По кървавите следи на руските наемници от "Вагнер"

Сенчестата военна група обучава армии и се сражава в редица държави
10 сеп 2019 22:15, Екип на Bloomberg
60
По кървавите следи на руските наемници от "Вагнер"
Снимка: GettyImages

Трима руски журналисти, които са разследвали частната военна компания „Вагнер“, бяха убити през 2018 г. в Централноафриканска република. Трагичният случай хвърли светлина върху намеренията на Кремъл да засили влиянието си в Африка. Китай отдели десетилетия и милиарди долара, за да остави своя отпечатък на континента, но Русия към момента се справя далеч по-добре, тъй като предлага брутална сила и пакет от услуги. В основата на особено голямото внимание от страна на Москва към една от най-бедните държави в света са злато и диаманти, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Тримата журналисти Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко са били в Централноафриканска република, където са разследвали дейността на руските наемници от „Вагнер“. За сенчестата военна компания се знае много малко и на практика тя не съществува. Групата се свързва с руския милиардер Евгений Пригожин, известен и като „Готвачът на Путин“, който притежава луксозен ресторант в Санкт Петербург, отговаря за кетъринга на руски държавни структури и има и още сенчести бизнес начинания. Пригожин е обвинен от САЩ, че e финансирал фабрика за тролове, която да манипулира общественото мнение по време на кампанията за президентските избори в страната през 2016 г.
„Един от сигурните им доходи е през техния донор Евгений Пригожин и фирмите му. Без него, едва ли щеше да има „Вагнер“ в този вид, който познаваме в момента. Компанията се финансира и през междудържавни сделки като в ЦАР и Сирия, където нейните бойци охраняват важни обекти в замяна на процент от добива“, коментира журналистът и съосновател на военния журнал De Re Military Руслан Трад в интервю за Цветан Кръстев.

Наемниците от „Вагнер“ са участвали в боеве в Сирия на страната на режима на Башар Асад, и в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти от 2014 г. насам. Тяхното присъствие се забелязва и в Судан, Централноафриканска република и Венецуела. Това показва, че наемниците оперират в държави, чиито правителства Кремъл счита за партньори.

Какъв е интересът на Русия в Африка

рез март 2018 г. Външното министерство на Русия съобщи, че правителството работи съвместно с управляващите в Централноафриканска република, за да изследват природните ресурси на страната чрез концесии. В съобщението на руското министерство от миналата година се посочва, че ще бъдат изпратени оръжия, петима военни от армията и 170 цивилни инструктори, които ще обучават армейските части в ЦАР.

Вижте повече в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИстинатаПрез 1989 г. на конференцията в Малта, на тайна среща мешду Буш-баща и Горбачов Русия продава на САЩ всички страни от Варшавския договор. За нас са получили 2 млрд. долара. Общата сума която са получили е около 53 млрд. долара. Всички тези пари са присвоени от Русия след разпада на СССР с мотива, че Русия поема задълженията на СССР. Но тези задължения са нулирани с договара от Малта който включва и закриването на СССР, и те така.
42
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недостижим и непоправим разпалвач на войни са САЩ. Все някъде нямало верноподаническа на САЩ демокрация или открита антиамериканска диктатура. Следва скалъпване на коалиции, самолетоносачи, лъжи, заплахи и хоп ето ти разпалена новата война. И така за 200 години - 200 войни. САЩ имат поне 2-3 частни армии рекрутирани от психопати, социопати и т.н. То война с нормални хора не се води, щото те ще се побъркат.
41
7
 
5
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До анонимен 24Само така другарю. Направо им напиши, че Путин копира от Аятолах Тодор Живков. Завършил 8-ми клас, печатар по професия, но общуваше само с интелигенцията на България, професори, академици, въобще висока топка!:)
40
8
 
6
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До анонимен 41Хахаха А нещо да кажете за октомврийската революция?Баси тъпите каскети!
39
11
 
8
 
! Отговори
Олд мен преди 4 години
След Сирия Путин забрани да се изпълняват произведения на Вагнер.
38
4
 
3
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До ГoшуМоже ли по-подробно да се прочете някъде това? Не разбрах къде е таз американска рафинерия. Да не са нападнали Щатите!?
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А откъде ли "Вагнер" са взели идеята?
36
9
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
Минусчетата са безполезни. Тъй като никой не ми отговори на въпроса, сам си отговорих.В мрежата изобилства от информация, и на руски и на английски сайтове.Лидерът на групата Вагнер, Дмитрий Уткин, който е бивш военен, сам си е избрал кодово име/позивна Вагнер.Причината е неговите симпатии към Третия Райх. Оттам и името на неговата банда.Със същия успех можеше да я кръсти "Das Reich".
35
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
крадеца пак крещи дръжте крадецана нас ни спретнаха шпионски скандалкато сме пълни с американски организацийкикоито уж се грижат за българия и се финансират от тяхното правителствопръснали бази по цял свят- китайския валяк да тръгне по бързо и да се приключи с тая краварска държавадето като гръмнат с колта от 6 патрона падат 12 убити
34
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нещо да кажете за кървавите наемници от американската Блек Уотър...
33
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОЗИ ЕВРЕЙСКИ САЙТ СОБСТВЕНОСТ НА БЛУМБЪРГ СЪЩЕСТВУВА САМО ЗА ЕДНО ДА ПУСКА РЕДОВНО ПАСКВИЛИ СРЕЩУ РУСИЯ И ПОД ТЕЗИ ПАСКВИЛИ ДА СЕ ИЗЯВЯВАТ ЮДИТЕ ТРАНСДЖЕНДЪРИ С КАШЕРНИТЕ СИ АНТИ РУСКИ КОМЕНТАРИ ,ТОВА ПРЕДСТАВЛЯВА ТОВА САЙТЧВЕ И НИЩО ПОВЕЧЕ
32
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джендъра Гошу го искам окован във вериги ! Гошу бих те клал в адски мъки часове наред !
31
19
 
8
 
! Отговори
човек преди 4 години
Някой би ли бил така добър да обясни каква е причината да бъде избрано за име на тази банда от руски щурмоваци името на любимия композитор на Адолф Хитлер? А?Не биха ли могли да ги кръстят "Рахманинов" или "Йосиф Кобзон" поне или нещо подобно?
30
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с руското отмъщение и избитите американски инструктори си е фантазия на нас раните русофили.
29
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 41 Гошу"Гошка" като пишеш А пиши и Б и пиши после какво им се случи на "академиците" бившите Блекуотъровци колко останаха по горещите пясъци *** за това не пишеш даже и вашите не ви казват мда ?!А бройката е мноооого голяма много !
28
9
 
25
 
! Отговори
я па тия преди 4 години
Ми Вагнер се появи много след Блекуотър а после преименувала се на Академи никой не беше чувал за тях ! Тия като правят "разследване" защо не започнат първо със хамериканците те с какво се занимават пуканки ли правят или санвичи а може и Днес да пише за тях ако имат дупе да го направят мздаа !!!!
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Знаем, че по маците като ТЕБ не ставате за нищо.Помисли какво ще правиш, когато двойното гражданство бъде забранено.
26
28
 
19
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
В продължението на статията четем: "През февруари 2018 г. бойци на частната руска армия са влезли в пряк сблъсък с американски военни в опит да превземат рафинерия, в резултат на което Вагнер са претърпели тежки поражения."...А истината е, че американците им избиха 600 вагнеровци, срещу 0 (нула) загинали американци. Ясно е кой е по-силния и можещия. Онези не приказват като алкашите, направо действат. И не с анимационни оръжия, а с истински.
25
20
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
С Вагнер или без даже в ЦАР товариш Путин е цар.Евроатлантиците да правят като вятъра.Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина.Понимаете, господин Главен прокурор и вся остальная *** ?!
24
14
 
33
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Евтина пропаганда. САЩ плаща десетки пъти повече за наемници и разпалва конфликти по целия свят.