Най-голямата джамия в Европа беше открита в Чечения

Тя побира 30 000 души, а в двора й – още 70 000
24 авг 2019 08:02, Елка Василева
175
Най-голямата джамия в Европа беше открита в Чечения
Снимка: Reuters

Властите в руската Чеченска република откриха по думите им най-голямата джамия в Европа с пищна церемония, на която присъстваха представители на местните власти и чуждестранни гости, предаде Ройтерс.

Наречена в чест на пророка Мохамед, облицованата с мрамор джамия може да побере повече от 30 000 души и е описвана от чеченските власти като "най-голямата и най-красивата" в Европа.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров, съюзник на руския президент Владимир Путин, каза, че джамията в град Шали, с население от 54 000 души, край регионалната столица Грозни, "има уникален дизайн и е невероятна по размери и красота".

Дворът на джамията, с лехи с цветя и бликащи фонтани, може да приеме допълнителни 70 000 богомолци, казаха местните власти.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: джамияЧечения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А у нас кога??? Насила християнизираните по Византия искаме също Джамия , определено не сме християни по това което се е случило при Борис 1
50
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да чуя как руския език 'Кирилицата" е дошъл от Македония, която не съществувала тогава като дъжава и как славянсия език е почнал началото си от Сърбия... според Уикипедията.Моля ви не ме слагайте в кюпа с тези руски арабски човечета, че били Европейци.
49
11
 
11
 
! Отговори
Ислямист преди 4 години
русия е наша ще я превърнем в ислямиска държава факт неоспорим !!!!!
48
2
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
Ся тук се разхождам из Осло,приятен град но има доста зачулени от близкия изток. Странно е че тук всички телекомуникации са собственост на германци дори целия трафик на нета минава пред Дойчланд....това ако не е шпионаж много здраве му кажи.Сърчнах да видя подводните кабели,ми то всичко отива при тях и през Дания,другите отиват към щатите.....Смени на тази D3еLka Fasileffa снимката с кенгуру,ще се изкефа на макс
47
5
 
12
 
! Отговори
Българин - родолюбец преди 4 години
русия се превръща в ислямиски коптор миризлив за това всички бягат от там
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до ГошуВ Австралия е скъпо бе пиеш пушиш и плачеш.Кутия цигари 15$,тия са луди там бе!
45
2
 
2
 
! Отговори
Гошу преди 4 години
Даже е задължително пиенето.Хлъц...
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 44Каква вяра бе?Едно време ни караха да вярваме в едно недоносче.Днес в друго,а вяра изобщо няма а има заблуда,пак е форма на управление за наивници.Вяра?!Измислено понятие което няма нищо общо с действителността.След 6000 години ще са изчезнали и църкви и джамии и археолози ще намират останки от такива.Кой знае тогава в какво ще вярват?Не се заблуждавай,няма бог!На земята както ние я наричаме са заселени динозаври,а хората сме плевели,като дойдат да си видят реколтата и ще ни изтребят.
43
4
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
До ГoшуЕ там в аустрейлия разрешават ли ви да пиете на работното място?
42
1
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРБива, аз съм на климатик и вече жуля водка, да премахна махмурлика от снощи :)
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до:40Вярата е до осъзнаване,ако аз,ако ти сме не осъзнати ,кой е виновен?Остави хората да търсят спасение на душите си,а ти може и да не вярваш.Достатъчно наказание за един човек е да живее далече от СЪЗДАТЕЛЯ!!!!!!!!
40
3
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
До ГoшуКак е брат? Тук в Осло е прохлада ,не е пек като на балканите
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако питаш истинския Руснак, той би казал, че кавказките републики са си живи арабски куочинки в кои не се говори грам руски, ама *** чете много уки-пики и с удоволствие по стар комунистически обичай твърди обратното. Границите на Европа са до Украйна и всичко нататък е азиатска куочина...
38
4
 
7
 
! Отговори
saki преди 4 години
Основната сграда е във византийски стил, а минаретата са копирани от египетските обелиски. Това представляват джамиите .....копия на храмове от други култури и религии.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В 21 век още има верващи в измислени богове.Археолозите намират останки от преди 6000 години и по-стари,обаче заблудата и вярата в измислени богове преди 2000години остава.Някой ден ще намерят живот на друга планета и там сигурно ще строят джамии и ще налагат исляма на извънземните,а те ще гледат и няма да вярват какво се случва,какви *** са дошли...
36
1
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Не забравяйте, че Вожда на Чечня Рамазан Кадиров е също първа дружка, също като Вожда Ердоган и Вожда Ким Грух от Корея, на Вожда Пyтaн! Изобщо обградил се е само с приятели, до един православни славяни :))))
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35 Това комунизма ти е размътило главата по отношение на география.А кирилицата сигурно и тя е Руска, ако питаш уики-пики нали... така ве ***...
34
6
 
7
 
! Отговори
БОЛЕН ОТ РУСОФИЛИЯ преди 4 години
Няма друг бог освен Путин и Медведев е неговия пророк!Путине всемогъщ и милосърден и винаги наказва русофобите и русофилите отклонили се от правия път.Има комунашки рай наречен ,,Мир,, Там отлитат душите и биват допускани единствено ако знаят руски език. Другият комнашки свят е ,,Ад,, където биват пращани неверниците русофоби и противници на великия Путин да се пръжат в казани пъли с катранПутин е създал света от Казахстан
33
2
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Неприятно.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало, картографе с незавършено основно. Вземи произволен атлас и виж къде са границите на континента Европа. Чечня е точно в Европа. Бива ли да си толкова неграмотен? Че има го и показано в Wikipedia, има го и във всеки един географски атлас. Европа свършва при Урал и Каспийско море. При толкова много информация и карти да дойдеш и да се изглагаш като селски пръч е незавидно ново на деградация.