Ценова листа: Обида срещу Путин = 462 долара

Глобите в Русия бяха въведени със закон
62
Ценова листа: Обида срещу Путин = 462 долара
Снимка: Reuters

Географията и демографията на присъдите показва, че гневът срещу Путин се надига на места, които обикновено подкрепят президента

Преди шест месеца Русия прие закон, според който се смята за административно нарушение обиждането на държавните символи и институциите на властта. Първите резултати от прилагането му показват, че когато съдът налага глоба, то това е заради обиди към президента Владимир Путин, пише в свой коментар за Bloomberg Леонид Бершидски.

Така първият подобен закон след разпадането на Съветския съюз доведе до странна ценова листа за обиди. Средно струва 30 хил. рубли (462 долара) да се позори президента.

След като Путин подписа закона през март, местната полиция, прокуратурата и съдилищата започнаха да го използват, за да възпират неуважителната реч към всички видове длъжностни лица, включително кметове и директори на държавни компании.

През юли именно Путин поиска главния прокурор да наблюдава възникващите казуси. Скоро след това вътрешното министерство на Русия възложи на полицията да прилага закона само срещу хора, използващи обиден език и изображения по отношение на Путин, кабинета, парламента и съдилищата.

Според доклад на правозащитната организация Агора от общо 45 дела, открити по новия закон, 26 са били заради Путин, а 18 от тях са приключили с правни обвързващо решение, налагащо глоба.

Според Агора първото дело, приключило успешно по новия закон, засяга Ронан Ватанен от град Калевала. Той е публикувала серия от постове в социалната мрежа Vkontakte, описващи Путин като "крадец", някои от приятелите му милиардери като "паразити" и "дяволи". Той бе осъден на 30 000 рубли глоба на 24 април.

Най-голяма известност е придобила присъдата на Юри Картижев заради използването на нецензурирани думи към руския президент Владимир Путин. Картижев беше глобен с 30 хил. рубли през април. За цитиране на Картижев пък друг руснак беше глобен също с 30 хил. рубли.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
ддд преди 4 години
има напредък. Някога, а и сега в СК за това се отива в лагер, откъдето често няма връщане.
45
1
 
0
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Здравейте момчета! Прочетох статията и да ви кажа малко се натъжих.Много малко коментари. Очевидно интереса към Русия спада и на хората вече не и е интересно.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** намерил нов начин да богатее на гърба на руснаците.само човек комплексиран от малкият си *** може да се занимава с такива неща.
43
3
 
0
 
! Отговори
Mockingbird преди 4 години
крайно време е и цензурата на сорос да обяви и своята ценова листа.обида за сорос или някое от нпо-тата му - самоубийство в смешката на "съда" му в хага... :-)))
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин не е крадец! Декларила Лада, 2-3 малки жилища, няколко хилядарки. Следователно не е и лъжец!
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40"а там стават толкова хубави и интересни неща...ама за тях трябва да не знаем"---------------------------------Ами помогни и посочи нещо хубаво ставащо там!
40
5
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Излиза, че е подсъдно да казваш истината за Путин! Това е параноята на диктаторите!
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
денят мина добре, по света толкова новини,...четеш, поръчваш си още едно кафе и си мислиш, абе как така това кафе нема да е благо, ако не почета нещо за Русия и Путин....та седя, чета и пия кафе-хубав ден, важното е -всеки ден трябва да има нещо против Русия написано!!а там стават толкова хубави и интересни неща...ама за тях трябва да не знаем
38
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Добре де, Путин физическо лице изпълняващо държавни функции ли е или е символ на властта ? От къде на къде критиката срещу човек се превежда като критика срещу държавата."Всички Политици ЛЪЖАТ(дали от съображения за сигурност или друго но е ФАКТ) това не е ОБИДАМунчо е Лъжец(без подробности) това е на границата сива зонаМунчо излъга за ХХХ - Ако ХХХ е свързано със секретност/държавни интверси - Обида и то срещу ИНСТИТУЦИЯТАМунчо излъга за УУУ - Ако УУУ е лично - ЛИЧНА ОБИДА
37
1
 
5
 
! Отговори
яверт преди 4 години
Ако обидя руска ***, ще ме глобят ли? Те са символ на руската държава.
36
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Иванов"Все пак, не е редно да наричаш някого крадец независимо дали е президент или гражданин без държавен пост."Абе редно е ама:Повечето хора просто са ЧУКЧА ПИСАТЕЛВ РФ всички премиери и Президенти имат ПОЖИЗНЕНА ОХРАНА ОТ ФСБ - тоест са ЗАЛОЖНИЦИ на следващия Президент/Премиер.Точно за това на свое име Путин няма нищо освен това което по закон е спечелил - това важи и за всички други екс премиери и дори за Горбачов(като свърши парите отива на запад да чете лекции срещу Кеш)!
35
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Кремльовски педофил"Вчера Китай показаха толкова много танкове че е въпрос на време да видим парад на КНА на Красная площадь"Моля я погледай малко Танковия Биатлон. Там участва Китай със собствените си Масови Танкове еквивалент на Руския Т-72. Колко пъти сменяха поради повреди танковете Китайците. На третото издание на турнира дори счупиха първото ляво опорно колело. Какъв късмет имаха че веригата не падна по време на движение.Освен това РФ има на склад 7000 Т-72 чакащи модернизация...
34
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонимеН"ТЕ ЗА ЕДИН ВИЦ СРЕЩУ РЕЖИМА ТЕ ВКАРВАХА В ЗАТВОРА ПРИ БАЙ ТОШО ! ТОВА НЕ Е ШЕГА"Занчи Хорица Вие просто не знаете колко по-свободни са медиите в Русия от колкото да кажем в България. Вземете дори само Навални - колко пъти го хващаха в ЛЪЖА(нищо) Осъдиха го колко пъти за КЛЕВЕТА(и пак нищо) осъдиха го за подготовка на НЕЗАКОННИ митинги(не като последния в Москва - арестувани няма) Има цели предавания които ползват Путин за смешки(пр Международна Пилорама)Но това не са ОБИДИ НАЛИ?
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А лагерите няма ли да отвори? И да намери някой достоен наследник на Берия. Жалка история!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е таксата за обида срещу Бойко Борисов?Питам понеже нали сме били на 111-то място по свобода на словото.
31
3
 
9
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Както обичаме Тиквата и го псуваме,той ще стане мултимилионер.
30
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекалено е надценен Путин 462 долара са нереално висока сума за обида на този неудачник.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това колко кила рубли е
28
3
 
6
 
! Отговори
До олгин преди 4 години
За обиди разбрахме а да ми оближе сладоледа каква му е тарифата???
27
5
 
4
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
А ! Тука получават инфаркти ! Бирата,Танов...