За какво се готви Русия, трупайки толкова много пари и злато?

Предстоят ли сътресения във властта в Кремъл?
10 авг 2019 20:10, Елка Василева
518
За какво се готви Русия, трупайки толкова много пари и злато?
Снимка: архив, Reuters

Почти незабелязано Русия натрупа огромен златен и паричен резерв. Човек би могъл да си помисли, че Путин се готви за война или някаква тежка криза. Какво се крие зад тези действия на Кремъл?

Когато чете макроикономически оценки за Русия, човек напоследък непрекъснато има натрапчивото усещане за дежавю. Същото важи и за последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ). Икономиката на Руската федерация, както и досега, зависи от международните цени на енергоносителите. В доклада се казва, че тъкмо падането на тези цени през последните пет години е най-сериозната причина за спадането на руския БВП, се казва в материал на Константин Егерт в Дойче веле.

На второ място като фактор са западните санкции, макар че Русия в по-малка или по-голяма степен се е адаптирала към тях. Трети отрицателен фактор е недостигът на инвестиции, породен от факта, че правителството паркира в резервни фондове всички приходи от износа на нефт, надвишаващи 40 долара за барел. Експертите от МВФ смятат, че в резултат от всичко това за петте години между 2014 и 2018 БВП на страната е нараснал само с 2,5 процента. Ако ги нямаше санкциите, ръстът може би щеше да бъде 3,5%.

А ако можехме да изчистим всички изброени отрицателни фактори, ръстът щеше да достигне 6 процента, твърдят авторите на доклада. Според тях икономическият растеж може да се насърчи, ако се снижи държавната намеса, и се премахнат излишните регулации и проблемите в управлението.

Изводът, който може да се направи от всичко това, е: санкциите оказват ефект, структурни реформи не се провеждат, а държавните корпорации, които се ръководят от корумпирани приятели на Кремъл, са задушили под себе си всякаква икономическа активност в страната. Някои твърдят, че застоят в руската икономика вече е настъпил, но от МВФ все още смятат, че той тепърва се задава. На човек му се иска да ги попита: Ако това сегашното не е стагнация, то какво ли ще бъде, когато тя наистина настъпи?

Путин уж обеща, че ще влага пари в инфраструктурата, здравеопазването и образованието. Но след като 60 или 70 процента от БВП тъй или иначе са свързани с държавния сектор, всъщност става дума за местене на пари от единия джоб в другия. Това трупане на средства в държавния казан върви с мощни темпове.

Русия натрупа огромни златни резерви - факт, който според някои наблюдатели, дава ясно предимство на Русия в условията на изострящия се търговски конфликт между САЩ и Китай. Освен това Русия изплати дълговете си към МВФ и сега общият външен дълг на страната възлиза на по-малко от 500 милиарда долара. За сравнение: дългът на САЩ възлиза на 22 трилиона – 44 пъти повече.

Един известен анализатор на голяма западна инвестиционна банка, който се занимава с Русия, смята, че паричните запаси на руското правителство могат да достигнат три и дори повече процента от БВП: „Ако го погледнем от този ъгъл, Кремъл се държи така, сякаш се готви за война или за някаква голяма катастрофа," казва експертът. Звучи правдоподобно. Защото дори влошаващият се социален климат и спадащото доверие на избирателите не карат Путин да побърза с инвестициите в най-чувствителните за гражданите области.

Често чувам, че Путин, видите ли, бил любител на строгата финансова политика и на монетаризма и просто следвал инстинкта си да събира пари за черни дни – докато все още има пари. На всичкото отгоре държавните корпорации – тоест, две трети от руската икономика – са заплашени от нови американски санкции. На тях им трябва някаква спасителна жилетка. Всичко това е вярно, но все пак: по-рано Кремъл реагираше доста по-гъвкаво и щедро на всяко снижаване на популярността на Путин и неговата политика.

Както показателния удар срещу опозицията в Москва, така и споменатата финансова политика (в съчетание с вдигането на пенсионната възраст и на ДДС), според мен, са ясен признак, че Кремъл се готви за сътресения във властта.

В програмата сигурно влиза или дългосрочен военен сценарий, включващ анексирането на Беларус или присъединяването на сепаратистките „народни републики“ в Донбас (а може би и двете едновременно), или пък драматични промени в многострадалната конституция и превръщането на Путин във фактически пожизнен ръководител на Русия. За осъществяването на втория сценарий ще трябва върху хората да се излее дъжд от рубли, за да се подобри положението им. Лично аз повече вярвам в първия сценарий.

Но с това проблемите не приключват. Защото дори утре да стане чудо, дори да се смени режимът, а в Кремъл да влезе президент като Навални, Собол или Яшин, а в Държавната дума – най-добрите глави на Русия, всички те ще наследят именно тази икономика, при която десетки милиони граждани зависят от държавата и от нейните пари. Ще наследят и един държавен апарат, който не умее нищо друго, освен да раздава тези пари по заповед отгоре – или да ги краде.

Още не знаем дали Путин ще промени конституцията и дали ще започне нова война. Но, умишлено или не, той е циментирал такава система, в която всяка опозиция ще се замисли дали да я разбива или по-скоро да се договори с „бившите". Може би, поне отчасти, тъкмо на това разчитат и „най-добрите глави на Русия". Този път в кавички.

Константин Егерт е руски журналист и водещ на предаване по тв канал „Дождь". Той е автор на ежеседмична колонка за Дойче веле. Коментарът изразява личното мнение на автора, което може да не съвпада с мнението на Руската редакция и на Дойче веле като цяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
416
1
 
0
 
! Отговори
БАБАЯГА преди 4 години
За ритуално самоубийство! Не се воюва повече от 3,5г. срещу и със семити. Трупа се езиково бреме със северните семити, като Сирия, което бреме затрива цели езикови групи!!! За това е и краткия срок на втората световна ... След избиването на голяма част от жителите на Тир, траките остават без език ...Сега не ред са: Славяни, Англоговорящи и Инди!
415
0
 
4
 
! Отговори
Средногорец преди 4 години
До Анонимен 463Държавата ни трябваше да изкупува златото добивано от Дънди,Дънди не добива злато, а копае медна руда, в която има злато.2007г имаше проект с 40% държавно участие за извличане на златото на територията на община Челопеч, обаче челопечани и чавдарчани се вдигнаха на протест, че процеса щял да им замърсява порутените села и проекта беше изоставен.Сега тролчетата на БСП ни обясняват как запада ни крал златото.
414
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато се трупа злато има война после.
413
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия трупа злато, значи щяла да анексира Беларус?!?? Дойче Веле да вземат да обяват какво пушат, да си купим и ние... Или може би са назначили на работа шамани?Както винаги, пълна излгация. Питайте някй икономист за какво и кога се трупат златни резерви де...стига с тая полит-журналистика от времето на СССР.
412
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата ни трябваше да изкупува златото добивано от Дънди, защото цената му непрекъснато се покачва и щяхме да сме на печалба. по-голям златен резрев никога не е излишен
411
3
 
8
 
! Отговори
Средногорец преди 4 години
До Анонимен 7Русия трупа златен резерв а нашите американски партньори изнасят от България годишно злато за над 1 милиард чрез подставената си канадска компания Дънди прешъс като плащат мизерни заплати на работниците и стотинки комисионна на българската държава.Дънди прешъс не може да добие годишно злато на такава стойност, а средната заплата в община Челопеч е най-високата в България.Комисионната е 5% което е 18% от комисионните от всички концесии в страната.
410
1
 
1
 
! Отговори
гуню адвокатина преди 4 години
До Илия ВарнаТова е нашенското разбиране за ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКА!Открай време е така!
409
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение, че Китай има 1 100 милиарда доларови резерви, с които може да купи 20 000 т злато, детронирането на долара е само въпрос на време. Тия процеси вече тръгват с договорките между Русия и Китай, Иран, Индия и Турция за бездоларови разлащания и нищо не може да ги спре.
408
2
 
13
 
! Отговори
До 457 преди 4 години
Бобчо леко си в грешка....за ФАЩ не се знае колко злато имат....в по голямата си част това са запаси на други страни като Германия.и т.н.освен това долара вече няма златно покритие ...
407
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
2019 година7. Швейцария - 1 040 тонаПроцент на валутните резерви в злато: 5,5%6. Китай - 1 874,3 тонаПроцент на валутните резерви в злато: 2,5%5. Русия - 2 150,5 тонаПроцент на валутните резерви в злато: 19,1%4. Франция - 2 463 тонаПроцент на валутните резерви в злато: 61,1%3. Италия - 2451,8 тонаПроцент на валутните резерви в злато: 66,9%2. Германия - 3 369,7 тонаПроцент на валутните резерви в злато: 70,6%1. САЩ - 8 133,5 тонаПроцент на валутните резерви в злато: 74,9%
406
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква работа по публикацията е извършена от *** Василева не става ясно. Копирането и поставянето на една статия от един сайт в друг без никаква корекция и собствен принос, а само с пропускане на някои текстове, кога се превърна в основание някой да напише нескромното: По публикацията работи.... ?
405
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Появата на една такава нова валута,ще хвърли долара в криза и може да завладее на първо време 25-30 процента от международните разплащания, защото Китай, Русия и ЕС си създадоха разплащателни системи конкуренти на американската SWIFT. Такава нова валута съществено ще ограничи възможностите на САЩ да манипулират световните финансии, да конролират финансовите потоци и ще подрони хегемонията на долара
404
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Златните резерви на всички страни в света са около 38 000 тона. В света циркулира и някакво злато под форамата на бижута, но това не е чисто злато. Няколко стотин тона годишно се използват в промишлеността и стоматологията. Навремето Кадафи имаше идея да се създаде нова световна валута за международни разплащания със златно покритие. Наистина, такава валута може да се създаде, защото Китай има златодоларови резерви, еквивалентни на 14000 т злато, а Русия също трупа злато. Появата на една такава нова валута,ще хвърли долара в криза и може да завладее на първо време 25-30 процента от международ
403
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 2000 тона злато Русия иска да бута долара при положение, че американците имат 10500 тона злато.Рашките пак са си повярвали горките.Всяка година едно и също.Тези дни както е по тролската програма трябва да започне публикуването на коментари ка според Голдман Сакс САЩ ще фалират догодина.
402
2
 
5
 
! Отговори
джо преди 4 години
АНОНИМЕН, пиши се Украинец , няма да ти се сърдим. Но не бива сетивата да се притъпяват,поради някаква вражда, между възгледи. В момента света не върви към добро и е видно, че САЩ губят щурвала. Умните се подготвят за катастрофата от далече, а големите "умници" казват , че това е невъзможно. Но живота ни учи, че нещо, което днес изглежда невъзможно, утре е реалност. Света не е само Русия или САЩ. Никога собствения интерес не трябва да се пренебрегва в полза на чуждия.
401
2
 
10
 
! Отговори
джо преди 4 години
Покритието ще е за всички Напечатани Рубли. Тук не се говори за хегемония, и разплащане в Рубли между трети страни.Русия ,Китай и други страни и сега се разплащат с националните си валути. Колкото до федералния резерв, той не покрива всички долари които са в обръщение. При определени условия в бъдеще време е възможно доларите да се ползват за ТАПЕТИ. Това кара икономики като Русия и Китай да си правят, резервни варианти. Това е положението и не се иска много ум за да се осмисли.
400
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"За твое сведение, Руската централна банка също е независима от правителството на Путин институция."Вярно обвързана е с все същия ДРезерв, Но Рашките са си оставили една вратичка. Шефа на Банката се назначава от правителството. В момента в който Шефа на банката направи някой ЗУЛУМ се сменя за 24 дена.
399
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Докато Федералния резерв на САЩ не е държавен. Той принадлежи на няколко частни Банки"НЕ СЕ ЛИ УСЕЩАШ В КОЙ ХРАСТ СЕ Е СКРИЛ ЗАЕКА?САЩ правителство казва на ДРезерв искам да взема 100$ заемНо разбира се но 1% годишна лихва- ок? ОКСАЩ има в обръщение 100$ трябва да върне 101$ ЪЪЪЪА ОТ КЪДЕ ЩЕ СЕ ВЗЕМЕ ТОЗИ 1$Амиии ще вземем нов дълг от ДРезервСАЩ не може да се откажескоро се принуждава да направи ПЕЧАТНИЦА ЗА ПАРИБЕЗКРАЙНО РАЗСТЯЩ ДЪЛГРано или късно такава система рухва
398
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Всичките златни запаси на Планетата са към 100 хил. Тона, руснаците притежават само около 2%.Зацепи ли, мало умнико?"ЕКСПЕРТЕ усети ли се къде сгреши в твоите расъждения?ЕХ МИСЛЕТЕ БРЕ ХОРАВсичките златни запаси на Планетата са към 100 хил. Тона - ВЪПРОСЪТ Е КОЛКО ОТ ТЯХ СА ИЗКОПАНИ ОТ ЗЕМЯТАСпоменаха ти че Русия е изкопала за 2018г над 200т злато които държавата е изкупила и освен това още е купувала злато отървавайки се от доларите
397
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Шоп"Правилата на ВТО нямат нищо общо, това не са мита или такси, а ограничения, наложени от екологични и политически съображения.Териториалното море не е разграден двор, всеки да си пуска тръби, когато пожелае."Сигурен ли си?1. Дания е разрешила СПоток1 да мине от там без бавене2. Дания разреши на Полската тръба да мине от там за 4 месеца3. Дания БАВИ ОПРЕДЕЛЕНО НАРОЧНО РЕШЕНИЕТО - да забавиш решение или обнародване дори на информация влияе на печалбите - ФАКТ - значи ще ги осъдят