се окажат военноморските обекти и бази на руския Тихоокеански флот, на които са разположени стратегически ядрени сили на Русия, включително и базата за атомни подводници във Вилючинск (Камчатка). Освен това в обсега на тези ракети влиза новият руски космодрум "Восточний" в Амурска област. "Особена опасност за нашите постоянни военни гарнизони и стратегически обекти, разположени в Южен Урал и Западен Сибир, ще представляват ракетите, които САЩ може да разположат в своите военни бази в Афганистан", смята експертът.

В последно време САЩ се сближават и с Монголия, посочва вестникът. Това става на основата на антикитайски ходове. Преди седмица Тръмп прие в Белия дом монголския президент Халтмаагийн Батулга, като не пропусна да го поласкае, че "жителите на Монголия са едни от най-изкусните бойци в света". А вицепрезидентът Майк Пенс увери монголските гости, че САЩ са "трети съсед" за Монголия (очевидно след Русия и Китай).

"Главното е САЩ, ако стъпят здраво в Монголия, тоест на прага на Русия, да не станат първи съсед", отбелязва по този повод друг руски експерт, цитиран от "Независимая газета".

Руският вестник "Комерсант" публикува резюме от разговор, който негов кореспондент е водил с новия украински президент Володимир Зеленски при неговото пребиваване в закарпатския курорт Трускавец, където е имало обучение на новоизбраните депутати от неговата партия "Слуга на народа".

Зеленски изразил надежда за скорошна среща - още тази есен - на лидерите на 4-те страни от Нормандския формат (Русия, Украйна, Германия и Франция). Зеленски казва, че е обсъждал този въпрос и с руския президент Владимир Путин при неотдавнашния им телефонен разговор. Зеленски посочил, че паузата в тези срещи вече трае твърде дълго, а време за губене няма - гинат хора.

"Комерсант" припомня и руската позиция за среща на страните от Нормандския формат. А тя е, че преди да се организира нов лидерска среща, трябва да се изпълнят предишните договорености на "четворката" за нормализиране на обстановката около фронтовата линия.

Зеленски е коментирал и руското решение да се издават руски паспорти на жителите на Донбас в районите, контролирани от проруските сепаратисти. "Това са наши граждани, граждани на Украйна. Как може да им се издават руски паспорти. Вие представяте ли си аз, или някой друг украински представител, да дойде в Красноярск или някъде другаде и да започна да раздава украински паспорти. Нима това е правилно?", попитал риторично Зеленски.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: АзиясащРусияракети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
TODOR JIVKOV преди 4 години
До човекNIKOGA VIJITE SILI NAMA DA POZVOLAT DA BADE PREVZETA RYSIA NAPOLEON XITLER
36
4
 
1
 
! Отговори
Кочина руска вони !! преди 4 години
Слава за САЩ !!!!!!!!
35
1
 
4
 
! Отговори
пенко преди 4 години
НЕЩАТА МИ ПРИЛИЧАТ НА : " ПЪРЛ -ХИРОШИМА " И " ХЪРБЪРТ -НАГАСАКИ " !?!?!?
34
4
 
12
 
! Отговори
Ото фон Бисмарк преди 4 години
Знам сто начина да извадя руската мечка от бърлогата и, но не знам нито един начин да е върна обратно.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който пасе крави,го избива на лудост
32
3
 
13
 
! Отговори
БРЕХ, ТИ ДА ВИДИШ преди 4 години
ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМАТЕ ОТ РУСИЯ И ОТ НЕЙНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ.Ама си плещите колкото да сте в чата.Гледайте какво чудо става в България.Животновъди ревъд, хотелиери ревъд, зеленчукопроизводители ревад, доктори рев,бизнес рев! Цялата азбука реве, пък вие сте ми се хванали за топките на РУСНАЦИТЕ И АМЕРИКАНЦИТЕ!Вазелин,повече вазелин ви требе..
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При една евентуална война между кравария Китай и Русия победител няма да има. Това много добре го знаят краварите и въпреки това се напъват като за по голема нужда. Само китай ако тръгне ще завладее света за една седмица. Първо ще им хвърли на краварите няколко междуконтинентани царавици да рупат и после пускат 500 000 000 - та си армия и света започва да говори на Китайски..
30
2
 
19
 
! Отговори
SS преди 4 години
Как се избистря картинката. А иначе вината е в руснаците, че нещо не спазвали, *** след падането на договора хамериканците всичко са си договорили къде, какво, как.Мании ми има и люде дето им вярват а и нас облъчват, че това видишли е точно както казват хамериканците.
29
2
 
14
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Я разкажете сърбите как изпържиха стелта? Но пък се извиниха, не знаели ще е невидим."95% от радарите са в тъй наречения сантиметров обхват - реално не се влияе от атмосферните условия. СТЕЛТ са проектирани да се крият от тези радариСърбите ползват комплекс С-125 приет на въоръжение 1961г.Комплекса работи малко извън въпросния сантиметров обхват и е модернизиран с ИЧ камера западно производство.Засичат стелта първо с камерата а след това и с радараЗнаем историята ...
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дърпат мечока за опашката! Първите остъклени територии на Европа ще са Девеселу, но 100 км от нашата граница и полската база!
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я разкажете сърбите как изпържиха стелта? Но пък се извиниха, не знаели ще е невидим.
26
1
 
14
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Грузинците "нападнали" Цхинвали?????"5. Руския президент Медведев се куми и мае цели 3 дена преди най-накрая да заповяда да влезнат войските в Южна Осетия - това е и най-голямото обвинение срещу Москва. Тези три дена в Южна Осетия се лее кръв.6. След 2-3 по-сериозни сблъсъка Грузинската Армия побягва панически7. Руснаците спират настъплението си преди столицата Грузия и взимайки доста трофеи се връщат обратно в Южна Осетия8. Как точно след това се помиряват е въпрос на друга те
25
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Грузинците "нападнали" Цхинвали?????"Чети бре образовай се1. Приблизително седмица преди събитията във всички Грузински села в Южна Осетия се извършва Евакуация и раздаване на оръжие на мъжете(тоест нещо като мобилизация)2. Грузинските "Миротворци" се изтеглят от местата които се контролират от ООН мир.мисия3. Грузинската Армия по всички канони на войната започва с артилерийска подготовка(бомбене наред) срещу местата с Руски миротворци4. Армията влиза с танкове и БТР в Цхинвали
24
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"БобиЯ по-добре разкажи как грузинците изпържиха Ту 22М3 :))"Че го изпържиха вярно направо го препържиха но беше Разузнавач Ту-22М3Р. заедно с Два Су-24 свалени от БУК М1 доставени от Украйна и няколко Су-25 но последните са свалени от ПЗРК дори има свалени Руски Су-25 от Руските войски (Грузия имаше една ескадрила Су-25 модернизирани от евреите тогава на въоръжение)Изобщо Руските ВВС тогава претърпяха голямо фиаско.
23
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грузинците "нападнали" Цхинвали?????Това е все едно българите да "нападнат" Кърджали, където странно как има турски "миротворци", разделящи местното население по избран от тях признак.
22
0
 
4
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 4 години
Заглавието и подзаглавието взаимно се изключват. Нереде Азия, нереде Полша и Румъния.:)
21
3
 
2
 
! Отговори
До аз-ът преди 4 години
Ами в момента и подават на джи-пи-еса координатите на Букурещ и Варпава.------------------------ти откъде знаеш какво и подават
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БобиЯ по-добре разкажи как грузинците изпържиха Ту 22М3 :))
19
8
 
31
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До зевзек"русия никого не напада! дайте пример!веднага: юли 2008 - Грузия и март 2014 - Украйна"Зевзек, дори ЕС през стиснати призна че Грузинците са нападнали Цхинвали и руските миротворци разделящи Осетинци и Грузинци да не се избият взаимно. Как смяташ Русия спря настъплението си в Поти и след това се изтегли до столицата на Грузия имаше колко километра?Относно Украйна В Киев имаше ВЪОРЪЖЕН ПРЕВРАТ - Мнооого Демократично нали?Крим не РФ гласува да се отдели от Украйна по казуса Косово
18
16
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 11 (аз-ът)Как се съчетават двете думички: "войнолюбци" (САЩ били такива, руснаците не били) и "РС-28 Сармат"? На това му се вика оксиморон. Млад старец се задава в близката далечина.