Експлозията в Русия и новото световно "Състезание за ядрени оръжия"

В опасност ли е сигурността на света?
15 авг 2019 20:10, Нели Христова
82
Експлозията в Русия и новото световно "Състезание за ядрени оръжия"
Снимки: Reuters

Новините за експлозията във военния полигон в Русия се разпространиха бавно. Първо се появиха бюлетините, съобщаващи за двама загинали при мистериозен инцидент. После се разпространи новината за краткотрайно покачване в нивата на радиацията. Бяха показани и кадри как лекари в специални костюми полагат грижи за ранените. Накрая, пет дни след взрива, Кремъл потвърди, че пет ядрени експерта са загинали тествайки едно от новите оръжия в арсенала на Владимир Путин.

„За нещастие, инциденти се случват“, заяви говорителят на Путин.

Естествено, всеки експерт, който се е захванал с работата по ново оръжие знае, че подобна трагедия може да се случи. Но Путин обеща нов вид ракета, задвижвана от ядрен двигател и тя трябва да бъде създадена, независимо, че подобен тип оръжия, както и подводните дронове, носещи смъртоностни радиоактивни материали, са невероятно трудни и опасни за построяване.

„Технологията, за която Путин говори е по-скоро екзотична, отколкото близко до развитие, казва ядреният експерт Лин Ръстен пред TIME. - Точно поради тази причина САЩ не работи по тях.“

Поне не засега.

Но един урок бе научен от този смъртоносен взрив – всяка държава, независимо дали Русия, САЩ или Китай, може да разработва и да тества подобна опасна технология, без това да е незаконно и да бъде санкционирана. И това е така, защото системата, която отговаря за сигурността на света се разплита едновременно с връзките между Русия и Запада.

На 2 август, след като години наред обвинява Русия в проектирането на забранени оръжия от години, САЩ напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан през 1987 г. Още по-амбициозна ядрена сделка между Федерацията и САЩ, позната като „Нов Старт“ изтича през 2021 година.

И предвид фактите – едва ли ще бъде подновена. Путин каза през юни, че би подписал нова петгодишна сделка, но съветникът на Тръмп Джон Болтън заяви, че е „малко вероятно“ САЩ да се включат.

Това означава, че скоро ще живеем в свят, в който ще има по-малко ограничения върху ядрените оръжия и повече държави с възможността да ги построят.

“Има качествено състезание за създаване на оръжия сега, казва Гари Саморе, който помага да се договори „Нов Старт“. - Има цял нов арсенал от стратегически оръжия, върху който работят Русия, САЩ и Китай, които не са под никакъв контрол.“

Експлозията на 8 август само показва опасността от тази нова реалност.

Според ТАСС, взривът бил толкова силен, че изхвърлил работниците на „Росатом“ от платформата, върху която работили, в морето. И въпреки че радиация не е засечена извън Русия, освен леко завишаване на нивата на радиоактивен йод в Норвегия, държавите в близост са притеснени, че инцидентът може да замърси морето и да представлява опасност за техните граждани. Бе наредено малкото селище в близост до военната база да се евакуира, но на следващия ден това не се случи.

Тайнствеността около инцидента показва още една заплашителна тенденция – правителствата не обичат да признават грешките си, когато става дума за справянето с опасни технологии. Никой така и не се научи, че понякога прикриването им ги прави още по-смъртоностни.

След избухването на "Чернобил" през 1986 година, съветските власти чакат с дни преди да евакуират Припят. По време на първите дни на Путин като президент, през 2000 година, потъва Курск. Генералите са толкова обсебени от това да запазят тайните на подводницата, че не допускат чуждестранни екипи да им помогнат да спасят и малкото оцелели на нея. 118 души загиват, докато норвежката подводница е допусната няколко дни по-късно.

Нито руските граждани, нито останалият свят знаят точно колко големи са щетите от експлозията. Ще отнеме време и откритост, която Кремъл още не иска да приеме.

Но дори и с малкото детайли, които имаме, е ясно, че не става дума за лош късмет. Като се вземе предвид колко малко ограничения има и колко бързо върви състезанието за нови оръжия, подобни инциденти са неизбежни.

„Навлизаме в ера на ожесточено съревнование, казва Майкъл Карпентър, който е бил топ руски експерт в Пентагона. - Как се справяме с него е основно за националната ни сигурност.“

А когато става дума за ядрените оръжия – говорим и за сигурността на света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РОСАТОМ ОБРАЗЕЦ ЗА НЕПРЕДВИДЕНИ ЕКСПЛОЗИЙ!!!!
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преходът към пазарна икономика в Китай не стана така и това обяснява много неща
58
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 63 преди 4 години
Криминалния преход се осъществи от тези които навремето национализираха, за да има после отрочетата им какво да приватизират. 30-те години за които говориш другарю си бяха и все още са времето на посткомунизЪма. Това е периода на безвремие след един тотално сбъркан строй, когато на българина ще му се наложи да открива наново колелото и топлата вода ... !!!
57
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 61 преди 4 години
Олигарсите капиталисти в раССия се пръкнаха от структурата на КаГеБе, чийто типичен представител е и товарищ путин ... !!!
56
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше 30 години да се подготви страната, но все сме си на кривата нива с куците волове нейде там под кривата круша.Къде е тази динамична икономика с висок растеж, която осигурява преподставки за пълна заетост и растеж на доходите? Иначе има международни споразумения и всеки емигрант има право да иска възсъединяване със семейството си. С мантри как соца бил "концентрационне лагер" на демократите събудилисе на 11ноември 1989 г., не може да се прикрие историческия провал на криминалния Преход завършващ с демографска катастрофа
55
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До мазепа"Анимацията на тази ракета беше по-впечатляваща, по-евтина, по-безопасна и ракетата винаги стигаше целта си."ЕХ ЕКСПЕРТИИИПроекта за сухоземна версия е приключил.Колко пъти да ви казвам че когато един наземен комплекс(дори и мобилен) се опитатате да го качите на кораб - винаги има технически трудности. Още по-големи трудности има когато правите версия за подводница - изстрелване примерно през торпеден апарат.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60 Путин не е създал тази система на " олигархичен капитализъм", а я унаследи от Елцин. Плюс това тази система на олигархичен капитализъм е прекопирана под индиго от модела на американския капитализъм. Путин заяви, че не може да се занимава със смяна на модела, защото това ще означава нови преходни сътресения и загуба на историческо време. Той респектира олигарсите и ги отстрани от властта, поставяйки ги под контрол. Смята се,че от Русия са изсмукани към 3000 млрд долара, но това става при елцинския криминален безпредел
53
4
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 58 преди 4 години
Няма как да си подготвен за свободния свят, ако 45 г. си живял в концентрационен лагер от *** тип и си охранявал южната граница на великия *** союз, който в един момент падна в жертва на собствената си несъстоятелност и прерасна в Олигархичен капитализъм от путински тип ... !!!
52
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 56 преди 4 години
Връщаха се защото семействата им оставаха тук и ако не се върнеха близките им щяха да бъда репресирани, а ходеха в страни от третия сват - Арабски Джамахирии управлявани от Аятоласи - диктатори, от които пак нямаше как да избягат и които нашите другаре подкрепяха защото се бореха с/у "Американския империализъм" и "Упадъчния западен капитализъм", както те тогава наричаха цивилизования свят ... !!!
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 53 Четвърти още навремето се ожени в Гърция; Като се върна ми каза: "Искам да направя в България, каквото направих в Гърция, но нещо не става." Не съм против отворения свят, но встъпвайки в него трябва да си равностоен и подготвен, иначе ти изсмукват най-ценният ресурс - хората.Както се пее в една песен:"На света България е само една - нашата мила, родна страна."
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 53 Имам познати, които по онова време емигрираха (чрез екскурзия или работа в чужбина). Единият със семейството си отиде във Франция, другият в Германия. След много време единият ми каза: "Участта на емигранта е горчива", другият ми писа:"Уморени сме, много сме уморени." Това ме очуди. Чак като станах и аз емигрант разбрах какво е искал да каже; Трети заминаха от Африка в Америка, но по време на кризата загубиха много
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 53 По времето на соца много хора работиха в чужбина, за да спечелят пари - кой в Либия, кой в черна Африка, че кой даже в Куба, но след това се връщаха тук зад "бодливата тел", защщото имаха осигурена работа, спокоен и сигурен живот. Хиляди хора работеха като шофьори на тирове в международния транспорт, но нямаше масови бягства между тях. Така че,сори, но тая теория за "бодливата тел" издиша отвсякъде.
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да ви имам проблемитедържавата стана *** те *** като *** кво ставало в русиятапродължавайте изпълненията
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Измислете лек за рака, измислете как да се оперира счупена ръка, без да ти пробиват костта и да колабираш от болки ! СТИГА вече с тези оръжия !!!!!!!!!!!!!!!!!
46
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен преди 4 години
" ... абе ние и без бомби намаляхме с 2 милиона ... " ... не сме намалели другарю, просто тези 2 милиона станаха част от един отворен свят, от който ние преди перестройката бяхме отделени с една бодлива тел, зад която се стреляше на месо и целият свят извън нея ни беше Враг, по заказу на едни другари и товарищи, за които руския език беше станал матерен ... !!!
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Капиталистическия икономически модел се крепи на непрестанно нарастващо потребление което пък изисква все повече суровини и енергия. Климатичните промени превръщат плодородни земи в пустини.Аралско море го пресушиха комунистите - умните руснаци ако не си спомняш.
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците удариха стартовата площадка с новото си оръжие, а рашките мислят, че станала авария.Ха-ха!
43
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе ние и без бомби намаляхме с 2 милионатия отк.ачал.ници се пенят за русиятапълно с и.ди.отиприготви ли са ви нова чума а вие си плямпайте за русиятатова че сте плюли русия няма да ви помогниама щом само това можете продалжавайте
42
3
 
11
 
! Отговори
До "Българин преди 4 години
" ... Напред с братска Русия ..." ... Ако твоята майка е рушкиня и брат ти е полурушняк, моите роднини са българи ... така че не смесвай името си с моето ... !!!
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капиталистическия икономически модел се крепи на непрестанно нарастващо потребление което пък изисква все повече суровини и енергия. Климатичните промени превръщат плодородни земи в пустини. Все по-осезателен е недостига на прясна вода. Преселението на цели народи вече започна. Така, че споко- войните ще стават все по-ожесточени. Големите държави се готвят за тях а малките ще бъдат пожертвани, независимо в какви военни или политически съюзи участват.