Делото "Магнитски": Съдът в Страсбург осъди Русия

Страната трябва да плати компенсации в размер на 34 000 евро
27 авг 2019 18:12,
21
Делото "Магнитски": Съдът в Страсбург осъди Русия
Снимка: Reuters

Европейският съд по правата на човека осъди Русия за "многобройни нарушения" срещу покойния адвокат Сергей Магнитски, предава БНР.

Още по темата

Според съда Русия е нарушила правата на Магнитски и трябва да плати морална компенсация на роднините му в размер на 34 хиляди евро.

Делото по случая "Магнитски" беше заведено по жалби, подадени от неговата съпруга и от майка му преди съответно 10 и 7 години. Сътрудникът на инвестиционния фонд "Хермитидж кепитъл мениджмънт" в Съединените щати почина в затвора през ноември 2009-а година на 37-годишна възраст след оплаквания за лошо третиране и здравословни проблеми.

Сергей Магнитски се опитваше да разкрие мащабна схема за присвояване на 230 милиона долара от руски държавни служители. 3 години след смъртта му Съединените щати приеха така наречения "Закон Магнитски", с който беше наложена забрана за влизане в страната и бяха замразени активите на всички, отговорни за задържането на адвоката.

От 2016-а година по силата на този закон Съединените щати могат да налагат санкции срещу всеки, който нарушава човешките права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
д-р Керарски преди 4 години
До ГошоДа,така е и всичките са джендърасти.......
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нещо по същество да кажете, че е пълна сатрапия начина по който го умориха Магнитски? Или няма проблем да се правят убийства и е оправдано, щом е в Русия?
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм чул да налагат санкции на Саудитска арабия, или на Турция?Що така?
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварите пак се изявяват като световен жандарм.Вече са омръзнали на всички с наглостта си и алчността си.Целия свят мрази краварите.
12
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До Активист на БКПАми коментари в Дневник следват на видните демократи и борци за евроатлантически ценности Там си има 20тина винаги дежурни по въпрос Русия
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия европейски джудженца какво си позволяват. Съдят държави които не ги признават. Абе тия от Страсбург ли, от къде ли са се вземат много на сериозно. Русия и казва "къш" ате лаят ли , лаят. Лаят месечината. САЩ същата работа! Това да не тие света от преди 30 години.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ами като няма, що са ги осъдили бе"---------------------Адвокатът Сергей Магнитски умря много много отдавна. Защо тази присъда се бави и излиза имено сега? Защото Русия 5 години беше извън ПАСЕ и, ако присъдата беше излязла преди година, руснаците щяха да я подминат като бърз влак селска спирка. Защото преди около месец РФ беше възстановена в целия обем на правата си в ПАСЕ и с тази закъсняла присъда, се тества готовността на РФ за взаимодействие.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чисто географски континентът (материкът) се казва Евразия. Европа е полуостров в западната част на материка Евразия и е до голяма степен политическо понятие, а не географско. Във всяка една енциклопедия континентите на планетата Земя са 6: Евразия, Африка, Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Антарктида. Географски.По-интересно е какво става в Москва на МАКС-2019. Днес Ердоган пристигна като всички мислеха, че ще иска да купи Су-35, а той учтиво попита Путин дали може да купи Су-57.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГoшуАко мислиш, че това което си написал, че Европа била до Урал, има някакво отношение по въпроса за юрисдикцията, верно трябва да си тъпо парче.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГoшуТова, което си написал, показва безмерна тъпота.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия признава ли този съд? И съда на Джибути може да вземе да осъди Русия за нещо си. Въпросът е ако няма взаимно признаване на юрисдикция за какво служи това, освен за пропаганда.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фьодр успешно се скачи с МКС. Само дето троловете толкова много искаха Фьодр да не успее и да падне в океана
4
2
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
И ??? Интересува ме какво следва ? Щото Русия не е член на Европейския съюз..
3
3
 
22
 
! Отговори
UN преди 4 години
Русия не е в ЕС и европейският съд в Страсбург няма юрисдикция на нейна територия, същото се отнася и за войната в бивша Югославия, в международните отношения все още важат правилата на джунглата, правото на по-силния. Но за бг решенията на съда в Страсбург важат.
2
24
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До VictimizedКочианата няма да си го премести, ама онези дето са откраднали 230 милиона долара и сега сметките им са замразени и не могат да си харчат откраднатото бая ще ги заболи. Ще съжаляват до гроб, където са го утрепали в каторгата
1
6
 
26
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
И Русия ще си го премести. Съдът в Стратсбург няма орган който да налага изпълняване на присъдите, но САЩ и сатрапите им могат да ползват делото да налагат повече санкции, понеже свободен пазар и демокрация.