Желязната завеса – идеологическото и физическото разделение на Европа

Откъде идва метафората, историята на Берлинската стена...
16 авг 2019 18:30, Елка Василева
66
Желязната завеса – идеологическото и физическото разделение на Европа
Снимка: архив, Reuters

Изразът "Желязна завеса" символизира разделението, първо идеологическо, после и физическо, установено в Европа веднага след Втората световна война - между зоната на съветско влияние в източната част и страните от Запада. Бариерата пада през 1989 г. заедно с Берлинската стена.

Откъде идва тази метафора?

Тя става популярна след изказване на британеца Уинстън Чърчил: "От Шчечин на Балтийско море до Триест в Адриатика желязна завеса се спусна над континента", заявява той на 5 март 1946 г. в реч, произнесена в САЩ, пише Франс прес.

Изразът се приписва на руския писател Василий Розанов, който го използва през 1918 г. във връзка с болшевишката революция в книгата си "Апокалипсисът на нашето време": "С дрънчене, скърцане, скрибуцане една желязна завеса се спуска над Руската история".

Идеологическа, а сетне и физическа граница

Тази граница между комунистическа Европа и Запада, замислена от съветските ръководители като преграда пред западната идеология, постепенно се материализира - целта е да възпрепятства бягствата на Запад.

Издигната след 1949 г. от Унгария, последвана от останалите страни от комунистическия блок, тя се простира на хиляди километри, съставена от бодлива тел, ровове, бетонни конструкции, електрически аларми, устройства за автоматична стрелба и минни полета.

Берлинската стена

Комунистическите управници на Източна Германия установяват през 1952 г. десетметрова забранена зона по дължината на границата с Федерална република Германия (ФРГ) - със заграждения от бодлива тел и наблюдателни постове.

В системата обаче има слабо звено и това е Берлин, разделен на две части - едната под съветски контрол, другата западна, между които хората се движат без особени проблеми. От 1952 до 1961 г. близо три милиона успяват да намерят убежище във ФРГ, минавайки през Западен Берлин, и човешките ресурси на Германската демократична република (ГДР) започват да се изчерпват.

Със съгласието на Москва източногерманският режим изгражда през 1961 г. Берлинската стена, представена като "редут срещу фашизма".

Стената - с ивица "ничия земя" покрай нея откъм изток, е дълга 155 км (43-километрова отсечка разцепва Берлин надве от север на юг, а 112 км отделят анклава Западен Берлин от територията на ФРГ). Построена е главно от армиран бетон, на места - от метални решетки.

Прехвърлянето на Запад - опасно за живота

Престоят на източноевропейските граждани в Западна Европа беше разрешаван само при строги условия.

Желаещите да емигрират поемаха всички рискове. Близо 600-700 души загиват при опит за бягство от режима в Източна Германия, посочват историците.

Само Берлинската стена става причина за най-малко 136 смъртни случая. Около 5 хил. души обаче я преодоляват, понякога твърде изобретателно. Едно семейство например успява да се спусне от покрива на сграда по въже, което придържат отдолу негови близки оттатък стената. Други бягат, като преплуват р. Шпрее, пресичаща Берлин, измъкват се през тунели или скрити в превозни средства.

1989 г.: разрушаването на стената

През май 1989 г. Унгария решава да отвори границата си с Австрия, което става първи пробив в Желязната завеса. На 19 август над 600 източногерманци, дошли на почивка в Унгария, се възползват от отварянето на един КПП на австрийската граница във връзка с провеждан общоевропейски пикник, за да избягат на Запад - първото подобно масово бягство от 1961 г.

Комунистическите режими в Източна Европа падат един след друг, без да се намеси Съветският съюз, управляван тогава от Михаил Горбачов.

Безпрецедентни демонстрации разтърсват ГДР.

На 9 ноември високопоставен ръководител на ГДР е хванат натясно с въпрос кога ще влязат в сила нови правила, предвиждащи свободно движение за източногерманските граждани. "Доколкото зная, веднага", измърморва той пред журналистите. Отговор, който отприщва вълна от хиляди жители на Източен Берлин към контролните пунктове - охраната, объркана, най-накрая вдига бариерите.

Обзети от еуфория, берлинчани празнуват цяла нощ, възседнали стената, после грабват кирки и започват да я рушат. През следващите две години се разпада и Съветският съюз.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: Желязна завеса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 4 години
В свободните общества медиите съществуват, за да информират гражданите за слабостите и поведението на властта. В несвободните общества - за да прикриват слабостите и престъпленията на властта.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНЕКА ДА ПОГЛЕДНЕМ РЕФОРМИРАН КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ- НАЙ РАЗВИТАТА ИКОНОМИКА В СВЕТА- Я ДА ВИДИМ КОЙ ПЛАЩА ЗА ТОВА- МИН ЗАПЛАТА ОКОЛО 280ЛВ, В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ПО НИСКА- НАЙ МНОГО МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ- КОМУНИСТИ. Я СЕГА ОТВОРИ ЮТУБ И ПОГЛЕДНИ КУБА И СЕВЕРНА КОРЕЯ. ВЪЗХИТИТЕЛНО НАЛИ....
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Желязната завеса идеологическото и физическото разделение на Европа------------Тридесет години отминаха вече, не ви ли писна да "дъвчете" едно и също - и едните, и другите!!!!!Нема страшно, комунистическата идеология и соцоциалистическият обществен строй се изчерпиха и отминаха.На хоризонта се задава Глобалната Неофеодална Технократична форма на Диктатура и кастовото общество в съвременен вид и форма!!!Не вярвате???Е, до Двадесетина години това ще бъде реалноста!!!
50
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Враг на народа, Белене, Народен Съд - да, така беше при Сталинизма, но не и при Развитото Социалистическо Общество, където израстнахме. Социализмът се реформираше, лицемери и ако не беше нихилистичният "демократичен" преход, сега можеше да сме близо до Китай по развитие
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Има ! 12-13 милиона икономически имигранти в Раша .Украинците са 4-5 милиона .Само 700 000 х. киргизи, са изпратили 2 милиарда ,изчислено у дома къщи . Повече ,отколкото 1,5 милиона българи ,за една година за 7 месеца .
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Калеко Алеко А сега ни разделипа на многополови ,бисексуални и ни оковоха с ,,правата на малцинствата ,,И ни направиха ,най бедните в Европа и Световни шампиони по смъртност .
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственият който имитира, че емигрира в руския Гулаг беше Депардийо, но и той бързо-бързо си плю на петите и избяга от руския Гулаг.
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците сега се затварят пак зад желязна завеса и няма да ни пускат да имигрираме при тях. Няма ли желаещи ли да имигрират в Раша? Още може да се прескочи оградата. Няма да ни липсвате.
45
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51Абе Василев, защо не купи Кремиковци като се продаваше за 1 лев, та сега да си "милиардер" ?Ти ще си единствения комунистически носталгик който рони сълзи за отминалото величие на този съветски мастодонт, който работеше на загуба, защото беше построен да вади желязо от лимонит (най-нискокачествената Fe руда = глина) за чието извличане караха чак от Алжир висококачествена такава, а после балванките желязо заминаваха през Мездра за Русия да правят танкове, а с останалото панелки около София
44
20
 
9
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
Промити мозъци! През май 46 Чърчил "съобщи" че запада налага икономическо ембарго на живущите в зоната на съветското влияние, и стисна със железни клещи соца!! Не ми вярвате!? Чували ли сте за КОКОМ? Кой го измисли и защо го прилагаше. Същата формула приложиха в Куба 1961 а сега във Венецуела и Иран. Не слушкаш бат Джон ще страдаш....
43
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т.Ж: Социализъмът е едно недоносче.
42
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 46Ами затвори се в къщи и си хвърли компютъра или айфона пре з прозореца бе, като искаш да си в свой затвор !
41
16
 
12
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
И сега като имаш отворена граница какво стана? Хората неграмотни. И емигрирали. Еми евалата. По-добре да си беше затвор, но да си е наш си затвор. Отколкото свобода бавно водеща към гибел и подмяна на населението с ***.
40
10
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Това че желязната завеса ни разделяше не само физически, но и идеологически и ментално от останалия свят си беше факт ... По лошото е че дори и когато тя се срути, едни заблудени души така и не успяха да се освободят от оковите и, и продължават да си живеят в безвремието на Тошовия СОЦ и "Нерушимата българосъвеЦка дружба" ... !!!
39
9
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Това че желязната завеса ни разделяше не само физически, но и идеологически и ментално от останалия свят си беше факт ... По лошото е че дори и когато тя се срути, едни заблудени души така и не успяха да се освободят от оковите и, и продължават да си живеят в безвремието на Тошовия СОЦ и "Нерушимата българосъвеЦка дружба" ... !!!
38
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А *** които повтарят за парите пращани от гастарбайтерите - никой не е изчислил каква е загубата за БВП-то от това, че нямаме хора и няма кой да работи. От това, че плащаме обучението на лекари, а те веднага след това напускат. Икономиката не е само да пращаш по 500? на месец по уестърн юниън. По до-добре да не ги пращаш, но да си в България и да градиш бъдещето.
37
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца:- не можеше да се припари границата на по-малко от 30 км от нея- можеха да те арестуват по всяко време за чарстон панталон или брада и да осъмнеш в Белене- можеха да обяват за "враг на народа", че си казал някакъв виц за Тошо- не можеше дори да "емигрираш" от провинцията в София, ако не си партиен член, служат от армията или не си работил най-малко 5 години в Кремиковци - при функциониращи 6 атомни реактора в Козлодуй, ни спираха тока редовно, защото го продаваха на безценица навън
36
6
 
9
 
! Отговори
Българофил преди 4 години
Защо пак се удари на Русия срещу Запада? На мен не ми пука нито за Русия нито за запада. На мен ми пука за България. И е факт, че България с ЕС е по-богата, но също толкова колония колкото и преди. И че както станахме по-богати претърпяхме зверско изтичане на хора и мозъци. Защо човек като назовава фактите бива наричан русофил? Не ми пука за Русия. Но ЕС е не е манна небесна и ние пак сме прецаканите.
35
1
 
9
 
! Отговори
Разделение преди 4 години
Да. И за да запази това разделение, Германия чрез разните си фондацийки доведе на власт и продължава да държи на власт една мутра, която чрез установения режим окраде всички еврофондове и опропасти всички ползи от членството в ЕС.
34
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако не бяхме откъснати от света с желязната завеса , сега щяхме да имаме стандарта поне на Гърция или Португалия